plastry. Gruszkę myjemy i również kroimy w półplastry. Owoce wykła damy na liście rukoli. Przygotowane plastry sera przekrajamy na pół i wraz z kiełkami łączymy z pozostałymi skła dnikami. Polewamy jogurtem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Pycha
ChilliJemynaczynia wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę soku z cytryny, sól, pieprz i zioła prowansalskie, a ząbek czosnku kroimy drobno i dodajemy również do marynaty wszystko mieszamy, polewamy marynatą rybę i odkładamy na 15 min. w tym czasie rozpalamy grilla, pomidory obtaczamy w oliwie z oliwek - można do smaku posolić je delikatnie, ale to już wedle własnego uznania
zobacz ich smakkawałki. Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Łososia kroimy na kawałeczki Przygotowujemy sos winegret. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy musztardę i doprawiamy sola i pieprzem. Całość polewamy sosem. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B 1 , (tiaminy), B 2 (ryboflawiny) i B 6 (pirydoksyny
Pan i Pani Smith w kuchnidwie na udekorowanie wierzchu. Zmiksować, małym strumieniem stale miksując dodać tężejącą żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopt. Na krem wyłożyć pozostały ryż preparowany. By dodatkowo go utrzymać w miejscu zrobić polewę z białej czekolady. Do rondelka włożyć połamaną na kostki czekoladę, oraz odrobinę mleka - tyle by zakryło spód naczynia, około 2 łyżki. Podgrzewać, stale mieszając rozpuścić. Masą czekoladową polać wierzch
Poezja Smaków - blog kulinarnyilością tłuszczu) - 2 gruszki klopsy - przyprawy do mięsa wieprzowego (+kmin, +kilka roztartych w dłoni ziaren różowego pieprzu, +odrobina majeranku) - olej Mięso kroimy w pożądane kawałki, zasypujemy mieszanką przypraw i polewamy olejem. Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Na szpadkach nadziewamy na przemian, mięso, gruszkę i boczek, w proporcjach jakich lubicie. Pieczemy na grillu
SMYKWKUCHNIwlewamy masę i smażymy kilka minut, następnie obracamy omlet na drugą stronę (najlepiej przełożyć go na drugą patelnię z również wcześniej rozgrzanym masłem). Smażymy z drugiej strony. Gotowy omlet polewamy śmietanką/jogurtem a następnie posypujemy owocami. Jeśli wg nas jest mało słodki posypujemy cukrem pudrem
Mania Wypiekaniaoczywiście są węgierki tak, więc... SKŁADNIKI: 6 kg. śliwek węgierek 1-1,2 kg. cukru 6 łyżek octu 10% WYKONANIE: Śliwki myjemy, drylujemy, wkładadamy do miski przesypując cukrem i polewamy, każdą warstwę łyżką octu, odstawiamy na noc, następnego dnia wkładamy śliwki do dużego garnka, wstawiamy na wolny ogień na około 3 godz., w tym czasie nie mieszamy(nie wolno nawet
Kuchnia Beatynajlepiej tropikalnych - suszone owoce typu papaja, kokos, ananas - możecie też użyć posiekanych migdałów i jagód goji Naczynie smarujemy masłem układamy owoce, śliwki kroimy na pół. Posypujemy mieszanką płatków. Polewamy miodem. Na wierzch układamy kostki masła. Zapiekamy 20 minut w gorącym piecu! Smacznego! Zapraszam na Instagrama i facebooka! Smyk_W_Kuchni Pięknego i beztroskiego dnia
SMYKWKUCHNIbutelkowane, 100% soku- mają takie m.in. Lidl oraz Piotr i Paweł) i rozpuszczamy w nim sól, cukier. Dodajemy pieprz i powoli wlewamy oliwę, cały czas dynamicznie mieszając. Sałatę polewamy sosem i mieszamy. Już szybciej się nie da. Mnie wystarczy na obiad jedna taka pierś i pół opakowania sałaty. I odrobina słodkiego sosu chili. Proporcje z przepisu- na 2 piersi
Karo in the Kitchencały czas mieszając – co ważne – w jedną stronę! Kolejną porcję oleju dodajemy dopiero wtedy gdy widzimy, że poprzednia połączyła się już z sosem. Otrzymamy gęsty i puszysty miodowy winegret. Polewamy nim sałatkę cienkim strumieniem, z łyżki, lub robimy grube kleksy. Całość jeszcze lekko solimy i pieprzymy, ewentualnie możemy posypać ziołami dalmatyńskimi lub suszoną czy świeżą bazylią i oregano. Sałatka jest
Karo in the Kitchendodatkiem małosolnych ogórków. Cytując za Nelą (wówczas mieszkającą u wybrzeży Hiszpanii) „(…) gdy od Afryki wieje suchy wiatr, a posadzka tarasu jest tak gorąca, że trzeba ją stale polewać wodą by nie poparzyć stóp, sama myśl o chłodniku działa ożywczo”. Nie uświadczymy w Polsce upałów o takiej skali, ale przyznajcie sami – kto z Was w czasie skwarów odmówi porcji pysznego
Karo in the Kitchenmgnieniu (w myśl zasady „życie jest krótkie, zjedz najpierw deser”). Zauważyliście pewnie, że w swoich przepisach na słodkości nie szaleję z rodzajami ciasta, warstwami kremów, nadmiarem wypełnień czy polewami, a większą uwagę zwracam na smak, sezonowość użytych produktów i ogólną formę. Z tortem tak się nie da – tort nie odpuszcza. I nie dopuszcza sztampy i miernoty. Tort to ozdoba
Karo in the Kitchensię ładnie zrumienić. Zostawcie między nimi około dwucentymetrowe odstępy. Tak naszykowanego kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom. Po około 20-25 minutach mięso powinno być już upieczone. Polewamy każda roladkę po środku łyżką sosu marinara i rozkładamy na wierzchu plastry pokrojonej mozarelli. Pieczemy, aż ser się rozpuści i delikatnie przyrumieni. Po wyjęciu posypujemy pokrojonymi listkami świeżej bazylii
Karo in the Kitchenrumowym, przełożony kremem śmietankowym i waniliowym ze świeżymi owocami. Naked cake to takie ‘uczciwe gotowanie’ – wszyscy widzą co zrobiłeś i co jedzą, nie ma słodkiej cukrowej masy, wymyślnych polew czy miliona ozdób. A najlepsze w nim jest to, że potrzebne blaty ciasta można upiec wcześniej i zamrozić – wyciągnąć z zamrażalnika do lodówki dzień przed podaniem i poskładaniem, oszczędzając sobie
Karo in the KitchenAgrest i truskawki myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek, agrest – suchej końcówki i twardego ogonka. Moje owoce agrestu były duże, przekroiłam każdy z nich na pół. Truskawki pokroiłam na ćwiartki. Owoce polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i mieszamy z cukrem. Wyłuskujemy do nich ziarna z przekrojonej laski wanilii. Zostawiamy je na 30-40 minut żeby puściły trochę soku. Słoiki myjemy
Karo in the Kitchen