płatki owsiane - 8462 przepisów (strona:214/565)

3 przepisy na szybkie obiady do pracy na bazie kaszy 213

papryczka chilli pozbawiona pestek (można pominąć) 2 opakowania sera mozzarella (2 x 125 g) 1 opakowanie Monini Rice&More 90 sek. Bulgur & Quinoa 1 jajko 70 g płatków owsianych błyskawicznych sól i pieprz do smaku 2 łyżki sezamu do obtoczenia 2 łyżki oliwy do posmarowania kotletów Przygotowanie szybkich kotletów z kaszy: W misie robota kuchennego z nożem(...)masę do czystej miski, ale ja po prostu wyjmuję z misy nóż i pracuję dalej. Do posiekanych składników dodaj zawartość opakowania Rice&More 90 sek., wbij jajko, dodaj płatki owsiane i dopraw solą i pieprzem.  Dobrze wymieszaj składniki, a następnie chwilę wygnieć masę ręką. Gdy masa zacznie się kleić, uformuj z niej 4 duże kotlety. Obtocz

Chilli Czosnek i Oliwa
czekoladowa niedziela #8 - czekoladowe "trufle" daktylowe (wegańskie) 185

trufli ~200g daktyli ~1/2 średniego, dojrzałego awokado (75g) ~30g kakao ~20g karobu ~100g ksylitolu (można użyć cukru w takiej samej ilości) ~do obtoczenia - mielone orzechy, wiórki kokosowe, płatki owsiane, amarantus ekspandowany Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. godzinę. Awokado obieramy i wrzucamy do miksera. Dodajemy daktyle (nie wylewajcie całej wody w której się moczyły) i miksujemy całość na gładką(...)swobodne ulepienie kulek. Z masy nabieramy kawałki o wadze ok. 20-25g każdy i lekko wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Obtaczamy je np. w mielonych orzechach, wiórkach kokosowych, płatkach owsianych, amarantusie ekspandowanym lub innym wybranym dodatku. Wkładamy do lodówki na min. 2h, po tym czasie można już jeśc. Przechowujemy trufle w lodówce, max. tydzień. Smacznego

chili & sugar
Wariacja na temat najprostszego chleba na świecie 198

ciasto na pół, i jeszcze raz tak samo. Odkładamy ciasto zgięciami w dół na ścierkę na której wysypujemy ulubione dodatki, u mnie pestki słonecznika i dyni oraz oczywiście płatki owsiane i troszkę maku. Ciasto ponownie przykrywamy do wyrośnięcia, a w tym czasie włączamy piekarnik na 250`C i wkładamy mosiężne, bądź odporne na wysoką temperaturę naczynie z pokrywką

Słodkie Przyjemności
CIASTECZKA DAKTYLOWE Z ORZECHAMI 186

Składniki na około 11 ciastek : 1 szkl zmielonych płatków owsianych duża garść daktyli suszonych 15 sztuk migdałów garść łuskanych orzechów włoskich 2 łyżki otrębów pszennych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego 1/2 szkl gorącej, ale nie wrzącej wody Daktyle zalać gorącą, przegotowaną wodą (tak aby były całkowicie przykryte) i odstawić na 15 - 20 minut(...)lniane 1/2 szklanki gorącej wody. Migdały również zalać wrzątkiem i odstawić na 10 - 15 minut (aby łatwiej było je obrać ze skórki). W misce przygotować suche składniki  - wsypać płatki owsiane, otręby, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy i migdały. Blenderem zmiksować daktyle razem z wodą, w której się moczyły. Następnie dodać kisiel z siemienia lnianego i wymieszać. Składniki suche

Banana Smiles
Mini serniczki jogurtowo- truskawkowe na spodzie z granoli 198

porcje): Potrzebne Ci będą dwie obręcze cukiernicze o średnicy 5 cm i wysokości minimum 8 cm lub mała tortownica o średnicy 8 cm. Chrupiący spód z granoli: 3 łyżki płatków owsianych łyżka miodu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka orzechów nerkowca 1 łyżka orzechów laskowych 1 łyżeczka nasiona chia 2 łyżki oleju kokosowego + do wysmarowania obręczy cukierniczych(...)Galaretka z truskawkami: 1/2 opakowania galaretki truskawkowej lub malinowej 10-12 świeżych truskawek 100 ml wrzątku kilka świeżych truskawek do dekoracji Przygotowanie spodu z granoli Na suchej patelni prażę płatki owsiane z posiekanymi orzechami przez 5-6 minut, do zarumienienia. Dodaję miód i karmelizuję całość jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając, tak by miód pokrył wszystkie składniki. Studzę granolę

Mango Papaja
Bułki pełnoziarniste 134

150g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżki śmietany 18% 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżeczka soli 2 łyżki śmietanki płatki owsiane do posypania W kubku łączymy drożdże, cukier, odrobinę wody i mąki. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy śmietanę, czarnuszkę i dolewamy resztę wody oraz olej. Gdy drożdże nieco powiększą(...)sobie pracy, warto zwilżyć dłonie wodą. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy pieczywo podgrzaną śmietanką i posypujemy np. płatkami owsianymi. Pieczemy bułki przez 20 minut, następnie na 3 minuty włączamy termoobieg, aby się zarumieniły. Smacznego

Wrzosowa Polana
Jarmuż z gotowaną kiełbasą i metką 221

Składniki 1 i 1/2 kg jarmużu 2 duże cebule łyżka smalcu 500 g cienkiej kiełbasy (u nas Senatorska) 200 g metki cebulowej 1/2 l bulionu wołowego 2 czubate łyżki płatków owsianych 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z jarmużu wycinamy grube nerwy (najlepiej idzie to samymi palcami). Liście myjemy(...)kulki metki przekładamy do cebuli ,zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu 30 min. Po tym czasie kiełbasę i metkę wyjmujemy i dusimy dalej ok. 1 godziny. Następnie dodajemy płatki owsiane (by zagęścić). Kiełbasę kroimy na większe części i dodajemy z powrotem do jarmużu wraz z metką. Do smaku doprawiamy rozgniecionym zielem angielskim ,solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Chlebek jabłkowo-cukiniowy z oliwą (bez cukru) 185

łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 60 ml oliwy (ok. 6 łyżek) 45 ml płynnego miodu (ok. 3 łyżki)  50 g orzechów włoskich 2 łyżki rodzynek 50 g płatków owsianych 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej Przygotowanie chlebka jabłkowo-cukiniowego: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Keksówkę wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia - zapobiegnie to przyklejeniu się chlebka(...)dokładnie wymieszaj. Teraz dodaj rozbełtane jajka, oliwę i miód i ponownie wymieszaj.  Orzechy włoskie grubo posiekaj i wrzuć do mokrych składników razem z rodzynkami. Na koniec wsyp płatki owsiane i mąkę i wymieszaj tylko do połączenia składników.  Przelej ciasto do foremki i wyrównaj. Możesz wierzch udekorować posiekanymi orzechami włoskimi i plasterkami jabłka. Wstaw chlebek do piekarnika i piecz

Chilli Czosnek i Oliwa
Keks razowy 144

Składniki (na 10 porcji) - 2 szklanki  mąki razowej (ok. 240g), - 1 szklanka płatków owsianych górskich (ok. 110g), - 2 płaskie łyżeczki  sody, - 3  jajka (ok. 180g), - 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50g), - 4 łyżki suszonej żurawiny (ok. 48 g), - 10  suszonych moreli (ok. 100g), - ½ szklanki  wiórków kokosowych (ok. 45g), - ½  szklanki  orzechów włoskich(...)Polewa: - 3 kostki gorzkiej czekolady (ok. 15g), - 2 łyżki mleka (ok. 20 ml). Sposób przygotowania 1.  Moczymy bakalie w soku porzeczkowym. 2 . W misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, kakao, suszoną żurawinę, suszone morele, wiórki kokosowe, orzechy, czekoladę, cynamon i ziarenka wanilii. 3. Jajka miksujemy z olejem. 4. Łączymy składniki mokre z suchymi. Do masy dodajemy namoczone bakalie

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sernik z truskawkami i kruszonką. 199

sera białego, mielonego 180 g śmietany 18% (kwaśnej) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka  cukru waniliowego 2 jajka KRUSZONKA: 150 g mąki pszennej 100 g cukru 2 łyżki płatków owsianych 100 g rozpuszczonego, jeszcze gorącego masła cukier puder do oprószenia ciasta      Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier. cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mieszamy, następnie wlewamy(...)wykładamy na blachę (tylko spód, bez rantu). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut, wyjmujemy, studzimy.      Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem, płatkami owsianymi i zalewamy gorącym masłem, energicznie mieszamy i odstawiamy.      Przygotowujemy nadzienie. Truskawki obieramy, myjemy, kroimy na pół, posypujemy 2 łyżkami cukru pudru i budyniem, mieszamy i odstawiamy. W misce

Rozpustne gotowanie
WEGAŃSKIE CIASTO URODZINOWE BEZ PIECZENIA 644

wszystkim bardzo spieszyło się do degustacji. Oj ... to było niebo w gębie. Polecam! Składniki ba formę o wymiarach 30 x 20 cm: spód: 1 szklanka migdałów, 1 szklanka płatków owsianych, 1/2 szklanki ziaren słonecznika łuskanego, 1/3 szklanki sezamu, 1, 5 szklanki suszonych daktyli, 1 łyżeczka oleju kokosowego raw, masa jaglana: 300 g suchej kaszy jaglanej, 150 ml oleju kokosowego(...)łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego raw, 1,5 łyżeczki wanilii w proszku, dodatkowo:  2 banany, 2 łyżki nerkowców, pasek wegańskiej czekolady 85 % (bez lecytyny sojowej). Wykonanie: Spód: Migdały, płatki owsiane, słonecznik i sezam umieszczamy w blenderze, włączamy na wysokie obroty. Następnie dodajemy daktyle, olej kokosowy i ponownie blendujemy do uzyskania klejącej masy. Ową masą wylepiamy spód formy (najlepiej ceramicznej). Umieszczamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Batoniki kokosowe bez cukru! 204

następnie przelewamy jego zawartość do garnuszka, (mleczko będzie zwarte, ale pod wpływem temperatury, nabierze odpowiedniej, płynnej konsystencji), do ciepłego mleczka dodajemy miód i chwile gotujemy.Do wysokiej miski wsypujmy płatki owsiane, dodajemy przyprawy i zalewamy ciepłym mlekiem. Wszystko mieszamy i odstawiamy na jakieś 10- 15 minut, aby lekko napęczniało.W tym czasie robimy mieszankę ziaren - do przesianej mąki, wrzucamy rozdrobnione ziarna

Słodkie Przyjemności
Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą 211

się jako pożywne drugie śniadanie. Spokojnie możecie zabierać je do szkoły lub do pracy i tam je konsumować jako alternatywę dla wafli ryżowych lub kanapek. Składniki: Na krakersy: 350g płatków owsianych 1 szklanka łuskanych pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka łuskanych pestek dyni  1/2 szklanki nasion chia 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżeczki soli morskiej 2 szklanki(...)bądź innego oleju) 1 łyżka miodu 1/2 łyżki soku z cytryny     Przygotowanie:  Nasiona kolendry rozgnieć w moździerzu.  Zmiel orzechy. Do miski wsyp suche składniki, czyli: płatki owsiane, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól. Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree z dyni. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać

Smiling Shrimp
Czekoladowy torcik z owocami 151

blogu Agi . Czekoladowy torcik z owocami Przygotuj szklankę, miski, garnek, łyżkę, blender, tortownicę o średnicy 22 cm. Przygotuj składniki:  Spód: 1 szklankę daktyli, 1 szklankę wiórków kokosowych, ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych, 1 łyżkę masła lub oleju kokosowego, Krem czekoladowy: 2 puszki mleczka kokosowego (o pojemności 400 ml), 2 gorzkie czekolady o wysokiej zawartości kakao, dowolne owoce (jagody, wiśnie, maliny(...)wodą, aby zmiękły. Namoczone daktyle odcedź z nadmiaru wody i przełóż do miski lub pojemnika blendera. Tłuszcz rozpuść i dodaj do daktyli. Do daktyli dodaj także wiórki kokosowe i płatki owsiane. Całość dokładnie zblenduj. Tak powstałą masę rozsmaruj równą warstwą na dnie tortownicy. Puszki z mlekiem kokosowym otwórz i delikatnie przełóż do garnka stałą (białą) część (pozostały płyn wylej

blog.moje-pasje.info
Kokosowy jagielnik z jagodami 185

godzina 30 min   kokosowy jagielnik czyli ciasto z kaszy jaglanej z dodatkiem wiórków, oleju i mleka kokosowego. Idealny z polewą jagodową albo wiśnianą Ingredients na spód: szklanka płatków owsianych pół szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka syropu z agawy na środek: 1 szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki oleju kokosowego 1 puszka mleka kokosowego (patrzcie na skład(...)polewę: 2 szklanki jagód ( można zrobić z truskawkami albo wiśniami)- teraz oczywiście można wykorzystać mrożone. 2 łyki syropu z agawy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Instructions W robocie kuchennym rozdrobnić płatki owsiane z wiórkami, następnie dodać olej i syrop z agawy, zmiksować aż powstanie kruszonka. Okrągłą formę z odpinanym bokiem wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć kruszonkę, ugnieść dokładnie

Cooking for Emily
Kotleciki z czerwonej soczewicy z jarmużem 237

cebule 4-5 większych ząbków czosnku sól do smaku 1 niewielka papryczka chili około 50 ml oliwy z oliwek (lub dobrego oleju) 2 jajka dodatkowo do panierowania: 1 jajko płatki owsiane olej do smażenia Soczewicę wypłukać i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Przestudzić i zmiksować w malakserze lub rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków. Jarmuż opłukać, dokładnie osuszyć(...)Wszystko dodać dodać do soczewicy, przyprawić solą, dodać jajka, oliwę i wymieszać. Powinna powstać dość gęsta masa. Formować w dłoniach kotleciki, panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach owsianych. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia. Podawać z surówkami i sosami jako samodzielne danie.  Soczewica jest dość sucha w swojej konsystencji. Dlatego właśnie

Codzienna kuchnia niecodzienna