szkl. wody PASZTET: 3 cebule – średnie 3 marchewki – średnie 3 łodygi selera naciowego ¼ szkl. oleju rzepakowego - do duszenia cebuli, marchewki i selera 4 ząbki czosnku 3 łyżki koperku ½ szkl. płatków owsianych 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej - płaska 2/3 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ¼ łyżeczki pieprzu czarnego 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki Vegety ½ łyżeczki soli(...)przestygnięciu masę warzywną przepuścić raz przez maszynkę do mielenia – sitko o drobnych oczkach . Uwaga! Przed mieleniem wyjąć liście laurowe. Zmielić również ząbki czosnku. Doprawić pasztet do smaku przyprawami. Dodać płatki owsiane, żółtka jaj i wyrobić dobrze ręką. Gdyby konsystencja pasztetu była za gęsta, dolać trochę przegotowanej, ostudzonej wody oraz 2-3 łyżki oleju. Ubić piankę z białek ze szczyptą soli
Grunt to przepis!długo. Do środka dodałam miód, gryczany jak to zwykle u nas bywa, żeby podkręcić jeszcze smak bułeczek. Do posypania wierzchu użyłam czarnuszki, słonecznika, siemienia lnianego. Możecie użyć równie dobrze płatków owsianych, sezamu, maku czy co tam lubicie. Oczywiście, możecie dodać je również do środka. Jak wyszło? Hmm wyszło 10 bułeczek. Tuż po wyjęciu z piekarnika 2 zniknęły…Jak piszę(...)chlebowej (750) 320 ml wody 1 łyżka oliwy 10 g suszonych drożdży 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżeczka soli Do smarowania 1 jajko Do posypania czarnuszka, sezam, słonecznik, dynia, płatki owsiane, siemię itp Sposób przygotowania Z podanych składników zagniatamy dość zwarte ciasto. Przekładamy je do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy i zostawiamy na 1-1,5h. Z ciasta formujemy bułeczki, odkładamy
Mieszam w Garnkuprostu - od serca! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej szklanka mleka 150 g margaryny mlecznej aromat arakowy szklanka cukru 3 jajka opakowanie drożdży instant przyprawa do sernika Delecta (pół opakowania) płatki owsiane pestki słonecznika mieszanka nasion Babki Płesznika i łupin Babki Jajowatej duże opakowanie cukru wanilinowego Delecta rabarbar świeży (5 - 6 łodyg) + cukier Przygotowanie: Rabarbar obrać i pokroić na około centymetrowe(...)odcedzamy go i posypujemy mąką. Dobrze oprószone kawałki rozkładamy w miarę równomiernie na cieście, jednocześnie wciskając je trochę do środka. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto obsypujemy pestkami słonecznika, płatkami owsianymi, cukrem wanilinowym i nasionami babki. Można to nazwać kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka, na około 40 minut
Karczma Honoriettyspecyficzny smak, przynajmniej dla mnie smakowały jakoś tak inaczej, jednak z dodatkami, czyli w postaci kanapki są jak najbardziej okej ! :) źródło : słodkie niebo Składniki na namaczankę: 1/2 szkl płatków owsianych (użyłam górskich) 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju 1 szkl wrzątku płaska łyżeczka soli Składniki na ciasto właściwe : 20 g świeżych drożdży 1,5 szkl mąki pszennej 1szkl(...)ciasta formujemy bułeczki i kładziemy je na natłuszczoną blachę. Odstawiamy na ok 20 min do podrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180st.C. Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy ok 20 min do czasu, aż zaczną nam się delikatnie rumienić. Studzimy na kratce. Smacznego
charlotte gotujekoniec dodać czosnek.Suszone pomidorki wyjąć z oliwy i pokroić w drobną kostkę. Posiekać zioła.Cukinię odcisnąć na sitku ,aby pozbyć się nadmiaru soku. W misce wymieszać odciśniętą cukinię, płatki owsiane, tartą bułkę, zioła, żółtka, pomidory, boczek, cebulę i pozostałe przyprawy. Dobrze wyrobić, odstawić na 15 minut. Po tym czasie okaże się, czy nie trzeba dodać dodatkowej porcji tartej
Stare Garyłyżka kaszki kukurydzianej 1 banan 1 duże jabłko ugotowane w grubszej kostce lub surowe, ale miękkie i soczyste, obrane, bez gniazd nasiennych 1 łyżka rodzynek bez konserwantów 1 łyżka płatków owsianych 250-300 g kefiru, zależne czy wolisz nieco gęstszy czy nieco rzadszy koktajl, może go być nawet więcej 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Maliny wrzuć do garnuszka, podlej(...)kompocie nie było już śladu. Stąd też ugotowałam tak, jak opisałam w punktach 1-2. Do malaksera wrzuć kawałki jabłka i obranego banana. Skrop sokiem z cytryny, Dodaj płatki owsiane i zmiksuj prawie do gładkości. Dodaj gorącą malinową kaszkę. Zmiksuj wszystko do gładkości. Wlej kefir w odpowiedniej ilości i wymieszaj łyżką lub zmiksuj. Przelej do szklanek i udekoruj kleksami kefiru
Anioszek w kuchnizimnego masła (u mnie klarowane) 4 łyżki lodowatej wody 1 jajko 3o gr cukru pudru szczypta soli 3 duże kwaśne jabłka (około 650 gr) 3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych do wysypania podpieczonego spodu garść żurawin cynamon (opcjonalnie) Formę wysmarować masłem, wysypać mąką, nadmiar mąki strzepać. Wszystkie składniki szybko wyrobić, najlepiej w malakserze z nożami do siekania. Ciasto bardzo spłaszczyć(...)Jabłka umyć (obrać lub nie, jak wolicie, ja nie obierałam), przekroić na pół, wydrążyć gniazda. Każdą połówkę pokroić na 3 półksiężyce. Ciasto wyjąć z piekarnika, na spód równomiernie wysypać płatki owsiane, poukładać jabłka, oprószyć cynamonem, posypać żurawiną, wstawić na 30-40 min do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piec do momentu, aż jabłka będą miękkie (u mnie 40 min). Podczas
moj przepis namąki pszennej pełnoziarnistej- 4 szklanki mąki tortowej (lub luksusowej)- 30g suchych drożdży- ¾ szklanki cukru- 4 jajka- 2 szklanki serwatki (może być mleko)- 30 dag masła- 1 płaska łyżeczka soli- płatki owsiane, sezam, nasiona słonecznika do posypania bułek- dodatkowo 1 jajko i 2 łyżki mleka do smarowania bułek Przygotowałam rozczyn – 50ml wrzątku i 1 łyżkę cukru – wymieszałam, dolałam 100ml zimnej(...)blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Blaszki z bułeczkami przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Tym razem na 45 minut. Wyrośnięte, posmarowałam roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posypałam płatkami owsianymi, słonecznikiem i sezamem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Upieczone przestudziłam na kratce.Bułeczki pełnoziarniste – lekkie i puszyste – idealne w swojej prostocie
mojewypiekiinietylkołyżek cukru do smaku kawałek kory cynamonu kilka goździków łyżka cukru waniliowego lub esencja waniliowa Kruszonka 10 dag miękkiego masła pół szklanki mąki pół szklanki cukru 1 łyżka płatków owsianych Wszystkie składniki na kruche ciasto muszą być zimne! Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski. Dodajemy cukier puder oraz zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Nożem siekamy mąkę(...)minut. W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli oraz pozostałego cukru. Przygotowujemy także ciasto na kruszonkę. Łączymy masło z mąką, cukrem i płatkami owsianymi tak, aby powstały grudki ciasta. Na podpieczony kruchy spód wykładamy wystudzone jabłka, na nie warstwę ubitej piany. Na pianę nakładamy kruszonkę. Tak przygotowaną blachę wstawiamy ponownie do piekarnika, ale temperaturę obniżamy
Gotujemy i jemyłyżek cukru do smaku kawałek kory cynamonu kilka goździków łyżka cukru waniliowego lub esencja waniliowa Kruszonka 10 dag miękkiego masła pół szklanki mąki pół szklanki cukru 1 łyżka płatków owsianych Wszystkie składniki na kruche ciasto muszą być zimne! Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski. Dodajemy cukier puder oraz zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Nożem siekamy mąkę(...)minut. W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli oraz pozostałego cukru. Przygotowujemy także ciasto na kruszonkę. Łączymy masło z mąką, cukrem i płatkami owsianymi tak, aby powstały grudki ciasta. Na podpieczony kruchy spód wykładamy wystudzone jabłka, na nie warstwę ubitej piany. Na pianę nakładamy kruszonkę. Tak przygotowaną blachę wstawiamy ponownie do piekarnika, ale temperaturę obniżamy
Korniszonkidzieła! Składniki na 8 - 10 sztuk: 500 g mąki pszennej typ 550 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru około 300 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli Ponadto: płatki owsiane 1 łyżka cukru 1 jajko Przygotowanie: Przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy drożdże suche, cukier, sól. Mieszamy. Dodajemy wodę ciepła i wyrabiamy ciasto, aby było elastyczne. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem(...)stopni, aby się rozgrzał. Przekładamy bajgle na blachę do pieczenia z papierem do pieczenia. 1 żółtko bełtamy z 2 łyżkami wody i pędzlem smarujemy każdą bułkę, a następnie posypujemy płatkami owsianymi. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut aż będą ładnie wypieczone. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie można już jeść! Smacznego! :) Zapraszamy do dzielenia się na naszym fanpage
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoPolecam! :) Składniki (na 4 chlebki): 630g mąki pszennej 250ml mleka 175ml wody 20g świeżych drożdży jajko 2 łyżki oleju płaska łyżka cukru 2 łyżeczki soli mleko do posmarowania płatki owsiane do obsypania W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn(...)ilości ciasta formujemy małe kuleczki na wierzch chlebka i przyklejamy je za pomocą mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. Cały chlebek smarujemy mlekiem i obsypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Warto zajrzeć do nich trochę wcześniej czy wierzch za bardzo nam się nie przypala. Studzimy a następnie wydrążamy. Gotowe
Czerwona Porzeczkamąki z pełnego przemiału, na drożdżach. Składniki na 1 keksówkę 35 na 12 cm: 1 szklanka mąki pszennej (typ 650) 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000) 25 gr świeżych drożdży 2 szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki soli Do misy miksera wsypać sypkie składniki, wymieszać(...)Prosty chleb szklankowy Prosty chleb szklankowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka mąki pszennej (typ 650) 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000) 25 gr świeżych drożdży 2 szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki soli'; document.write
moj przepis namąki orkiszowej graham typ 1850 200 g mieszanych ziaren (np. słonecznik, pestki dyni, siemię lniane) 20 g soli 600 ml wody 25 g świeżych drożdży dodatkowo: płatki owsiane lub inne do posypania WYKONANIE Do niewielkiej miseczki wlać 100 ml wody, rozkruszyć drożdże, wymieszać, dodać 100 g mąki orkiszowej typ 650, ponownie wymieszać i zostawić do powstania zaczynu(...)dużych odstępach na blaszkach. Gotowe bułki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 40-60 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ° C. Bułki zwilżyć pędzelkiem wodą, posypać płatkami owsianymi i włożyć do piekarnika. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów) przez lekko uchylone drzwiczki piekarnika. Bułki piec około 15-20 minut (prawidłowo upieczone wydają głuchy
Passions hobbies life