Łącki Przekładaniec 1418dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. ŚLIWKI: 400 g śliwek najlepiej dzień wcześniej namoczyć w 300 ml wódki lub rumu. BISZKOPT nasączyć alkoholem z odcedzonych śliwek. Posmarować cienko kremem, wyłożyć placek orzechowy, znów posmarować kremem, na to wyłożyć odcedzone śliwki i posmarować resztą kremu. POLEWA u mnie moja sprawdzona: 1 margaryna palma 2 łyżki żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wody
Moje Słodkie Piekiełko
Nie wyrzucam jedzenia! Zamrażam. Co można mrozić? Zaskoczę Cię tymi 8 produktami! 153świeżość i aromat. I ważna sprawa na koniec – twarde sery poddane zamrożeniu wytrzymają 3 do 4 miesięcy. Natomiast sery półtłuste możemy mrozić tylko do 14 dni. 8. Ciasto, placek, deser, babeczki itp … – słodkie pyszności zostawiłam sobie na sam koniec. Co można mrozić? Na pewno gotowe, świeżo zrobione ciasto np na tartę ( przepis na tartę ze szpinakiem
W Kawiarence
Drożdżowe róże karnawałowe z ryżem 176przykryciem do ostudzenia. Po ok. godzinie wyrastania ciasta wyjąć je na blat i ponownie wyrobić. Podzielić na 5 części. Każdą część uformować w dysk, oprószyć mąką i rozwałkować na placek grubości ok. 2 mm. Z ciasta wycinać 3 rodzaje krążków (używałam do tego celu szklanki, kieliszka do białego wina i kieliszka do wódki). Resztki ciasta ponownie zarobić, rozwałkować
Weekendy w domu i ogrodzie
Keto jajka po benedyktyńsku (Paleo, LowCarb) 252pomidora 2 garści rukoli 0,5 porcji sosu holenderskiego (link do przepisu w treści) Sposób przygotowania Chlebek z lnu Wymieszać suche składniki, dodać składniki mokre. Dokładnie wszystko wymieszać. Uformować placek imitujący ciabattę i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 15 - 20 minut aż wierzch będzie
Modern Cave Girl
Naleśniki z porem 148części) 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 200 g tartej mozzarelli masło klarowane sól, pieprz Przygotowujemy ciasto na naleśniki wg swojego ulubionego przepisu. Na dużej patelni smażymy cienkie placki. Oczyszczone pory kroimy na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość klarowanego masła. Wrzucamy pokrojone pory. Lekko solimy. Smażymy aż do ich zeszklenia. Dodajemy kwaśną śmietanę, doprawiamy niewielką ilością soli
Smaki Na Talerzu
Racuchy jabłkowe na maślance 141Dziś szybko, smacznie i pożywnie. Te racuszki to śniadanie i deser w jednym. Warto nasmażyć takich placków i rozdzielić do pudełek dla dzieci do szkoły i pozostałych domowników do pracy. Spróbujcie koniecznie. Jabłkowe placuchy. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Zdrowa kanapka z awokado i jajkiem sadzonym 172Kanapka z awokado i jajkiem sadzonym i grillowanym boczkiem to pyszna propozycja na pożywne śniadanie. Całość smaku podkreśli domowe pesto z bazylii. Taką kanapkę warto przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pączki na kefirze 175ścianek miski. Ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam ją ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyłożyłam ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowałam na placek o grubości ok. 1cm. Z ciasta szklanką o średnicy 7cm wycięłam kółka. Na połowę krążków nałożyłam po dobrej łyżeczce marmolady. Krążki z marmoladą nakrywałam krążkami bez marmolady i zlepiałam brzegi
Waniliowe Improwizacje
Pieczone talarki ziemniaczane i sposób na pyszne frytki 247akcentem i gruboziarnistą solą. Kto się skusi? Szukając innych podobnych przepisów polecam Wam też zajrzeć na stronę jedzmy-zdrowo.pl gdzie znajdziecie np. przepis na bułki do kebaba czy też na placki z kurczaka z warzywami. Warto zajrzeć i się zainspirować. A Wy co najchętniej przygotowujecie z ziemniaków
Słodkie okruszki
Wszystko co musicie wiedzieć o pizzy 201pizzy. Mastunicola – termin, pochodzący od „vasunicola” (bazylia), oznaczał focaccia doprawioną czosnkiem, smalcem i grubą solą. Innym przepisem, który rozpowszechnił się w Królestwie Neapolu, była pizza Cecinelli był to placek z rybą. Pizza współczesna – pizza Margherita Aby mówić (wreszcie!) o współczesnej pizzy , trzeba wrócić do 1700 r., w którym po raz pierwszy sprowadzono z Peru jednego z kulinarnych
365 dni dookoła kuchni
twarogowe knedle ze śliwkami... 211potrzeba Zmielony twaróg w misce większej wyrobić na gładkie ciasto z miękkim masłem, mąkami, cukrem, solą, jajkiem, zostawić przykryte ręcznikiem kuchennym na 10 minut. Z porcji ciasta formować placek, na środek położyć połówkę śliwki i zlepić dobrze ciasto na kulkę. Wodę w dużym garnku zagotować z łyżeczką soli, na wrzątek wkładać knedle, po wypłynięciu na średnim ogniu gotować
W Mojej Kuchni Lubię
Domowe pączki z różą 176krążki. Na połowie krążków układamy nasze nadzienie (konfiturę z róży) i przykrywamy pozostałymi krążkami. Brzegi należy dobrze zlepić. Uwaga! Pączki można nadziać również po smażeniu, ale wówczas nasz placek rozwałkowujemy na około 2-2,5 cm i nie zlepiamy krążków ze sobą. Ja robię większa partię pączków i raz robię tak, a raz tak. Do nadziewania można użyć
Słodkie okruszki
Pieczone oponki serowe 174jajka. Mieszamy i zagniatamy ciasto, do momentu aż stanie się jednolite. Ciasto formujemy w kulę i dzielimy na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na placek o grubości 1-1,5 cm i wycinamy kółka za pomocą szklanki (średnica około 8 cm), a w środku każdego kółka wycinamy dziurkę za pomocą kieliszka do wódki
Kuchnia MagdaLeny
Pieczone oponki serowe 174jajka. Mieszamy i zagniatamy ciasto, do momentu aż stanie się jednolite. Ciasto formujemy w kulę i dzielimy na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na placek o grubości 1-1,5 cm i wycinamy kółka za pomocą szklanki (średnica około 8 cm), a w środku każdego kółka wycinamy dziurkę za pomocą kieliszka do wódki
Kuchnia MagdaLeny
Arancini dolci di Carnevale 184niego skórkę otartą z 3 pomarańczy i łyżkę soku z pomarańczy. Wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na ok. 0,3 cm. Na każdy placek wyłóż połowę nadzienia, tak aby pokryło całą jego powierzchnię. Pozostaw jedynie miejsce na krawędziach. Ciasto zwiń w rulon, dość ściśle. Następnie rulon pokrój w plastry o szerokości 1 cm. Każdy
365 dni dookoła kuchni