trudno dostępne, wypełnia się guacamole majonezem bądź kwaśną śmietaną. Jednak to już nie to samo. W wersji podstawowej jest kolendra, której ja bardzo nie lubię - zastąpiłam ją posiekaną natką pietruszki. GUACAMOLE. /kuchnia meksykańska; inspiracja: Jadłonomia :/ 1 dojrzałe awokado 1/2 średniej czerwonej cebulki 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 małej papryczki chili (bez pestek) sok z 1/2 limonki sól do smaku Awokado(...)przekrawam na pół. Za pomocą łyżeczki, wyskrobuję miąższ do miseczki. Skórę i pestkę wyrzucam. Siekam cebulę, natkę pietruszki, ostrą papryczkę. Dodaję do awokado. Wyciskam sok z połowy limonki.Wszystko razem zgniatam widelcem na pastę tak, by nie pozostawić grudek awokado, jednocześnie nie tracąc całkowicie jego struktury. Doprawiam do smaku solą. Podaję z chrupkim pieczywe. Idealnie pasuje do tortilli
W kuchni Karmel-itkiobiad na dwa, trzy dni z głowy ;) Składniki: 1 kg wieprzowiny 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 200 g pieczarek 4 średnie cebule 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka ćwiartka selera 1/2 szklanki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe majeranek 2 szczypty mielonej papryki kostka warzywna sól pieprz(...)kostkę. Podsmażyć na oleju. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju i wraz z mięsem przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą (3 litry) i wstawić do gotowania. Paprykę, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Do zupy dodać 4 ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, kostkę warzywną, marchewkę, pietruszkę i seler. Po 45 minutach dorzucić ziemniaki, paprykę i pieczarki
Blondynka Gotujesię tu żadnych proporcji, wszystko wrzucam na oko. Proporcje składników dostosowuję do garnka, w którym gotuję :) Składniki: 3 - 4 skrzydełka lub 1 udko z kurczaka 2-3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu 0,5 średniego selera ok. 0,5 małego kalafiora 10 cm kawałek pora 1 mała cebula 2 - 3 średniej wielkości ziemniaki mała śmietana 12% pieprz kostka rosołowa warzywna(...)bardzo małym ogniu gotuję wywar. Podczas gotowania zbieram z powierzchni tworzące się szumowiny. Wrzucam listki laurowe i ziele angielskie. W między czasie obieram warzywa. Marchewkę kroję w cienkie plasterki, pietruszkę i seler w kostkę. Kalafior dzielę na małe różyczki. Ziemniaki kroję w kostkę i gotuję w małym rondelku na pół twardo. Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucam na rozgrzane masło
Blondynka Gotujenaszemu. Nie ma co doszukiwać się podobieństwa do oryginalnego przepisu. Wszystkie przepisy są dostosowane do podniebienia mojego i syna. Składniki: 4 skrzydełka drobiowe 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 mała cebula 1 kostka rosołowa drobiowa (użyłam Rosół z kury Kucharek ) 4 ziarenka ziele angielskie całe Prymat 2 listki laurowe pieprz natka pietruszki(...)głębokim talerzu układamy ugotowany makaron, wokół makarony układamy pokrojoną w plasterki marchewkę, na makaron wykładamy obrane mięso drobiowe i całość zalewamy rosołem. Na końcu całość możemy posypać natką pietruszki. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujewłaściwie wszystkie warzywa oprócz marchwi , która by zabarwiła naszą biało-szarą zupę na czerwono. A tego byśmy nie chcięli :) Składniki: dla 4- 6 osób - 2 pory - 1/2 selera - 2 pietruszki - 2 cebule - 2 ziemniaki - 2 litry wody - 200 ml śmietany 30 % - 200 g boczku wędzonego - łyżeczka majeranku - 1 ząbek czosnku - sól , pieprz - 1 liśc laurowy - 1 ziele angielskie - 4 pieprze(...)łyzki tartego chrzanu - 4 jajka - 1 łyżka masła - olej Sposób przygotowania Ugotowac jajka na twardo. Boczek pokroic w kostkę , podsmażyc. Czosnek drobno siekamy. Pietruszkę , ziemniaki i seler , kroimy w kostkę. Pora i cebulę w plasterki. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i łyżkę masła, wrzucamy czosnek i delikatnie go podsmażamy ok. 2 minut. Dorzucamy cebulę i pora. Razem to smażymy
Słodkości i nie tylkopierożki, albo uszka i mamy kompletne danie na wigilijny stół. Barszcz czerwony na wywarze grzybowym. Składniki 30 g suszonych grzybów, ja użyłam borowiki 1/2 selera, obierz 1 pietruszka, obierz 2 średniej wielkości marchewki, obierz 6 średniej wielkości buraków 3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka soku z cytryny sól, czarny pieprz 1 łyżka masła Przygotowanie ETAP I Wybór Ciśnienia
Szybko Szybkowarpapryką. II Śniadanie 10:30 Jogurt naturalny z bananem, pyłkiem pszczelim i kaszą jaglaną. Zupa 13:00 Zupa pomidorowa. II Danie 16:00 Pstrąg i frytki z marchewki, pietruszki, selera, ziemniaków, cukinii i batatów. Podwieczorek 17:30 Domowy budyń z wanilią. Tutaj>>> jest przepis na budyń czekoladowy. Ten zrobiłam podobnie tylko bez dodatku kakao. Na górze
lady-och-mistrzyni.blogspot.comSkładniki: -ćwiartka z kurczaka bez skóry -włoszczyzna bez kapusty -1/2 kg brukselki -papryczka chili -sól, pieprz -olej rzepakowy -dwa ziela angielskie -dwa liście laurowe Oczyszczoną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, seler, por,cebulę ) oraz ćwiartkę kurczaka, zalewamy 1 l wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut. W tym czasie brukselkę dobrze płuczemy
Kulinarne przemysleniaodcedzoną kukurydzę oraz kawałeczki serka topionego i sera feta. Podlewamy całość wodą i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusimy przez kilka minut. Mieszamy z makaronem. Obsypujemy posiekana natka pietruszki i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi
VioletoweKucharzeniewtedy jest najlepsza, później wystarczy tylko podgrzać. Polecam ! Składniki: -1 kg żołądków drobiowych -1 ćwiartka z kurczaka lub 2 udka bez skóry -warzywa:1 marchewka, 2 pietruszki, pół selera, zielona część pora, 1 cebula -ziele angielskie -liście laurowe -4 ząbki czosnku -mieszanka ziół do flaków: majeranek, gałka muszkatołowa (szczypta), papryka słodka, pieprz, sól lub torebka
Kulinarne przemysleniaduży ząbek czosnku 3 jajka M – potrzebne nam 2 żółtka i 1 całe jajko 300g makaronu spaghetti lub bavette 150-160ml wody z gotowania makaronu 2-3 gałązki pietruszki 6-7 ździebeł szczypiorku świeżo mielony pieprz Zapisz
Karo in the Kitchenjednak wersja z ziemniakami pasuje mi najbardziej… Składniki (na ok. 8-10 porcji): 60-70 g suszonych grzybów 2,5 l wody 1 duża marchewka (lub 2 mniejsze) 1 pietruszka mały kawałek selera 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 200-250 ml śmietany 12/18/30% UHT 2 małe cebule (lub 1 duża) sok z cytryny (do smaku) sól pieprz Wykonanie: Przygotowanie
MyCookBook.plgotowania - 2 minuty 200 g gotowego makaronu pappardelle (lub domowy makaron zrobiony z 200 g mąki, 2 jajek i szczypty soli) opcjonalnie zioła dodane do makaronu (świeża bazylia, natka pietruszki lub trybula) 6 dużych pomidorów (około 600 g) 4 ząbki czosnku, obrane sól i świeżo zmielony pieprz duża garść bazylii grubo posiekanej (nie miałam w domu, więc zastąpiłam szczypiorkiem, posypując
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakiełbasy 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki majeranku kilka ziaren jałowca 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo garść pokrojonego w kostkę wędzonego boczku 1/2 małej cebuli natka pietruszki Instrukcje Czosnek obieramy z łupinek i kroimy na plasterki, ziarna jałowca rozcieramy w moździerzu. Razem z tymiankiem i majerankiem mieszamy z niewielką ilością oleju rzepakowego i taką mieszanką nacieramy białą
Kulinarna Pokusadusimy, kolejne 15-20 minut. Na koniec dodajemy trzy łyżki słodkiej papryki i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty Gotowy bogracz wykładamy na talerze, posypujemy świerzą bazylią lub natką pietruszki i podajemy
Miód i pieprz