Składniki : 3 kg świeżych niezbyt dużych ogórków 3 gałązki zielonej natki pietruszki Zalewa : 3 szklanki wody 20 ml (2/3 szklanki) octu 10 % 2 łyżki soli 3 łyżki cukru pieprz czarny cały Sposób wykonania : Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki, zasypać solą i odstawić na 15-20 minut, aż puszczą sok. Sprawdzić smak soku i ewentualnie dosolić. Pietruszkę
Przepisy i porady kulinarneOgórki powinny być średniej wielkości. Składniki : 70 dkg świeżych ogórków 2 łyżki śmietany 2 gałązki zielonej natki pietruszki sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w cienkie plasterki lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 15-minut, aby ogórki puściły sok. Następnie odcedzamy sok,dodajemy śmietanę, pokrojoną(...)natkę pietruszki i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Możemy też pokroić do naszej sałatki dojrzałego pomidora. Podajemy do obiadu z mięsem i ziemniakami lub na podwieczorek z kromką chleba. Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarneDiana Taliun - Fotolia.com Składniki : 1 średnia bulwa selera 1 cebula 2 jajka 1 pomidor 10 dkg szynki ( gotowanej ) zielona natka pietruszki 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich estragon tymianek Sos : 3-4 łyżki majonezu sól cukier Sposób wykonania : Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę , skropić sokiem z cytryny i oliwą(...)oczkach, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Ugotowane na twardo jajka i szynkę pokroić w kostkę. Połączyć z selerem i cebulą. Pomidor obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki opłukać, posiekać. Pokrojony pomidor wsypać do warzyw, dodać pozostałe składniki, doprawić ziołami do smaku. Na koniec dodać sos ( majonez wymieszany z solą i cukrem ), dokładnie wszystko razem wymieszać. Rada : Seler
Przepisy i porady kulinarneOhhhh to było pyszne! potrzebujemy: - kilka pietruszek - kilka marchewek - pół łyżeczki oliwy z oliwek - suszony lubczyk Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Pietruszki i marchewki obrać, umyć i osuszyć. Wrzucić do miski. Dodać olej i lubczyk. Piec w 180-200 stopniach ok 20-30 minut. Wszystko zależy od tego jak grubo pokrojone są warzywa oraz jak bardzo mają być chrupiace
Szybko Tanio Smaczniemieszanki stanowią prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego (patrz: Słoneczne Pola). Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek(...)właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe, szałwia korzystnie wpływa na pracę żołądka, mięta pobudza wydzielanie soków trawiennych, tymianek posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zaś natka pietruszki korzystnie wpływa na krążenie, pomaga zwalczać anemię i usuwać toksyny z organizmu
Z Majeczką w kuchniryżem, marchewką i groszkiem Składniki: marynowany śledź pumpernikiel serek kanapkowy z papryką ajwar sok z cytryny pomidorki koktajlowe papryczki habanero „kawior” z łososia i wodorostów natka pietruszki Do przygotowania tych dwu rodzajów tartinek wystarczy chleb pumpernikel. 1 rodzaj tartinek: kromki pumpernikla smarujemy ajwarem, przykrywamy drugą kromką, smarujemy serkiem kanapkowym, wykrawamy tartinki foremką w kształcie serca i dekorujemy(...)kawiorem” i natką pietruszki. 2 rodzaj tartinek: Śledzia obieramy ze skóry siekamy i mieszamy z papryczką, natką i pomidorkiem bez skóry. Nakładamy serek na pieczywo, na wierzch kładziemy posiekanego śledzia, wykrawamy tartinki. Całość możemy skropić dla smaku sokiem cytrynowym. The post Tartinki na Walentynki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsoczewicy i jajek. Smaczne, sycące i zdrowe jedzonko. składniki: 200 g czerwonej soczewicy 1 małe jajko 1 łyżka bułki tartej 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól czosnkowa pieprz olej do smażenia Soczewicę zalać wodą i ugotować do miękości. Odcedzić, osączyć z nadmiaru wody. Następnie do ugotowanej soczewicy dodać ugotowane jajka starte na tarce o grubych(...)oczkach oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszać. Potem dodać jajko oraz bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie wszystko wymieszać. Z masy uformować małe płaskie kotleciki i smażyć na oleju na złoty kolor. Z kotlecikami trzeba obchodzić się delikatnie aby się nie rozpadły podczas przekręcania na patelni. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z surówką, u mnie surówka
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka masła klarowanego 8 łyżek majonezu 1 puszka kukurydzy 4 łyżki ketchupu 6 ogórków korniszonów pieczarki marynowane natka pietruszki papryka słodka sól pieprz, Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć kurczaka(...)cienka warstwa majonezu 3 cienka warstwa ketchupu 4 kurczak 5 kukurydza 6 majonez 7 ketchup 8 ogórek konserwowy 9 kapusta pekińska 10. majonez 11 pieczarki marynowane Posypać natką pietruszki
O kuchni z uczuciemKlasyczny i niezawodny przepis na małże duszone w białym winie z dodatkiem masła, cebulki i natki pietruszki. Podawane najczęściej z chrupiącą bagietką. Znane głównie we Włoszech (Cozze alla marinara) oraz Francji (Moules marinieres). Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych małży cebula 2 łyżki masła 100 ml białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki pieprz - ewentualnie Cebulę drobno pokroić. W głębokim garnku
wyzwania kuchennegrube wiórki do chipsa -parmezan starty do posypania -majeranek starty -czosnek niedźwiedzi cięty -biały pieprz -sól, pieprz -śmietana 12% 100ml -1/2 kostki serka topionego "tylżyckiego" -2 marchewki -2 pietruszki -laska selera naciowego -1 seler -1 por -3-4 liście laurowe -kilka ziaren ziela angielskiego -cebula podpalona jak na rosół -ząbek czosnku cały -kromka chleba żytniego Kości zalewamy(...)litrami zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut. Dorzucamy obrane marchewki, seler, pietruszki, seler naciowy, por, ziele angielskie, liście laurowe, ząbek czosnku i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu 1,5 godziny. Wywar nie powinien wrzeć, jedynie delikatnie "pyrkać". Po upływie w/w czasu przelewamy nasz wywar przez sito i odstawiamy na ogień, by delikatnie się gotował. Na maśle podsmażamy delikatnie
BaRepasgrzybowy: 300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp) ½ cebuli łyżka masła 200ml słodkiej śmietanki 100ml białego wina sól biały pieprz 5-6 kawałków suszonych pomidorów garść orzechów laskowych natka pietruszki Sposób przygotowania Kopytka: Ziemniaki obrać (powinien być 1kg obranych) i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Do przygotowania kopytek najlepiej użyć ziemniaków z dnia poprzedniego. Ziemniaki łączymy(...)białym pieprzem. Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać. Kopytka podsmażyć na patelni do ze złocenia. Kluski nałożyć na talerze, polać sosem i posypać posiekanymi orzechami. Udekorować natką pietruszki
Pyry na Gazdojrzałych pomidorów, usunięte nasiona, posiekanych) 1 marchewka, pokrojona na cienkie plasterki 5 łyżek oliwy ekstra virgin 1/2 łyżeczki oregano 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę pęczek posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wlej wodę do garnka, wrzuć do niej fasolę i zagotuj. Gotuj na dużym ogniu przez 10-15 min., następnie lekko posól fasolę, zmniejsz ogień(...)Dodaj pomidory z puszki i marchewkę i gotuj jeszcze ok. 20 min., aż fasola będzie miękka. Do zupy dodaj oliwę, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi
Chilli Czosnek i OliwaMówcie od początku z czego jest przygotowana, żeby dzieci nie wyobrażały sobie jakichś bzdur :) Składniki: ok. 1 kg flaczków , 2 nogi od kurczaka , 4 średnie marchewki , 3 średnie pietruszki , pół średniego selera , ok. 15 cm pora , 4 liście laurowe , 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego , słodka papryka mielona , ostra papryka mielona , świeżo mielony pieprz , majeranek , świeżo(...)czasie przygotować rosół: Opłukanego kurczaka zalać zimną wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, a po 15 minutach gotowania dodać obrane warzywa - marchew, pietruszkę, seler i pora. Jedną surową marchewkę odłożyć na później. Gotować cały czas na niedużym ogniu, lekko osolić pod koniec gotowania. Z wywaru wyjąć mięso i warzywa. Dodać liście laurowe
Codzienna kuchnia niecodziennałososia (filet lub 2 dzwonka), 2-3 łyżki stołowe kaparów, 100 ml białego wytrawnego wina, 60 g masła, zioła: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, kilka gałązek świeżego tymianku, oliwa, świeżo zmielony czarny pieprz, sól morska. Przygotowanie: Łosoś: oczysz czoną i osuszoną rybę posypać solą i pieprzem, przyklepać przyprawy ręką. Smażyć na patelni zwykłej(...)się ryba zagotować białe wino (1-2 min żeby odparował alkohol), dodać masło, kapary i igiełki świeżego tymianku. Po ok. 2 minutach, kiedy sos zgęstnieje dodać posiekaną natkę pietruszki, przelać do sosjerki lub bezpośrednio na łososia
SzczyptaSmaQ