Bardzo proste, smażone placuszki, których głównym składnikiem jest ryż i cukinia. Szybkie w przygotowaniu, szczególnie jeśli zostało nam trochę ryżu np z obiadu. Przypominały mi nieco placki ziemniaczane, więc podałam je ze śmietaną. Dzieciom bardzo smakowały, więc jest to dobry sposób aby przemycić im trochę warzyw :) SKŁADNIKI: 500g cukinii 1 łyżeczka soli 200g ugotowanego ryżu białego (waga po ugotowaniu
https:KKuchniaMniamrodzaje) na gładką, jednolitą masę, dodać jajko i olejek. Połączyć obie masy, dodając czekoladę, żurawinę i orzechy. Wstawić do zamrażalnika na 10 - 15 minut. Na papierze formujemy małe placki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st przez około 10 - 15 minut. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Pan i Pani Smith w kuchniOtrzymaliśmy bardzo dużą ilość dyni. Kilka dni temu były placki, dziś przyszła kolej na zupę. Przepis na krem z dyni jest bardzo zbliżony do przepisu na krem z kukurydzy. Jednak smak jest zupełnie inny. Nam zupa bardzo przypadła do gustu. Składniki: - około 1 kg dyni - 2 cebule (1 czerwona i 1 biała) - 2-3 ząbki czosnku - sól, pieprz - łyżeczka
Pan i Pani Smith w kuchniresztą składników. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 - 20 min w temp. 180st. Kiedy biszkopt wystygnie dzielimy go na dwa placki. Płyta słonecznikowa: w rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i mleko. Wszystko zagotowujemy. Wsypujemy słonecznik i gotujemy przez około 5 - 15 min, aż w słonecznik wsiąknie tłuszcz. Rozkładamy
Pan i Pani Smith w kuchnisłodkim cukrem pudrem sprawia, że ciężko skończyć jedzenie na jednym kawałku ;) Mamy jeszcze jakiś miesiąc na cieszenie się rabarbarem, trzeba korzystać. Macie jakieś sprawdzone pomysły na rabarbar ? Ekspresowy placek z rabarbarem ( inspiracja ) Składniki( tortownica o śr. 24 cm): - 2 szklanki pokrojonego, obranego rabarbaru - 1 i 1/4 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - 5 łyżek rozpuszczonego
Corner With RecipesPolentę wrzuć do garnka, zalej wodą i podgrzej ok. 4-5 minut, mieszając co chwilę. Dopraw i spróbuj. Blachę wyłóż pergaminem do pieczenia i lekko wysmaruj olejem. Uformuj okrągłe placki na blasze i odstaw do stężenia (ok. 1h). Podsmażaj placuszki na rozgrzanej patelni z olejem, obustronnie po ok. 3-4 minut
Corner With Recipesnajsłabszy posiłek. Za to jadłam tortillę z wołowiną, fasolą i pomidorem, do której podano wyjątkowo dobry chrzan. Farsz w tortilli był bardzo dobry, ale rozczarował mnie trochę ten gotowy placek ;) Kolejna dodatkowa przystawka: razowe chlebki (jeden z suszonymi pomidorami) z pesto. Wszystko na duży plus. Dania główne za to były przepyszne, powyżej sandacz w cukinii z nori
Corner With RecipesOlgaSmile zobaczyłam pomysł na placki z kaszy jaglanej i ryżu. Pomyślałam, że warto zobaczyć jak taka mieszanka sprawdzi się, jako spód do tarty i oto efekty :) Szalejecie teraz z jedzeniem szparagów, czy nie macie pomysłu na ich wykorzystanie i omijacie je szerokim łukiem ? Tarta z kaszy jaglanej i ryżu ze szparagami Składniki: Tarta: - 100 g ryżu naturalnego - suchego
Corner With Recipesorzeszki pinii blendujemy, do czasu uzyskania piure. Doprawiamy pieprzem i solą. Wyrośnięte ciasto zagniatamy tylko chwilę z posiekanym szczypiorkiem, dzielimy na cztery części i rozwałkowujemy na okrągłe cieniutkie placki. W zależności od gustu, czy ktoś woli pizze na cienkim, czy grubym cieście, można mniej lub bardziej je rozwałkować. Zawijamy mały rand dookoła pizzy i kładziemy je na papierze
KasiaiKrzysiu.plznudzić. Taki amator bobowy jak ja, a jednak przejadł się bobem. Jak nigdy zostało go dość sporo. Myślałam jakby zagospodarować bób i wybór padł na placuszki. Jak letnie placki to i oczywiście cukinia musi być obecna. Są bardzo delikatne i naprawdę smaczne. Podane z sałatką pomidorową to znakomity lekki obiad na lato. Zamiast oscypka nada się każdy inny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śmietaną 18%. 2 łyżki masy śmietanowej dodać do żelatyny, wymieszać. Następnie przelać żelatynę do masy śmietanowej. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, żeby zgęstniała. Tężejącą masę wyłożyć na pierwszy placek kakaowy, nałożyć drugi blat. Dokładnie docisnąć. Na czas przygotowywania polewy czekoladowej włożyłam ciasto do lodówki i obciążyłam deską. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady deserowej 1/2 szklanki kremówki 30% 2 łyżki
Moja Galeria Smakudodać mleko z jajkami oraz masło i sól. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h (powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na duży placek, wielkości blachy z piekarnika. Posmarować syropem klonowym, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć w rulon jak roladę. Przekroić roladę wzdłuż, pozostawiając jeden koniec niedocięty. Rozciętą część spleść ze sobą. Końcówki
Moja Galeria Smakuoraz szczyptą cukru. 5. Cukinię i pieczarki pokroić w plasterki. Papryki w paski. 6. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. 7. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. 8. Rozwałkować na cienki placek. Przenieść na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć wszystkie warzywa. Posypać porwaną mozzarellą i serem żółtym. 9. Piec przez 15 minut. Smacznego
Moja Galeria Smakusolą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać jajko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować (na stolnicy podsypanej mąką lub między dwoma kawałkami foli spożywczej) na placek większy od średnicy formy. Przełożyć do formy posmarowanej masłem i odstawić do lodówki na 30 minut. Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować, podzielić na ćwiartki. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem
SzczyptaSmaQutrzeć również bardzo dokładnie z cukrem i żółtkami na puch. Dodać aromat cytrynowy, mąkę, proszek do pieczenia i na koniec dobrze ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Składanie placka: Do przygotowanej formy wlewać na przemian ciasto cytrynowe i makowe. Piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut
Tradycyjna Kuchnia