Nieoczywiste produkty które można mrozić 147mrozimy układając je w odstępach na tackach, potem wrzucając zbiorczo do torebki foliowej – potem najlepiej rozmrozić je wykładając na talerz dnia poprzedniego i zostawiając w lodówce Naleśniki – same placki słabo mi się mroziły, po rozmrożeniu są mało elastyczne, ale naleśniki z farszem choćby z serem czy dżemem – świetnie się mrożą, potem mamy gotowe danie. Jajka całe
Dorota Smakuje
Ciasteczka budyniowe 169kolorowa posypka wiórki kokosowe Lukier z białka 1 szklanka cukru pudru 1 białko barwniki spożywcze 1 łyżeczka soku z cytryny Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Na stolnicy wałkujemy placek na grubość około 0,5 cm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty lub małą szklanką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor, studzimy. Lukier Białko jajka ubijamy
gotuj ze mną
Pierogi z soczewicą i pieczarkami 126wystygnięcia. W dużym garnku podgrzewamy wodę z dodatkiem soli i 2 łyżek oleju. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i po kolei wałkujemy je na stolnicy na dość cienki placki. Za pomocą dużej szklanki wycinamy kółka. Następnie na każde kółko nakładamy łyżką porcję farszu. Brzegi ciasta łączymy i zlepiamy. Pierogi wrzucamy do gotującej się powoli wody i gotujemy około
Qchnia po prostu
Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny 215ciasto jest w środku upieczone.. Polewa czekoladowa: pól kostki masła rozpuszczamy, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka oraz dwie 2 łyżki kakao rozpuszczamy (nie gotować). Polewamy upieczony placek i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką Sernik oreo z borówkami i malinami Oponki
Księga-Smaku
Wielkanocny sernik cytrynowy z lemon curd 181się kruszonka dodaj wodę i zagnieć delikatnie ciasto. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na pół godziny. Nastaw piekarnik na 200ºC. Wyjmij schłodzone ciasto i rozwałkuj na placek o grubości 0,5 mm. Wyłóż dno formy do pieczenia o średnicy 26 cm i wysokości brzegu 5 cm. Z resztek ciasta wytnij 30 małych listków, natnij nerwy
codojedzenia
MAZUREK TAHINI Z GRANATEM I PISTACJAMI 160nieco większą, np. 35x24 cm smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C, bez termoobiegu. Schłodzone ciasto kładziemy na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i rozwałkowujemy na placek o wymiarach nieco większych niż spód przygotowanej formy. Odklejamy folię, a ciasto wraz z papierem do pieczenia kładziemy na spodzie formy. Można uformować 1 cm rant
cool and minty
MAZUREK SOLONY KARMEL Z DAKTYLAMI I CZEKOLADĄ 172kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C, bez termoobiegu. Zimne ciasto układamy na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i rozwałkowujemy na placek o wymiarach 20x30 cm (lub nieco większy). Odklejamy folię i razem z papierem przenosimy do formy (można położyć na blaszce z wyposażenia piekarnika). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy
cool and minty
Chili sin carne - wegetariańskie 154redukcji sosu. Pod koniec dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę (wcześniej należy ją przepłukać pod bieżącą wodą) . Wszystko wymieszać i gotować kilka minut. Danie podawać, np. z kaszą, ryżem lub plackami tortilli. Etapy przygotowywania chili sin carne Pomysł STĄD
Ugotować
Keto ciasteczka wielkanocne (Paleo, LowCarb) 187łapek albo uszu… Trochę creepy, co? Jeśli zdecydujecie się na ciasto li tylko na białkach, to przynajmniej nie powtórzcie mojego błędu i rozwałkujcie ciasto na dość gruby placek. Cienkie ciastka rozpadają się w mig zanim zostaną jeszcze przetransferowane na blachę. No to łapcie przepis na keto ciasteczka wielkanocne: Ciasteczka wielkanocne zajączki Słodkie keto ciasteczka wielkanocne obwieszczają rychłe nadejście Świąt
Modern Cave Girl
Mazurek 217piekarniku. Wykonanie polewy: W rondlu rozpuść masło, cukry, dodaj wodę, a na końcu mleko w proszku. Wymieszaj i doprowadź do dokładnego rozpuszczenia się mleka, ale nie gotuj. Na gotowym placku rozsyp bakalie. Zalej je gorącą masą i całość pozostaw do zastygnięcia. Potrwa to kilka godzin. Aby przyspieszyć zastyganie, ciasto można włożyć do lodówki, choć moim zdaniem chłodznie kruchych placków wpływa
Aromatyczne Podróże
Mazurek wielkanocny – kruchy spód i dwa przepisy 204kulkę, którą zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Każdą delikatnie ogrzewamy w dłoniach i rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Ciastem wykładamy wybrane foremki i nakłuwamy je widelcem, aby umożliwić odchodzenie pary. Nadmiar ciasta odcinamy. Możemy przygotować z nich dekorację brzegów mazurka
Analiza Smaku
Drożdżówki z jagodami i twarogiem 161odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 lub 8 części. Z każdej formujemy placek. Na środku wykładamy przygotowane nadzienie i zawijamy, formując bułeczkę. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wykładamy bułeczki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy aby jeszcze trochę wyrosły. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik
Kucharzyca
Najlepsza pieczeń rzymska z jajkiem 132obieramy i odcinamy „piętki” tak, aby widoczne było żółtko. Błyszczącą stronę folii aluminiowej (rozwiniętej na dość sporą długość) natłuszczamy masłem i wykładamy na nią mięso, formując prostokątny placek. Na nim układamy jajka tak, aby żółtko przylegało do żółtka. Następnie, podnosząc folię z jednej strony formujemy z mięsa zgrabny wałek i dociskając zawijamy jak cukierka. Wstawiamy do piekarnika
Be Fit Be Strong
Pizza z patelni z parówkami 148starłam na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno pokroiłam. Razem z pieczarkami przesmażyłam ją na niedużej ilości oleju. Usmażone przyprawiłam solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na cienki okrągły placek. Z parówek zdjęłam folię i pokroiłam każdą na 4 części. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kawałki parówek ułożyłam ok 4cm od brzegów ciasta, tworząc z nich okrąg. Przykryłam je brzegami ciasta
Waniliowe Improwizacje
Pierożki smażone 187Mąkę przesiać do naczynia thermomiksa, dodać sól,wlać wrzątek i wymieszać 3 min / interwał ] .Zawinąć ciasto w ściereczkę i odstawić na około 15 minut, aby „odpoczęło”.Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Wycinać krążki , na każdym położyć dowolne nadzienie i zlepiać pierogi.Smażyć pierożki w głębokim oleju z każdej strony .Osuszyć na papierowym ręczniku
Moje domowe kucharzenie