DALSZY: foremkę posmarowałam masłem ( u mnie forma na tartę o średnicy 28 cm, ale może być duża tortownica, albo prostokątna blaszka). Wyrośnięte ciasto przełożyłam do foremki, dłonią uformowałam placek i na wierzchu rozsmarowałam uduszony, przestudzony rabarbar. Odstawiłam do ostatniego wyrastania. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170*C z termo obiegiem (powinno być jednak 160*). Przed wstawieniem ciasta do piekarnika
Kuchenne zapiski Edytyletnim mlekiem. Odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Gotowy rozczyn przelać do miski z przesianą mąką. Dodać jajko i wymieszać, następnie dodać rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto, rozwałkować (wielkość placka ok. 43 cm x 43 cm) i wykroić w nim małe kwadraty. Na kwadrat nałożyć konfiturę i zakryć drugim kwadratem od góry. Zlepić boki. Można to zrobić za pomocą
Domowa Cookierenka Agiwyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące ( ja użyłam maty i wałka silikonowego, dzięki czemu nie musiałam podsypywać mąką ). Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm (ma nam wyjść 16 pączków), w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką, aby się nie kleiło. Szklanką, filiżanką lub obręczą (o średnicy
Domowa Cookierenka AgiPierwszy wypiek wytrawny na moim blogu. Tak smaczny, że szybko musiałam podzielić się przepisem :) Zapraszam na kruchy placek z lekko pikantnym nadzieniem. Główne składniki to pieczarki i natka pietruszki, ale istotną rolę odgrywa również tymianek, który rewelacyjnie uzupełnia smak tarty. Spróbujcie koniecznie - pychota. Składniki (na formę o śr. 28 cm): Ciasto kruche: 250 g mąki pół łyżeczki soli
Domowa Cookierenka Agipowietrza. 5. Po wyrobieniu ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). 6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części: pierwszą rozwałkować na placek grubości ok. 1,5-2 cm, pozostałe przykryć ściereczką. Wykrawać szklanką lub filiżanką krążki (u mnie filiżanka o średnicy 9,5 cm) . Następnie każdy krążek cienko rozwałkować na prostokąt
Domowa Cookierenka Agiblat/ matę silikonową i podzielić na równe części. Dobrze mieć pod ręką mąkę do podsypywania ciasta, aby nie przyklejało się do rąk. Dłońmi rozpłaszczyć każdą część ciasta na placek o grubości około 1 cm (powinno wyjść 16 bułeczek). Na środek położyć pół dużej śliwki lub jedną małą, oczywiście wcześniej wypestkowane (jeśli śliwki są kwaśne można je posypać cukrem) . Następnie
Domowa Cookierenka Agirazowy omlet z ricotty z twarożkiem i kiwi gold~ Inspiracja. W sumie dobry sposób na ricotta hotcakes, jeśli nie ma się zbyt wiele czasu - smażymy jeden duży placek! :) Wczoraj z mamą byłyśmy w kinie na Kamieniach na szaniec. Czy polecam? Zależy dla kogo. Mi książka bardzo się podobała (jako jedyna lektura, no jeszcze oprócz Dzieci z Bullerbyn :)) i byłam
breakfast of dreamsjest o niebo lepsza od sklepowej! Pełnaaaa bakalii! Aż trudno ją było rozsmarować na omlecie :D Przepis też dodam, spokojnie :) A dzisiaj będę jeszcze lepić uszka i piec placki na piernik staropolski, który już dojrzał :) Chyba nie wyrobię się z opublikowaniem wszystkich przepisów do Świąt...na razie zapraszam na kolejny przepis na pierniczki! :) KLIK TUTAJ lub na zdjęcie poniżej
breakfast of dreamsryżowy budyń piernikowy z pomarańczą i słupkami migdałów ~ Ostatni wolny dzień...Jutro wracam do szkoły :(( Dalej eksperymentuję z mąką ryżową. O ile placki wyszły przepyszne, to ten budyń miał dla mnie zbyt wyczuwalny posmak tej mąki, jednak był również smaczny :) Dla zainteresowanych podaje przepis :) PRZEPIS /1 porcje/ ~300ml mleka (u mnie sojowe) ~100ml wody ~łyżka mąki z tapioki Fresano
breakfast of dreamskakaowe placki z fasoli z masłem orzechowym~ To samo co wczoraj - ale w wersji placuszków :) Dzisiaj ostatni raz idę na praktyki i mogę w końcu zacząć ferie! Wczoraj policzyłam, że łącznie z godzinami, które miałam wcześniej wyjdzie mi 70 godzin na plusie, które mogę sobie odebrać. Czyli 14 dni praktyk! :D Ale raczej zostawię sobie te godziny na trzecią
breakfast of dreamskakaowy placek na bazie puree z batata podany z masłem orzechowym~ Jak się cieszę, że to już koniec tego okropnego tygodnia...Było ciężko. A na pocieszenie - następny tydzień będzie jeszcze gorszy. Chodzi mi przede wszystkim o szkołę. W następnym tygodniu czeka mnie 5 (słownie: pięć!) kartkówek/sprawdzianów + jedna poprawa i prezentacja... Szczerze mówiąc nie daję już rady - psychicznie
breakfast of dreamskakaowy placek owsiany na jogurcie sojowym z nektarynką (w środku) podany z masłem orzechowym i drugą nektarynką
breakfast of dreamsroku po raz pierwszy w swojej kuchni goszczę dynię. Będąc szczerą - najbardziej smakuje mi w wersji na słodko ;) Czyli wszelkie ciasta, placki, owsianki itp. - jak najbardziej TAK. Dzisiaj prezentuję przepis na jedno z dwóch ciast z dynią, które moim zdaniem były najsmaczniejsze. Poza tym, dawno nie było tutaj (mojego ulubionego) ciasta drożdżowego :) Przepis na drugie ciacho niebawem :) CIASTO DROŻDŻOWE
chili & sugarciasto do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw na 60-90 minut. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte wyłóż na blat wysmarowany olejem. Wyrabiaj kilka minut i rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Wycinaj kółka szklaną o średnicy ok. 7 cm. Wycięte kółka przykryj ściereczką na ok. 20 minut. Po tym czasie rozgrzej olej w garnku. Smaż pączki
chili & sugarTeraz piekę pyszne ciasta z rabarbarem i będę je wspominać za kilka lat, prawda? :) Po zrobieniu rabarbarowego curdu zostało mi sporo białek. Postanowiłam wykorzystać je do tego właśnie placka. Jest bardzo puszysty, ma cudowną, piankową konsystencję i śnieżnobiały kolor. Słodkie ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatym rabarbarem z nutą miodu. Korzystajmy póki jest sezon! :) BISZKOPT NA BIAŁKACH
chili & sugar