minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki dla dwóch osób: 1 jajko 120ml mleka 60g płatków owsianych Ok 100g mąki pszennej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes 1 łyżka tartego parmezanu ½ pęczka szczypiorku Sól, pieprz do smaku Szczypta proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej Dodatkowo(...)plastry sera żółtego 2 jajka sadzone Sposób przygotowania: Jajko wbijamy najlepiej do wąskiego, wyższego pojemnika. Dolewamy mleko i blenderem z końcówką do ubijania mieszamy przez kilka sekund. Dodajemy płatki owsiane, a następnie stopniowo mąkę, tak by uzyskać konsystencję niezbyt gęstej śmietany. Dodajemy tarty parmezan, posiekany szczypiorek oraz tuńczyka odcedzonego uprzednio na siteczku tak, by nie miał w sobie zbyt wiele
Kuchnia w czekoladzieokazały się mieć zaskakujący smak. Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 1 ½ szklanki truskawek 1 ½ szklanki waniliowego mleka ryżowego 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka górskich płatków owsianych ½ szklanki migdałów 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 szklanki tahini 1/3 szklanki syropu klonowego Piekarnik rozgrzej do 190°C. Tortownicę delikatnie natłuść i wyłóż papierem(...)truskawek pokrój w kostkę, a pozostałą część przekrój na połówki. Do mleka wlej sok z cytryny i zamieszaj. Odłóż na moment, aby się ścięło i powstała roślinna maślanka. Płatki owsiane wraz z migdałami zmiel w blenderze na jednolity proszek. Przesyp do miski, dodaj do nich mąkę kukurydzianą i sodę, zamieszaj. Do maślanki dodaj pastę tahini oraz syrop kolnowy
Roślinna - blog wegańskiryżem bądź makaronem stanowić będą smaczny i pełnowartościowy obiad. Szczerze polecam Wam ten bardzo udany, słodko-wytrawny eksperyment :) Klopsiki: * wołowina- 300 g * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * płatki owsiane- 1 łyżka * sól, pieprz, suszona chili- do smaku * wywar warzywny- 300 ml * listek laurowy, ziele angielskie Dodatkowo: * zielona fasolka szparagowa- 200 g (mrożona, gotowana na parze) * orzechy włoskie(...)chili- kilka krążków * świeży imbir- 1/3 łyżeczki * masło klarowane- do smażenia Klopsiki: Wołowinę umyć i zmielić razem z cebulą oraz czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem oraz suszoną chili, dodać łyżkę płatków owsianych, uformować małe kuleczki i wrzucić do wrzącego wywaru warzywnego z dodatkiem listka laurowego i ziela. Gotować, na małym ogniu, około 15 minut. Dodatkowo: W międzyczasie, kiedy klopsiki się gotują
Kraina Miodem Płynącapszennej mąki razowej 100 g mąki żytniej 180 g mąki pszennej 2x pół łyżeczki soli 2x pół łyżeczki cukru garść ciasta z poprzedniego wypieku garść suszonych żurawin garść płatków owsianych łuskany słonecznik woda W sobotę wieczorem : W jednym garnku zarobić ciasto z mąki żołędziowej i mąki razowej z solą, cukrem, połową ciasta sprzed tygodnia i wodą. Pod koniec wyrabiania dodać(...)którą łatwo wyrabia się drewnianą łyżką. W drugim garnku zarobić ciasto z mąki żytniej i pszennej z solą, cukrem, połową ciasta sprzed tygodnia i wodą. Pod koniec wyrabiania dodać płatki owsiane. Garnki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykryć wilgotnymi ściereczkami. W niedzielę rano : Garść ciasta pszenno-żytniego przełożyć do pojemnika na następny raz. Resztę ciasta przekładać na przemian
Weekendy w domu i ogrodzietrakcie pieczenia się "rozlewają". Ja na standardowej blasze do piekarnika układam 12 ciasteczek (kulek). Składniki: 150 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 85 g płatków owsianych (nie błyskawicznych) 125 g masła 75 g ciemnego cukru trzcinowego 100 g cukru (białego) 1 jajko 1 łyżeczka esencji waniliowej 85 g żurawiny 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich(...)kawałki) Wykonanie: Zmiksować cukier (2 rodzaje) z masłem. Dodać jajko i wanilię i miksować aż się połączą. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i płatki owsiane. Połączyć obie masy. Dodać czekoladę, żurawinę, orzechy i wymieszać łyżką. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min. Łyżeczką uformować kulki i ułożyć je na papierze do pieczenia. Włożyć ciastka do piekarnika
IMPRESJA SMAKUenergii.Jako zdrowa przekąska między posiłkami sprawdza się rewelacyjnie. Masz ochotę to do dzieła. Przygotuj:- 2 łyżki miodu- 1 łyżka oliwy z oliwek- 2 łyżki soku z cytryny- szklanka płatków owsianych- 1/3 szklanki żurawiny suszonej- pół szklanki obranego i uprażonego słonecznika- garść uprażonych pinioli lub posiekanych orzechów włoskich- 1 jajko- pół szklanki mąki orkiszowej typ 2000- pół szklanki otrębów zbożowych(...)orzechami prażymy chwilę na gorącej patelni. 5-8 min. cały czas mieszaj!Do miski dodaj miód, jajko, sok z cytryny, oliwę z oliwek.Wymieszaj dokładnie trzepaczką. W drugiej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, otręby, proszek do pieczenia, żurawinę i słonecznik z orzeszkami.Teraz stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych.Dobrze wszystko pougniataj.Jeżeli masz wyjdzie za sucha dodaj 1-2 łyżki wody.Włącz
Pasje Jolkinutę owocową, która przełamuje słodycz. W dodatku tarta prezentuje się na tyle elegancko, że możesz przygotować ją dla gości. Składniki na formę o średnicy 27cm: Spód: 70g daktyli 100g płatków owsianych 50g mąki owsianej 50g migdałów 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu waniliowego 20g kakao 1/4 szklanki mleka lub napoju roślinnego Budyń czekoladowy(...)erytrytolu lub ksylitolu 2 szklanki mleka lub napoju roślinnego Opcjonalnie 2 garści mrożonych dowolnych owoców (u mnie jeżyny) Przygotowanie: Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut do namoczenia. Płatki owsiane zblendować dość drobno, ale nie na mąkę. Migdały zblendować prawie na mąkę. Przesypać do miski wraz z mąką owsianą i pozostałymi suchymi składnikami. Wymieszać. Daktyle odsączyć i zblendować
Fabryka pomysłówdrugi dzień. Ja tego nie wiem, znikają ze stołu tak szybko jak się pojawią. Z przepisu wyszło 22 sztuki ciasteczek. Składniki 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika 250 g masła 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szczypta soli Ziarna słonecznika upraż na patelni na złoty(...)lodówki i trzymaj w temperaturze pokojowej,tak by było miękkie. Masło i cukry utrzyj razem mikserem. Dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia i utrzyj mikserem. Dodaj ostudzony słonecznik oraz płatki owsiane, dodaj szczyptę soli, zmiksuj ponownie. Schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut, owinięte folią spożywczą, by nie wyschło. Z ciasta lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego, wyłóż na blaszce
Kurnikowoteraz zapraszam Was na przepis na cynamonową owsiankę z pomarańczową skórką i suszonymi jabłkami. Spróbujcie. Idealna na śniadanie, jak i chłodne zimowe wieczory Składniki: (1 duża porcja) 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 1 pełna szklanka mleka (jeśli lubicie rzadsze owsianki możecie go dodać więcej) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki + 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej* 2 łyżki + 1 łyżeczka kostki jabłkowej(...)skórką Amkez syrop z agawy jasny do polania owsianki *najlepiej domowej, można dać mniej skórki jeśli nie lubicie tak intensywnie pomarańczowych smaków Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy płatki owsiane górskie, zalewamy je pełną szklanką mleka (jeśli lubicie rzadsze owsianki można dodać go więcej). Zaczynamy gotować naszą owsiankę na małym ogniu. Dodajemy łyżeczkę cynamonu, mieszamy. A następnie dodajemy dwie
Słodkie okruszkiSkładniki: 3 szklanki startej cukinii na tarce o grubych oczkach 2-3 średnie cebule 2-3 ząbki czosnku 250g sera żółtego 3 jajka 1 duża marchewka 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szklanki oleju 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka tymianku sól, pieprz ziołowy czarnuszka Sposób przygotowania: Startą cukinię posypujemy solą i odstawiamy aby puściła sok. Cebulę i czosnek(...)momentu, aż się zeszkli. Zostawiamy do przestygnięcia. Marchew i ser ścieramy na grubych oczkach. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, ser, marchew, olej, żółtka jaj, płatki owsiane. Doprawiamy solą (uważać bo wcześniej już soliliśmy), pieprzem i ziołami. Dokładnie mieszamy. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z cukinią. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem
Prosto i Smacznie z Anetąformę 25cm x 25cm) 1,5 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 3 banany (400g) 1 łyżeczka sody łyżka octu kilka kropli aromatu waniliowego duże kwaśne jabłko lub dwa mniejsze szklanka płatków owsianych 2 łyżki miodu łyżka oliwy z oliwek lub oleju PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Banany obieramy i miksujemy na gładki mus. Odmierzamy(...)bananami. Dodajemy łyżkę octu i kilka kropli aromatu waniliowego. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy wierzch ciasta. Z płatków owsianych, miodu i oliwy zagniatamy kruszonkę. Posypujemy jabłka. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 45 minut do suchego patyczka
Pyry na Gazużyć stopionego masła. (4 porcje) 280-300g dyni (po obraniu) 3-4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka starego imbiru 3 goździki Kruszonka: 50g płatków owsianych 10g pestek z dyni 40g mąki pszennej 40g cukru (zwykłego, białego) 10g cukru cynamonowego (lub 5g zwykłego i odrobina cynamonu) 7-8 łyżek oleju z orzeszków ziemnych Dodatkowo(...)dynię pokroić i przełożyć do garnuszka z odrobiną wody. Dodać miód, sok z cytryny, imbir i goździki. Wszystko razem wymieszać i poddusić (na małym ogniu) przez około 5 minut. Płatki owsiane oraz pestki z dyni zmielić (niedokładnie) w blenderze i wymieszać z cukrami oraz mąką. Całość połączyć z olejem i dokładnie wyrobić (powinna powstać grudkowata kruszonka). Dynię przełożyć
Di gotujePasztet ten jest moją autorską modyfikacją wielu przepisów. Wyśmienicie smakuje ze świeżym chlebem. kasza gryczna 3/4 szklanki płatki owsiane 1/2 szklanki fasola biała 1 szklanka jajka 4 sztuki seler 1/2 sztuki marchew 2 małe lub 1 duża cebula 2 sztuki natka pietruszki 1 pęczek czosnek 4 ząbki majeranek, sól, pieprz oliwa(...)gramów, 1 pęczek rzodkiewki, 1 mały ogórek zielony, szczypiorek Sposób przygotowania Fasole i kaszę gryczaną ugotować osobno w osolonej wodzie, a po ostudzeniu zmielić na jednolitą masę. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić z nadmiaru wody. Drobno posiekaną cebulę i czosnek zrumienić na oliwie, dodać warzywa utarte na tarce o grubych oczkach, udusić do miękkości
Jadło i czytadłoInka (oryginalnie 8; i spokojnie można tyle użyć) 30g (4 lekko czubate łyżki) wiórków kokosowych 30g (3 łyżki) zmielonych migdałów 1 łyżeczka nasionek chia (opcjonalnie) 2 czubate łyżki zmielonych płatków owsianych (błyskawicznych) Jeśli masz bardzo suche, twardawe daktyle zalej je mocno ciepła woda i zostaw na 30 minut, by zmiękły. Gotowe, miękkie daktyle można od razu wrzucić do misy robota(...)kulę, ale to nie problem, struktura zmieni się po dodaniu reszty składników). Wsyp kawę, migdały i kokos. Zmiel jeszcze raz, rozdrabniajac rękoma ewentualne duże bryły. Dodaj chia i płatki owsiane. Dobrze wymieszaj - ręcznie, lub robotem kuchennym. Przygotuj foremkę-keksówkę wyłożona papierem do pieczenia. Przełóż przygotowana masę, delikatnie uklep, by powstała równomierna warstwa i wstaw do lodówki do schłodzenia. Pokrój
Lejdi of the housekulinarnych grzeszkach weekendu, dziś coś lekkiego, zdrowego i pysznego:) Kotleciki z czerwonej soczewicy Składniki : 1 szklanka czerwonej skoczewicy Pół szklanki płatków owsianych ( u mnie oczywiście górskie) Spora garść natki pietruszki 1 jajko 2 zabki czosnku, lub granulowany Łyżeczka masła Sól, pieprz Soczewicę dobrze płuczemy, gotujemy ją w dwóch szklankach(...)pewności jeszcze wykladam ją na sitko i dobrze odsączam. Blendujemy, ale nie na całkowicie jednolitą masę, doslownie cztery ruchy blendera:) Płatki owsiane mielimy, są one w zastepstwie bułki tartej:) Wsypujemy je do soczewicy, odstawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonej masy dodajemy jajko, masło, pietruszkę, przecisnięty czosnek
Mamuśka wraca do formyporcje: 3 jabłka 1/2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki rodzynek 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru Kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka brązowego cukru 1,5 łyżki oleju kokosowego Jedno jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać starte jabłko. Zasypać je cukrem, cynamonem i imbirem(...)pokroić w niezbyt małą kostkę, wyłożyć na patelnię, dodać rodzynki. Całość smażyć kolejne 5 minut, cały czas mieszając. Olej kokosowy na kruszonkę roztopić w rondelku, do płynnego dodać mąkę, płatki owsiane i cukier. Wymieszać tak, by powstały grudki. Do naczynek żaroodpornych wyłożyć jabłka, posypać je kruszonką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe
Domowa cukiernia Ewyproporcji 1:3 (czyli 3 płaskie łyżki stewii) 1/2 szkl. oleju rzepakowego [120ml] 3 łyżki jogurtu naturalnego [100g] 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego - można zastąpić olejkiem migdałowym 8 łyżek płatków owsianych [100g] - zwykłe "górskie" 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej [300g] - u mnie drobna graham, typ 1850 2 łyżeczki proszku do pieczenia - czubate 2 małe buraki [75g]- obrane i starte(...)żurawiny [75g] 2 garście mrożonej czarnej porzeczki [100g] 2 garście mrożonej czerwonej porzeczki [100g] Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dolać olej, jogurt i ekstrakt migdałowy. Dorzucić płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i stopniowo mąkę. Krótko miksować do wymieszania składników. Na koniec wmieszać łyżką starte buraki, migdały i porzeczki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać
Grunt to przepis!