dziecko :) Pasuje do wszystkich rodzajów dodatków, można z powodzeniem zrobić go rano, aby na śniadanie cieszyć się wspaniałym smakiem domowego pieczywa. Składniki 450 g mąki pszennej razowej 100 g płatków owsianych łyżka suszonych drożdży łyżka oleju łyżka płynnego miodu łyżeczka soli 600 ml ciepłej wody Mąkę wymieszać w dużym naczyniu z płatkami i drożdżami. Dodać resztę składników i bardzo dokładnie
Słodkie inspiracjekrem owsiano-jaglany z borówkami, domowym masłem z nerkowców i proszkiem maca ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~30g kaszy jaglanej ~30g płatków owsianych ~1 1/2 szklanki płynu - mleko lub woda ~cukier/stevia do posłodzenia, do smaku ~szczypta soli ~1/2 łyżeczki proszku maca Zagotowujemy mleko/wodę, dodajemy kaszę i płatki i gotujemy do momentu zgęstnienia, tj. dopóki cały płyn nie zostanie wchłonięty. Można
breakfast of dreamsDzisiaj mam dla Was domowe batoniki składające się z dużej ilości płatków owsianych i chrupiących ziarenek. Przypominają kupne batony musli, jednak plusem jest to, że możemy do nich dodać wszystko to co lubimy. Bardzo szybko się je robi i świetnie nadają się do pochrupania w jesienne wieczory:) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki słonecznika, 1/2 szklanki sezamu(...)szklanki pestek dyni, 1/2 szklanki żurawiny, 1/2 szklanki rodzynek, łyżka masła, 4 łyżki miodu, 1/2 szklanki cukru. Przygotowanie Płatki owsiane zrumienić na suchej patelni, aż staną się złociste. Następnie uprażyć słonecznik, dynię i sezam. Dodać do płatków. Dodać rodzynki i żurawinę oraz masło stopione z miodem. Wymieszać. Cukier z dodatkiem odrobiny wody (około 2 łyżek) skarmelizować na suchej patelni
Z miłości do słodkościOwsiankę jak każdy wie warto jeść. Dzisiaj proponuję owsiankę zapiekaną w piekarniku z jabłkami i bezą. Jest przepyszna! Składniki: z przepisu Lepszy Smak 1 szklanka mleka 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżeczka cukru 1 jabłko 1 łyżeczka cynamonu 2 białka jajka 2,5 łyżki cukru pudru (można dać mniej, gdyż wyszło dosyć słodkie) Płatki błyskawiczne* zalać gorącym mlekiem, posłodzić
Moja Galeria SmakuPowinnam zaznaczyć, że są to ciasteczka bez pieczenia. Robimy je na bazie płatków owsianych, czekolady i masła. Jest to mój pierwszy eksperyment, gdzie nie musiałam odpalać piekarnika. Mimo, że nie byłam do nich przekonana, efekt końcowy bardzo mnie zaskoczył. Taki słodki dodatek do niedzieli :) Składniki 1 szklanka płatków owsianych1/2 szklanki
Pink Envelopewiec postanowiłam pokazać wam mój kolejny hit czyli przepis na szybki chleb. I obiecuje wam ,że każdy kto go zrobi zakochuje się w nim natychmiast . Ale najpierw o płatkach owsianych ,które są głównym składnikiem chleba . Czytaj więcej
Farmażonyprosty, przygotowanie tym bardziej. A efekt świetny! Omlet jest słodko-waniliowy dzięki obecności białka, chrupiący z wierzchu, a w środki odznacza się niecko kleistą konsystencją ❤ Składniki: 60 g mąki płatków owsianych 1 miarka (20 g) waniliowego białka roślinnego Plantforce (Siła Roślin) 1 łyżeczka nasiona chia 1/3 łyżeczki wanilii sproszkowanej (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Zdrowie na języku :PBabeczki z sera twarogowego i płatków owsianych. Można je jeść zarówno na słodko (np. z dodatkiem ulubionych owoców) jak i wytrawnie (np. z serkiem twarogowym i ziołami). Z przepisu wychodzi
Bulliocukiniowy omlet z płatków owsianych ze śliwkami i pestkami dyni w ksylitolu i cynamonie ~ Dzisiaj będzie chyba najcięższy dzień w całym tygodniu...Mam sześć lekcji, a na trzech z nich czekają mnie sprawdziany/kartkówki...Wczoraj prawie wcale nie miałam czasu dla siebie, znalazłam może max. godzinę z czego połowę przeznaczyłam na przygotowanie czegoś do jedzenia...Resztę czasu siedziałam zamknieta
breakfast of dreamsSkładniki: 100g płatków owsianych 100g wiórków kokosowych 130g mąki 100g cukru 90g miodu ½ łyżeczka sody 130g masła Wykonanie: Wszystkie suche składniki z wyjątkiem sody wymieszać ze sobą. W rondelku rozpuścić masło z miodem. Następnie rozpuścić sodę w 1 łyżce gorącej wody i szybko wlać do masła z miodem. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Z ciasta formować kulki, ściskając
The Sweet DamselPięknie pachnie truskawkami i znika z blaszki w kilka chwil. Składniki ciasta (kwadratowa blaszka o wymiarach 25cm x 25 cm): 210 g mąki pszennej (typ 500) 140 g błyskawicznych płatków owsianych 160 g miękkiego masła 160 g cukru pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii Ponadto: 500 g truskawek 40 g mąki ziemniaczanej 50 g migdałowych
Smak mojego domuwynika z moich obserwacji, preferuje chia o poranku. I tak oto kolejna śniadaniowa inspiracja. Owsianka z nasionami chia i owocami (porcja dla 1 osoby) www.kuchniasmakow.blogspot.com 3/4 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego łyżeczka nasion chia łyżeczka miodu połówka kiwi i banana Mleko zagotować, wsypać płatki, gotować ok. 10 minut. Jak ostygnie dodać miód i chia
Kuchnia smakówbiałka , a potem z pieczeniem też nie wyszło tak jak trzeba..ale mimo to pokazuję je Wam. 2 białka 2 łyżki brązowego cukru [ u mnie biały ] 3 łyżki zmielonych płatków owsianych Cenos 5 łyżek sezamu 1 łyżka oliwy z oliwek Sezam uprażyć na patelni. Kiedy będzie rumiany, odstawić i wystudzić.Płatki zmielić.Białka ubić na pianę, dodać cukier i nadal
Moje domowe kucharzenieKolejną zaletą (dla niektórych) jest brak w ciastkach: mąki, mleka i jajek , co w zupełności nie wpływa na smak ciastek. SKŁADNIKI (na ok.20 ciasteczek) 3 banany 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 2-3 łyżki orzechów 2-3 łyżki rodzynek szczypta soli opcjonalnie można dodać (albo zamienić orzechy lub rodzynki): płatki migdałowe kawałki czekolady cynamon kakao wiórki kokosowe WYKONANIE Banany
Zofianawystarczy mi tylko odrobina masła,kawałek ciepłej kromki i kubek kakao. Pycha! 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 4 czubate łyżki płatków owsianych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 g mąki pszennej 3 łyżki oleju z pestek winogron 3 czubate łyżki pestek dyni 1 łyżka mleka do posmarowania(...)sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać mąkę i pestki,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do podłużnej foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni. Polecam również mój chleb owsiany z siemieniem lnianym i słonecznikiem
Kolorowa kuchnia Elki