placki - 22990 przepisów (strona:670/1533)

Bliny 133

sobą (żółtka utrzyj z cukrem waniliowy, dodaj mleko oraz jogurt). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec delikatnie połącz ciasto z białkami. Placki smażymy na złocisty kolor na rozgrzanej patelni. Tuż przed podaniem posypujemy bliny cukrem pudrem, smacznego! ***** First, we separate the protein from the yolks and stiffen them with a pinch

Projekty ze smakiem
Babka ziemniaczana 198

babki ziemniaczanej najlepsze są ziemniaki typu C i B, to na przykład: Orlik (B), Bryza (C), Jutrzenka (C), czy Grecja (C). Pisałem o nich przy okazji przepisu na placki ziemniaczane . Składniki na babkę ziemniaczaną znajdują się w przepisie na dole tego wpisu. Oznaczyłem go #UgotujPrzepis , aby było Ci łatwiej znaleźć. Kiełbasę i boczek w kostkę Kiełbasę i boczek pokrój

ugotuj-przepis.pl
Keto galette ze szparagami (Paleo, LowCarb) 182

się pomysł na keto galette ze szparagami. Galette to nic innego jak tarta , tylko taka z rustykalnym charakterem. Nie używa się do niej formy, tylko ciasto kruche wałkuje na placek o nierównych brzegach, na środek wykłada farsz, a pozostałą część ciasta zawija do środka. Niestety łatwiej powiedzieć niż zrobić… Przynajmniej w przypadku keto ciasta kruchego na bazie mąki kokosowej

Modern Cave Girl
Toscakaka skandynawskie ciasto z karmelizowanymi migdałami 168

także wszyscy wokół degustujący się nim. Moi goście i rodzina doskonale znają poniższy wypiek, w postaci miękkiego ciasta ucieranego z praliną z karmelizowanych płatków migdałów. Przez ten szmat czasu placek migdałowy zyskał wielu wielbicieli i miłośników. Nie poznałam ani jednej osoby której skandynawski specjał nie przypadłby do gustu. Tajemnicą prawidłowego wypieku ciast ucieranych jest dopilnowanie zasady, by wszystkie składniki

ProstePesto.pl
Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem 154

minut i to już wygląda naprawdę atrakcyjnie prawda? Więcej przepisów na zdrowe i FIT śniadania znajdziecie np. tutaj: Owsianka orzechowo-cynamonowa Fit kasza manna o smaku szarlotki Kakaowy placek owsiany z patelni Cynamonowa ryżanka z gruszką   Artykuł Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie

Słodkie Gotowanie
Pierogi z mięsem smażone 213

stopniowo po trochu wlewać ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek foremką do pierogów wykrawać koła, nakładać, na każde kółko porcję farszu dobrze zlepiać i gotować w osolonej wodzie od wypłynięcia na wierzch przez około 2-3 minuty. Wybierać pierogi

Kuchnia Danusi
Ravioli z botwinką 160

Baczni obserwatorzy bloga myślę, że już wiedzą, że wszelkie dania mączne uwielbiam. Pierogi, makarony czy też inne "placki" mogłabym jeść niemal codziennie, jednak przy dzieciach i mięsożernym Mężu jest to trudne do zrealizowania. Nie jest też problemem dla mnie lepienie tych wszystkich smakołyków, dlatego kiedy zobaczyłam kolejną akcję konkursową Vegeta Nature , wiedziałam że zarówno buraki jak i szpinak muszą

Kuchnia w czekoladzie
Siekane kotleciki z dorsza 130

warzywa, jajko, majonez, mąkę i kaszę mannę, wymieszać, doprawić do smaku. Wszystko wymieszać. Odstawić na ok 30 minut (można też od razu smażyć). Na patelni rozgrzać olej, łyżką wykładać placki (mają być wysokie, jak kotleciki). Smażyć na rumiano z obu stron, następnie kilka minut (5-7) dusić pod przykryciem na małym ogniu. Podawać z ziemniakami, ryżem, warzywami i ulubioną

Obiad gotowy
Maślane bułki z dodatkiem miodu 278

wykładamy na podsypany mąką blat. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich bułki. Ja robię duże bułki, ale śmiało można zrobić ciut mniejsze. Kawałek ciasta rozciągam w dłoniach jak placek i zwijam brzegi, następnie formuje bułkę. Można też po prostu kulać kawałki ciasta na podsypanym mąką blacie. Bułki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy wodą

Słodkie okruszki
Roladki z trzech składników z marmoladą 148

kulę. Kulę zawijamy w folię spożywczą   i odstawiamy do lodówki na około pół godziny. Po upływie tego czasu odkrawamy porcję ciasta i na stolnicy wałkujemy na grubość placka, takiego jakiego używamy do robienia pierogów. W sumie im cieniej tym lepiej. Brzeg ciasta smarujemy marmolada i zwijamy w rulonik.   Przycinamy nożem wzdłuż i kroimy ciastka. Układamy na papierze

Z Kuchni Do Kuchni
Salsa dodatkiem na grilla 138

sera feta albo z rukoli, pomidorków koktajlowych, marchewki, pestek dyni, ryżu. Meksykańskie dania Trochę więcej pracy jest przy daniach typowo meksykańskich. Na majówkę najlepsze będą burritos – lekko podgrzane placki tortilla wypełniamy farszem, zawijamy i krótko grillujemy. Składniki farszu? Na pewno nie może w nim zabraknąć papryki, pomidorów, cebuli, fasoli, kukurydzy i pikantnego sosu salsa, a jeśli chodzi o mięso

jakszef.pl
SZYBKIE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI (ŁATWE, BEZ UŻYCIA MIKSERA, PYSZNE) 208

się do formy, na wierzch układa owoce i hop do piekarnika! Po około 40 - 45 minutach mamy gotowe, pachnące, mięciutkie i wilgotne ciacho, idealne do kawy lub herbaty... Taki placek szybko upieczecie, jeśli niezapowiedziani goście będą chcieli do Was wpaść na pogaduszki (tak tak, tak, wiem, teraz to niezbyt dobry pomysł... 😉 ), ale na pewno

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierogi z bobem / Broad beans pierogi 129

pomocy szklanki, kubka. Pozostałą część ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj itd. Metodą mniej konwencjonalną zrób z ciasta wałek i odkrawaj po kawałku, wałkując każdy z nich na dość dowolnego rozmiaru placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób to porządnie, żeby pieróg podczas gotowania się nie rozkleił. W dużym garnku zagotuj wodę

Martyna Cooks
Bułki poznańskie 169

ciasto. Wyrabiamy dokładnie do osiągnięcia elastycznej konsystencji. Gdyby było zbyt gęste dodać ciepłej wody, za rzadkie dosypać trochę mąki. Ciasto przykryć odstawić na 2h do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na placek około 1,5-2 cm grubości. Niedużą szklanką wykrawać krążki i układać na stolnicy. Każdą naciąć przez środek i oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Rozgrzać

gotuj ze mną
Puszyste Placuszki Z Cukinii 185

placuszków i przygotowuje je co najmniej raz w tygodniu. Dodatek przyprawy Vegeta Natur z koperkiem idealnie podkreśla ich smak i pozbawia ich tej nijakości jak to często bywa z plackami z cukinii. Wypróbujcie koniecznie bo czasem wystarczy odrobina zmian w przepisie aby całokształt nabrał innego smaku ;) Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 1/3 główki cebuli około 4-5 łyżek mąki

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania