polewa - 11092 przepisów (strona:202/740)

Kantyczka 256

ciasto Górę wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st. C do czasu, aż boki ciasta zaczną nam odchodzić od blaszki a ciasto ładnie się zarumieni :)  Studzimy i polewamy polewą. Smacznego

charlotte gotuje
Schab w mleku -domowa wędlina 45477

skład: pieprz syczuański ,oregano, majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony, czosnek i cebula granulowana, sól)  Około 1 l mleka Schab najpierw myję i osuszam, układam w naczyniu żaroodpornym, następnie polewam go olejem z czosnkiem i nacieram dość obficie przyprawami, ilość przypraw  wg własnych upodobań.    „Taplam” mięso w marynacie i zostawiam  na 2 godzinki . Po tym czasie(...)schab zalewam mlekiem . Wkładam do gorącego piekarnika, piekłam 1 godzinę  i 40 minut  w 200 st C , grzałki góra dół. W trakcie pieczenia , polewałam parę razy „wystające”  mięso sosem. Mięso studzę w zalewie mlecznej,  następnie zawijam w folię aluminiową , zawijam i wstawiam do lodówki na całą noc. Rano kroimy i zajadamy pyszne śniadanko :) Zachęcam do wypróbowania

Takie tam pichcenie
Babka cytrynowa wilgotna 229

miseczki wciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder miksujemy około 10-15 min dokładnie ( lukier musi być gęsty). Gdy babka już gotowa, wyciągamy z pieca i od razu polewamy ją dokładnie lukrem.  Szykujemy 3/4 szklanki cukru. Do szklanki/kubka dajemy 5 łyżek mąki pszennej + 3 łyżki kartoflanej 1 i 1/2 proszku do pieczenia. Cytryna oparzamy i ścieramy z niej skórkę(...)Wlewamy nasza masę do formy. Do soku z cytryny dodajemy 7 łyżek cukru pudru. Ubijamy na jednolitą masę. Nasza babka już upieczona moja nie jest wysoka mam szeroką blachę. Polewamy ją obficie lukrem. Nasza babka w przekroju mega wilgotna mega smaczna

Sprawdzone przepisy kulinarne
Kurcze pieczone winno cytrynowe 227

zewnątrz i od środka., posypujemy skórka z cytryny. Do wewnątrz kurczaka wkładamy  pozostały czosnek i cebulę. Kurczaka pieczemy w 170°C ok. 100 min. Raz na jakiś czas polewamy kurczaka sosem jaki powstał podczas pieczenia. Żeby kurczak był za każdej strony chrupiący i brązowo złocisty, powinno odwrócić się go podczas pieczenia. Robimy to w tym czasie jak już wierzch(...)Kurczak będzie soczysty i aromatyczny. Idealnie będzie smakował z dodatkami warzywnymi. Jeśli podacie do niego wino to najlepiej to samo którego użyliście do pieczenia. Rada: kurczaka podczas pieczenia można polewać czystym winem, nie za dużo, żeby wystarczyło Wam do posiłku :p Smacznego

Moniki Smakołyki
Ciasto czekoladowe intensywnie pomarańczowe. 190

mleko i posiekaną czekoladę. Łączymy w jedno.   Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem i w 165 stopniach piekarnik góra - dół pieczemy 35 minut, ciasto powinno być ciężkie i wilgotne. Polewa pomarańczowa: -1,5 pomarańczy -3/4 kubka cukru pudru Owoce parzymy, ścieramy skórkę. Miąższ kroimy na kostkę i gotujemy kilka minut aż płyn odparuje, miksujemy blenderem. Cukier puder zalewamy

BaRepas
Murzynek na maślance 289

szklanki oleju; – 2 łyżki kakao; – 2 czubate łyżki konfitury wiśniowej; – 1 łyżeczka sody oczyszczonej; – 16 g cukru wanilinowego; – 1/4 szklanki cukru; – polewa czekoladowa (u mnie mieszanina mlecznej i gorzkiej czekolady) Wykonanie: Mąkę przesiać z sodą do dużej miski, dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać łyżką, tak, żeby nie było grudek. Przelać do keksówki wyłożonej

dom-agi.pl
Muffinki sowy :) 165

czasie sprawdzamy patyczkiem czy nasze czekoladowe muffinki na pewno się upiekły (ciasto nie powinno kleić  się do patyczka). Gdy babeczki są w piekarniku zabieramy się do przygotowania polewy na wierzch naszych babeczek. Do rondelka wlewamy mleko zagęszczone i dosypujemy 100 gram cukru, dokładnie mieszając dopóki cukier się całkowicie rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i czekamy kilka minut, aż masa trochę(...)zgęstnieje. Dodajemy połamaną czekoladę, czekamy aż się rozpuści.  Zgęstniałą polewą, posmarować babeczki, grubszą warstwą. Markizy rozdzielić na pół: na część z kremem i część bez kremu. Część bez kremu przełamać na pół. Na jeszcze nie zastygniętą do końca czekoladę przykleić oczy sówek i powieki. Dzióbki i źrenice zrobić z kolorowych pastylek. Źrenice można przykleić przy pomocy czekolady lub wcisnąć

W kuchennej krainie
Pomarańczowo-tymiankowy kurczak i miodowe pieczone ziemniaczki 155

zostawiamy na co najmniej godzinę. Następnie razem z całą marynatą wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok. 1h w 180*C z termoobiegiem. Co jakiś czas obracamy mięso i polewamy marynatą. Ziemniaczki kroimy na ząbki, solimy i luźno rozkładamy w żaroodpornym naczyniu. Wkładamy do piekarnika razem z kurczakiem na 15-20min. Po tym czasie ziemniaczki wyjmujemy w piekarnika, polewamy

les mirabelles
Rabarbar i kruszonka 151

cukru 110g masła   180g mąki tortowej cynamon Na polewę 1/2 opakowania budyniu waniliowego   350ml mleka 1 laska wanilii [lub jeśli nie jesteście blogerką kulinarną- cukier wanilinowy;)] (4 duże porcje lub 6 porcji z malizną) Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki (jakiś 1cm grubości). Wrzucamy do żaroodpornego naczynia, polewamy czterema łyżkami wody, posypujemy cukrem i cynamonem (dużo!:)) i wkładamy

les mirabelles
Gdyby to mango nie było takie soczyste... i inne sałatki 164

pieprz do smaku odrobina wody Bób gotujemy- im młodszy tym krócej- naszemu starczyło 15 minut. Bób solimy pod koniec gotowania, nie wcześniej- żeby nie stwardniał, a po ugotowaniu polewamy zimną wodą, żeby nie stracił pięknego zielonego koloru. Jak trochę przestygnie obieramy go ze skórek. Sałatę siekamy na średniej wielkości kawałki, układamy na dużym płaskim talerzu i posypujemy listkami rukoli(...)Przygotowujemy sos- do oliwy z oliwek wciskamy sok z cytryny i dodajemy pozostałe składniki, aż sos będzie nam smakował(:)). Polewamy sałaty, posypujemy drobno pokruszonym serem, orzechami i bobem. Mango obieramy i kroimy na jak najcieńsze plasterki, które układamy jako kolejną warstwę. Na sam wierzch sypiemy grzaneczki- wybrałam kupne bo są drobniejsze i nie nasiąkają tak szybko jak domowe. Sałatkę jemy

les mirabelles
Wytrawny sernik z łososiem. 253

pokrojonej w kostkę papryki pęczek koperku łyżka soku z cytryny i otarta skóra z połowy   2 jajka 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej sól, biały pieprz do smaku  Polewa śmietankowa: 180 ml śmietany 18% (Polska Mlekovita) sól, sok z cytryny do smaku  Wykonanie: Chleb Wasa mielimy w blenderze do momentu uzyskania pisaku, dodajemy roztopione masło i jajko

Malinowe Pocałunki
Malinowy Pocałunek 193

Malinowy Pocałunek- ciasto składające się z prostego, puszystego spodu z równie prostą masą jogurtową z dżemem malinowym (w wersji na zimno) z dodatkiem malin i polewy z białej czekolady i posypki w postaci maleńkich kropelek. To proste ciasto może mieć wiele odsłon- w zależności od smaku dodanego dżemu i owoców- można także pokusić się o zrobienie na spodzie(...)jogurtu wymieszanego uprzednio z kremówką i dżemem malinowym. Dodatkowo: Białą czekoladę z kremówką roztopić w kąpieli wodnej. Przygotowanie: Na spód wylać masę jogurtową i delikatnie powciskać maliny, polać ostudzoną polewą z białej czekolady i ozdobić posypką. Włożyć do lodówki na około 2-3 godziny. Smacznego! :) Wpis zawiera lokowanie produktu: *  www.slodkiswiat.com

Kraina Miodem Płynąca
31. Bajaderka KASI 166

margaryny 200 g cukru 2 jajka 2 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1 szklanka mleka 2  szklanki bakalii 5 łyżek kakao 400 g marmolady polewa: 1 gorzka czekolada, 1/2 szklanki kremówki Wszystkie składniki na ciasto szybko i dokładnie wyrobić a następnie podzielić na dwie części 3/5 i 2/5. Ciastem  wylepić foremki do pieczenia

Jadło i czytadło
100. Ciasto krówkowo budyniowe 431

mleku na bardzo wolnym ogniu, często mieszając. Na końcu masa musi mieć konsystencje gęstej śmietany. Orzechy rozdrobnić na drobno i dodać do masy kówkowej, trochę masy zostawić na polewę. Ciasto dzielimy na 3 równe części i rozwałkujemy na wielkość średniej blachy lub też wylepiamy blachę ciastem. Na dwa placki wykładamy masę krówkową, jeden placek pozostaje bez masy. Wszystkie placki(...)szklance mleka. Połowę budyniu wylewamy na upieczone ciasto krówkowe i przykrywamy drugim ciastem krówkowym, na to pozostały budyń i ostatnie ciasto bez masy krówkowej. Całość polewamy pozostałą masą krówkową bez orzechów

Jadło i czytadło
Ciasto Marysieńka z kremówką 358

ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowy 2 kubki kremówki po 330 ml. 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1 tabliczka gorzkiej czekolady (polewa) Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao

Jadło i czytadło