Pstrągi płuczemy pod bieżącą zimną wodą. W nacięcie na brzuchu wkładamy natkę pietruszki, kawałek cytryny i ząbek czosnku. 2. Warzywa myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 3. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)pieczemy przez około 40 minut. 4. Gdy warzywa są już miękkie zdejmujemy przykrywkę, układamy na nie pstrągi, które polewamy sosem sojowym i białym winem. 5. Wkładamy naczynie z powrotem do piekarnika (już bez przykrycia) i pieczemy w temperaturze 160°C przez 15 minut. Gotowego pstrąga podajemy na warzywach skropionego odrobiną soku z cytryny. Smacznego
W kuchni Katieciasto Górę wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st. C do czasu, aż boki ciasta zaczną nam odchodzić od blaszki a ciasto ładnie się zarumieni :) Studzimy i polewamy polewą. Smacznego
charlotte gotujeskład: pieprz syczuański ,oregano, majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony, czosnek i cebula granulowana, sól) Około 1 l mleka Schab najpierw myję i osuszam, układam w naczyniu żaroodpornym, następnie polewam go olejem z czosnkiem i nacieram dość obficie przyprawami, ilość przypraw wg własnych upodobań. „Taplam” mięso w marynacie i zostawiam na 2 godzinki . Po tym czasie(...)schab zalewam mlekiem . Wkładam do gorącego piekarnika, piekłam 1 godzinę i 40 minut w 200 st C , grzałki góra dół. W trakcie pieczenia , polewałam parę razy „wystające” mięso sosem. Mięso studzę w zalewie mlecznej, następnie zawijam w folię aluminiową , zawijam i wstawiam do lodówki na całą noc. Rano kroimy i zajadamy pyszne śniadanko :) Zachęcam do wypróbowania
Takie tam pichceniemiseczki wciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder miksujemy około 10-15 min dokładnie ( lukier musi być gęsty). Gdy babka już gotowa, wyciągamy z pieca i od razu polewamy ją dokładnie lukrem. Szykujemy 3/4 szklanki cukru. Do szklanki/kubka dajemy 5 łyżek mąki pszennej + 3 łyżki kartoflanej 1 i 1/2 proszku do pieczenia. Cytryna oparzamy i ścieramy z niej skórkę(...)Wlewamy nasza masę do formy. Do soku z cytryny dodajemy 7 łyżek cukru pudru. Ubijamy na jednolitą masę. Nasza babka już upieczona moja nie jest wysoka mam szeroką blachę. Polewamy ją obficie lukrem. Nasza babka w przekroju mega wilgotna mega smaczna
Sprawdzone przepisy kulinarnezewnątrz i od środka., posypujemy skórka z cytryny. Do wewnątrz kurczaka wkładamy pozostały czosnek i cebulę. Kurczaka pieczemy w 170°C ok. 100 min. Raz na jakiś czas polewamy kurczaka sosem jaki powstał podczas pieczenia. Żeby kurczak był za każdej strony chrupiący i brązowo złocisty, powinno odwrócić się go podczas pieczenia. Robimy to w tym czasie jak już wierzch(...)Kurczak będzie soczysty i aromatyczny. Idealnie będzie smakował z dodatkami warzywnymi. Jeśli podacie do niego wino to najlepiej to samo którego użyliście do pieczenia. Rada: kurczaka podczas pieczenia można polewać czystym winem, nie za dużo, żeby wystarczyło Wam do posiłku :p Smacznego
Moniki Smakołykimleko i posiekaną czekoladę. Łączymy w jedno. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem i w 165 stopniach piekarnik góra - dół pieczemy 35 minut, ciasto powinno być ciężkie i wilgotne. Polewa pomarańczowa: -1,5 pomarańczy -3/4 kubka cukru pudru Owoce parzymy, ścieramy skórkę. Miąższ kroimy na kostkę i gotujemy kilka minut aż płyn odparuje, miksujemy blenderem. Cukier puder zalewamy
BaRepasszklanki oleju; – 2 łyżki kakao; – 2 czubate łyżki konfitury wiśniowej; – 1 łyżeczka sody oczyszczonej; – 16 g cukru wanilinowego; – 1/4 szklanki cukru; – polewa czekoladowa (u mnie mieszanina mlecznej i gorzkiej czekolady) Wykonanie: Mąkę przesiać z sodą do dużej miski, dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać łyżką, tak, żeby nie było grudek. Przelać do keksówki wyłożonej
dom-agi.plczasie sprawdzamy patyczkiem czy nasze czekoladowe muffinki na pewno się upiekły (ciasto nie powinno kleić się do patyczka). Gdy babeczki są w piekarniku zabieramy się do przygotowania polewy na wierzch naszych babeczek. Do rondelka wlewamy mleko zagęszczone i dosypujemy 100 gram cukru, dokładnie mieszając dopóki cukier się całkowicie rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i czekamy kilka minut, aż masa trochę(...)zgęstnieje. Dodajemy połamaną czekoladę, czekamy aż się rozpuści. Zgęstniałą polewą, posmarować babeczki, grubszą warstwą. Markizy rozdzielić na pół: na część z kremem i część bez kremu. Część bez kremu przełamać na pół. Na jeszcze nie zastygniętą do końca czekoladę przykleić oczy sówek i powieki. Dzióbki i źrenice zrobić z kolorowych pastylek. Źrenice można przykleić przy pomocy czekolady lub wcisnąć
W kuchennej krainiezostawiamy na co najmniej godzinę. Następnie razem z całą marynatą wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok. 1h w 180*C z termoobiegiem. Co jakiś czas obracamy mięso i polewamy marynatą. Ziemniaczki kroimy na ząbki, solimy i luźno rozkładamy w żaroodpornym naczyniu. Wkładamy do piekarnika razem z kurczakiem na 15-20min. Po tym czasie ziemniaczki wyjmujemy w piekarnika, polewamy
les mirabellescukru 110g masła 180g mąki tortowej cynamon Na polewę 1/2 opakowania budyniu waniliowego 350ml mleka 1 laska wanilii [lub jeśli nie jesteście blogerką kulinarną- cukier wanilinowy;)] (4 duże porcje lub 6 porcji z malizną) Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki (jakiś 1cm grubości). Wrzucamy do żaroodpornego naczynia, polewamy czterema łyżkami wody, posypujemy cukrem i cynamonem (dużo!:)) i wkładamy
les mirabellespieprz do smaku odrobina wody Bób gotujemy- im młodszy tym krócej- naszemu starczyło 15 minut. Bób solimy pod koniec gotowania, nie wcześniej- żeby nie stwardniał, a po ugotowaniu polewamy zimną wodą, żeby nie stracił pięknego zielonego koloru. Jak trochę przestygnie obieramy go ze skórek. Sałatę siekamy na średniej wielkości kawałki, układamy na dużym płaskim talerzu i posypujemy listkami rukoli(...)Przygotowujemy sos- do oliwy z oliwek wciskamy sok z cytryny i dodajemy pozostałe składniki, aż sos będzie nam smakował(:)). Polewamy sałaty, posypujemy drobno pokruszonym serem, orzechami i bobem. Mango obieramy i kroimy na jak najcieńsze plasterki, które układamy jako kolejną warstwę. Na sam wierzch sypiemy grzaneczki- wybrałam kupne bo są drobniejsze i nie nasiąkają tak szybko jak domowe. Sałatkę jemy
les mirabellesPyszny, delikatny sernik z ziarenkami wanilii. Udekorowany czekoladową polewą, smakuje doskonale. Delikatny i puszysty. Szybko znika ze stołu :) Polecam! :) Składniki na spód: 225 g herbatników 75 g masła Masło rozpuścić, ostudzić. Ciastka bardzo drobno rozkruszyć, połączyć z płynnym masłem. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczka, wklepać w dno formy. Schłodzić w lodówce przez około(...)wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować czekoladową polewą. Smacznego
Domowa cukiernia Ewypokrojonej w kostkę papryki pęczek koperku łyżka soku z cytryny i otarta skóra z połowy 2 jajka 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej sól, biały pieprz do smaku Polewa śmietankowa: 180 ml śmietany 18% (Polska Mlekovita) sól, sok z cytryny do smaku Wykonanie: Chleb Wasa mielimy w blenderze do momentu uzyskania pisaku, dodajemy roztopione masło i jajko
Malinowe PocałunkiMalinowy Pocałunek- ciasto składające się z prostego, puszystego spodu z równie prostą masą jogurtową z dżemem malinowym (w wersji na zimno) z dodatkiem malin i polewy z białej czekolady i posypki w postaci maleńkich kropelek. To proste ciasto może mieć wiele odsłon- w zależności od smaku dodanego dżemu i owoców- można także pokusić się o zrobienie na spodzie(...)jogurtu wymieszanego uprzednio z kremówką i dżemem malinowym. Dodatkowo: Białą czekoladę z kremówką roztopić w kąpieli wodnej. Przygotowanie: Na spód wylać masę jogurtową i delikatnie powciskać maliny, polać ostudzoną polewą z białej czekolady i ozdobić posypką. Włożyć do lodówki na około 2-3 godziny. Smacznego! :) Wpis zawiera lokowanie produktu: * www.slodkiswiat.com
Kraina Miodem Płynącamargaryny 200 g cukru 2 jajka 2 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1 szklanka mleka 2 szklanki bakalii 5 łyżek kakao 400 g marmolady polewa: 1 gorzka czekolada, 1/2 szklanki kremówki Wszystkie składniki na ciasto szybko i dokładnie wyrobić a następnie podzielić na dwie części 3/5 i 2/5. Ciastem wylepić foremki do pieczenia
Jadło i czytadło