Szarlotka z wiórkami kokosowymi 125jabłek. Następnie dodać cukier, cynamon, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 s C. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować 3/4 ciasta na cienki placek. Wyłożyć nim formę ( ja użyłam okrągłej, o średnicy 30 cm ) całą powierzchnię nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Wyjąć podpieczony spód, wyłożyć nadzienie jabłkowe. Na tarce
SprawdzonaKuchnia.pl
Paszteciki z ciasta serowo-francuskiego 123solą, dodać żółtko i śmietanę, masło posiekać na drobne kawałki, dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, jeśli będzie bardzo klejące dodajcie 2 łyżki mąki lub troszkę więcej. Rozwałkować placek o grubości około 4 mm, pokroić na kwadraty 5 x 5 cm, można przygotować w innym rozmiarze. Na środku położyć łyżkę farszu, złożyć ciasto na pół i zlepić
SprawdzonaKuchnia.pl
Calzone 125godzinę. Ciasto można wyrobić w mikserze lub maszynie do wypiekania chleba. Ciasto po wyrośnięciu zagnieść delikatnie, podzielić na 2 lub 4 części, rozwałkować na cienkie okrągłe placki. Piekarnik nagrzać do temperatury 210 st C. Na połowie calzone ułożyć sery, pokrojoną w paski paprykę, porcję tuńczyka, cebulę, doprawić przyprawami. Zlepić pieróg, dociskając ciasto palcami. Pierogi calzone można
SprawdzonaKuchnia.pl
Pączki 121miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po czasie wyrastania ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, delikatnie wyrobić pozbywając się pęcherzyków powietrza, a następnie rozwałkować lub rozciągnąć rękoma na placek o grubości około 2 cm. Szklanką lub innym urządzeniem do wycinania, wyciąć kółka (moje miały średnicę 5,8 mm) kółka układać (zachowując odstępy) na lekko podsypanym mąką blacie
SprawdzonaKuchnia.pl
Batony musli 115Batony musli , pewnie mieliście okazje takie jeść, ale czy domowe ? Gorąco polecam tym, którzy lubią granolę. Batony to nic innego jak granola z kilkoma dodatkami, upieczona w formie cienkiego placka i pokrojona na kształt batonów. Batony takie są świetną alternatywą dla słodkich czekoladowych batoników, które poza tonami cukru nie mają niczego co byłoby dobre i zdrowe. Warto upiec
SprawdzonaKuchnia.pl
Mazurek z kremem mascarpone 130minut, aby się schłodziło. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Ciasto rozwałkować cienko, wtedy spód mazurka będzie bardzo delikatny i kruchy. Jeśli pieczecie w dużej blaszce, rozwałkujecie placek na kształt formy + małe wywinięcie na brzegi. Jeśli pieczecie tak, jak ja w małych foremkach na tartaletki, to ciasto trzeba dociąć do foremek. Ciasto nakłuć widelcem (dość gęsto) wstawić
SprawdzonaKuchnia.pl
Mazurek z orzechami 121wypełnić formę o wymiarach 25 x 35 cm, rozwałkujcie ciasto o 3 cm większe niż wielkość formy aby wywinąć je na boki formy. Po rozwałkowaniu oderwać jeden arkusz papieru, placek przenieść razem z dolnym papierem do formy, ciasto powinno być wywinięte na boki formy około 1,5 cm, nadmiar ciasta obciąć nożem. Tak przygotowany spód nakłuć widelcem, wstawić
SprawdzonaKuchnia.pl
Naan-chlebek indyjski 139patelnię. Odrywać kawałki ciasta wielkości małej brzoskwini, a następnie na posypanym mąką blacie rozwałkować cienkie placuszki. Piec na suchej patelni ( średni ogień ) przez około 1 - 2 z każdej strony, placki na patelni delikatnie urosną, a na ich powierzchni pojawi się mnóstwo małych ( lub większych ) bąbelków, kiedy spód placuszków będzie delikatnie zarumieniony, to znak, że trzeba przewrócić na drugą stronę
SprawdzonaKuchnia.pl
Kruche ciasto z malinami i kokosem – bezglutenowe 121umieścić składniki na kruszonkę, palcami dokładnie rozetrzeć masło, tak aby połączyło się z mąką i wiórkami tworząc kruszonkę Temperaturę w piekarniku podnieść do 180 st C Na wcześniej podpieczony placek wylać przygotowany budyń, a na niego równomiernie rozsypać maliny, wierzch ciasta posypać grubo kruszonką Ciasto wstawić do piekarnika, piec około 30 minut Po upieczeniu ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia
SprawdzonaKuchnia.pl
Truskawki zatopione w masie budyniowo – serowej 118nagrzać do 180 st C. Składniki na kruche ciasto zagnieść na gładkie ciasto. Na dno tortownicy o średnicy 23 cm położyć papier do pieczenia. Z ciasto rozwałkować placek, wyłożyć nim dno tortownicy, ciasto podziurkować widelcem. Piec przez 20 minut. Po upieczeniu, wystudzić. Przygotowanie kremu Z mleka ugotować budyń, zmniejszyć ogień, dodać połamaną czekoladę, ciągle mieszając rozpuścić
SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta z borówkami 126się "ubrudzić" mieszanką. Po 10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Na podpieczony spód równomiernie rozsypać owoce wraz z pozostałą mąką i cukrem. Resztę ciasta rozwałkować na bardzo cienki placek. Odrywając nieregularne kawałki cieniutkiego ciasta układać je na wierzchu tarty. Tartę dopiekamy w 170 st C, przez około 25 minut. Po upieczeniu można posypać tartę cukrem pudrem. Smacznego
SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi z truskawkami 106ściereczką lub schowane w foliowym woreczku, lekko uchylonym, aby nie zaparzyło się. Truskawki umyć, pokroić na kawałki dodać cukier i rozgnieciony widelcem twaróg, delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na cienki placek, szklanką lub innym naczyniem wyroić okrągłe placuszki. Na środek każdego placuszka nałożyć porcję farszu, brzegi placuszka skleić, układać na oprószonym mąką blacie. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem
SprawdzonaKuchnia.pl
Truskawkowa tarta bezglutenowa 152zamrażalnika. Piekarnik rozgrzać od temperatury 180 st C. Formę do tarty o średnicy 34 cm ( jeśli nie jest ceramiczna ), należy wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na cienki placek, wyłożyć nim formę, nakłuć widelcem na całej powierzchni ciasta. Wstawić do piekarnika, podpiec spód na złoty kolor, około 10 - 12 minut. Truskawki umyć i przekroić na trzy części
SprawdzonaKuchnia.pl
Ravioli ze szpinakiem i grzybami 134Ciasto podzielić na kilka kawałków, przykryć folią, aby nie wysychało. Blat na którym będziemy przygotowywać pierożki, podsypać delikatnie mąką , mały kawałek ciasta spłaszczyć ręką, a następnie rozwałkować na cienki placek w maszynce do makaronu, jeśli takiej nie macie, rozwałkujcie ciasto wałkiem. Na rozwałkowane, podłużne płaty ciasta nakładać po łyżeczce farszu (można odrobinę więcej, to zależy od foremki jaką posiadacie
SprawdzonaKuchnia.pl
Rogale marcińskie w drugiej odsłonie 115blat , przerobić ręcznie pozbywając się pęcherzyków powietrza, następnie rozwałkować ciasto na duży prostokąt , rozsmarować na mim połowę masła . Prostokąt złożyć na 3 części rozwałkować ponownie na dość cienki placek, posmarować pozostałą częścią masła, złożyć na 3 części, rozwałkować, złożyć na 2 części rozwałkować. Ciasto po raz ostatni złożyć na 3 części, zawinąć w folię spożywczą i schować
SprawdzonaKuchnia.pl