placek - 3000 przepisów (strona:90/200)

Ciasto miodowe 165

Uwielbiam ciasta miodowe, ten aromat i smak jest niepowtarzalny. Typowy miodownik przygotowuję zwykle na święta i jest dość pracochłonny, gdyż trzeba placki zagniatać i oddzielnie wypiekać. Z jedzeniem również trzeba ze 2 dni zaczekać, aby był smaczny. Nie tak dawno było miodobranie i oczywiście odpowiedni zapas miodu w kuchni również został uzupełniony. Wykorzystując świeżutki miodek zrobiłam ciasto miodowe. Prezentowane

Kuchcik gotuje
razowy chleb z borówką czerwoną 210

zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek

Miód i pieprz
Zdrowa i niskokaloryczna "nutella" z daktyli 278

użycie) i miksujemy na najwyższych obrotach do czasu otrzymania jednolitej konsystencji kremu. Nie trzeba go dosładzać, gdyż daktyle same w sobie są bardzo słodkie. Jemy łyżeczką, na kanapce, z plackami, na cieście, w naleśniku, z chrupkami gryczanymi (na zdjęciu) lub w inny kreatywny sposób. Po przyrządzeniu trzymamy w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Smacznego

Be Fit Be Strong
Śliwkowe ciasto z lukrem 150

gotować 2 - 3 minuty, cały czas mieszając.  Masę śliwkową wyłożyć na blachę wyścieloną ciastem. Pozostałe ciasto rozkawałkować na prostokąt o wielkości takiej, jak wierzch blaszki, przykryć nim górę placka (śliwki). Piec w 180'C około 50 minut. LUKIER: Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru. Polać nim ciepłe ciasto. Całość schłodzić

Cakes By Kejt
Tarta cebulowa 134

rondlu, zeszklić w nim cebulę. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Resztę jajek wymieszać z mlekiem i śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem i tarta gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkować na placek (sr 25cm). Przełożyć do formy, brzegi ciasta podnieść, przycisnąć do boków formy. Na spodzie ciasta umieścić krążki cebuli, równomiernie polać mieszaniną jajek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Camilla w kuchni
ALEJA 40 - pierwsze urodziny - 1 sierpnia 2015 213

poszczególne składniki wyśmienicie się razem komponowały. Jedyny mankament to śladowa ilość serka mascarpone w naleśnikach - coś kucharz chyba zbytnio przyoszczędził... Niestety znowu muszę podobnie podsumować - gdybym chciała jeść wyłącznie placki naleśnikowe, usmażyłabym je sobie sama w domu... Od wizyty w takim lokalu oczekuję jednak czegoś więcej. Z urodzinowej wizyty w Alei 40 wyszłam z mocno kontrastowymi odczuciami. Z jednej

Grunt to przepis!
Pizza z bryndza, cebula i kaszanka, Lucznicy i Rycerze 168

śmietaną na gęsta masę. Cebule obieramy i kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Z kaszanki usuwamy błonę, następnie kroimy ją na plasterki. Kiedy ciasto jest gotowe rozwałkowujemy na placek, układamy go na blasze wysmarowanej oliwą. Na cieście rozsmarowujemy bryndzę, układamy cebulę z czosnkiem oraz kaszankę. Pieczemy w nagrzanym piecu ok 12 minut. Przed podaniem kroimy i posypujemy pieprzem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mini tarty z cebulą, antonówką, boczkiem i serem serwowane z pilsnerem :) 151

śmietaną. Połączyć z farszem cebulowym i serem. Doprawić tymiankiem, gałką, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180°C Schłodzone ciasto pokroić na 6 plastrów. Każdy plaster rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nimi foremki. Do każdej tarteletki nałożyć farsz. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec na środkowym poziomie ok. 25 minut aż wierzchy tarteletek będą złoto-brązowe. Przestudzić na kratce. Można

Pełny talerz
Miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe 190

olejem, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy kulę i wałkujemy na kształt okrągłego placka. Następnie dzielimy na 8 trójkątów, nakładamy łyżeczką marmoladę i zawijamy w rogaliki. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach 15 minut. Smacznego! przepis

KasiekGotuje
Serowe wiatraczki ze śliwkami 137

ciasta wykrawać krążki o średnicy ok. 12 cm. Robiłam to talerzykiem spod filiżanki. Gdyby krawędź talerzyka nie dawała rady wykrawać krążków, wystarczy docisnąć talerzyk do ciasta i wykrawać placek nożem wzdłuż zostawionego żłobienia. Na środku krążka układać połówkę śliwki miąższem do dołu. Wokół ponacinać ciasto w pięciu równoodległych miejscach, przesuwając nóż od śliwki na zewnątrz. Przydaje się szkolna wiedza

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto Smakosz 639

mąż. Jest zwolennikiem kruchych ciast. Dodatkowo, bezowa pianka i budyniowa masa sprawiają, że ciasto jest przepyszne. Wymaga trochę pracy i cierpliwości, ale warto poświęcić trochę czasu na upieczenie tego placka. Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Poprzednio piekłam również kruche, ale zupełnie inne ciasto Krokodyle oczy (przepis) Składniki Ciasto 400 g mąki pszennej 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru

O kuchni z uczuciem
Dip z awokado 131

Blueberry Corner by "jagodzianka" Lekki, smaczny dodatek. Pasuje do placków ziemniaczanych i z cukinii lub kabaczka , do kanapek, do nachos i placków tortilli … Przeczytaj cały artykuł Post Dip z awokado pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Tort Czekoladowy z Malinami (Tort Czekoladowo Malinowy) 486

pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut (lub dłużej - do suchego patyczka). Na wierzchu ciasta powstanie wybrzuszenie, dlatego aby się go pozbyć - tuż po upieczeniu przewracamy placek do góry dnem. Za pomocą noża obkrawamy brzegi i wyjmujemy z formy. Studzimy.  Krem: Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy fix wymieszany z cukrem pudrem i jeszcze chwilę miksujemy

Słodka Strona
Placek z nektarynkami - galette 164

ćwiartki. Włożyć  do miski, posypać cukrem, mąka, startą skórką, polać sokiem z cytryny, wymieszać.  Schłodzone ciasto rozwałkować ( wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia i folią spożywczą) na placek ok 30 cm średnicy. Na środek ciasta nałożyć nektarynki, brzegi ciasta zawinąć na owoce, pozostawiając środek otwarty. Piec w temperaturze 200 st. C przez 30  - 45 minut, aż ciasto

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania