placki - 22990 przepisów (strona:680/1533)

Flammkuchen z pieczarkami 145

natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Mąkę przesiać, dodać do niej wodę, sól i olej, zagnieść ciasto. Blat lub stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, rozwałkować je na cienki placek. Przełożyć go na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nadzienie: Cebule pokroić na cienkie krążki, wrzucić na patelnię i smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, żeby lekko zmiękły

niecodziennikpary
Flammkuchen z mozzarellą i pomidorami 122

szczypta soli i pieprzu 250 g pomidorów 125 sera mozzarella (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto. Blat lub stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na cienki placek. Przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nadzienie: Kremówkę wymieszać z pesto, doprawić szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, pokroić na małe kawałki

niecodziennikpary
Oponki z serem 147

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Na stolnicę wyłożyć ser i margarynę, pokroić nożem. Wbić jajka, dodać cukier, przesianą mąkę oraz sodę. Wyrobić ciasto, następnie rozwałkować je na placek grubości ok. 1 cm i wykrawać szklanką kółka. W środku każdego kieliszkiem wyciąć dziurkę. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrawać nowe oponki. W szerokim i niewysokim garnku rozgrzać

niecodziennikpary
Faworki 141

ciasto wybijać cienko wałkiem, poskładać je i ponownie wybijać – czynności powtarzać przez ok. 30 minut. Przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut. Rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek, następnie pokroić na paski szerokości 5 cm, a te ukośnie na 10 cm kawałki. Na środku każdego z nich zrobić wzdłuż nacięcie, przez które przełożyć jeden z końców

niecodziennikpary
Pizza z salami i kukurydzą 142

mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić na cieniutkie piórka. Paprykę umyć, usunąć pestki, pokroić na krótkie paski lub kostkę. Wykonanie Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć wyrośnięte ciasto, rozpłaszczyć je dłonią na placek o średnicy ok. 30 cm. Rozprowadzić przestudzony sos pomidorowy, rozłożyć lub zetrzeć połowę sera, następnie ułożyć pozostałe składniki. Na koniec całość pokryć serem. Wstawić do nagrzanego

niecodziennikpary
Mrowisko na chruście 171

ciasto wybijać cienko wałkiem, poskładać je i ponownie wybijać – czynności powtarzać przez ok. 30 minut. Przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut. Rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek, następnie pokroić na paski szerokości 5 cm, a te ukośnie na 10 cm kawałki. Na środku każdego z nich zrobić wzdłuż nacięcie, przez które przełożyć jeden z końców

niecodziennikpary
Lekkie ciasto na pizzę 148

minut wyrabiać ciasto. Przykryć je ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blat oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, rozpłaszczyć je dłonią lub rozwałkować na ok. 30 cm placek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Lekkie ciasto na pizzę pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Pizza grecka 171

kostkę, mozzarellę i oliwki odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pomidor umyć, pokroić w plasterki. Wykonanie Blat oprószyć mąką, wyłożyć drożdżowe ciasto, rozpłaszczyć je dłonią lub rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Rozprowadzić przestudzony sos pomidorowy, porozkładać wszystkie składniki nadzienia. Wstawić do nagrzanego do 200 o C piekarnika (z termoobiegiem), piec 15 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

niecodziennikpary
Waniliowe ciasteczka serca 156

push({}); Przygotowanie Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Wstawić je na 15 minut do lodówki. Blat oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, rozwałkować je na 1 / 2 cm placek. Wycinać foremką serduszka lub dowolny kształt, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 160 o C piekarnika, piec z termoobiegiem 15 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

niecodziennikpary
Kruchy mazurek śliwkowy 109

przekładać. Każdy prostokąt ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika (z termoobiegiem), piec 20-25 minut – aż zrobią się złote. Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia. Placki układać jeden na drugim, uprzednio pokrywając je dżemem – ostatni pozostawić nieposmarowany. Kruchy mazurek z dżemem śliwkowym ozdobić lukrem, polewą czekoladową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kruchy mazurek śliwkowy pochodzi

niecodziennikpary
Placuszki z sera białego 115

Bardzo prosta i smaczna propozycja na przygotowanie lekkiego i słodkiego śniadania. Sam pomysł na połączenie składników i zrobienie z nich placuszków wydawał mi się bardzo odkrywczy

niecodziennikpary
Pizza z fetą i boczkiem 139

plasterki, oddzielić od siebie krążki. Kukurydzę przełożyć na sitko, przelać wodą, pozostawić do odkapania. Wykonanie Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozpłaszczyć je dłonią lub rozwałkować na cienki placek o średnicy ok. 30 cm. Ciasto pokryć wystudzonym sosem pomidorowym, rozłożyć krążki pora, rozsypać kukurydzę i boczek, zetrzeć na całą powierzchnię żółty ser. Na koniec wyłożyć kostki fety. Wstawić

niecodziennikpary
Knedle z truskawkami 148

jeszcze ciepłych ziemniaków dodać mąkę pszenną, jajko, sól oraz cukier. Zagnieść ciasto, podzielić je na części. Z każdej kolejno formować wałek, odkrajać kawałek i w dłoniach uformować okrągły placek. Położyć truskawkę obtoczoną w cukrze, połączyć brzegi i zlepić je, tworząc kształt kuli. Odkładać na blat oprószony mąką. Tak samo postępować z pozostałymi kawałkami ciasta na knedle. Posypka: Masło rozpuścić

niecodziennikpary
Babka ziemniaczana 148

Podlasiu obfitował nie tylko w kontakty z niesamowitą przyrodą, ale także w poznawanie regionalnej kuchni. Jedną z potraw, którą mogłam się tam raczyć, była babka ziemniaczana , przypominająca w smaku placki ziemniaczane. Po powrocie postanowiłam zrobić to danie na przyjazd Bartka i Jemu ono również zasmakowało. Kilka dni później upiekliśmy babkę ziemniaczaną ponownie, tym razem w foremkach do muffinek

niecodziennikpary
Bułki do hamburgerów 130

Czasem dajemy się ponieść zachciankom i przygotowujemy sobie fastfoodowe jedzenie w domowej, bardziej zdrowej wersji. Już wypiekaliśmy placki na tortille, piekliśmy pizze na własnym spodzie, a teraz przyszedł czas na bułki do hamburgerów . Składniki na bułki do hamburgerów 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1 / 2 szklanki wody 30 g masła 1 czubata łyżeczka

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania