placek - 3000 przepisów (strona:96/200)

Ciasto drożdżowo- makowe z jabłkami 149

wyrośnięcia. Jabłka obrać, zetrzeć, posypać dwoma łyżkami cukru z cynamonem i odstawić. Wykonanie nadzienia makowego: Mak sparzyć, osączyć, wbić jajka, wlać roztopione masło, posypać orzechami i połączyć składniki. Składanie placka: Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem drożdżowym. Następnie jabłka, a na nie masę makową. Wymieszać składniki na kruszonkę, posypać rękami po cieście i odłożyć na 20 minut do wyrośnięcia

Tradycyjna Kuchnia
Racuchy z jabłkami / Racuchy z bananami i rodzynkami 138

Placki bez jajek i mleka krowiego. Inspirowane przepisem Idealnej Pani Domu. Do tej pory nigdy nie robiłam drożdżowych ale zdecydowanie to zmieniam! Wychodzą przepyszne! Polecam! 1 i 1/2 szklanki mąki 7g suchych drożdży 2 łyżki cukru 1 szklanka mleka sojowego waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 2-3 jabłka starte na tarce o drobnych oczkach  ( świetnym zamiennikiem są również

Atlas Smaków
Makowiec zawijany 212

masa jest zbyt płynna trochę odparować. Dodać 2 białka ubite na sztywno, posiekane rodzynki i orzechy. Ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. Następnie rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 5 mm i długości 35-40 cm.  Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia masy.   Nałożyć masę makową, zostawiając około

Atlas Smaków
Mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą 159

kruszonkę. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto włożyć pomiędzy złożony papier do pieczenia i rozwałkować na placek trochę większy od formy 20 x 30 cm. Przełożyć na blaszkę i zrobić 1 cm rant. Spód podziurkować widelcem i włożyć do lodówki na 30 min. Piekarnik nagrzać

Atlas Smaków
QUICHE LORRAINE inaczej 201

Słynny placek lotaryński - rodzaj ciasta zapiekanego z boczkiem, szynką, tartym serem i jajami i sosem bolognese. Dziś moja wersja z wędzonym kurczakiem :) Polecam! 200 g ciasta francuskiego wędzona pierś kurczaka  4 jajka 150 g śmietany 18 % 1/3 szklanki mleka 150 g startego żółtego sera gałka muszkatołowa pieprz Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem

Atlas Smaków
Pizza węgierska 180

wody. Odstawiam rozczyn na 1 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników, dokładnie mieszam i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie a z ciasta formuję placek (jeśli bardzo klei się do rąk należy dosypać odrobinę mąki). Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto smaruję sosem pomidorowym, układam

Mango Papaja
Tortilla z kurczakiem 341

Tortilla z kurczakiem Składniki: 4 placki tortilli Pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka/ kebaba/ gyrosa Sałata (ja użyłam mix sałat) 1 pomidor 4 rzodkiewki 1 ogórek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cebula Koperek Szczypiorek Składniki na sos do tortilli: Jogurt naturalny (Greek Style Light) 2 ząbki czosnku (wycisnąć przez praskę) 1 łyżeczka musztardy Kilka listków bazylii

The Sweet Damsel
Pychotka 505

cukrami, żeby powstał budyń. Masło utrzeć  i stopniowo dodawać do niego ostudzony budyń (można dodać do kremu ulubiony aromat lub kilka kropli soku z cytryny) Na koniec przełożyć placki kremem i włożyć do lodówki, najlepiej na całą

The Sweet Damsel
Pychotka (Pani Walewska) 160

cukrami, żeby powstał budyń. Masło utrzeć  i stopniowo dodawać do niego ostudzony budyń (można dodać do kremu ulubiony aromat lub kilka kropli soku z cytryny) Na koniec przełożyć placki kremem i włożyć do lodówki, najlepiej na całą

The Sweet Damsel
Pizza nr 3 175

cukru, suszonym oregano i bazylią oraz pieprzem. Gotować na wolnym ogniu ok 10 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.  Obsypać mąką i  i rozwałkować 2 okrągłe placki. Spody kłaść na blaszce posmarowanej oliwą i odstawić jeszcze na ok 20-30 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować ciasto sosem pomidorowym, ułożyć mozzarellę, salami, pokrojone pieczarki, cebulę  oraz

The Sweet Damsel
Drożdżówki z serem – pyszna przekąska na co dzień. 188

wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Jeżeli nie mamy gotowego sera, to biały ser należy rozdrobnić dodać jajko i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy serkiem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy pod lekkim skosem około 2 cm kawałki.Przy krojeniu ciasto na pewno się spłaszczy, więc musimy lekko uformować okrągłe drożdżówki. Rozkładamy

KasiaiKrzysiu.pl
Owsianka z cukinią i jajkiem 197

przykryj na jakiś czas pokrywką.  Gotowe jajko przełóż na owsiankę, opcjonalnie posyp odrobiną soli. Całą owsiankę posyp ulubioną natką. Smacznego! Szukasz innej inspiracji na śniadanie z cukinią, kliknij! Placki z cukinii i sera żółtego

tost z dżemem
Pączki z pigwą 129

Zostawić ciasto do wyrośnięcia 3. - Na stolnicę oprószyć troszkę mąki wyłożyć ciasto z ciasta zrobić rulon nie zagniatać  zbyt mocno podzielić na małe porcje a każdej porcji zrobić placek dać łyżeczkę powideł z pigwy  skleić pączek położyć na stolnicy sklejeniem w duł pączki zostawić na chwilę aby troszkę wyrosły 4. - w garnku lub frytkownicy smażyć pączki

W królestwie smaków Beaty
Knedle z czereśniami 145

zagnieść jak by się  zbytnio kleiło dodać więcej mąki ilość mąki zależy od ziemniaków 3. Czereśnie przelać na sito by nieco odciekły z soku Z masy ziemniaczanej robić placki  nadziewać czereśniami skleić zrobić knedle Knedle gotować w wrzątku do wypłynięcia przelać  zimną wodą i zostawić chwilę by się parzyły 4. Do odcedzonego soku dolać wodę

W królestwie smaków Beaty
Ktleciki fish burger z lubczykiem 192

Dodać jajka 3 czubate łyżki bułki tartej posiekany lubczyk przyprawić przyprawą  solą i pieprzem wszystko dobrze wymieszać zostawić na 0,5 godziny  z masy formować płaskie placki panierować w bułce tartej smażyć na oleju

W królestwie smaków Beaty