Sos winegret 226dobrze nim potrząsnąć, tak by składniki utworzyły jednolitą emulsję. Jest to doskonały sos do zielonej sałaty czy surówki z cykorii. Do sosu można dodać np. posiekanej świeżej natki pietruszki, koperku lub innych ulubionych ziół :) Sos zamknięty w słoiku, przechowywany w lodówce może stać nawet miesiąc, ale bez czosnku. Przepis pochodzi z "Obiadów świątecznych"- Renaty Pacer
Proste Potrawy
Kwas buraczany - wiosenna odnowa 216podstawowe: 1 kg buraków, łyżka soli, 3-5 ząbków czosnku. ok. 2 litry wody. Dodatki wg. uznania: listki laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, majeranek, tymianek, cząber itp., marchew, pietruszka, seler... Przygotowanie: Buraki obrać i pokroić w plastry lub średnią kostkę, czosnek obrać. Sól rozpuścić w przegotowanej wodzie i wystudzić, zalać buraki i czosnek, ewentualnie dodać inne
SzczyptaSmaQ
Faszerowane bakłażany z komosą ryżową, tofu i warzywami 196komosą i całość delikatnie mieszamy. · Wszystkie wcześniej przygotowane połówki bakłażana wypełniamy aż po brzegi kolorowym i aromatycznym farszem. Posypujemy wcześniej uprażonym słonecznikiem lub migdałami. Natka pietruszki lub kiełki również mile widziane. · Podajemy od razu, danie można też przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać w piekarniku. Smacznego
Roślinna - blog wegański
Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym 291półmisku / jeśli wystygły można wstawić na chwilę do podgrzanego piekarnika/ -Na wierzch każdej połówki nałożyć porcje gęstego, gorącego sosu. -Udekorować listkami świeżej szałwii lub zielonej pietruszki. -Jeśli ktoś lubi pieczony czosnek można włożyć go wraz z ziemniakami do piekarnika i ułożyć na półmisku z gotową potrawą
Zakamarki mojej kuchni
Zupa kapuśniakowo pomidorowa, czyli jak na wiosnę zmienić opony zimowe na letnie. 222wyborami prezydenckimi, i w sieci krąży mnóstwo przepisów na zupkę odchudzającą zwaną prezydencką. Mój dzisiejszy pomysł, to taka wersja uproszczona, a ze względu na magiczne odchudzające działanie kapusty i pietruszki, a także porządny dodatek passaty pomidorowej, może... Zupa kapuśniakowo pomidorowa, czyli jak na wiosnę zmienić opony zimowe na letnie. is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekło
Rozgrzewający makaron vermicelli z chilli, imbirem i trawą cytrynową 287coconut cream (użyłam gęstego mleczka kokosowego) sos rybny do smaku (użyłam sosu sojowego) sól morska, świeżo mielony pieprz 150g makaronu ryżowego vermicelli liście kolendry do ozdoby (dałam natkę pietruszki) Przygotowanie: Rozgrzać rondel na średnim ogniu. Wlać trochę oliwy. Smażyć cebulę przez 3-4 minuty, aż będzie miękka ale nie przyrumieniona. Następnie dodaj czosnek, chilli i imbir i smaż kolejne
Moja Delicja
Łosoś pod ziołową pierzynką ze słonecznikiem i szalotką 245Ostatnio częściej jem ryby, więc postanowiłam się podzielić kolejnym przepisem, który był trochę eksperymentalnie stworzony, ale przeszedł moje najśmielsze oczekiwania :) Składniki: 200 gramów łososia 1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii 2 łyżki słonecznika 1 szalotka 2 łyżki octu jabłkowego szczypta soli morskiej z papryczką chili W łososia wetrzeć ocet jabłkowy i posolić solą morską z papryczką
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tradycyjna ziemniaczanka na zakwasie 230cebulę i posypujemy tymiankiem, chwilkę podsmażamy. Wrzucamy podsmażone ziemniaki do gotującego się wywaru wlewamy zakwas. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut przyprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy z natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego
kgwjanczewo
Nóżki wieprzowe w galarecie 245zimne nóżki". Jedni je uwielbiają inni nienawidzą. Ja uważam, że trzeba do nich dorosnąć. Składniki: 4 nóżki wieprzowe 3 ćwiartki kurczaka bez kości 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku do dekoracji możemy użyć
Niezły Młynek
Sos z grzybow lesnych 205niewielkim ogniu. Wyłączamy gaz, dodajemy serek, mieszamy i dodajemy śmietanę. Sos ew. jeszcze raz doprawiamy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy do klusek wszelkich bądź mięs. Możemy posypać natką pietruszki
Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztet z zielonej soczewicy z pieczarkami 245soczewicy 2 marchewki (około 200g) 100 g selera 1 cebulą 1 ziemniak 200 g pieczarek 5 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 jajka pęczek natki pietruszki ziele angielskie liście laurowe sól pieprz PRZYGOTOWANIE Soczewicę wysypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 3 liście laurowe
Moje Kuchenne Rewelacje
Frikadelle z dorsza z pieczarkami 251super pyszne. Składniki : 4 filety z dorsza 1 jajko 200 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła ghee 1 łyżka kaparów - opcjonalnie sól, pieprz natka pietruszki tłuszcz do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: z filetów zdjąć skórę i usunąć wyczuwalne pod palcami pozostałe ości. Skropić sokiem z cytryny cebulę obrać i pokroić w małą kostkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Klopsiki Rybne 356przygotowania, a jednoczenie bardzo smaczne i z pewnością znajdą swoich wielbicieli. Klopsiki Rybne - Składniki : ok. 500 g filetów z białej ryby 2-3 łyżki bułki tartej duże jajko koperek pietruszka pieprz sól 2-3 łyżki bułki tartej dodatkowo: ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka + odrobina mleka olej do smażenia Klopsiki Rybne - Sposób przygotowania: Rybę mielimy
Słodka Strona
Zapiekane piersi kurczaka nadziewane warzywami i kurkami 322łyżki musztardy, łyżka pesto bazyliowego, 4 plastry wędzonej szynki, cebula, sól, pieprz, czosnek suszony, suszona bazylia, suszone oregano, natka pietruszki, łyżka soku z cytryny, łyżka oliwy z oliwek. Mięso umyć, osuszyć, przekroić na pół, każdą część delikatnie naciąć, tworząc kieszeń. W środku posmarować musztardą, na zewnątrz pesto bazyliowym
Z miłości do słodkości