sosem chrzanowym Składniki: 800 g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 7 jajek 2 cebule czerwone sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka suszonej natki pietruszki pęczek koperku 2 łyżki kaszy manny bułka tarta 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Sześć jajek gotujemy na twardo. Cebule obieramy i drobno kroimy. Koperek(...)myjemy i siekamy drobno. Do mięsa dodajemy surowe jajko, połowę koperku, pokrojone cebule, przyprawę do mielonego, natkę pietruszki i kaszę. Mięsną masę doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy tyle bułki tartej aby masa uzyskała gęstą konsystencję jak na kotlety. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy na babkę, na tym układamy ugotowane i obrane jajka i przykrywamy drugą częścią
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisałatka w makaronowych muszlach Składniki: 16 dużych muszli makaronowych 2 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu sól, pieprz czarnuszka natka pietruszki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 3 jajka 3 płaty marynowanej papryki 1 garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej Przygotowanie: Muszle makaronowe gotujemy(...)jajkami. Do warzyw i jajek dodajemy sos i pół łyżeczki czarnuszki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do wystudzonych muszli makaronowych. Posypujemy z wierzchu posiekaną drobno natką pietruszki i czarnuszką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipiekarnika z cytryną i cebulą Składniki: 1 płat karpia (dwa kawałki) 1 cebula 1 cytryna 1 szklanka mleka sól pieprz suszona natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Płat karpia oczyszczamy z łusek i ja przekroiłam na dwa kawałki, aby były dwie porcje. Oczyszczonego karpia mocze w mleku min godzinę. Następnie opłukuję osuszam i przekładam do naczynia(...)żaroodpornego. Obsypuję w obu stron solą, pieprzem i pietruszką. Skrapiać sokiem z połowy cytryny. Drugą połówkę cytryny kroję na plasterki. Cebulę również kroję na plasterki. Na wierzchu ryby układam plastry cebuli i cytryny. Przykrywam z wierzchu folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Następnie ściągam folię i piekę jeszcze 5 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizwiązku z czym są jak najbardziej "fit". Tym prostym daniem rozpoczynamy sezon szparagowy. Polecamy!! Jajecznica ze szparagami Składniki: 4 jajka 1/2 pora 10 białych szparagów 1 łyżeczka oliwy natka pietruszki sól, pieprz zioła prowansalskie 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojonego drobno pora, tyle aby zmiękł. Szparagi obieramy, kroimy wzdłuż na pół(...)małe kawałki. Na patelnię dodajemy szparagi, drobno posiekaną natkę pietruszki, jogurt i dusimy 5 minut. Następnie wbijamy jajka, doprawiamy i mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiryżem i mięsem mielonym Składniki: 100 g ryżu 300 g mięsa mielonego sól 3 łyżki groszku 3 łyżki kukurydzy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka pasty paprykowej pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy mięso mielone, rozdrabniając je widelcem. Gdy mięso nie będzie już surowe dodajemy do niego groszek i kukurydzę oraz doprawiamy solą(...)pieprzem i pietruszką. Całość dusimy pod przykryciem kilka minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i pastę paprykową i mieszamy. Podsmażamy kilka minut. Na talerze nakładamy ryż a na to potrawkę z patelni
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTego smaku już nie odtworzę, ale zapraszam na moją zupę botwinkową z ziemniakami i jajkiem. Zupa botwinkowa z jajkiem SKŁADNIKI: pęczek botwinki (buraczki i liście) 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki kostka bulionowa warzywna 100 ml śmietany łyżka mąki sok z połowy cytryny pieprz łyżeczka cukru sól 3 jajka świeży(...)koperek PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy kostkę bulionową i gotujemy aż warzywa będą prawie miękkie. Obieramy buraczki z botwinki i kroimy w kosteczkę, a liście i łodygi po umyciu kroimy na drobne kawałki. Botwinkę dodajemy do gotujących się
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieprz do smaku 1 puszka pomidorów bez skóry 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 30 dag makaronu spaghetti (durum) 1 mały oscypek natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w kostkę, a czosnek siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn na małych oczkach. W rondlu rozgrzewamy olej wrzucamy(...)lekko osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzamy. Oscypka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na talerze nakładamy makaron i sos, następnie posypujemy startym oscypkiem i dekorujemy posiekaną natką pietruszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwrażenie. Żółwiki z mięsa i parówek SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 5 parówek 1 czerwona cebula 6 ziarenek pieprzu łyżka oliwy sól, pieprz suszona natka pietruszki 1 jajko bułka tarta plaster sera żółtego lub kawałek ciasta francuskiego PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy zmięknie dodajemy natkę pietruszki, odrobinę pieprzu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipełni przygotowuję dla nas barszcz ukraiński z jej dodatkiem. Myślę, że warto by gościł na naszych stołach. Barszcz ukraiński na botwince SKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 2 marchewki 1 pietruszka 2 pęczki botwinki młodej 200 ml soku z buraków 30 dag fasoli jasiek duży 3 ziemniaki sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Fasolę moczymy w wodzie przez minimum(...)się moczyła - dolewając około 2 szklanki świeżej. Porcję rosołową myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy około 2,5l wody - gotujemy przez 10 minut, ściągamy szumowinę. Marchew i pietruszkę obieramy kroimy w kostkę dodajemy do wywaru i gotujemy przez 10 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez kwadrans. Botwinkę płuczemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioregano SKŁADNIKI : 150 g makaronu farfalle 200 g piersi z kurczaka 6 łyżek pomidorów krojonych z puszki sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka oregano natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy przez około 8 minut, odcedzamy. Mięso myjemy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa(...)podduszamy, dodajemy pomidory oraz doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość podduszamy 10 minut. Natkę siekamy. Na talerze nakładamy makaron, następnie nakładamy mięsny sos. Dekorujemy natką pietruszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczas. Risotto z cukinią i boczkiem SKŁADNIKI : 1 szklanka ryżu risotto 1 łyżka masła 500 ml bulionu 1/2 niewielkiej cukinii 1 cebula 300 g boczku sól, pieprz natka pietruszki PRZYGOTOWANIE : Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy ryż i podsmażamy, aż będzie on perłowy, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, boczek kroimy(...)Kiedy ryż jest już prawie ugotowany dodajemy do niego cukinię i całość podduszamy 3 minuty po czym dodajemy boczek. Całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy. Risotto przed podaniem posypujemy posiekaną natką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiryżu risotto 2 torebki zielonej herbaty z trawą cytrynową Astra ROOIBOS 200 g filetu z kurczaka 100 g cukinii 100/150 g papryki czerwonej sól pieprz natka pietruszki 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE : Herbatę parzymy w 600 ml wrzącej wody. Do rondla wsypujemy ryż, zalewamy herbatą, solimy i gotujemy ryż do miękkości, na koniec przykrywamy ryż pokrywką(...)cukinie i paprykę, całość mieszamy i podduszamy 8 minut. Następnie warzywa z kurczakiem przekładamy do ryżu, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Risotto podajemy oprószając posiekana natką pietruszki. Kilka słów o samej zielonej herbacie ASTRA - ROOIBOS. Herbata pakowana ta jest w zielone przyciągające wzrok opakowania, a same torebki każda z osobna w foliową torebeczkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipstrąga jest cytryna, wykorzystuję do przyprawiania jego zarówno świeżą cytrynę jak i pieprz cytrynowy. Pstrąg z cytryną SKŁADNIKI: 2 świeże wypatroszone pstrągi 1 cebula 1 cytryna pieprz cytrynowy natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Pstrąga myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy dokładnie w środku i na zewnątrz pieprzem cytrynowym. Natkę pietruszki myjemy i wkładamy do środka ryb. Ryby (każdą osobno) układamy na folii aluminiowej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigruszką na rukoli SKŁADNIKI: 100 g rukoli 8 pomidorków koktajlowych 1 gruszka 2 łyżki suszonej żurawiny 4 orzechy włoskie 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 1/2 łyżeczki natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Rukole myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i układamy na rukoli. Gruszkę obieramy, kroimy na plasterki i układamy między pomidorkami. Całość posypujemy posiekaną drobno(...)suszoną żurawiną oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Oliwę z oliwek mieszamy z natką pietruszki, solą i pieprzem i tym polewamy całą sałatkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimielonych. Wieprzowe kotleciki z białym ryżem SKŁADNIKI: 350 g mięsa mielonego wieprzowego 50 g ryżu białego 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 łyżka siekanej natki pietruszki bułka tarta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy na miękko w osolone wodzie (świetnie nadaje się ryż który nam pozostał np z wcześniejszego dnia). Do miski wkładamy(...)mięso, dodajemy ryż, wbijamy jajko, dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość wyrabiamy do połączenia składników. Dodajemy około 1 - 2 łyżki bułki tartej i mieszamy. Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kotlety i smażymy po kilka minut z dwóch stron do zarumienienia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki