polewa - 11092 przepisów (strona:205/740)

Kukurydza z masłem szałwiowym i miętowo melisowym 112

listki melisy pół limonki   Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie ok. 1 godziny, następnie zostawiamy jeszcze na jakiś czas w gorącej wodzie. Masło roztapiamy dodając drobno posiekane listki szałwi. Polewamy kukurydzę, możemy także posypać troszkę solą, jeśli ktoś lubi. Druga opcja: roztapiamy masło dodając drobno posiekane listki mięty i melisy. Polewamy kukurydzę i skrapiamy sokiem z limonki Najlepiej smakuje

noteskulinarnyfiga
Piernik z powidłami śliwkowymi 106

przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki goździków drobno utartych 3 jajka 150 g cukru 1,5 szklanki miodu 200 g masła 100 ml śmietany 18% 10 łyżek powidła śliwkowego polewa: 100 g czekolady deserowej 50 ml śmietanki 30% orzechy włoskie 10 połówek /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

noteskulinarnyfiga
"Słodkie środy" - ciasto zebra z polewą 410

pieczenia 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1 szklanka coca-coli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Na polewę potrzebujemy: 70 g masła 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka kakao PRZYGOTOWANIE: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier wymieszamy z cukrem wanilinowym(...)nagrzanego do 190 stopni na ok 55 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli będzie suchy to ciasto jest dopieczone. W małym rondelku roztapiamy masło, następnie dodajemy do niego kakao i cukier. Polewę mieszamy do połączenia składników, a następnie wylewamy ją na ostudzone ciasto

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wielkanocna babka majonezowa 324

łyżki majonezu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 niepełna szklanka cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 płaska łyżka kakao 2 łyżki maku dowolne polewy i dekoracje Przygotowanie:   Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z solą na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy majonez i dalej ucieramy (miksujemy). Mąki mieszamy(...)foremki najpierw całą masę kakaową, póżniej białą, a na końcu z makiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut.  Wystudzoną babkę dekorujemy polewami i ozdobami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sękacz jabłkowo - bananowy. 168

łyżeczka proszku do pieczenia   Dodatkowo przygotowujemy : 1 łyżka kakao 1 kg jabłek  2 banany kasza manna ( około 5-7 dkg ) cynamon mielony 1 czekolada gorzka ( lub polewa ciemna  ) Składniki - piana bezowa : 4 szt. białek 1 szklanka cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania :   Jabłka obieramy,wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Z mąki

Przepisy i porady kulinarne
Muffinki z dodatkiem wina. 146

łyżki czekoladowej polewy 1 łyżeczka cynamonu(...)minut. Następnie muffinki wyjąć z formy i przestudzić. Cytrynę umyć,osuszyć i pokroić na plastry. Plastry pokroić na ćwiartki. Muffinki oprószyć przesianym cukrem pudrem i ozdobić rozgrzaną polewą. Ułożyć na wierzchu kawałki cytryny i wafelki rurkowe

Przepisy i porady kulinarne
Sernik owocowy na blacie biszkoptowym. 195

Dekoracja : 25 dkg różnych owoców ( truskawki,borówki,porzeczki itp. ) 2 łyżki cukru 250 ml soku z czerwonej porzeczki 10 dkg śmietany 36% 5 dkg płatków migdałowych 1 opakowanie bezbarwnej polewy w proszku Sposób wykonania : CIASTO - Białka ubić z 2 łyżkami zimnej wody. Pod koniec ubijania wsypywać powoli cukier i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i płynną margarynę, lekko zamieszać(...)naszym blatem biszkoptowym, a następnie wkładamy do lodówki ,aby nam zastygła. DEKORACJA : Gdy nasza masa twarogowa już zastygnie wyjmujemy z lodówki i układamy na niej nasze całe owoce. Przygotować polewę w proszku,soku porzeczkowego i cukru. Rozprowadzić ciepłą na owocach i pozostawić do zastygnięcia. Ubić 10 dkg śmietany 36% i obsmarować nią boki naszego tortu. Obsmarowane boki obsypać płatkami migdałowymi

Przepisy i porady kulinarne
Keks w czekoladzie. 158

proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonej gałki muszkatołowej 10 dkg suszonych daktyli 15 dkg mieszanki bakaliowej   5 dkg kandyzowanych wiśni 20 dkg polewy czekoladowej     ( do dekoracji ) tłuszcz do smarowania formy Sposób wykonania : Miękkie masło utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym,szczyptą soli i otartą skórką z cytryny na puszystą masę(...)wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 C przez około 60 minut. Po upieczeniu przestudzić,wyjąć z foremki,obrócić do góry dnem i oblać całe ciasto polewą czekoladową. Można udekorować jeszcze pokrojonymi bakaliami np. pokrojone orzechy,migdały

Przepisy i porady kulinarne
Pyszne ciasto czekoladowe i kilka słów o oleju kokosowym 193

pieczenia łyżka octu Mus czekoladowy: 3 jajka 100 g cukru 200g gorzkiej czekolady, co najmniej 70% kakao 50 g oleju kokosowego 200 ml śmietany 30% 1,5 łyżki żelatyny Polewa: 2 łyżki masła 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru   Ponadto: 30 g wafli ryżowych naturalnych, bez dodatków   Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem

e-PrzepisyKulinarne
Conchiglioni szpinakowo serowe ze słodką nutą balsamiczną 159

zgęstnieje. Na koniec dodajemy odrobinę soli i pieprzu.  5.  W naczynie żaroodporne wylewamy 3/4 naszego sosu pomidorowego. Muszle nadziewamy szpinakiem i układamy na sosie pomidorowym. Następnie polewamy resztą sosu pomidorowego. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni przez 30 minut.  6. Danie wykładamy na talerze, dekorujemy serem feta, który wcześniej pozostawiliśmy i polewamy sosem balsamicznym.  EFEKT

Mój Smak na Życie
Sos czekoladowy 268

churros , hiszpańskie smażone ciastka. Ciastka te można również podawać maczane w sosie czekoladowym, stąd też dziś na niego przepis. Sos posłuży nam również do innych deserów lub jako polewa do ciast. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. I oczywiście pyszny. Sos czekoladowy Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 100 g czekolady  7 łyżek mleka

Kulinarne przygody Gatity
Babka orzechowa z rodzynkami 167

waniliowego 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny 0,5 szkl wody gazowanej 50 g rodzynek korynckich bio fresano 150 g mielonych orzechów włoskich Polewa 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z mielonymi orzechami. Miękką margarynę

Ala piecze i gotuje
Peanut butter cheesecake - Sernik z masłem orzechowym 399

serka pełnotłustego typu Philadelphia 3/4 szklanki miękkiego ciemnego cukru trzcinowego 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki pasty waniliowej (można zamienić na ekstrakt) 4 jajka 1 szklanka kremowego masła orzechowego Polewa: 125 g gorzkiej czekolady 1 łyżka niesolonego masła garść posiekanych krówek Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 180C (z termoobiegiem). Przygotuj tortownicę. W malakserze zmiksuj precelki z masłem i cukrem

Kulinarna rozmowa