Sałatka "Zielono mi" 210kroimy w podłużne paski, kukurydzę odsączamy. Oliwki przekrawamy na pół. Ogórek myjemy i kroimy w półplasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Sos przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki sałatki mieszamy. Polewamy sosem tuż przed podaniem na stół. Źródło: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji"- z moimi zmianami
Pobite gary Barbary
Kurczak w porach z ananasem 208kroimy w kostkę. Ketchup mieszamy z majonezem. Dodajemy sok z ananasa. Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy połowę pora. Kładziemy na to mięso. Przykrywamy resztą pora wymieszaną z ananasem. Polewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni
Pobite gary Barbary
Sałatka z kalafiorem i oliwkami 193osolonej wodzie. Studzimy. Oliwki przekrawamy na pół. Pieczarki kroimy w plasterki a jajka, ogórki i pomidory w kostkę. Ketchup mieszamy z majonezem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą. Polewamy sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Źródło: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji"- z moimi zmianami
Pobite gary Barbary
Jesienna sałatka z pierożkami 255Warzywa podsmażamy na oliwie do czasu aż staną się miękkie. Mieszamy pierożki, warzywa i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Mieszamy składniki sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę. Odstawiamy w chłodne miejsce
Pobite gary Barbary
Puszysty cukiniowiec 180wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę. Drugą połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek śmietany. Przestudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy posiekaną żurawiną
Zainspirowana w kuchni
Tosty francuskie! 208grube kromki. Maczamy z każdej ze stron w mleku, następnie w roztrzepanym jajku. Smażymy na gorącej patelni na maśle. Tak aby chałka się nie przypaliła! Powinna być złota ;-) Polewamy dżemem. Jemy póki gorące! Palce lizać! To kto robi? Dajcie znać! ;-))) Pięknego Dnia! Buuuziaki! Zapraszam na Instagrama TU i Facebooka
SMYKWKUCHNI
Surówka z pomidorów w otoczeniu czosnku i oliwek 390Oliwa z oliwek Wykonanie: Pomidory kroimy w większą kostkę. Czosnek i oliwki kroimy w cienkie plasterki. Cebulę siekamy w drobna kostkę. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i polewamy oliwą ( około 2 łyżki ). Całość mieszamy. I gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewy
Sałatka z melonem, prosciutto i serem plesniowym 231spore kawałki. Ser kroimy w cienkie plasterki, a szynkę w paski. Na talerz wykładamy rukolę, na niej układamy melona, ser i szynkę. Całość posypujemy słonecznikiem, świeżozmielonym pieprzem i polewamy kremem balsamicznym. Smacznego
DefinicjaSmaku
Ryż z owocową nutką dla najmłodszych 221białego - szklanka wody - 5 miarek mleka modyfikowanego - garść czerwonej porzeczki Ryż gotuję w wodzie ok. 20 min., odczekuję parę minut i wsypuję mleko modyfikowane. Energicznie mieszam, następnie blenderuję i polewam również zblenderowaną porzeczką - i gotowe! Lekko kwaskowata porzeczka wspaniale komponuje się z delikatnym w smaku ryżem. Można oczywiście dodać do ryżu cukier (ok. 2 łyżeczki) lub też zgotować
Wielopokoleniowo
Lembas w winie 214butelką wina. Do cukru wsypujemy rodzynki, orzechy i cynamon. Masło roztapiamy, a białka ubijamy. Do naczynia żaroodpornego kładziemy po kolei: nasiąkniętą winem mace, posypujemy ją cukrem z bakaliami, polewamy trzema łyżkami masła i ubitymi białkami. Robimy dwie takie warstwy, tak by na wierzchu było białko. Pieczemy ok. 20 minut aż białko zetnie się i zarumieni. Jeśli w trakcie pieczenie maca
Karczma Honorietty
Zielone Raviolini Kukuruku 194czasie gotowania ravioli mamy chwilę by przyrządzić polewajkę. Do rondelka nalewamy oliwy, dodajemy pesto w zależności od upodobań oraz wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprowadzamy do wrzenia i polewamy pierożki
Karczma Honorietty
Śliwkowe Batatajki 246sosem śliwkowym: w rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy śliwki i smażymy chwilę. Zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wżenia. Blenedujemy na jednolitą masę i dodajemy 2-3 łyżki śmietanki. Zagotowujemy i polewamy gotowe Batatajki. Posypujemy posypką czekoladową
Karczma Honorietty
Potwór w zielonej sukience 186pestkami - dla twardzieli drwali polecam zostawić ogonek gruszkowy). Słonecznik łuskany prażymy na suchej patelni, aż zacznie strzelać nam w oko i się zarumieni. Ciepłym ziarnem obsypujemy naszą kompozycję i polewamy finezyjnie sosem balsamicznym. Ah! Byłabym zapomniała - Carpacio z ośmiorniczek, produkt, kupny i nie wymagający dodatkowego zaangażowania z naszej strony, a jako, że w oleju roślinnym, to całość polecam wychlupać
Karczma Honorietty
Czekoladowy karmel 201kusiło. Ostatni etap jest najłatwiejszy, aczkolwiek też wymaga odrobiny cierpliwości. A mianowicie, podgrzewamy kremówkę, aż zabulgoce i wrzucamy do niej kostki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy ciasto i dekorujemy wiórkami. I teraz najsmutniejsza chwila, albowiem znów musimy schować do lodówki, na jakieś 2-3 godzinki
Karczma Honorietty
Szparagi clasico z halibutem fantastico 167sobie wcześniej rozpuścić masło w mikrofalce, lub rondelku. I ubijamy dalej, aż sos stanie się puszysty i gęsty. Zdejmujemy z kąpieli. Wykładamy nasze szparagi i rybkę na talerz i polewamy sosem. Smakowitości
Karczma Honorietty