polewa - 11092 przepisów (strona:204/740)

Rolada z galaretką i bananami 220

słodkie kremy, a własnie na orzeźwiające i chłodzące galaretki. Jedynie trzeba poczekać aż galaretka stężeje (co nie trwa krótko. Ale warto poczekać :) Swoją roladę zrobiłam używając galaretki pomarańczowej, nie polewałam niczym ani nie nasączałam. Dzięki temu jest bardzo prosta, nie wymaga wielu składników, a zaspokoi nasz apetyt na coś słodkiego :) Co do biszkoptu na roladę to jest to biszkopt(...)owiniętą w ściereczkę (żeby biszkopt nie wysychał). Powinnam nazwać tą roladę "Rolada 'cokolwiek' " bo jak widzicie można użyć i dowolnej galaretki, i dowolnych owoców, i oczywiście można zrobić dowolną polewę czy też krem. Bardzo uniwersalny, prosty i bardzo smaczny przepis :) Sami sprawdźcie

Jedzeniomania
ciasto dziwak 384

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę. wykonanie placka: Na ciasto z makiem wykładamy całą masę maślaną, przykrawamy ciastem z jabłkami. Całość polewamy polewą czekoladową. Ciasto najlepiej upiec 2 dni przed podaniem

Domowy Smak Jedzenia
Murzynek Bambo ze słonecznikiem, imbirem, suszoną śliwką, dżemem wiśniowym i owocami goji (bez jajek, bez margaryny, bez miksera 207

wiśniowego - 2 łyżeczki sypkiego imbiru Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (nie używałam miksera) przekładamy na blaszkę 30x25cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temp 190 stopni. (polewa, opcjonalnie, po przestudzeniu ciasta) - 3łyżki masła - 1łyżka wody - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka ciemnego kakao Wszystkie składniki dodajemy do rondelka i gotujemy do rozpuszczenia. Nakładamy łyżką na górę

upichcona
Ciasto z Masą Kawową 1394

łyżce kremu kawowego, otrzymując puszystą masę kawową. Wykonanie: Na ciasto kruche z pianą bakaliową wykładamy masę kawową. Przykrywamy drugim ciastem z pianą orzechową, pianą do środka. Lekko dociskamy i polewamy czekoladowym ganache i ewentualnie posypujemy zmielonymi orzechami. Odstawimy w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc, warstwy muszą sobą przejść. Najlepsze na drugi, trzeci dzień. Ganache: 200 ml śmietany kremówki(...)ciemnej czekolady Śmietankę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamana czekoladę, odstawiamy na 2 minuty, po czym całość mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia czekolady. Polewamy ciasto. The post Ciasto z Masą Kawową appeared first on Made

Made By Mom And Son
Panna Cotta 80

Blueberry Corner by "jagodzianka" Panna Cotta to elegancki i prosty deser. Smakuje małym i dużym. Moją tajemnicą jest polewa. Dla dzieci – bez tajemnic, … Przeczytaj cały artykuł Post Panna Cotta pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Duszone szparagi z cukinią w sosie "3 sery" - na przekąskę lub obiad 179

kilkucentymetrowe kawałki, przy okazji pamiętając aby odciąć dolną końcówkę szparagów - one są najbardziej łykowate i raczej nienajlepsze do jedzenia, cukinie zaś kroimy w kostkę), a następnie wrzucamy na patelnie. Polewamy dość obficie oliwą z oliwek (tak aby były w niej obtoczone całe, jednak nie tak żeby w niej pływały), dodajemy około 1 łyżkę margaryny, posypujemy odrobiną soli i pieprzem, przykrywamy(...)jeśli będzie się na wierzchu pienił i zaczynał bąbelkować to zdejmujemy z ognia. Jest gotowy jak wszystkie sery się rozpuszczą i powstanie gładka konsystencja.  Takim sosem (jeszcze ciepłym) polewamy warzywa. Proste, szybkie i sycące... Pychaaaaaa!  Polecam :) Przepis bierze udział w konkursie: I polecam również książkę: https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html

Jedzeniomania
Kopenhaga okiem przyszłego cukiernika, part 2 161

jakie w życiu widziałam, a także częstowano słodkościami. Był więc mus z białej czekolady - najdelikatniejszy, jaki jadłam (obiecano nam przepisy, więc podzielę się z Wami niebawem); udekorowany był lśniącą polewą i welwetową chmurką (jak na własne potrzeby nazwałam ten typ dekoracji). Kolorowy sprej na bazie masła kakaowego daje niesamowite efekty, a w użyciu jest banalnie prosty. Niestety - sprzedają go tylko(...)Właściciel jednak był tak miły, że zgodził się dla nas zrobić wyjątek - być może więc już niedługo ugoszczę taki sprej w domu. Były też całuski, ale z niespodzianką. W polewie z obłędnie słodkiej białej czekolady krył się bowiem dość kwaśny mus malinowy. Pyszności! Jedliśmy również czekoladki - największe wrażenie zrobiły na mnie te białe w kropeczki, szczególnie, że skorupka była niesamowicie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
niebiański sernik z jabłkami 648

cząstki, układamy na podpieczonym cieście, posypujemy cynamonem i zalewamy masą serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok. 45 min. Upieczony i ostudzony sernik możemy polewać polewą czekoladową i posypać zmielonymi orzechami

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z pęczakiem 141

talarki. W naczyniu blendera miksujemy bardzo dokładnie koperek, pietruszkę, mięte, czosnek i olej rzepakowy - ilość oleju najlepiej dostosować do własnych upodobań. Powstały miks ma być gładki i zdatny do polewania sałatki. Na talerz, bądź półmisek wykładamy kaszę, układamy wszystkie przygotowane warzywa, całość polewamy dressingiem. Smacznego

Plate of Joy
Stek, pieczone ziemniaki i świeże zioła 118

pieprz, oliwa z oliwek ziemniaki, suszone płatki chilli, ostra papryka, sól, oliwa Steki wyciągamy z lodówki minimum 30 min przed smażeniem, aby nabrały temperatury pokojowej.  Przyprawiam pieprzem i polewam oliwą z oliwek. Steki smażymy na oliwie, na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, przekładając je co minutę na drugą stronę. Jeżeli chcemy uzyskać idealny dla siebie stek musimy ich dotykać - mała(...)stek ściągamy z patelni i odkładamy na kilka minut do odpoczęcia mięsa. Ziemniaki kroimy na połowę, każdą połowę na cztery części. Umieszczamy w misce, doprawiamy solą, papryką i chilli, polewamy oliwą i dobrze wszystko musimy wymieszać. Ziemniaczki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 30-40 minut. Natkę pietruszki i listki oregano umieszczamy w pojemniku

Plate of Joy
Pieczony udziec jagnięcy 328

Kiedy mięso się już zamarynuje, wykładamy je do naczynia żaroodpornego, podlewamy winem i wkładamy przepołowioną główkę czosnku. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut, następnie mięso polewamy powstałym sosem i pieczemy dalej przez 30 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy mięso dalej przez godzinę, w między czasie polewamy mięso sosem. Następnie

Plate of Joy
Bounty 85

Sposób przygotowania: Mleko zagotować z cukrem. Dodać kaszę mannę i masło. Na sam koniec dodać wiórki i wszystko dokładnie wymieszać. Gorącą masę wylać na przestudzone ciasto.  Składniki na polewę: 200g czekolady gorzkiej (min 72% kakao) 100ml śmietany 30%   Sposób przygotowania: Czekoladę razem ze śmietaną rozpuścić w garnuszku (mieszając, żeby śmietanka nie wykipiała a czekolada się nie spaliła- można(...)zrobić w kąpieli wodnej, wówczas unikniemy przykrej niespodzianki). Polewę wylać na masę kokosową. Ciasto można jeść od razu, ale najlepiej smakuje dobrze schłodzone. Jeśli ciasto robicie z przeznaczeniem dla dorosłych, możecie do kremu dodać jeszcze adwokat. Gdy ciacho będą spożywały wasze pociechy, pod masę kokosową można położyć warstwę kajmaku lub dowolnej konfitury. Smacznego! Normal 0 false 21 false false false

Wielki apetyt
Sernik z sezamkami i polewą chałwowa 122

sera twarogowego z wiaderka 530 ml mleka skondensowanego 3 jaja 1 łyżka miodu 1 łyżka tahini 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 opakowania sezamków Na polewę: 150 g chałwy 50 g masła 2 łyżki mleka  Solony karmel: 250 g cukru 0,5 łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania: Dno tortownicy wyłożyć papierem a jej boki wysmarować masłem(...)piekarnik, otwieramy jego drzwiczki i studzimy ciasto przez kolejną godzinę. Masło rozpuszczamy w mleku, dodajemy pokruszoną chałwę. Cały czas mieszamy aż wszystko się ładnie połączy i zgęstnieje.  Masą polewamy sernik. Jeśli czas nam na to pozwoli sernik wkładamy do lodówki na 10-12 godzin. Dekorujemy go sezamkami i solonym karmelem (Cukier rozpuszczamy w garnku z grubym dnem (wszyscy mówią

Wielki apetyt
Waniliowa babka majonezowa 105

połączenia składników. Formę do babki wysmarujcie masłem i wylejcie do niej gotową masę. Babkę pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy babka lekko przestygnie polewamypolewą (rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Dodajemy śmietankę i kakao i dokładnie mieszamy). Całość dekorujemy cukrowymi jajami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Pralinki orzechowe 173

pomysł, żeby zrobić pralinki orzechowe wpadłam robiąc przegląd mojej kuchennej szafki z różnościami. Znalazłam gotową polewę orzechową i trochę masła orzechowego (którego ktoś nie zdążył jeszcze wyjeść łyżeczką :) Za nadzienie do pralinek może posłużyć czekoladowy ganache, ja zdecydowałam się jednak zrobić je tak jak robi się cake pops czyli lizaki z ciastka (można je zobaczyć np. tutaj ). Wykorzystałam kilka czekoladowo(...)babeczki dałam 4 łyżeczki masła orzechowego. Z gotowej masy formujemy kulki, do każdej wkładamy po orzechu. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Rozpuszczamy polewę i zanurzamy w niej pralinki. Układamy na papierze do pieczenia. Ciemną czekoladę rozpuszczamy i kiedy nie jest już gorąca przekładamy do woreczka strunowego. Odcinamy rożek i wyciskamy wzorki na pralinkach

Ciastkozercy