będę do niego wracać. Składniki na foremkę 12x31 • szklanka kaszy jęczmiennej pęczak • dwie marchewki • duża cebula • kawałek selera • mały por (opcjonalnie) • 2 ząbki czosnku • 2 garście ziaren słonecznika • garść płatków owsianych • 1 łyżka słodkiej papryki • 1 łyżka majeranku • 1 łyżka pieprzu ziołowego • 1 łyżeczka soli • liść laurowy • 2 ziarna ziela angielskiego • natka pietruszki • olej Przygotowanie: 1. Kaszę gotujemy w wodzie(...)zeszkleniu dodać pozostałe warzywa. Chwilę poddusić. 3. Po ugotowaniu kaszy dodać wszystko do warzyw i przyprawić. Wycisnąć na prasce dwa ząbki czosnku, dodać pokrojoną natkę pietruszki i garść płatków owsianych. Dobrze wymieszać, ostudzić i zmielić lub zblenderować. 4. Foremkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Wyłożyć do niej masę, posypać na wierzchu słonecznikiem. 5. Piec w 180 °C przez 60 minut
VegUlkaoliwkamiSkładniki:500 g mąki pszennej typu 650 lub 750379 g letniej wody,4 g suchych drożdży,1 łyżeczka cukru/miodu,2 łyżeczka soli,100-125 g oliwek,otręby lub płatki owsiane do wysypania na dnie garnkaDo miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól. Dodać letnią wodę i dobrze wszystko wymieszać. Dodać oliwki i delikatnie je wmieszać w ciasto. Przykryć ciasto folią(...)omączony mąką blat, uformować okrągły bochenek – w tym momencie można go również naciąć . Nagrzany garnek wyjąć -baaardzo ostrożnie!!! – z piekarnika i wysypać na jego dno otręby lub płatki owsiane i przełożyć do niego ciasto. Zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Garnek przykryć pokrywką i piec około 40 minut, potem ściągnąć pokrywkę i dopiekać aż się zarumieni następne
UgotujmyTo.plduża cebula 3 ząbki czosnku - u mnie 1 łyżeczka czosnku granulowanego, ale następnym razem dam nawet więcej ¼ szkl. oleju ¾ szkl. bułki tartej ½ szkl. płatków owsianych - zwykłych np. "górskich" przyprawy do smaku - u mnie: 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wyszorowane szczoteczką pod bieżącą wodą cukinie zetrzeć do dużej(...)pozostawić do ostygnięcia. Zetrzeć marchew na tarce o grubych oczkach. Ubić pianę z białek na sztywno. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Do miski z cukinią dodać: bułkę tartą, płatki owsiane, podsmażoną cebulę, marchew, olej, żółtka i przyprawy. Dokładnie wymieszać –najszybciej będzie po prostu wyrobić ręką. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać wszystko razem łyżką. Keksówkę wyłożyć
Grunt to przepis!jego głównym składnikiem. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis Pasztet z cukinii Składniki: 1 kg cukinii 3 jajka duża marchew 3 ząbki czosnku duża cebula 1/4 szklanki oleju rzepakowego szklanka płatków owsianych 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz, ulubione zioła Sposób wykonania: Cukinię i marchewkę dokładnie umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cukinię włóż do miski(...)Pozostaw do przestygnięcia. Żółtka oddziel od białek, a następnie ubij je na sztywna pianę. Cukinię odsącz z nadmiaru wody. Do naczynia, w którym znajduje się cukinia dodaj bułkę tartą, płatki owsiane, podsmażoną cebulę, żółtka, olej oraz przyprawy według uznania. Całość dokładnie wymieszaj, a na końcu delikatnie dodaj pianę z białej i bardzo powoli wymieszaj. Keksówkę posmaruj delikatnie olejem, obsyp
365 dni dookoła kuchnimniejszą ilością rodzynek i bez cukru. Składniki (na dwie keksówki): 640 g mąki pszennej chlebowej 128 g zakwasu żytniego razowego 43 g polenty (kaszy kukurydzianej) 29 g płatków owsianych (użyłam orkiszowych) 20 g otrąb pszennych 57 g ugotowanego ryżu brązowego 57 g cukru trzcinowego (wzięłam tylko łyżeczkę) 19 g soli 29 g miodu 375 g letniej wody 5 g świeżych(...)papierem do pieczenia) W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: odświeżony 12 godziny wcześniej zakwas, wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę i miód. Dodaj kolejne składniki: polentę, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż, cukier i sól. Wyrabiaj robotem na najwolniejszych obrotach przez około 10 minut. Wyrabiałam ręcznie . Dodaj rodzynki. Wmieszaj je w ciasto drewnianą kopyścią do ich równomiernego rozłożenia
Weekendy w domu i ogrodziepodczas pieczenia. Niecodzienne, bardzo zielone, po prostu pycha! Składniki na 4 porcje: 250 g różyczek brokuła 300 g mrożonego zielonego groszku 100 g szpinaku (też mrożony) 100 g błyskawicznych płatków owsianych sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy - opcjonalnie olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia - opcjonalnie 400 g jogurtu greckiego+koperek+sok z 1/2 cytryny+1 łyżka mustsztardy(...)wylać na durszlak i pozostawić do odcieknięcia i wystudzenia. Na koniec wycisnąć nadmiar wody ręką obrać czosnek i posiekać, następnie zblenować z zieloną masą "żyrafą" niezbyt dokładnie Wymieszać z płatkami owsianymi, doprawić solą, pieprzem, musztardą. Odstawić na 10 minut w międzyczasie przygotować dip jogurtowy (patrz składniki wyżej) i sałatkę z buraczków, z tego przepisu. Wstawić bataty do piekarnika uformować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: wafle ryżowe okrągłe o smaku naturalnym masło orzechowe lub migdałowe gładkie 100% (bez dodatku cukru) albo domowa nutella jabłko (skrzydła) banan (oczy) porzeczki/jagody świeże lub mrożone (gałki oczne) płatki owsiane górskie (pióra) kawałek marchewki (dziób) Wykonanie: Nawet nie wiem, czy powinnam w ogóle pisać jak się je robi, bo to chyba dosyć intuicyjnie widać ze zdjęcia Ale dla porządku(...)przeciwnych bokach posmarowanego wafla. Obranego banana kroimy na plasterki. Układamy powyżej skrzydeł i mamy miejsce na oczy. Na plasterku banana kładziemy porzeczkę albo jagodę i mamy oko! Płatki owsiane układamy między skrzydłami z palsterków jabłek od dołu do góry używając np. pensety – i mamy pióra Kawałeczek marchewki kroimy w trójkącik i układamy między oczami i piórkami – i mamy
Lamarida.plcukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g zimnego masła Na masę twarogową: 250g chudego twarogu 2 łyżki cukru łyżeczka budyniu śmietankowego Na kruszonkę: 2 łyżki blanszowanych migdałów 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki mąki 4 łyżki cukru 50g zimnego masła Dodatkowo: 2 średnie, dojrzałe gruszki łyżka soku z cytryny odrobina masła do wysmarowania foremek bułka tarta do wysypania foremek(...)ciasto – maksymalnie 3 minut. Kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki do chwili użycia. Robimy kruszonkę – do robota z ostrzem wrzucamy migdały oraz płatki owsiane i rozdrabniamy. Rozdrobnione składniki przekładamy do miski, dodajemy mąkę, cukier oraz pokrojone w kostkę masło. Rozdrabniamy masło z suchymi składnikami do utworzenia się mokrej, zlepionej w małe grudki kruszonki
Smaczna Stronamleka 1 jajko mąka łyżka oleju kostka półtłustego twarogu cukier z prawdziwą wanilią masło do podsmażenia naleśników 400 g jogurtu greckiego 1 kg pomarańczy 1 kg grejpfruta miód płatki owsiane Przygotowanie: Do szklanej miski wbijamy całe jajko, ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko i stopniowo tyle mąki, aby powstało gęste ciasto, cały czas mieszamy trzepaczką, dodajemy jeszcze olej. Na patelni smażymy(...)powstały trójkąty. Owoce obieramy ze skóry i dzielimy na "fileciki". Przekładamy do miseczki. Podajemy podsmażone na maśle, wierzch polewamy jogurtem greckim i miodem, układamy owoce i posypujemy płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniagałązki selera 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 woreczek kaszy jęczmiennej natka pietruszki sól, pieprz do smaku kilka kropel przyprawy w płynie magi 1 jajko 4 łyżki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka olej rzepakowy Sposób przygotowania: 1. Udka i skrzydełka myjemy, a następnie wrzucamy do garnka i zalewamy(...)doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą w płynie magi. 2. Mięso (bez skóry) obieramy i siekamy bardzo drobno ostrym nożem. Można również zmielić. Dodajemy jajko, płatki owsiane, odrobinę soli i pieprzu oraz przyprawę do kurczaka. Całość mieszamy. Z powstałej masy tworzymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące i smażymy na oleju z każdej strony. Usmażone mięsne kuleczki
Kuchnia w czekoladziewigilię św. Michała Archanioła. wersja drożdżowa – przepis stąd – kilk! ( tłumaczenie przepisu przez Marcina) Składniki : 680 g mąki pszennej chlebowej, u mnie typ 750 45 g polenty 30 g płatków owsianych 15 g otrębów pszennych 70 g ugotowanego brązowego ryżu 75 g cukru trzcinowego 17 g soli 60 g miodu 270 g letniej wody 35 g świeżych drożdży 130 g kefiru(...)foremki na 23 cm dł. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę (lub kefir) i miód. Dodaj kolejne składniki: polentę, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż, cukier, sól, mąkę. Wyrabiaj robotem na najwolniejszych obrotach przez około 10 min. Ja wyrabiałam łyżką drewnianą. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat, rozciągnij i obsyp rodzynkami. Złóż
Proste Potrawyokoło 350 g mąki chlebowej brązowej * około 100 g mąki pszennej * 1 łyżka soli * 1 łyżka cukru * 280 ml mleka * 2 łyżeczki suchych drożdży * 50 g miękkiego masła Dodatkowo: płatki owsiane i siemię lniane do posypania. Wykonanie: Mleko podgrzać (aby nie było ani za zimne ani za gorące). Do mleka dosypać drożdże i cukier i wymieszać. Obie mąki wymieszać(...)foremce (u mnie foremki były małe, ale jeśli foremka jest większa to umieścić w niej całe ciasto). Chlebek można posypać różnymi ziarnami, u mnie były to płatki owsiane i siemię lniane. Foremki odstawić na około 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 25 minut
Zrób to smacznieokoło 350 g mąki chlebowej brązowej * około 100 g mąki pszennej * 1 łyżka soli * 1 łyżka cukru * 280 ml mleka * 2 łyżeczki suchych drożdży * 50 g miękkiego masła Dodatkowo: płatki owsiane i siemię lniane do posypania. Wykonanie: Mleko podgrzać (aby nie było ani za zimne ani za gorące). Do mleka dosypać drożdże i cukier i wymieszać. Obie mąki wymieszać(...)foremce (u mnie foremki były małe, ale jeśli foremka jest większa to umieścić w niej całe ciasto). Chlebek można posypać różnymi ziarnami, u mnie były to płatki owsiane i siemię lniane. Foremki odstawić na około 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 25 minut
Zrób to smacznieSkładniki: płatki owsiane 2 szklanki/błyskawiczne, bakalie 1 szklanka, figi 3 sztuki, ziarna sezamu Royal Brand 1/2 szklanki, żurawina suszona 3/4 szklanki, nasiona chia 2 łyżeczki, anyż mielony Royal Brand 1 łyżeczka, jajka 2 żółtka, miód płynny 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masło 15 dag/miękkie na suchej patelni uprażyć ziarenka sezamu(...)żółtka i ubić z 2 minuty na dużych obrotach z fig usunąć pestki, bakalie /migdały,orzechy włoskie,pistacje/ zmiksować z figami w rozdrabniaczu na drobno do masy wsypać płatki owsiane, bakalie i połączyć składniki wsypać przesianą mąkę z proszkiem, anyż, nasiona chia i połączyć składniki formować spłaszczone ciastka i układać na papierze do pieczenia na blaszce piekarnika piekarnik nagrzać
W Mojej Kuchni Lubięmaślanki, 200 ml ciepłej wody, 40 g drożdży, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka cukru, 1/3 szkl. oleju, 2 łyżki słonecznika łuskanego , 1 łyżeczka czarnuszki, 2 łyżki płatków owsianych WYKONANIE Zaczyn: maślankę lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w niej drożdże, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Ciasto: w misce(...)Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką, odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie bułki nożem lekko naciskamy na środku, smarujemy ciepłym mlekiem, posypujemy czarnuszką i płatkami owsianymi. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach
słodki bratek