polewa - 11092 przepisów (strona:205/740)

Wuzetka z nutą porzeczkową 349

według uznania). Spód biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć połową ponczu. Na ciasto wyłożyć masę   śmietanową (odrobinę można zostawić do dekoracji). Przykryć 2 połową biszkoptu, nasączyć. Wstawić do lodówki. Polewa czekoladowa: 60 g czekolady gorzkiej 60 g czekolady mlecznej 100 ml śmietanki 30% W garnuszku podgrzać śmietankę. Do gorącej dodać pokruszone czekolady i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić

kulinarnyswiatdomi
smaczne, pszenno-żytnie twarogowe ciasto z truskawkami... 148

śmietankowy, masło lub margaryna 1/2 kostki, aromat migdałowy 2 krople, mąka tortowa 1 szklanka, mąka żytnia 1 szklanka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, truskawki 30 dag, polewa cukrowa: - w opisie jajka "L", miękka palma, cukier, aromat migdałowy, twaróg tłusty śmietankowy mikserem utrzeć z 5 minut - twarogu mielić nie trzeba wsypać do masy mąkę tortową, mąkę żytnią, proszek

W Mojej Kuchni Lubię
Babka marchewkowo-kakaowa w polewie serowej 124

łyżki kakao, 4 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej, skórka otarta z połowy cytryny, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, Polewa serowa (opcjonalnie) jest przygotowana z 1/4 składników na krem z przepisu   Torcik marchewkowy z pomarańczą, migdałami i kremem serowym . Przygotowanie: W jednej misce wymieszać składniki suche (mąka, proszek do pieczenia

SzczyptaSmaQ
Warzywna zapiekanka z beszamelem 188

momentu aż mąką się połączy z masłem (nie wolno spalić mąki). Następnie wlewamy mleko przyprawiamy gałką muszkatołową i solą.  Cały czas mieszamy aż beszamel zgęstnieje. Gotowym od razu polewamy zapiekankę. Cukinie, bakłażana kroimy w plastry, solimy. Odstawiamy na 10 mniut. Pomidora również kroimy w plastry. Następnie cukinie, bakłażna przyprawiamy ziołami i pieprzem, następnie grilujemy z odrobiną oliwy. Ziemniaki kroimy(...)grubsze plastry. Teraz warzywa układamy warstwowo. Całość polewamy beszamelem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym na 180 C przez 30- 40 minut

Delicious Titbits
Piernik z guinnessem 133

tradycyjny piernik już za późno, a ten przepis wydał mi się całkiem prosty. Ciasto robi się szybko, pięknie pachnie, jest miękkie i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam je polewą czekoladową. Polecam... Foremka o wymiarach: 25cm x 32cm Potrzebujemy: 150g masła 300g golden syropu 200g cukru trzcinowego muscovado 250ml piwa Guinness 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki(...)Dodajemy mieszankę do masy piernikowej i ucieramy wszystko na gładkie ciasto. Przelewamy całość do przygotowanej formy i pieczemy przez 45 min. ( do suchego patyczka). Ostawiamy do ostygnięcia, można polać polewą czekoladową. Przepis pochodzi z książki Nigella Lawson "Kuchnia,przepisy z serca domu" Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Oszukana waniliowa panna cotta z sosem z rabarbaru 127

łyżki)  i gotować jeszcze przez chwilę, by odparować nadmiar wody. Odstawić do ostygnięcia. Klasycznie panna cottę wyjmuje się z okrągłych naczyń na talerzyk do góry dnem, a potem polewa sosem. Ja dziś z lenistwa podałam deser w pucharkach. Wierzch polałam sosem rabarbarowym. Dla chętnych dla ozdoby były świeże listki mięty omszonej

Weekendy w domu i ogrodzie
3 składnikowe batony kokosowe bez pieczenia, mąki i cukru 122

małą blaszkę ( nie starczy na wyłożenie całej wyłożyć tyle ile jest, żeby nie były zbyt cienkie ) odstawić do lodówki, żeby były twarde, później pokroić ostrym nożem. Można zrobić polewę np przez roztopienie gorzkiej czekolady lub przez połączenie kilki łyżek oleju kokosowego razem z kakaem i miodem, świetnie smakują również bez polewy

zdrowa vege kuchnia
Muffiny z bananami i płatkami owsianymi 131

mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sodę i zamieszać łyżką do momentu połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do foremek na muffiny. Piec około 20 minut w temperaturze 175°C. Polewa: 30 g masła 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka wody Masło rozpuścić z kakao, cukrem i wodą ciągle mieszając. Polać wystudzone babeczki

Bullio
sałatka cezar 286

ćwiartki. Pomidorki myjemy i również kroimy w ćwiartki. Sałatę dokładnie myjemy, suszymy, rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzach. Na sałatę dajemy kurczaka, grzanki, pomidorki i jajka. Całość polewamy sosem. składniki na sos / dresing: 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka sosu Worcester 1 ząbek czosnku sól, pieprz wykonanie: Z cytryny wyciskamy sok. Czosnek przeciskamy przez praskę(...)Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Gotowym dresingiem polewamy sałatkę

Domowy Smak Jedzenia
Mniszek z melisą - miodzik na kaszel = vescia melissa miele di tosse 147

syrop przelewamy do suchych wcześniej   pasteryzowanych słoiczków i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy na gazetę, przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia. Stosujemy go na przeziębienia (gardło, kaszel), lub jako słodka polewa do ciast, naleśników, lodów czy racuchów. Migliori fiori di tarassaco scelta alla fine di aprile e metà maggio.         Ingredienti

w mojej kuchni
Miodzik z mniszka lekarskiego 157

klonowy. Gorący syrop przelewamy do suchych wcześniej pasteryzowanych słoiczków i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy na gazetę, przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia. Stosujemy go na przeziębienia (gardło, kaszel), lub słodka polewa do ciast,  lodów czy racuchów

w mojej kuchni
Słodko-słony mazurek wielkanocny 335

żółtko 5 łyżek cukru pudru 1 czubata łyżka śmietany 1 kostka masła Krem: 150 g mascarpone 150 g masła orzechowego 100 g białej czekolady Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 100 g fistaszków Przygotowanie: - produkty na ciasto zagnieść i rozwałkować - ciasto położyć na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia - nakłuć ciasto widelcem - piec 20 minut

Pora na pora i pomidora
Babeczki kokosowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.85 162

ubiegły czwartek, nie miałam jednak sposobności ich upiec. Dopiero w piątek po basenowym wypływaniu postanowiłam to zrobić. W połowie udane, musiałam je bowiem zrobić z połowy porcji, i z polewy czekoladowej wyszły nici, z racji przeterminowanej śmietanki...  Za to były bardzo smaczne. Każdy miłośnik kokosanek pokocha je miłością wielką.  Są wilgotne i miękkie w środku, niesamowicie kokosowe(...)wbity patyczek był suchy po wyjęciu. Po wyjęciu z pieca babeczki musza chwilkę odpocząć przed wyjęciem z formy. Potem wyjmujemy je na kratkę by całkiem wystygły. Możemy je polać polewą czekoladową lub lukrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jesiotr w galarecie, 131

pół cebule, rodzynki, wlać 200 ml wina, wodę ( około 600 ml) , przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 50 minut. Co jakiś czas polewać rybę wywarem. Upieczoną rybę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.  Ostudzoną wyjąć delikatnie i ułożyć na półmisku, wyciągnąć nitkę, którą ją zszywaliśmy. Płyn przecedzić do garnka, doprawić do smaku(...)jest go za mało dolać wody lub wina. Rozpuścić żelatynę w niewielkie ilości wody a następnie dodać do wywaru i zamieszać. Nie gotować. Rybę i rodzynki polewać tężejącą galaretą kilkakrotnie. Pozostałą galaretę odstawić do zastygnięcia, pokroić w kostkę i udekorować nią rybę.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

królestwo garów