placki - 22990 przepisów (strona:653/1533)

Pierożki Kebabowe z Sezamem 199

pora kroimy w plasterki, cebulę w kostkę i razem smażymy na patelni. Odstawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na farsz. Wykonanie Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, kuflem wycinamy kółka, w środek wkładamy łyżkę farszu, zlepiamy brzegi w falbankę. Pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut

Przepiski.pl
Jeżynowe bułeczki scones z białą czekoladą i lawendą 144

Delikatnie wymieszaj tak, aby większość owoców pozostała w całości. 6. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj na kwadrat o grubości 1,5-2cm. 7. Pokrój placek na 9 kwadracików i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Posmaruj bułeczki z wierzchu mlekiem. 9. Piecz w 180*C przez 20-22min. 10. Polej bułeczki lukrem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
NALEŚNIKI MARYNISTYCZNE Z PIECZARKAMI 119

się prezentują. Takie naleśniki przygotujesz z klasycznego naleśnikowego ciasta, nadziejesz i zawiniesz jak zwykle. Warto również przygotować i spróbować:   FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI     PLACKI Z SELERA Z TZATZIKI I OLIWKAMI     KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI     NALEŚNIKI Z PAK CHOI I TERIYAKI   NALEŚNIKI MARYNISTYCZNE Z PIECZARKAMI SĄ: – Pyszne

globuskulinarny
Naleśniki z piekarnika z czereśniami i sosem czekoladowym 151

podwieczorek i kolację. U  nas to także sposób na podanie dziecku jajek (w normalnej postaci do ust nie weźmie), a więc kombinujemy, no i skutek jest taki, że placki i naleśniki to częsta pozycja w naszym menu. No ale ile można jeść te naleśniki!.... nawet jeśli robimy różne farsze...  Ostatnio usłyszałam o naleśnikach z piekarnika. Zrobiłam. Zjadłam

Na kulinarnym poligonie
Kotleciki wołowe z cukinią 150

głodny to zje", "podawaj przez dwa tygodnie, to się oswoi, przyzwyczai i w końcu zje". Nie w naszym przypadku to się nie sprawdziło, dlatego muszę kombinować. I to jak (placki robię już chyba ze wszystkiego). Tym razem chciałam przemycić cukinię. Ja lubię, więc jak to jest, że moje dziecko nawet nie spojrzy??? Sama chciałam też zjeść coś innego niż

Na kulinarnym poligonie
Pizzerinki z rzodkiewkowym pesto, szynką parmeńską i oliwkami 131

smakuje genialnie. Pesto można wykorzystać do kanapek, makaronu i wielu innych dań, ja wykorzystałam do pizzerinek. Moja córcia skusiła się na zielony kolor i ze smakiem zjadła cały placek, a Niejadek? cóż, on woli kolor czerwony... ;)  Pizzerinki z rzodkiewkowym pesto Składniki: Ciasto: 1)       20 g świeżych drożdży

Na kulinarnym poligonie
Jagodzianki – przepis na puszyste bułeczki pełne jagód 140

elastyczne. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie lekko zagnieć ciasto i podziel je na 10 równych części. Każdą część rozpłaszcz w palcach na placek i na środek wyłóż czubatą łyżkę jagód wymieszanych wcześniej z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Zlep bułeczki i ułóż je łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw

Na-talerzu.pl
Tarta ze śliwkami i morelami 146

pół godziny. Śliwki i morele umyj, pozbądź się pestek i pokrój na ćwiartki. Przełóż owoce do miski i posyp cukrem oraz skrobią ziemniaczaną. Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Środek oprósz delikatnie skrobią, pozostawiając ok. 5 cm brzegu. Owoce wymieszaj i wyłóż na część wysypaną mąką. Zawiń boki ciasta na owoce i zlep

Na-talerzu.pl
Pierogi z białym serem na słodko 271

rozgniatamy widelcem razem z cukrem i sokiem z cytryny. Ilość cukru każdy powinien dobrać według swoich upodobań smakowych. Na koniec dodajemy budyń i jajko. 2. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie szklanką wycinamy krążki. Na środku każdego umieszczamy łyżeczkę farszu. Zlepiamy dokładnie brzegi. 3. Gotujemy wolno 5 minut, partiami w osolonym wrzątku. 4. Podajemy z cukrem, masłem lub kwaśną

Kuchnia Na Wypasie
Sernik gotowany z polewą czekoladową. 158

masę przekładamy do garnka i podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Mąkę rozpuszczamy w mleku i dodajemy do masy, zagotowujemy. Odstawiamy i studzimy. Letnią masą przekładamy kolejno upieczone placki, pomiędzy wsypujemy rodzynki. Całość wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Czekoladę razem z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej i ciepłą polewamy ciasto. Wstawiamy ponownie do lodówki najlepiej na całą

To co lubię - gotuję i polecam
Mazurek 138

stolnicę. Dodajemy masło, jajka, cukier puder i śmietanę. Szybko zagniatamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na około 1 cm placek. Możemy odrobinę podsypać mąką. Wykrawamy kształt jajka, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczek i robimy brzeg pisanki i dowolny wzorek na środku. Pamiętajcie

To co lubię - gotuję i polecam
Szarlotka z bitą śmietaną 136

proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy jajka, miękkie masło i cukier. Szybko zagniatamy lub mieszamy mikserem. Ciasto dzielimy na pół. Na podsypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i wałkujemy placek wielkości formy (25X30). Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą ew. wyłożonej papierem do pieczenia. Uwaga ciasto jest rzadkie, ale możemy je podsypywać mąką w miarę potrzeby

To co lubię - gotuję i polecam
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 133

być. Lekko oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinkę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek, który następnie pociąć na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć   po łyżeczce marmolady i zwinąć rogalik., następnie odstawić na kolejne 30 minut do napuszenia. Nagrzać piekarnik

W garach u Gosi
Domowe chlebki naan 148

ściereczką i odstawić do podrośnięcia. Po około 30 minutach( u mnie było ciepło więc szybko wyrosło) ciasto podzielić na 8 części z każdej utworzyć kulkę, którą podłużnie rozwałkować. Rozwałkowane placki ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku na 220stopni na najwyższym poziomie przez około 10minut/ na złoty kolor

W garach u Gosi
Jagodzianki 130

godzinę. Jagody mieszamy z cukrem pudrem. Jeśli używacie mrożonych jagód, należy je wcześniej rozmrozić (najlepiej na sitku) i osączyć z nadmiaru soku. Łyżką nabieramy wyrośnięte ciasto , w dłoni formujemy placek, na środek nakładamy łyżkę jagód i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Odkładamy zlepieniem do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Wierzch smarujemy

To co lubię - gotuję i polecam