placki - 22990 przepisów (strona:658/1533)

Biszkopt z ulubionymi bakaliami 68

popołudniowej herbatki. Nie dla zdeklarowanych wydłubywaczy rodzynek z ciast i uczulonych na orzechy. Niestety. Jeśli się do nich zaliczacie, na tym etapie zakończcie lekturę tego przepisu. Bo proponuję placek bakaliowy. Z orzechami, rodzynkami lub w zastępstwie rodzynek - z daktylami, figami, morelami. Szybko się go uciera, szybko się piecze, szybko się też powinno go skonsumować, bo szybko wysycha. Pozostaje smaczny

Kronika Piekarnika
Chałeczka plasterkowa ( segmentowa ) 60

rewelacyjnie ). Rozwałkowujemy na prostokąt, o rozmiarach około 40 cm na 25 cm, o grubości 1 cm. Posypujemy słodkim kakao i cukrem trzcinowym ( można dodać cynamon do tego zestawu ). Przecinamy placek ostrym nożem wzdłuż na pół, a w poprzek na cztery części. Powstanie osiem kwadratów. Składamy je, nakładając jeden kwadrat na drugi, po cztery na jeden stosik. Oba stosiki przekrajamy

Kronika Piekarnika
Śmietankowe, ucierane z kakaowym wzorkiem 64

tradycyjnej, ucieranej babcinej babki piaskowej. Jeśli nie posiadacie w domu zapasów owoców, albo potrzebujecie detoksu od sezonowych ciast z truskawkami, rabarbarem, jabłkami pod kruszonką i lukrem - zróbcie ten oto placek. Składniki: (w temperaturze pokojowej) 300 gram mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 140 gram cukru pudru 1 cukier waniliowy 120 gram masła 4 duże

Kronika Piekarnika
Tort "Agrest w kubku kawy" 78

lodówki wyciągamy śmietanową masę czekoladową, ubijamy mikserem na gęsty krem. Dodałam śmietan - fix, ale nie jest to konieczne. Puszysty krem wykładamy równą warstwą na masę agrestową. Ścięty wierzch placka kawowego ścieramy na tarce na wiórki do miski, wkruszamy do nich chałwę waniliową lub kakaową i mieszamy. Powstałą kruszonką posypujemy dokładnie wierzch ciasta, dociskamy delikatnie, by przywarła do śmietanowego kremu

Kronika Piekarnika
Miękkie bułeczki cynamonowe 71

czasie wyciągamy, wykładamy na posypany sporą ilością mąki blat.  Ciasto może być lekko lepiące  - wówczas oprószamy je mąką i chwilkę zagniatamy.  Gdy stanie się gładkie, wałkujemy placek o wymiarach około 20 cm / 30 cm,  smarujemy nadzieniem cynamonowym i rolujemy jak roladę,  wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem tniemy na 2 cm kawałeczki i bokiem

Kronika Piekarnika
Jabłko w rustykalnej oprawie 76

łyżki zimnej wody.  Szybko zagniatamy w gładką kulę,  owijamy w folię i na pół godziny wkładamy do lodówki. Po wyciągnięciu wałkujemy na blacie posypanym mąką, na okrągły placek o grubości około 2 - 3 mm, o średnicy 2 cm większej niż forma na tartę, w której będziecie piec. Wykładamy ( najlepiej posługując się wałkiem ) ciasto do formy  wyłożonej

Kronika Piekarnika
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami 144

godzinę. Misę należy w tym czasie przykryć folią spożywczą. Po wyrośnięciu wyjmuj ciasto z misy partiami. Odrywaj spory kawałek i połóż na blacie, a następnie rozwałkuj na cienki placek, ale grubszy niż tradycyjne pierogi. Wycinaj koła za pomocą na przykład szklanki lub dedykowanej obręczy do pierogów. Dodawaj do środka farsz i zawijaj. Nie wiesz jak to robić? Zobacz mój

nietylkopasta.pl
Pieczone pierożki z dynią i soczewicą 96

smażyć kolejne 3 minuty, dodać soczewicę, dobrze wymieszać i całość doprawić solą pieprzem i cynamonem, dodać dynię i delikatnie wymieszać. Farsz ostudzić. Każdy z kawałków ciasta rozwałkować w okrągły placek o średnicy ok 10 cm, nałożyć czubatą łyżkę farszu, złożyć na pół, posmarować krawędzie wodą i skleić a następnie brzegi przygnieść widelcem tworząc wzorek. Układać na blasze wyłożonej papierem

Cooking for Emily
Szybkie mini placuszki i rozgrzewająca herbata z pigwą 106

Szybkie mini placuszki i rozgrzewająca herbata z pigwą W chłodne dni nie ma nic lepszego niż ciepła herbata i pyszne placuszki. Bynajmniej tak uważa cała moja

Słodkie okruszki
miodownik z masą kokosową i grysikową 112

cukru pudru 3 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na cztery równe części. Rozwałkowujemy na cienkie placki (wielkość formy ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy każdy z osobna w ok. 180 st.C na złoty kolor. składniki na krem grysikowy: 400 ml mleka 4 łyżki kaszy manny

Domowy Smak Jedzenia
Domowa Tarta z Malinami 93

zamrażarki 20 minut wcześniej. Składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 30 minut. Ciasto wyjmujemy z lodówki. 3/4 ciasta wałkujemy na okrągły placek i wykładamy nim formę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15-17 minut. Białka ubijamy na pianę, następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy. Budyń

Przepiski.pl
Piernik dojrzewający 84

minut. Tak samo postępuj z kolejnymi dwoma porcjami ciasta na piernik. Wszystkie wystudzone, upieczone blaty przekrój wzdłuż na pół, tak aby utworzyły dwa długie prostokąty. Możesz też inaczej podzielić placki, w zależności od tego, ile i jak wysokich pierników chcesz przygotować. Dla lepszego efektu wizualnego możesz też równo przyciąć ich boki. Ułóż na sobie trzy blaty ciasta, przekładając

okolicepalnika.pl
Świąteczne, pachnące pierniczki 111

posiekaj wszystko nożem, zrób dołek i umieść w nim jajka oraz miód (pamiętaj żeby nie był gorący), zagnieć ciasto aby było dobrze połączone i elastycznej. Rozwałkuj na średniej grubości placek, a następnie za pomocą foremek wycinaj kształty, gotowe pierniczki układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz prze 10 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni góra

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dyniowy chleb na zakwasie z dodatkiem sepii z mątwy 58

godzinie odpoczynku na desce wszystkich porcji ciasta zaczynamy formowanie. Na jeden bochenek bierzemy jedną porcję ciasta dyniowego i jedną z sepią. Delikatnie rozciągamy w dłoniach każdą porcję ciasta na placek i łączymy dwa kolory ciast ze sobą.  Pomiędzy ciasta i na wierzch rozkładamy kostki upieczonej dyni. Połączone ciasta składamy w kopertę, formujemy bochenek i wkładamy do koszyka. Wstawiamy

Tajemnice Smaku
Mleczne bułeczki śniadaniowe 88

czasie powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, żeby odgazować. Podzielić na 16 niedużych kawałków. Każdy najpierw zagnieść w kulkę, a następnie rozpłaszczyć w dłoniach na nieduży placek. Żeby zrobić podłużne bułeczki, najpierw należy założyć do wewnątrz 2 przeciwległe boki placuszka do środka. Potem zawiniątko turlać lekko po desce i wyrównać lekko spłaszczając i formując bułki

Świat Ciasta