placek - 3000 przepisów (strona:84/200)

Rasowa drożdżówa 141

skoro jest surowiec, to można się wziąć za pieczenie ciasta. W trakcie wyrabiania dumając, gdzie my go do cholery posadzimy, żeby miał równie dobrze co na glizdówie? KLASYCZNY PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ (wg "Ciasta Domowe- najlepsze przepisy" wydawnictwa Buchmann) Na ciast o 400g   szklanki mąki 2 jajka 125ml letniego mleka 150g cukru 125 ml oleju

les mirabelles
TORTELLINI Z SEREM I SOSEM KARMELOWYM 202

ilość wody, jeśli zbyt kleiste – dodajemy mąki. Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywcza i odstawiamy na ok. 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi i nadziewamy zwijając malutkie pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z cukrem i żółtkiem na gładką, kremową masę

Ostra na Słodko
Wspomnień czar - Weekend za pół ceny 2015 147

Gdańsku 18-19 kwiecień 2015 - oglądaj poniżej : ______________________~~~~~~~~~~~~~~~~~______________________ Pyra Bar - ul.Garbary 6/7, Gdańsk W skrócie - Królestwo Ziemniaka!   W menu wszystko co z tego warzywka można tylko wymyślić: z apiekanki, placki, kluchy, pyry, frytasy itp. itd. Porcje solidne za optymalną kasę, nie bije zbyt mocno po kieszeni. Miejsce minimalistyczne w wystroju . Wnętrze trochę w stylu baru mlecznego - zresztą sposób składania

Grunt to przepis!
Placuszki na bazie soku z jabłek i granatu 135

Dzień dobry! Dziś zapraszam Was na pyszne śniadanie – placuszki na bazie soku z jabłek i granatu. Pyszne, pożywne, idealne dla dzieci i dorosłych. A na

Słodkie okruszki
Drożdżowy placek z jabłkami i cynamonową kruszonką. 189

sprawą jabłek, dzięki którym nabiera wyjątkowej soczystości. Idealnym dodatkiem, współgrającym ze smakiem ciasta, jest cynamonowa kruszonka nadająca całości głębi i wyjątkowości. Bardzo polecam!!! Składniki na drożdżowy placek z jabłkami i cynamonową kruszonką:  na standardową blachę z piekarnika (o głębokości co najmniej 2 cm) CIASTO DROŻDŻOWE: 150 g mąki orkiszowej 300 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży

Rozpustne gotowanie
Ciastka/babeczki "grzybki" 195

gdyby nie chciało się połączyć dodajemy jeszcze odrobinę śmietany, tak około łyżkę, a jeśli zbyt lepkie dodajemy odrobinę mąki). Schładzamy w lodówce około godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek (2-3mm) i wycinamy elementy grzybków. Kapelusze i spody wycinamy foremką, na której będziemy je piec lub szklanką, a następnie w każdym spodzie małym korkiem robimy dziurkę

Kolorowy Przepisownik
Tort orzechowy z kremem na bazie mascarpone i chałwy 255

migdałów. Równie dobrze możecie tort polać polewą czekoladową. Co prawda tort pieczony jest w okrągłej formie, ale myślę, że spokojnie możecie upiec w tradycyjnej blaszce, otrzymując po prostu przekładany placek. W cieście znajduje się sporo mielonych orzechów i niewielka ilość mąki. Chałwę w kremie możecie pominąć zupełnie, lub zastąpić ulubionymi czekoladowymi cukierkami. Ważnym elementem każdego ciasta z kremem jest

Mieszam w Garnku
Tradycyjna szarlotka mojej Mamy 173

ponieważ łatwo się przypalają. Pod koniec duszenia dodać bułkę tartą i sok oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 35x25cm wysmarować smalcem** i wysypać mąką. Wyłożyć pierwszy placek ciasta, na niego 1/2 masy jabłkowej, kolejną warstwę ciasta, znów jabłka i ciasto. Na środku górnego ciasta zrobić niewielkie nacięcie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C 1 godzinę

Cakes By Kejt
Wyniki Konkursu - wygraj książkę Karola Okrasy Ryby Są Super z autografem 202

ciasta. Ciasto ugniatamy aż uzyskamy jednolitą masę, którą formujemy w kulę i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 3.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek grubości mniej więcej 4 mm i wykładamy nim formę do tarty. 4.Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie wybrzuszyło się w trakcie pieczenia.   5.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy

Parowar Faceta
Sezamie otwórz się 135

pamiętam z dzieciństwa. Do smaku chałwy musiałam dorosnąć. Dziś chałwę i sezamki robię sama, a smak sezamu towarzyszy mi nie tylko w formie słodkiej przekąski. Dodaję go sałatek, owsianki, placków z cukinii, chleba. Piekę krakersy sezamowe i dodaję sezam do batoników musli . Co takiego kryje w sobie to ziarno? Sezam jest rośliną o właściwościach medycznych. Wśród wszystkich nasion jadalnych(...)obniżania poziomu glukozy we krwi. Najsmaczniejszy jest sezam uprażony na patelni. Po zmieleniu go w młynku, otrzymamy tahini, które następnie możemy dowolnie wykorzystać – np. dodając do owsianki, placków, humusu lub innych past kanapkowych. Po dodaniu miodu w prosty sposób powstanie domowa chałwa . Nasiona czarnego sezamu utarte w moździerzu z solą morską dadzą japońską przyprawę gomashio – idealna alternatywa

Kucharzyca
Magiczne bułeczki orkiszowo-twarogowe wypełnione budyniem i dżemem 157

minuty aż zacznie bulgotać. Wówczas odstaw garnek z ognia i ostudź. W trakcie studzenia pamiętaj, żeby co chwilę mieszać, aby nie zrobił się kożuch. Z wyrośniętego ciasta fromuj placki, posmaruj je dżemem malinowym i wykładaj po łyżce budyniu. Uformuj bułki. Posmaruj bułki jajkiem i posyp część karmelem, część maczkiem truskawkowym i część kamyczkami czekoladowymi. Piecz w piekarniku

Smiling Shrimp
Placuszki z ricotty 160

pieczenia i dodajemy serek, żółtka, mleko i olej. Mieszamy na gładką masę Delikatnie łączymy masę serową z ubitymi białkami. Tak przygotowaną masę wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy placki z obu stron na złoty kolor

Kucharzyca
Racuchy z jabłkami i cynamonem 149

średnich oczkach. W dużej misce zmiksować pozostałe składniki, na koniec dodać jabłka. Wszystko dokładnie wymieszać. Ma być gęsta masa w razie potrzeby można dosypać mąki lub dolać troszkę mleka. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Wytrawne wegetariańskie naleśniki i "Szkoła żon" 163

trochę kukurydzy. Zawinąć w rulon. Podgrzewać na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Patelnię można przykryć pokrywką - chodzi o to, by ser się rozpuścił i zmiękła w środku cebula, a placek się nie przypalił. Podawać gorące z surówką. ----- Podobne: Bezglutenowe krokiety z warzywami Krokiety piwne z kaszą gryczaną Naleśniki z jarmużem i gorgonzolą Walentynki dawno minęły, a mnie ich aura

Weekendy w domu i ogrodzie
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 172

kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny autorka: FirankaAnka  | blog: Słodkie Niebo 826. Imbirowe naleśniki z mozarellą, gruszką, żurawiną i miodem autorka: malinowyporanek  | blog: malinowyporanek 827.Waniliowo- cytrynowe placki z ziemniakiem z karmelizowaną mandarynką autorka: malinowyporanek  | blog: malinowyporanek #30 Chałka na miodzie i suchych drożdżach autorka: caca  | blog: Kuchnia w szuwarach Deser z kaszy jaglanej z sokiem

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania