pietruszka - 3495 przepisów (strona:45/233)

Błyskawiczna zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. 167

przepis. Szybka zupa pomidorowa. Przygotowanie 5 minut. Gotowanie 5 minut. Potrzebne nam będą : 400 g świeżych pomidorów, 3/4 litra wody, 3 czy 4 ugotowane ziemniaki, 1 łodyżka selera, pietruszka i czosnek do woli. Przepis: Grubo pokroić pomidory. Włożyć je do garnka z wodą i pokrojoną łodyżką selera. Całość zagotować do wrzenia, a potem jeszcze gotować przez 4-5 minut(...)Następnie dorzucić ugotowane ziemniaki i razem zmiksować. Doprawić do smaku. Można dorzucić zmiażdżony czosnek (wtedy będzie to świetny sposób również na bolące gardło) i pietruszkę. Podawać na ciepło. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata   Błyskawiczna zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. is a post from: moda na bio The post Błyskawiczna zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. appeared first on moda

MODA NA BIO
13. Kotlety mielone z serkiem feta 109

kostka serka feta natka pietruszki 200 dag mięsa mielonego (dowolne) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz, olej, tarta bułka Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, podsmażyć, dodać do zmielonego mięsa razem z przyprawami, rozgniecionym czosnkiem i jajkiem, wyrobić jednolita masę. Jeżeli masa będzie za luźna to dodać bułki tartej. Natkę pietruszki drobno posiekać i rozrobić z serkiem

Jadło i czytadło
51. Francuska zupa cebulowa z zawijańcami 102

opakowanie Francuskiej zupy cebulowej 100 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 cebula 1 łyżka masła natka pietruszki sól, pieprz, 3-4 łyżki oleju Cebulę poszatkować i delikatnie podsmażyć na maśle. Natkę pietruszki pokroić, jajka roztrzepać i połączyć z mąką, mlekiem, cebulą i natką. Doprawić do smaku i usmażyć na oleju dwa duże placki na lekko złoty kolor

Jadło i czytadło
90. Zupa Berdyczowska - karczmarza Jankiela 218

Kazimierza. Jest to teraz moja ulubiona zupa,  którą z powodzeniem można też nazwać gulaszem, gdyż jest syta i gęsta. 1 kg mięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 główka czosnku 1-2  łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego(...)łyżeczki papryki mielonej słodkiej 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek olej do smażenia Przygotować wywar warzywny: W 2 litrach osolonej wody  ugotować marchew, pietruszkę, ziemniaki (wszystko pokrojone w kostkę). Ziemniaki i paprykę dodajemy w połowie gotowania, gdyż rozgotowują się szybciej.  Mięso i paprykę pokroić w kostkę, dodać pieprz (soli na tym etapie nie dodajemy

Jadło i czytadło
163. Makaron z sosem kurkowym 122

aromatem wypełnić cały dom i zaprosić na posiłek bez wzywania i ciągłego ponaglania. 1 koszyczek kurek 1/3 kostki masła 1 cebula 3 -4 łyżki śmietany 3 łyżki mąki natka pietruszki sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, dodajemy czyste kurki, solimy, pieprzymy i dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut (można podlać wodą - ok 1/2 szklanki(...)Następnie dodajemy śmietanę i zaklepkę z mąki i wody. Na samym końcu dodajemy natkę pietruszki. Sos podajemy z makaronem

Jadło i czytadło
Racuchy owsiane z sosem pietruszkowym 121

szklanki nasion słonecznika i dyni 2-3 łyżki mąki 2 jajka  250 - 300 ml mleka szczypta soli olej do smażenia sos: 200 ml gęstego jogurtu natka pietruszki Płatki, mąkę, jajka, żurawinę i nasiona dokładnie ze sobą wymieszać. Dolać tyle mleka aby ciasto  było gęste na tyle, aby racuchy nie rozlewały się na patelni.  Rozgrzać(...)olej na patelni, nakładać racuchy z pomocą łyżki  i smażyć z obu stron na złoty kolor. W czasie smażenia, poszatkować natkę pietruszki, dodać do jogurtu i wymieszać. Ciepłe racuchy podawać z sosem pietruszkowym wraz ze szklaną soku pomidorowego Tymbark. Przepis bierze udział w konkursie Śniadanie TYMBARK

Jadło i czytadło
Grilowane pulpeciki łososiowe na sałatce ze strączków groszku cukrowego 166

mamy pyszne, zdrowe i bardzo oryginalne wiosenne danie. Składniki dla 4 osób: 400 g świeżego łososia norweskiego 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz cytrynowy natka pietruszki 300 g strączków groszku cukrowego (bardzo młodych bez łyka) Sos do groszku: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 50 g orzeszków nerkowca (lub inne) Ze strączków obciąć(...)końcówki i gotować dokładnie 2 minuty w osolonej wodzie. Strączki muszą pozostać lekko chrupiące i jędrne. Łososia zmielić blenderem na gładką masę, dodać przyprawy oraz natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i ostawić mięso na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie dodać   jajka i bułkę tartą, masa powinna być na tyle zwarta i gęsta aby można było zrobić kulki

Jadło i czytadło
Saag aloo z kremową pasta serową 140

składniki jakimi są ziemniaki i szpinak z pewnością macie w domu lub w warzywniaku za rogiem. Na dwie porcje: 1 cebula 2 dojrzałe pomidory mały pęczek kolendry lub natki pietruszki 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 600 g ziemniaków 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 łyżeczka kminu 150 g mrożonego szpinaku 1 serek naturalny Apetina olej rzepakowy sól, pieprz Ziemniaki(...)obrać i pokroić na 3 cm kawałki. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, razem z kolendrą lub natką pietruszki, oraz z cebulą i pastą carry zmiksować blenderem. Pastę podsmażyć na oleju około 5 minut, dodać ziemniaki, posolić, popieprzyć i zalać wrzącą wodą tak aby ziemniaki były zakryte do 3/4 wysokości. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 15 minut. Zdjąć pokrywkę

Jadło i czytadło
Śledzie w sosie ogrodowym 186

śledzi matiasów 2 sosy greckie (w proszku) 3/4 szklanki oliwy extra vergine- Classico firmy Monini 1 1/2 łyżeczki kolendry (nasion) rozgniecione 3 ziarna jałowca rozgniecione 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek szczypiorku 3 duże cebule 1 łyżeczka cukru pieprz Śledzie namoczyć, wypłukać i pokroić w paski. Sos przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pietruszkę i szczypiorek pokroić. Cebule także pokroić

Jadło i czytadło
Papryka faszerowana komosą ryżową 149

laurowy 100 g komosy ryżowej – quinoa (pół szklanki) ok. 100 g pieczarek (5-6 dużych sztuk) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki lub tymianek do posypania sól morska, świeżo mielony pieprz Beszamel: 1 czubata łyżka masła 1 czubata łyżka mąki 1 szklanka mleka (250 ml) 1 liść laurowy skórka z połowy(...)gniazda nasienne. Napełniamy farszem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy około 30 minut. Gotowe danie posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz natką pietruszki lub tymiankiem. Post Papryka faszerowana komosą ryżową pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
ŻOŁĄDKI Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM. 166

bohater obrywany jest ze skóry. Nawet najwięksi mali geniusze mają w swoim menu pozycje, których omijać trzeba jak ognia. Zwykle taki młody odkrywca smaków stroni od wszystkiego co zielone - pietruszka to jak wyrok w zawiasach, brukselka podchodzi pod dożywocie, szpinak - coś pod egzekucję. Zwykle też dziecięcy umysł na podroby reaguje głośną, dosadną odmową, którą mają (nie)przyjemnoć słuchać również sąsiedzi(...)umownej granicy. Nie ma wieku określonego, ale do żołądków w sosie koperkowym dorastać nie trzeba tak długo. SKŁADNIKI: - żołądki z indyka, 1 kg, - tacka warzyw (marchew 3-4, pietruszka 1-2, seler 1/2 dużego, por, cebula 2), - przyprawy - domowa vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy w ziarenkach, pieprz czarny, SOS: - 1-2 pęczki koperku, - śmietana 18%, kubek - domowa Vegeta

Wypisz Wymaluj
Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. Zapiekana w piekarniku Pyszna i prosta. 165

też zwykła podłużna ) - dobra najlepiej lekko podwędzana szynka 20-25 dkg - pieczarki 30-35 dkg. - mała cebulka 1 szt - ser żółty 25-30 dkg. - sól, papryka czerwona mielona, - zielona pietruszka lub koperek ( może być suszona ) Wykonanie Cukinię przekrawam na połówki, delikatnie solę od wewnątrz i odstawiam aż puści soki. Pokrojoną w drobna kostkę cebule i pieczarki smażę na niewielkiej ilości(...)posypuję mieloną czerwoną papryką. Cukinie wkładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w nagrzanym piekarniku ( z termoobiegiem ) 180 stopni 25-30 minut. Podaje na ciepło posypaną zieloną pietruszką i koperkiem  Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasta z wędzonych brzuszków łososia. Pasta łososiowa na kanapki. 309

serce i mózg. Dziś proponuję bardzo łagodną pastę z dodatkiem twarożku. Polecam :) Składniki - wędzone brzuszki z łososia 30 dkg. - ser biały twarogowy 15 dkg. - majonez - limonka lub cytryna - zielona pietruszka ( może być suszona ) - opcjonalnie: sól, biały pieprz Wykonanie Brzuszki łososia obrałam ze skóry, pokroiłam na mniejsze kawałki przełożyłam do miseczki, do łososia dodałam pokruszony biały ser i całość zblendowałam(...)gładka masę. Do masy dodałam kilka kropel soku z limonki ( może być sok z cytryny ), łyżkę majonezu, łyżeczkę suszonej pietruszki i ciut białego zmielonego pieprzu. Jeśli łosoś jest mało słony można dosolić do smaku. Całośc dokładnie wymieszałam i odstawiłam na godzinę do lodówki. Po tym czasie składniki się " przegryzą " i pasta jest gotowa do spożycia. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa krem cebulowo-serowa z grzankami i bekonem. 198

gram - bulion drobiowy 2 litry ( może być także bulion warzywny ) - majeranek, papryka czerwona mielona, domowa wegeta, czosnek granulowany Dodatki - kilka kromek białego pieczywa - kilka plasterków wędzonego boczku - natka pietruszki świeża lub suszona Wykonanie Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Przekładam na patelnię na której roztopiłam po łyżce oleju i masła, dodaję przyprawy,chwilę duszę aż zmięknie i puści soki. Bulion(...)samą patelnię wrzucam pokrojone w kosteczkę pieczywo. Podgrzewam, mieszając aż do zrumienienia i odpowiedniej chrupkości grzanek. Zupę przelewam do miseczek,dodaję grzanki,boczek i posypuję natką pietruszki. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa ziemniaczano - fasolowa z boczkiem i kiełbasą. Jesienna kartoflanka z fasolą. 148

Kolejna bardzo smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu zupa. Doskonała na jesienno - zimowe obiady jednodaniowe. Syta, pożywna i rozgrzewająca. Polecam :) Składniki - 6 dużych ziemniaków - 2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, cebula, 2 ząbki czosnku - puszka czerwonej fasolki - 10-15 dkg. wędzonego boczku - 30 dkg dobrej cienkiej kiełbasy - sól, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek,kminek mielony,  domowa wegeta - łyżka masła - łyżka(...)mąki Wykonanie Obrane ziemniaki kroję w grubsze plasterki, dodaję do nich podobnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler, zalewam wodą, solę, dodaje cebulę,czosnek i wszystkie przyprawy. Gotuje na wolnym ogniu. Boczek kroję w słupki, kiełbasę w półplasterki, obsmażam na suchej patelni do wytopienia tłuszczu i zrumienienia. Zawartość patelni ( bez wytopionego tłuszczu ) przekładam do zupy. Kiedy warzywa i ziemniaki są już

Kuchnia z widokiem na ogród