polewa - 11092 przepisów (strona:194/740)

Paski z polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowym z rozmarynowym tagliatelle 158

dodajemy poszatkowany imbir (ile, to zależy od naszego smaku), musztardę, sól i pieprz. Po 3 minutach duszenia, wlewamy sherry oraz śmietanę. Podgrzewamy jeszcze chwilkę, znowu jakieś 3 minuty i polewamy odstawione wcześniej mięso. Zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 90 stopni, przez 10 minut.  Składniki na rozmarynowe tagliatelle: - 450 gram tagliatelle - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 gałązki świeżego rozmarynu(...)gram masła Przygotowanie rozmarynowego tagliatelle: W garnku gotujemy lekko osoloną wodę z 2 łyżkami oliwy i rozmarynem. Wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Polewamy rozpuszczonym masłem lub podsmażamy chwilkę na patelni.  Podajemy z polędwiczkami i sosem śmietanowym. Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Kremowy, kolorowy sernik trójwarstwowy z polewą śmietanową 148

końcu wykładamy różową masę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 55 minut. Wyjątkowo nie sugerujemy się tak zwanym "suchym patyczkiem", masa musi się jedynie ściąć.  Składniki na polewę śmietanową: - 380 mililitrów kwaśnej śmietany 18% - 3 łyżki cukru pudru - 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii Przygotowanie polewy śmietanowej: Wszystkie składniki mieszamy, wylewamy na dopiero co upieczony sernik, wyrównujemy

Życie zamknięte w smaku
Jajka po benedyktyńsku (+ jak zrobić sos holenderski, jak ugotować jajka w koszulce) 214

Wrzucamy jajko w środek "wiru" z możliwie małej wysokości. Gotujemy około 2,5-3 minuty, pilnując, żeby woda nie zaczęła wrzeć. Na toście układamy bekon, na bekonie jajko, całość polewamy sosem holenderskim. Składniki do sosu holenderskiego: - 100 gram masła klarowanego - 4 żółtka - 2 łyżki soku z cytryny (lub octu) - 1 łyżkę zimnej wody - biały pieprz - sól Przygotowanie sosu holenderskiego: Masło(...)Polecam ubijać je mikserem, nie trzepaczką, bo trochę to potrwa. Ubijamy do białości. Następnie zdejmujemy miskę z garnka, wciąż ubijając. Stopniowo dolewamy klarowane masło, nie przestając ubijać masy. Doprawiamy. Polewamy grzanki z bekonem i jajkami. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Placek po cygańsku (od podstaw): placek ziemniaczany, gulasz wołowy, surówka mieszana, sos czosnkowy 135

cukru - sól - pieprz Przygotowanie surówki: Warzywa myjemy i kroimy. W wysokim naczyniu umieszczamy składniki płynne. Zioła szatkujemy. Dodajemy przyprawy. Całość miksujemy. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. Warzywa polewamy sosem tuż przed podaniem.  Składniki na sos czosnkowy: - 1 opakowanie jogurtu bałkańskiego (340 gram) - 1 łyżka majonezu - kilka ząbków czosnku (zależnie od własnych preferencji) - sól - pieprz Przygotowanie: Czosnek przeciskamy(...)pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem wedle własnego uznania. Przygotowanie placka w całości: Na talerz wykładamy placek ziemniaczany. Na jego połowę wykładamy gulasz. Na mięso wykładamy surówkę. Całość polewamy sosem czosnkowym. Składamy placek. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Czekoladowe ciasto – murzynek 296

mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Ubite białka z jajek Wykonanie: Z cukru, tłuszczu, kakao i wody gotujemy ( przez 5 minut ) czekoladową masę. Mieszamy podczas gotowania. Odlewamy ½ szklanki – posłuży jako polewa do ciasta. Po wystudzeniu dodajemy 3 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie łączymy masę. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i oprószoną bułką

Smaki Ewy
Królik pieczony w winie 362

małego słoiczka wlewamy oliwę, ocet, miód, dodajemy ziarnistą musztardę, wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy posiekane listki rozmarynu oraz szczyptę soli i pieprzu. Zakręcamy i potrząsamy słoiczkiem, aż składniki się połączą. Polewamy marynatą mięso i dokładnie obtaczamy. Rękaw umieszczamy w dużej blaszce lub naczyniu. Zamykamy rękaw za pomocą opaski dołączonej do rękawa z jednej strony. Do środka rękawa wkładamy podpieczone szalotki oraz(...)dół) na ok. 2 godziny i 45 minut dla 1 kg tuszki, a ok. 3 godziny dla 1,2 kg tuszki. Potem rozcinamy rękaw i wyjmujemy mięso na półmisek. Polewamy sosem z rękawa. Pieczony królik będzie świetnie komponował się z ziemniakami z piekarnika lub bagietką. Post Królik pieczony w winie pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sałatka z kurczakiem i papryką 186

mundurkach cebula Przygotowanie: Umyte papryki kroimy w kostkę, mięso podobnie Tak też postępujemy z ziemniakami, cebulą i ogórkami ( te po pokrojeniu zawsze odciskam na sicie) Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sosem. Składniki na sos : 4 łyżki oliwy sok z cytryny ewentualnie łyżka cukru pudru Do małego słoiczka ( z zakrętką ) odmierzamy składniki i energicznie mieszamy, polewamy sałatkę i mieszamy ją dokładnie

Proste Potrawy
Przepyszna babeczka łaciata na białkach 156

jasne raz ciemne. Pieczemy  w 180 stopniach 45 minut ( polecam jednak sprawdzać patyczkiem czy to już) Po upieczeniu i wystudzeniu robimy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do niej śmietankę . Rozpuszczoną polewamy babkę i dekorujemy kuleczkami czekoladowymi

Różowa kuchnia
Kurczak na butelce piwa podany z Pilsnerem 175

papierem do pieczenia (ja dałam jedno i drugie – najpierw folię, a na nią papier). Butelkę piwa otwieramy i odlewamy 1/3, np. do kubka, czy innej butelki (będzie do polewania kurczaka podczas pieczenia). Ponownie ją zakręcamy, ustawiamy na blaszce i nakładamy na butelkę kurczaka (jeżeli nie założymy kapsla przyprawy mogą zatkać butelkę). Skórę wokół szyjki butelki spinamy wykałaczkami. Zdejmujemy kapsel, wsypujemy(...)piwa wypłynęła na kurczaka. Wstawiamy do piekarnika (najniżej, jak się da) nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 2 godzin (1 godzina na 1 kg mięsa). Po 30 minutach polewamy kurczaka pozostawionym piwem (dzielimy na 3 porcje – polewając co ok. 30 min.). Aby piwo nam wypłynęło z butelki, już podczas pieczenia, wsypujemy szczyptę soli, jeżeli to nie zadziała wystarczy lekko

mojewypiekiinietylko
Brownie z cukinii z lodami kawowo-porzeczkowymi podane z angielskim porterem 219

przekładamy do niej ciasto. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut. Po tym czasie studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i tak przygotowaną polewą polewamy brownie. Składniki: Lody kawowe z czarną porzeczką bez maszyny (na 8-10 gałek): 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego 8 łyżek mocnej kawy 1/2 szklanki czarnych porzeczek Mleko

Mango Papaja
Pancakes – prosty przepis na amerykańskie naleśniki 139

ludzie prześcigają się jak skomplikować przepis na te puszyste naleśniki. Może dodanie maślanki, albo wymieszanie proszku do pieczenia z sodą zmienia ich smak, jednak rzadko jemy je same, najczęściej polewamy je sosami, dodajemy owoce, czy bitą śmietanę, więc te subtelne różnice w smaku pewnie będą niezauważalne. My chcemy przedstawić prosty do bólu przepis na pancakes. Oczywiście zachęcamy do eksperymentowania(...)naleśniku pojawiają się bąbelki, przewracamy go na drugą stronę, gdy wszystkie pękną. Następnie chwila na drugiej stronie i pancake gotowy. Tak jak pisaliśmy na początku, świetnie smakują z polewami, czy syropami, owocami, lodami, bitą śmietaną. My najczęściej używamy syropu klonowego, czyli wybieramy taką typową amerykańską wersję. …Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Kolorowa i ekspresowa zapiekanka z warzywami i prażoną cebulką 162

garście miksu sałat 4 średnie ogórki kiszone 3/4 czerwonej papryki 4 plastry żółtego sera, np. Gouda 3 łyżki prażonej cebulki Rafex łagodny keczup Przygotowanie: Bagietkę przekrawamy wzdłuż. Każdą część polewamy keczupem (zygzak). Na tak przygotowany spód nakładamy pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Następnie układamy plasterki ogórka. Wszystko posypujemy prażoną cebulką - około 1 1/2 łyżki na obie zapiekanki. Na wierzch układamy(...)sera. Jeśli bagietki nie są dość chrupkie można włożyć je go piekarnika wcześniej (zanim nałożymy wszystkie składniki) na parę minut w celu podpieczenia i pozyskania ulubionej chrupkości. Przed podaniem polewamy zapiekanki keczupem. ... taka zapiekanka zaspokoi każdy głód Smacznego

Słodkie okruszki
Krem z winogronem 79

sztuk do dekoracji, zaś pozostałe przekroimy na pół i wybieramy z nich pestki. Tak pokrojone winogrona układamy na dnie pucharków. Owoce wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia, ale wcześniej polewamy łyżeczką alkoholu. Ubijamy następnie serek homogenizowany wraz z jogurtem, cukrami: waniliowym i pudrem. Sosem polewamy winogrona, zaś na wierzchu przybieramy owocami odłożonymi wcześniej

Camilla w kuchni
Grillowana kapusta i ziemniaki 151

białej kapusty, olej smakowy czosnek – bazylia, pikantna przyprawa z chilli, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: świrze listki bazylii. Przygotowanie: ziemniaki grillowane: Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem i obtaczamy. Układamy po kilka sztuk na foli aluminiowej i szczelnie zawijamy w folię. Układamy na rożnie i grillujemy ok. 30 -40 min w zależności(...)wielkości ziemniaków. kapusta grillowana: Białą kapustę kroimy na ćwiartki, polewamy olejem czosnek - bazylia, doprawiamy pikantną przyprawą, pieprzem i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona ok. 20 min. (grillujemy pod przykrywą w 180-200°C.) Rada: jeśli nie macie pokrywy przy grillu wystarczy odwrócić podczas pieczenia kapustę i ziemniaki. Smacznego

Moniki Smakołyki
Czekoladowe ciasto z cukinią… 194

Jeżeli w cieście jest zielenina, to prawie sałatka, prawda? ;) Jeśli o mnie chodzi, tak dostarczana codzienna porcja warzyw podoba … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni