góry. Gotowy gołąbek. POmidorowy Wywar do gotowania gołąbków Składniki 900 ml wywaru drobiowego ze składników: parę skrzydełek i nóżek, 1 opieczona cebula, kawałek pora, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, parę ziaren ziela angielskiego, sól, 1 listek laurowy 4 pomidory, pokrój w mniejsze kawałki 1 duża cebula, posiekaj drobno czarny pieprz, cukier lub stewia, sól - opcjonalnie oliwa
Szybko Szybkowarsmaku i obłędnie pachnący. Podam go z drożdżowymi pasztecikami pieczarkowymi . Wiem, że na mojej Wigilii będzie hitem:) Składniki: 2 litry bulionu warzywnego (ja przez 1,5 godziny gotowałam marchew, pietruszkę, kawałek selera, por i cebulę z liściem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego, doprawiłam solą) kilka suszonych grzybów - mała garstka 4 średniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku - obrane, lekko zgniecione
Kulinarne InspiracjeWęglowodany – 9,6 g, IG - 24 Na barszcz: 1-1,5kg czerwonych buraków ok. 10 dużych 2 - 2,5 l wody 3 marchewki 1 średnia pietruszka ¼ małego selera 2 małe kwaśne jabłka (np. antonówki) sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 2 listki laurowe, sól, pieprz świeżo mielony cukier
Przepysznik - BLW i nie tylkoponieważ w smaku nieco ją przypomina. Jest bardzo sycąca i nieco kaloryczna, ale za to doskonale rozgrzewa. Polecam na zimowy obiad :) Składniki: 2 skrzydełka lub żeberko 1 średnia pietruszka 2 średnie marchewki kawałek selera mały kawałek pora 1 puszka białej fasoli 4 ziemniaki kawałek kiełbasy krakowskiej (u mnie od Nove ) lub kiełbasy śląskiej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe
My simple kitchenstopni. Po 1/2 godziny wlać wodę, przykryć i piec kolejne 1/2 godziny. Mięso wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito, zagęścić przez gotowanie. Podałam z puree z pietruszki. *u mnie kurczak kukurydziany zastawa
królestwo garówmężczyźni smażą karpia, a warzywa do ryby to specjalność mojej mamy. W tym roku jednak postanowiłam, że to ja zrobię farsz. Przepis mój jest taki : 100 gr. pietruszki 60 gr. selera 300-400 gr. marchewki 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka koncentratu pomidorowego pieprz, sól do smaku Warzywa obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnuszka
Niebieski kubek z kawaZupa jest rozgrzewająca, syta i niesamowicie smaczna. Jeśli lubicie ostre smaki - dodajcie chilli lub więcej papryki ostrej. mięso drobiowe na wywar (u mnie udka) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 12 cm białej części pora 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 papryki zielonej (lub innej) świeży koperek do posypania 1 kostka bulionowa (opcjonalnie) 2 listki laurowe 60g serka topionego
Di gotujełyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego po łyżce suszonego majeranku , cukru , soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny mielona ostra papryka sól pieprz kilka plastrów cytryny natka pietruszki ******************************************* Śledzie zalać mlekiem,zostawić na 2 godziny.W rondelku rozgrzać olej,wrzucić obrane i pokrojone w ósemki lub plastry jabłka.Chwilę smażyć, dodac majeranek, otartą skórkę z cytryny i sok,sól
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiklarowanego - sól i świeżo mielony pieprz - szczypta ostrej papryki (nie trzeba, ja lubię dodawać do kurkumy chili lub paprykę) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki curry - drobno posiekany pęczek natki pietruszki i kolendry (musi być dużo ziół) - olej kokosowy (u mnie bezzapachowy) do smażenia lub inny Dodatkowo: - gęsty jogurt naturalny (u mnie bałkański) z odrobiną soli himalajskiej. Można także dodać
Smaczne Zdroweprzygotowań! źródło zdjęcia Składniki na nóżki: Udko z kurczaka 4 szt Masło klarowane 1 łyżka Cebula biała 4 szt Papryka czerwona 1 szt Cukinia 1 szt Pęczek natki pietruszki Pęczek koperku Suszone śliwki 100 gr Cytryna 1 szt Olej Kolendra, kmin rzymski, sól, pieprz czarny Składniki na niecodzienny ryż: Bulion warzywno-drobiowy 1 szkl Mleko kokosowe 1 szkl Ryż
My Culinary Artugotować makaron, chociaż według mnie zupa grzybowa najlepiej smakuje z ziemniaczanymi kluskami. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!! Składniki na bulion warzywny: 3 marchewki, 2 pietruszki, 0,5 selera, sól, pieprz, 1 łyżka ziela angielskiego, 6 liści laurowych, 5 l wody Składniki na zupę: 0,5 kg suszonych grzybów, 5l bulionu warzywnego
Passion of Cookingchudy rosół mięsno-warzywny lub warzywny szynka z indyka Konspol gotowana marchew (można wykorzystać z rosołu) kukurydza z puszki czarna fasola z puszki jajka ugotowane twardo świeża papryka zielona pietruszka żelatyna Żelatynę rozpuść w rosole lub bulionie według instrukcji z opakowania. Przestudź. Na dno miski (miseczek, foremek, głębokiego talerza itp.) wlej odrobinę przestudzonego bulionu z żelatyną - wstaw do lodówki, żeby
Codzienna kuchnia niecodziennaWoźniak – amuse bousch: sum wędzony/ kwaszone jabłko/ beza grzybowa/ karmelizowana cebula ucho świńskie/ wątroba/ trawa żubrowa/ estragon Paweł Oszczyk Szef Roku Gault& Millau 2016 – przystawka zimna: wędzony pstrąg/ pietruszka/ mirabelka Michał Kuter Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2016 – zupa: biały barszcz/ krokiet z wędzonych żeber/ chrupiący boczek/ jajko przepiórcze/ puree z leśnymi grzybami Paweł Dołżonek – danie głowne ryba
królestwo garówposzczególne składniki mają odwzorowywać charakter pór roku, a także tworzyć kontrasty pomiędzy kolorami, konsystencją i smakami. Bób, groszek, fasolka, soja – podgotowane w wodzie przed dodaniem bulionu. Kolendra lub pietruszka, kiełki i sezam na posypkę do podania. Jajko w koszulce, jajko jak do ramenu – ze ściętym białkiem i półpłynnym żółtkiem – do miso na śniadanie. Makaron ryżowy, jajeczny, soba (gryczany), makaron
Karo in the Kitchen