ziele angielskie4 listki bazyliirozmarynsól, pieprz ziołowyoliwamasłoPRZYGOTOWANIE:Zaczynamy od przygotowania bulionu z kurczaka i warzyw. Wstawiamy do gotowania udka z kurczaka. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.Włoszczyznę (marchewka, seler, pietruszka) kroimy w grube słupki i dodajemy do gotujących się udek.Na maśle podsmażamy posiekanego pora i cebulę dymkę. Gdy się delikatnie zeszkli, dodajemy posiekaną kapustę. Doprawiamy szczyptą soli i rozmarynem. Wszystko
kulinarnyJamasło i odrobinę posiekanego rozmarynu. Wszystko smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy kurki zmiękną doprawiamy je solą i pieprzem. Pod koniec dolewamy śmietanę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Sos zagotowujemy i zestawiamy z ognia
kulinarnyJamasło klarowane i podsmażamy na nim posiekany czosnek. Dodajemy krewetki i sok z cytryny. Krewetki smażymy ok. 3 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy do wystygnięcia.PRZYGOTOWANIE dresingu miętowo-limonkowego:Do blendera wlewamy oliwę. Dodajemy listki mięty i sok z limonki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wszystko miksujemy na jednolitą konsystencję.PRZYGOTOWANIE sałatki
kulinarnyJamleka kokosowego3 łyżeczki przyprawy indyjskiej masala(goździk, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, koper włoski, czarny pieprz i kozieradka)4 plasterki świeżego imbiru1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej1/2 łyżeczki chillisól, pieprznatka pietruszki lub kolendraPRZYGOTOWANIE:Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na niewielkie kawałki. Na oliwie podsmażamy posiekaną w piórka cebulę. Dodajemy kawałki kurczaka i wszystko razem smażymy. Dodajemy paprykę pokrojona(...)Wszystko przyprawiamy mieszanką przypraw masala, czerwoną papryką w proszku i chilli. Chwilę smażymy i dolewamy mleczko kokosowe.Gotujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Na końcu wszystko posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego
kulinarnyJaselera1 pietruszka1 cebula1 pęczek natki pietruszki3 liście laurowe4 łyżeczki chrzanu100 ml śmietanki 30%1 łyżka masłaszczypta pieprzusólPRZYGOTOWANIE pulpetów w kremowym sosie chrzanowym:W pierwszej kolejności wstawiamy bulion. Marchewkę, selera, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy na średnie kawałki. Do garnka nalewamy wody ok. 1,5 litra. i wrzucamy warzywa, natkę pietruszki i liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną, a bulion
kulinarnyJaminutę, po czym obieramy skórkę. Kroimy miąższ pomidorów w kostkę wycinając całe gniazda nasienne – nie będą nam potrzebne. Cebule kroimy w półplastreki. Ząbki czosnku i pietruszkę bardzo drobno siekamy.Na patelni (najlepiej dużej i wysokiej) rozgrzewamy olej tak, aby przykrył cienką warstwą całe dno. Wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Cebula(...)Podsmażamy kolejne 10 minut, co jakiś czas nie zapominając o mieszaniu. Spróbujmy – papryka powinna zmięknąć. Dodajemy pomidory i smażymy jeszcze 5 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek i pietruszkę. Solimy danie, pieprzymy i dodajemy po dużej szczypcie kolendry oraz chili. Mieszamy i podsmażamy minutę, dwie, aż smaki się przegryzą. Próbujemy czy danie jest odpowiednio słone i podajemy. Można jeść
Poezja smakudziś wróciłem do domu, dlatego główne przygotowanie obiado-kolacji zawdzięczam żonie, zresztą to jej danie. Ja tylko podałem i wykończyłem.Co potrzebujemy:-filet łososia bez skóry-por, część zielona-pietruszka, natka-sól, pieprz-skórka limonki, świeża mięta-ziemniaki-mix sałat-oliwa-sok z limonki-śmietana 12% lub jogurt greckiŁososia przygotowujemy w foli, skrapiamy oliwą, sokiem z limonki, doprawiamy solą(...)pieprzem. Na górze układamy wiórki pora oraz natkę pietruszki. Pieczemy w folii w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Do ugotowanych ziemniaków dodajemy łyżeczkę masła, łyżkę śmietany, kapkę mleka, skórkę limonki i drobno posiekane listki mięty.Wszytko ugniatamy na puree.Mix sałat skrapiamy oliwą i sokiem z limonki, do smaku sól i pieprz.Prosto, szybko i smacznie
BaRepasProste, syte i lekkie danie :)Składniki:- ryż pełnoziarnisty,- marchewka z groszkiem mrożona,- cebula czerwona,- sól, pieprz, papryka wędzona,- natka pietruszki,- olej.Wykonanie:Ugotować ryż do miękkości (ale nie rozgotować). Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do niej mrożoną marchewkę z groszkiem (co najmniej 1/2 objętości ryżu), chwilę razem smażyć, podlać wodą i dusić do miękkości, pod koniec dodać ryż(...)jeszcze przez chwilę smażyć. Przyprawić do smaku, przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego
Co na wege obiad?popicia w bulionówce. Polecam wszystkim wielbicielom zup, szczególnie teraz gdy większość jest w posiadaniu gotowanych golonek. Ja przygotowałam w garnku ok.5lSkładniki zupy:- 3 średnie marchewki- 1 duży korzeń pietruszki lub pasternaku- kawałek pory- 1-2 łodygi selera naciowego- 4-6 kulek ziela angielskiego- 1-2 listki laurowe- ok.2-3 litry wywaru od gotowania golonek- 2-3 łyżki octu(...)wcześniej) dodaję do garnka 2 listki laurowe i z 4 kulki ziela angielskiego.Przygotowanie zupy:Do garnka wlać odtłuszczony wywar z golonek, dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchew, pietruszkę, seler naciowy, por i gotować ok.30 minut, do miękkości warzyw.W trakcie gotowania dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.Wywar uzupełnić gorącą wodą, dodać mąkę rozrobioną w małej ilości wody, ocet, doprawić
Smaczne Zdroweskładniki* 30 dag pieczarek* 1 papryka czerwona* 1 cebulka czerwona* 25 dag żółtego sera* 20 dag dowolnej wędliny, może być kiełbasa* 2 średnie ogórki konserwowe* 1 pęczek natki pietruszki* inne dowolne składniki np kukurydza konserwowa* bagietki, bułki lub chleb* sól, pieprz ziołowy* ketchupSposób wykonaniaPieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oleju, pod koniec dodać nieco soli i pieprzu. Wędlinę pokroić dość(...)drobno i osobno podsmażyć. Pokroić cebulkę na piórka, paprykę w paseczki, posiekać natkę pietruszki, ogórki pokroić w półplasterki .(Można jeszcze jeszcze innych dodatków np: kukurydza, groszek konserwowy, oliwki i co jeszcze komuś wpadnie na na myśl, dlatego własnie śmieciuchy, że bazę stanowią pieczarki i ser, a reszta to już pełna dowolność)Wszystkie składniki dodać do gorących pieczarek.Dodać również wędlinę
Mix smakuczerwona papryka* 30 ag łopatki wieprzowej* 1 łyżka mąki pszennej* oliwa z oliwek* 250 g makaronu Chow Mein, eweskichntualnie makaron z zupek chiń* 1 łyżka sosu sojowego* natka pietruszki* przyprawy(pieprz, sól, vegeta)Sposób wykonaniaPaprykę oczyścić i pokroić w paseczki.Mięso pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem, a następnie pokroić w paski.Przyprawić solą, pieprzem i vegetą. Oprószyć mąką(...)kolor.Dodać paprykę i chwilę jeszcze smażyć.Dodać sos sojowy.W między czasie przygotować makaron według przepisu na opakowaniu. Następnie makaron przełożyć na patelnię, wszystko razem wymieszać, podgrzać, dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać
Mix smakuskładniki* 1 torebka 100 g ryżu parboiled* 1 marchewka* 1 czerwona papryka* 1 łodyga selera naciowego* natka pietruszki* 2 cebulki dymki i szczypior z jednej* 1/2 brokuła* 300 g schabu* sól, pieprz, przyprawa typu Vegeta (najlepiej z papryką i suszonymi pomidorami), lub osobno papryka i suszone pomidorySposób wykonaniaRyż ugotować według przepisu na opakowaniu(...)rondla wlać nieco oleju, do zimnego wsypać dymkę, szczypior i zeszklić.Następnie dodać marchewkę, chwilę podsmażyć, dodać paprykę,podsmażyć, dodać brokuły i chwilę podsmażyć.Na koniec dodać ryż, natkę pietruszki, wymieszać z warzywami, przyprawić pieprzem,solą i vegetą, wlać 1/2 szklanki wody, na wierzchu ułożyć usmażony schab i dusić pod przykryciem, na delikatnym ogniu ok.10-15 min (do wchłonięcia się wody
Mix smakucienkiej kiełbasy* 30 dag żeberek lub kości wędzonych* mały kawałek biodrówki wieprzowej ( z kostką), żeberek surowych, lub kości na zupę* opcjonalnie plaster łopatki, wielkość według uznania* marchewka, pietruszka, seler, por* cząber* sól, pieprz* papryka słodka mielona* papryka ostra mielona* przyprawa typu vegeta ( niekoniecznie)* mąka uprażona za złoty kolor na suchej patelniSposób wykonaniaŻeberka, kości, mięso umyć i włożyć do garnka, marchewkę(...)pietruszkę, cebulę, kawałek selera i pora obrać, umyć i również włożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem.W między czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w ćwierć plasterki i podsmażyć na oleju. Kapustę odcisnąć z soku, zachowując go, nieco pokroić, umieścić w pojemniku, zalać zimną wodą (czynność można powtórzyć), po jakimś
Mix smakunajlepiej małych ziemniaków* 3 średnie marchewki* 2-3 cebulki ze szczypiorem ( mogą też być sama cebula tylko więcej)* przecier pomidorowy lub koncentrat* świeża lub suszona natka pietruszki* czosnek niedźwiedzi lub zwykły granulowany* sól, pieprz* olejSposób przygotowaniaMięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę,cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę, szczypior umyć i również pokroić. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na grubej(...)lekko podsmażyć, dodać szczypior, podsmażyć, dodać, marchewkę, podsmażyć. Dodać mięso, podsmażyć, wlać ok.1/3 szklanki wody i dusić na delikatnym ogniu 20 min, dodać sól, pieprz, 1 łyżeczkę natki pietruszki suszonej lub 2 świeżej, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub przecier (dodawać stopniowo aby nie przekwasić).W między czasie na patelni rozgrzać nieco oleju, wrzucić ziemniaki i co jakiś czas
Mix smakusmaku pęczek natki pietruszkioliwaPrzygotowanie:Krewetki rozmrozić przez noc w lodówce. Umyć i obrać, jeśli są już obrane, przepłukać. Posiekać ząbki czosnku na łezki, pokroić papryczkę i natkę pietruszki. Na większej patelni rozgrzać olej, tyle, by później dobrze przykryło krewetki. Wrzucić czosnek i papryczkę, posolić i chwilę podsmażać na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, by kawałki nie przywarły(...)Wrzucamy krewetki, mieszamy i podsmażamy chwilę , dalej na średnim ogniu ( ok. 5-10 minut). Ponownie solimy i dodajemy natkę pietruszki. Mieszamy i jeszcze kilka minut smażymy, aż wszystko przejdzie dobrze zapachem i smakiem. Pamiętajmy, że nie możemy smażyć krewetek zbyt długo, bo zrobią się suche i już nie będą takie smaczne. Podajemy w towarzystwie pokrojonej bagietki, na małych
Gotowanie to kochanie