Drożdżowe rogaliki orkiszowe | Europejski Dzień Śniadania 138Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki. Za pomocą radełka dzielimy na 8 trójkątów (kroimy jak pizzę). Zwijamy rogaliki, zaczynając od najszerszego kawałka ciasta. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut
Mienta blog
Chimichanga 148upieczeniu poszarp kurczaka na małe kawałki. 6. Do kurczaka dodaj suszoną cebulę i wymieszaj. 7. Ogórka obierz i wraz z paprykami i mozzarellą pokrój w kostkę. 8. Na placki tortilli wyłóż kurczaka, na to mozzarellę, warzywa i kolejną warstwę kurczaka, po czym tortillę zawiń w kopertę. 9. Na patelni rozgrzej olej i ułóż tortillę zawiniętą stroną od spodu, żeby
Z notatnika dietetyka
Grillowane gryczane naleśniki z serem 161danie z ogromnym potencjałem! Naleśniki gryczane – doprawdy minimum produktów trzeba by uzyskać porządne i zdrowe naleśniki – bez jajek, bez pszenicy, bez nabiału, wegańskie – idealne dla alergików. Zawinięte w placek naleśnika plastry żółtego sera a następnie grillowane stanowią pyszny, pożywny posiłek, który w towarzystwie sałatki , sprawdzi się jako lunch czy obiad. Smacznego! PRZEPIS GRILLOWANE NALEŚNIKI GRYCZANE Składniki: 3 naleśniki gryczane
Dorota Smakuje
Wegańska kuchnia na co dzień Richa Hingle - recenzja 199smakowite sosy, pełnowartościowe posiłki i wegańskie desery, na widok których chce się pobiec do kuchni i natychmiast je wypróbować, mnie najbardziej kusi fudge o smaku tiramisu i placek czekoladowy ze słonym karmelem i daktylami Cała książka podzielona jest na 10 rozdziałów - pierwszy to "masło orzechowe i kokos" i tutaj znajdziecie np przepis na sos orzechowy bez orzechów
Cynamonowe szczęście
Ciasto Joconde z sernikiem na zimno i musem jagodowym. 149dodajemy do migdałowej masy i delikatnie mieszamy. Na samym końcu wlewamy powolutku, rozpuszczone, wystudzone masło . Mieszamy do połączenia składników. Całość wylewamy na dużą blaszkę, tak aby utworzyć płaski, cienki placek, grubości do 2 cm. Pieczemy w wysokiej temperaturze 230*C przez 8 minut . Musimy pilnować, aby za bardzo nie przypiec naszego ciach. Ciasto może mocno „spuchnąć
SmartBake.pl
Paluszki z kminkiem – kuchnia podkarpacka 153może stanowić wyzwanie. Innym razem na przeszkodzie stają braki w wyposażeniu kuchennym. I tu na pierwszym miejscu z pewnością trzeba wymienić piec kaflowy, jako „sprzęt” bez którego trudno zrobić placki pieczone na blasze, czy prawdziwy wiejski chleb. Te niedostatki zazwyczaj łatwo zastąpić współczesnymi sprzętami, jednak smak podpowiada nam, że „to nie to samo”. Prawdopodobnie już nigdy nie przekonamy się
Trzeci talerz
Bułeczki z bitą śmietaną 269miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 min (do podwojenia objętości), Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować , wycinać kółka np szklanką lub okrągłą foremką.Każdy kawałek rozwałkować na ciut większy placek, lekko skropić olejem i złożyć na połowę, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .Blachę odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzać piekarnik
Moje domowe kucharzenie
Chleb żytni na zakwasie w keksówce 173Kolejny przepis na chlebek z keksówki. Keksówka pozwala nam tworzyć chleby wilgotniejsze i unikać rozpływania się ich na płaski placek. Wyrastanie wymaga, większej ilości czasu niż w przypadku bochenków. Łatwiej piec takie chlebki ludziom, którzy jeszcze nie opanowali formowania bochenków lub nie mają odpowiednich naczyń. Składniki: 160 g zakwasu żytniego (nakarmionego kilka godzin wcześniej, u mnie
W kuchni bez szafek
Bułki kajzerki 181filmach na YT. Wyrośnięte bułeczki spryskujemy wodą i pieczemy 20 minut w 200 stopniach i studzimy na kratce. Smacznego! Jak formować tradycyjne kajzerki? Rozpłaszczamy kulkę na płaski okrągły placek. Kładziemy kciuk przy brzegu ciasta w stronę środka. Zawijamy ciasto na palcu do środka i dociskamy na końcu. Dociskamy palcem ciasto wzdłuż palca jak byśmy chcieli je odciąć. Powtarzamy
W kuchni bez szafek
Calzone 173ostrą papryką w proszku. Chwilę podsmażyć. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Podsypać mąką i rozwałkować na kształt koła. Posmarować koncentratem pozostawiając czyste brzegi. Na jednej połowie każdego placka wyłożyć po połowie farszu z patelni. Dodać pokrojoną szynkę i ser. Następnie skleić brzegi ciasta na kształt pieroga. Wierzch posmarować niewielką ilością koncentratu i posypać ziołami. Tak przygotowane pierogi przełożyć
Danka Pichci
Ekspresowe placuszki jogurtowo-kukurydziane 1490,5 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanka mąki orkiszowej lub innej, dowolnej 2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 1 łyżeczka
Kucharzyca
Ciasto murzynek 232Ciasto murzynek jest wilgotne, puszyste i bardzo delikatne w smaku. Jego smak jest przyjemnie kakaowy i znika ze stołu w bardzo szybkiem tempie. Polane dodatkowo czekoladową
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z serem 210Stopniowo dodajemy taką ilość wody, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Zagniatamy do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich musimy rozwałkować na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka. Na środku każdego ciasta umieszczamy po łyżeczce farszu serowego. Następnie pieróg składamy na pół, dokładnie zlepiamy brzegi i dociskamy za pomocą widelca
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
DOMOWE CHLEBKI PITA Z SAŁATKĄ GRECKĄ I KURCZAKIEM – #ZOSTANWDOMU i przyrządź je na obiad! 176wysmarowanej oliwą miski. Odstawiamy na co najmniej godzinę do podwojenia objętości. Dzielimy na kilka różnych części, formujemy w dłoniach małe bułeczki, rolujemy kilka minut, rozpłaszczamy lub wałkujemy na płaskie placki. Pozostałe kulki przykrywamy wilgotną ściereczką, żeby nie obsychały. Smażymy bez tłuszczu na grubej patelni po ok.3 minuty jednej strony i 2 z drugiej. Po usmażeniu również przykrywamy ściereczką. MIĘSO
Ostra na Słodko