Takie masełko to fajny dodatek zarówno na wielkie imprezy, a także jako dodatek do mięs, np do befsztyka, jak i na codzień jako zdrowe smarowidełko do kanapki. Dodatek natki pietruszki troszkę neutralizuje zapach czosnku. Polecam bo szybko można je przygotować, no i przede wszystkim wiemy co zawiera, nie ma w nim żadnych konserwantów , może krótszy ma tylko czas przydatności(...)długo nie "gości:, schodzi na bieżąco. Zawsze można też takie masełko zamrozić. Składniki: - 2-3 ząbki czosnku - 125g masła - ok.1/2-1 łyżeczki natki pietruszki - 1-2 szczypty soli Czosnek zmiażdżyć , dodać sól, miękkie masło i natkę pietruszki. Wszystko rozdusić łyżeczką i dokładnie wymieszać. Na papier do pieczenia lub folię spożywczą wyłożyć całe masło i uformować wałeczek dokładnie zawijając. Formujemy rulon. schładzamy
Smaczne Zdroweróżnymi dodatkami. Ostatnio był to grillowany schab z rozmarynem. Tym razem zamarynowałam go na ostro z oliwą, sosem sojowym i sosem piri piri, no i posypałam schab siekaną natką pietruszki. Uwielbiam też rozmaryn, który często wykorzystuję jako dodatek do dań, a w tym daniu posypałam nim plastry pomidorów. Dodaję świeży rozmaryn do pieczonych pomidorów czy też ryb, łosoś z piekarnika(...)grillowany z pomidorami i pieczarkami zawiera małą ilość kalorii, do przygotowania nie wymaga dodatkowego tłuszczu. Polecam też grillowany schab z mozzarellą lub schab z grilla lub schab grillowany z pietruszką. Marynujemy plastry schabu mieszanką oliwy, sosu sojowego i sosu piri piri z dodatkiem natki pietruszki. Na każdym plastrze pomidora układamy świeży rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki doprawiamy solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfasolą Jaś namoczonej dzień wcześniej, z dużą ilością warzyw i mięsa. Przepis na Tradycyjny barszcz ukraiński : kawałek karkówki wieprzowej z kością 1/4 główki kapusty białej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki 5 małych buraków ćwikłowych lub buraczki krojone mrożone 100 g suche fasoli Jaś 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu barszczu czerwonego Winiary odrobina soku z cytryny(...)kilka kulek ziela angielskiego i gotujemy aż mięso od karkówki zmięknie. Karkówkę wyjmujemy i kroimy w kostkę. Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy: ziemniaki i buraki w małą kostkę, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę szatkujemy dość drobno jak na surówkę. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy, aż zmiękną ale nie powinny być rozgotowane, dodajemy kapustę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoja mama, a ja dorzuciłam tylko kilka świeżych grzybów do sosu. Na stole czekała na nas pyszna wołowina z warzywami. Do tego kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami i pietruszką, a do tego zasmażane buraczki. Pomyślałam wtedy - Nie ma jak w domu! :) Aromatyczny karczek wołowy Mięso: 1 kg karczku wołowego 3 cebulki czerwone 2 cebule białe papryka czerwona(...)mielony pieprz pieprz ziołowy mieszanka ziół (oregano, tymianek, papryka czerwona ostra) oliwa ocet winny cytryna czosnek Kasza: Kasza jęczmienna - 300 g 8 połówek pomidorów suszonych Natka pietruszki sól, pieprz, czosnek, oliwa do smaku Wołowinę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, zalać marynatą wcześniej przygotowaną. Warzywa pokroić na mniejsze części - dowolnie. Grzyby namoczyć, gotować na wolnym ogniu
Sajkofanka smakukalafiora z dodatkiem chipsów z wędzonego boczku. Doprawiona białym pieprzem Kamis i solą morską prowansalską firmy Kamis. Jest pyszna i sycąca bardzo polecam. Składniki: 0,5 kalafiora 1 mniejsza pietruszka kawałek selera 10 cm pora 3 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła 2 litry bulionu warzywnego ( u mnie z kostki) sól prowansalska w młynku Kamis pieprz biały(...)Kamis cieniutkie plasterki boczku wędzonego 1 łyżka oleju szczypiorek Przygotowanie: Ziemniaki, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Por oczyścić i pokroić w półplasterki. Kalafior podzielić na różyczki. W rondelku roztopić masło dodać ziemniaki, seler, pietruszkę oraz por i podsmażać około 5 min. Dodać czosnek przesmażyć około minutki. Podsmażone warzywa przełożyć do gorącego
Ala piecze i gotujeMasterchef'a - te mielone biorą udział w jego konkursie. Proszę kliknij TUTAJ i zagłosuj na mój przepis. Dziękuję. Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego Czosnek - duży ząbek natka pietruszki - pół pęczka siekanych samych listków 1 cebula - średnia 1 jajko bułka tarta - 2-3 łyżki cynamon - pół łyżeczki kumin rzymski - do smaku sól - do smaku pieprz - do smaku Patyczki do szaszłyków(...)Przygotowanie : Zaczynam od starcia na tarce czosnku, posiekania natki pietruszki ( same listki ), zsiekania cebuli i zeszklenia jej na maśle. Do misy przekładam mielone, jajko, natkę pietruszki, zeszkloną cebulkę, czosnek i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszam. dodaję cynamon i duża szczypta kuminu rzymskiego, ponownie mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Z powstałej kuli mielonego formuję małe kotleciki wielkości łyżki stołowej, delikatnie
Mechanik grillujebiała 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 50 ml brandy lub whisky sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki Na dużej patelni rozgrzewamy 100 g masła i wkładamy 1/2 kg świeżej, oczyszczonej wątróbki drobiowej. Zwiększamy ogień i smażymy wątróbki przez około 5 minut, z zewnątrz wątróbki mają być obsmażone(...)resztkami masła podsmażamy posiekaną cebulkę czerwoną i białą z dodatkiem suszonego tymianku i rozdrobnionego czosnku, mieszając od czasu do czasu, dodajemy do zmiksowanej wątróbki, wraz z 2 łyżkami natki pietruszki i jeszcze raz całość miksujemy na mus. Masę przekładamy do małych kokilek. 50 g masła rozpuszczamy, mieszamy z pietruszką i polewamy powierzchnię pâté. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię do mięsa jajek. Kofty nadziewa się na patyki do szaszłyków, grilluje lub piecze w piekarniku. Ja polecam Wam przygotować grillowane aromatyczne kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa z pietruszką, oregano, czerwoną cebulą, czosnkiem, tłuczoną w moździerzu kolendrą i kminem rzymskim, z cynamonem, imbirem, ostrą papryką i pieprzem cayenne do tego sos czosnkowy z limonką i świeżą miętą. Przepis(...)łyżka oregano 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska i czarny pieprz Sos jogurt grecki 1 ząbek czosnku posiekana świeża mięta sok z 1/4 limonki i otarta skórka sól i pieprz Składniki sosu mieszamy, odstawiamy do lodówki. Przygotowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 2 marchewki 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 150 ml rosołu 8 liści młodej kapusty chili w młynku sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki 3 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki śmietany 30% PRZYGOTOWANIE: Gotujemy 2/3 szklanki kaszy jaglanej z odrobiną soli i 1 łyżką oleju rzepakowego. Zajmie to ok. 15 minut, podczas gotowania mieszamy(...)nerwy liściowe. Pieczarki siekamy, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej i podsmażamy na 1 oleju rzepakowego, doprawiamy solą i chili. Mieszamy duszone pieczarki z marchewką, kaszą jaglaną i posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem, solą, wszystko dokładnie mieszamy. Każdy liść kapusty solimy, a następnie nakładamy po ok. 1,5 łyżki farszu, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwarto go wykorzystywać w kuchni, szczególnie do smażenia! Składniki : 1 szklanka kaszy jaglanej 2 łyżki prażonej cebulki 4 plastry żółtego sera sól i pieprz do smaku 1 jajo natka pietruszki 1 łyżka oleju rzepakowego do gotowania kaszy + 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta do panierowania Żółty ser kroimy w kostkę, pietruszkę siekamy. Gotujemy ok. 20 min. przepłukaną kilka(...)razy zimną wodą kaszę jaglaną (aby pozbyć się goryczki) z dodatkiem ½ łyżeczki soli i łyżki oleju rzepakowego. Studzimy kaszę. Kaszę jaglaną przekładamy do miski, dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, prażoną cebulkę, dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojony żółty ser, doprawiamy całość solą i pieprzem wg preferencji smakowych. Na wilgotną dłoń nakładamy ok. 2 łyżki masy, formujemy owalne kotlety jak na kotlety mielone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędynie przygotowałam wieczorem), a przed podaniem połaczy ł am składniki. Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny Składniki dla 2 osób: 180 g farro (płaskurki) ½ pęczka pietruszki 1/3 upieczonej w piekarniku dyni garść suszonej żurawiny ½ szkłanki orzechów włoskich, parę czarnych oliwek sól, skórka z cytryny oliwa ( u mnie oliwa z nutą cytryową) Farro płuczemy(...)zostawiamy do ostygnięcia. Uprzednio upieczoną w piekarniku dynię* kroimy w małą kosteczkę, oliwki w plasterki, a uprażone na suchej patelni orzechy na drobne cząstki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Ugotowaną i ostudzoną płaskurkę mieszamy z natką pietruszki oraz z przygotowanymi dodatkami: dynią, oliwkami, orzechami i żurawiną, doprawiamy do smaku. Jeśli sałatka jest za “sucha” to można polać
Mia Cucina Sofietaosoby : 120 g mąki pszennej 30 gr semoliny lub mąki krupczatki 2 łyżki startego parmezanu 120 g masła 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki cukru 2 łyżki ziół ( drobno posiekana pietruszka, szałwia, szczypiorek, rozmaryn) 1 białko 8 listków pietruszki do ozdoby Sposób przygotowania: W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą, serem i ziołami. Dodajemy miękkie masło i mieszamy widelcem, aż powstanie ciasto(...)blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy, nadając ciastu formę plaskiego, okrągłego placka. Placek kroimy na 8 równych, trojkątnych kawałków, smarujemy lekko ubitym białkiem, na każdym kawałku przyklejamy listek pietruszki i ponownie smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 25/30 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu, odstawiamy do wystygnięcia
Mia Cucina Sofietałagodnym i orzeźwiającym smaku. Zapraszam Was do odwiedzenia profilu Celebro na Facebooku . ( kilck ) Okoń morski pieczony z ziemniakami Składniki na 2 porcje: 2 świeże okonie pęczek natki pietruszki 4 listki szałwi, rozmaryn, plasterki cytryny 2 ząbki czosnku 1 szklanka białego wina, u mnie Celebro sól, pieprz pomidorki koktajlowe 5 ziemniaków 2 łyżki oliwy z oliwek Ryby patroszymy(...)połówki plasterka cytryny i rozmaryn. W brytfance rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na dno układamy plasterki ziemniaków. Ziemniaki solimy, dodajemy pokrojony na plasterki ząbek czosnku i część posiekanej pietruszki. Rybki układamy na ziemniakach, dodajemy pomidorki, resztę pietruszki. Całość skrapiamy nitką oliwy i podlewamy białym winem. Okonie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180-200° C przez około 25/30
Mia Cucina Sofietaśrednia 2 ząbki czosnku sok z połówki pomarańczy 4-5 goździków 1 łyżka koncentratu pomidorowego świeże oregano (lub inne preferowane zioło) świeżo zmielona sól i pieprz pół natki pietruszki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp 215*C. Do przecedzonego, klarownego wywaru dodajemy 1,5 puszki kukurydzy odsączonej z zalewy i pomidory z puszki, gotujemy na bardzo malutkim ogniu. W nagrzanym(...)zmiksowanej zupy dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy, łyżkę koncentratu pomidorowego, podduszone mięso wraz z szalotkami i czosnkiem oraz resztę kukurydzy. Zupę gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Natkę pietruszki siekamy drobno, wrzucamy do zupy. Krem zestawiamy z ognia, wyjmujemy goździki. Zupę doprawiamy wedle uznania, ozdabiamy natką pietruszki, ulubionymi ziołami lub kukurydzą. Do zupy pasuje świeża, chrupiąca bagietka
Symfonia Smakówpołączeń smakowych w postaci farszu. A mianowicie zapraszamy Was na: pieczone pierogi z farszem z upieczonych buraków, ugotowanych ziemniaków, sera feta, usmażonego boczku, czosnku i duuużej ilości natki pietruszki(dość niecodziennie prawda?) Pierogi pieczone są o tyle świetne, iż smakują idealnie nawet na zimno - np. przekąskę do pracy, czy na spotkanie z przyjaciółmi. Spokojnie sądzę, iż jako potrawa(...)jajko - do posmarowania pierogów przed upieczeniem Farsz: 2 duże ziemniaki 2 średniej wielkości buraki 4 ząbki czosnku 300g boczku 1-3 łyżki masła do smażenia pół natki pietruszki pół opakowania sera feta pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielona sól morska świeżo zmielony pieprz Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka śmietanki 36% (opcjonalnie
Symfonia Smaków