placek - 3000 przepisów (strona:101/200)

Pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem. 231

gładką masę).      Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę (lub blat) chwilę wyrabiamy ciasto, żeby je odgazować, następnie wałkujemy na około 1,5-2 cm placek, z którego szeroką szklaną wykrawamy pączki. Gotowe krążki ciasta układamy na oprószonej mąką stolnicy lub ściereczce, resztki ciasta zagniatamy i znów wałkujemy, wycinamy i tak do skończenia składników. Gotowe pączki

Rozpustne gotowanie
Drożdżowe faworki (chrust). 220

przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i szybko zagniatamy ciasto (żeby pozbawić je nadmiernej ilości pęcherzyków powietrza). Następnie ciasto dzielimy na pół i każdą część kolejno wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm i za pomocą radełka lub ostrego noża wycinamy prostokąty (o wym około 4x14 cm), w każdym z nich robimy na środku nacięcie

Rozpustne gotowanie
Pączki ósemki (precle) 137

podwoi objętość.      Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką (lub blat) i delikatnie wyrabiamy ciasto (by je nieco odgazować). Następnie ciasto wałkujemy na 1 cm placek, wycinamy około 1 cm paseczki o długości 30-34 cm, formujemy wałeczek i splatamy ósemki. Gotowe pączusie odkładamy na ściereczkę, przykrywamy druga i pozwalamy im znowu wyrosnąć (około

Rozpustne gotowanie
Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych. 195

wyrabiamy gładkie, nie lepiące się aż tak bardzo ciasto (jeśli ziemniaki są zbyt klejące dosypujemy trochę mąki). Ciasto dzielimy na kawałki w wielkości mandarynki, z każdego kawałka formujemy placek o grubości około 0,5 cm nakładamy łyżkę farszu i sklejamy ciasto, formując owalną kluskę. Gotowe kartacze układamy na oprószonej mąką ściereczce, gdy już wszystkie są gotowe gotujemy partiami

Rozpustne gotowanie
Seromakowiec. 795

łyżkę śmietany, mleka lub wody). Tak przygotowane ciasto chłodzimy około 30 minut, pod koniec czasu chłodzenia nagrzewamy piekarnik do temperatury około 190-200 stopni C. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o wymiarach blaszki (28x40 cm) i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto kilkakrotnie nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód na jasnozłocisty kolor. MASA MAKOWA: 400 g mielonego maku

Rozpustne gotowanie
Tarta z budyniem i karmelizowanym rabarbarem. 227

pozostał nieco twardawy, ale można również podsmażyć go nieco dłużej, żeby był miękki i rozpływał się w ustach). Studzimy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Ciasto wałkujemy na placek grubości około 3-4 mm i wykładamy nim formę. Ciasto gęsto nakłuwamy, wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy fasolą lub specjalnymi kulkami i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka owsiane. 154

Gładką masę wkładamy do lodówki na około 15 minut. Gdy ciasto się chłodzi nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Schłodzone ciasto wykładamy na papier do pieczenia, wałkujemy na placek o grubości 8 mm i szklanką wycinamy ciastka. Gotowe ciasteczka pieczemy do lekkiego zarumienienia, czyli około 8 minut. Studzimy na kratce. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Tartaletki z kremem i konfiturą rabarbarową. 138

jest sypkie i nie chce się połączyć dodajemy 1 łyżkę zimnej wody). Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 30 minut. Po tym czasie wałkujemy je na placek o grubości 2 mm i wykładamy nim foremki. Ciasto gęsto nakłuwamy i pieczemy (najlepiej z obciążeniem) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do chwili aż się apetycznie zarumienią

Rozpustne gotowanie
Placuszki owsiane z tahiną i malinami, Inwałd 252

Dziś pyszne placki wg tego przepisu . Bon appetite!  I jeszcze wycieczka do Inwałdu z mnóstwem atrakcji dla dorosłych i dzieci (co niektórzy 50- i 60-latkowie, z którymi byłam, szaleli bardziej niż dzieci:). Znajdziecie tu m. in. Park Miniatur, średniowieczną warownię, koło młyńskie, zielony labirynt, kino 5D, lodowisko i wiele innych... Wykupiony bilet uprawnia do całodniowego pobytu (najtańsza

Qlinarnie i Qlinarnie
Przepyszne jabłka w cieście 369

wymieszanym z cynamonem. Przepyszne jabłka w cieście, to nazwa nie na wyrost. Na śniadanie, drugie danie, deser, czy kolację. Szybko, prosto, pysznie i niedrogo. Z powyższych proporcji otrzymamy 32 placki. Są tak fantastyczne, że więcej zachęty nie potrzebują. Po prostu trzeba spróbować, a gwarantuję, że warto. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Przepyszne jabłka w cieście appeared first

mojewypiekiinietylko
Placuszki batatowo-ziemniaczane i gulasz z piersi indyka z ananasem, żurawiną i orzeszkami ziemnymi 200

pierwszy raz zobaczyłam te placuszki, od razu wiedziałam, że muszę je zrobić :) Nie zawiodłam się - wyszły pyszne! Jako że lubię placki ziemniaczane na słodko, a tutaj dodatkowo jeszcze w składzie występuje słodkawy w smaku batat, postanowiłam podać je z gulaszem z piersi indyka z ananasem, żurawiną i orzeszkami ziemnymi. SKŁADNIKI: Placuszki batatowo-ziemniaczane: 1 duży batat lub 2 mniejsze

Kto ugości moich gości?
Delikatne pierogi z jagodami 135

Przy "klejeniu" pierogów warto zwrócić uwagę, aby nie pozostawiać pustej przestrzeni pomiędzy krawędzią a farszem - wtedy przy odrobinie szczęścia po ugotowaniu pierożki nie opadną i nie przeistoczą się w placki :)  Ah, coś jeszcze. Jeśli krawędzie przy zagniataniu nie chcą się lepić do siebie w związku z mąką - zwilżcie odrobinę palce wodą i posmarujcie krawędzie ciasta

Spektrum Smaku
Czekolada i kardamon - Świąteczne Biscotti! 213

ręcznie :) Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, wrzucamy do miski suszone owoce i raz jeszcze mieszamy. Gotowe ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy z niego placek grubości ok. 2cm, posypujemy płatkami migdałów i dociskamy je do ciasta. Biscotti pieczemy w temperaturze 180*C około 20 minut, po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika, kroimy

Spektrum Smaku
Gwiezdna droga, czyli Łazanki! 119

mąki, robimy w nim zakłębienie i wlewamy odrobinę ciepłej wody. Zagniatamy ciasto, dolewając wody w zależności od potrzeby, a kiedy jest już wyrobione, wałkujemy na cienki, max 0,5cm placek. I teraz najlepsza zabawa :) Ja wycinam z ciasta małe gwiazdeczki, moja babcia cięła ciasto w 2cm poziome pasy, a potem pod kątem wycinała z nich romby. Sami zdecydujcie jakie

Spektrum Smaku
Pierogi z kapustą i grzybami 198

ciasto tak, aby się nie kleiło. Jeśli ciasto byłoby klejące to podsypać odrobinę mąki i zagnieść jeszcze. Odkroić kawałek ciasta – ułożyć na leciutko oprószonej mąką stolnicy – wałkować niezbyt cienkie placki – wykrawać szklanką kółka – kłaść farsz i zlepiać pierogi. W garnku zagotować wodę z solą – na wrzątek kłaść pierogi – zagotować i od razu wyjmować. Ciasto jest delikatne /mąkę zaparzaliśmy

Tradycyjna kuchnia inaczej

Proponowane wyszukiwania