Kacze piersi można przygotować o wiele szybciej niż całą kaczkę, a tłuszcz wytopiony z ich skórki idealnie nadaje się do podsmażenia ziemniaków. Składniki: 2 piersi z kaczki majeranek sól morska 6-8 ziemniaków 2 jabłka 4 łyżeczki żurawiny Skórę piersi naciąć na krzyż, uważając aby nie ponacinać mięsa. Przyprawić kaczkę solą i majerankiem i włożyć do lodówki na godzinę(...)Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu obsmażyć piersi na złoty kolor, najpierw skórką do dołu, aby wytopił się z niej tłuszcz, a następnie drugą stronę. W żaroodpornym naczyniu ułożyć piersi skórką do góry i wstawić do piekarnika na około 15-25 minut. Im dłużej mięso będzie w piekarniku, tym bardziej będzie wysmażone. Piersi wyjąć na talerz, przykryć folia aluminiową
wyzwania kuchennedania jest dość długi, jednak niezwykle prosty. A efekt końcowy naprawdę zaskakujący! Dodatek do kaczki stanowi parmezanowa polenta i sos wiśniowo – żurawinowy. Składniki na marynatę kaczki: 2 nogi i 2 piersi kacze 3 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu sól Składniki na confit(...)kaczki: olej rzepakowy główka czosnku gałązki rozmarynu Składniki na polentę: 1 szklanka kaszki kukurydzianej 4 szklanki wody 0,5 kostki bulionu warzywnego 1 łyżka masła 75 g startego parmezanu Składniki na sos wiśniowo – żurawinowy: 2 łyżki suszonej żurawiny garść mrożonych wiśni 4 łyżki octu balsamicznego 4 listki rozmarynu 2 łyżki cukru Przygotowanie: MARYNATA KACZKI Piersi i udka
Kierunekuchniatrwa długo, a jest efektowne i smaczne. Ważne jest to, aby piersi nie przegotować, bo będzie wtedy twarda. Może przygotujecie taką pyszną kaczkę na nadchodzące Święto Trzech Króli ? Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 piersi z kaczki ze skórą 2 jabłka 1 cebula 1 pomarańcza 2 ząbki czosnku(...)ósemki i wydrążamy gniazdka nasienne. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Piersi od strony tłuszczu nacinamy w kratkę. Od strony mięsa pierś solimy, pieprzymy i nacieramy startą skórką. Mięso układamy na zimnej patelni skórką do dołu. Smażymy, aż tłuszcz ładnie się wytopi
Kulinarne przygody Gatitypory znałam jedynie z II edycji Top Chefa. Po krótkim wstępie i smakowaniu czekolady podzieliliśmy się na 4 grupy i ruszyliśmy do boju. Ja miałam przyjemność przygotowywać Piersi z kaczki, z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili i marakui a podaliśmy je na smażonych warzywach chińskich. Bardzo miło współgotowało mi się z Anną-Marią autorka bloga Kucharnia . Dzięki(...)Piersi z kaczki, z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili i marakui a podaliśmy je na smażonych warzywach chińskich Deser - Wytrawny brownie z czekolady, w polaczeniu z kasza gryczana, podawany z musem czekoladowym i cytrynowa smietana (kosztowaliśmy dwóch wersji, do każdej użyto innej procentowo czekolady 70 i 90%, różnica była znaczna!!!) Kaczka sztuk raz piersi kacze oczyszczone, skórka
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj chyba zaczyna się kolejna edycja Masterchefa, której nie wygram. Ba, to kolejna edycja, do której nawet się nie zgłosiłem. Smuteczek. Zajemy to? Zajedzmy! Chodźcie. Składniki: 1 pierś z kaczki 1 cukinia kilka liści jarmużu(...)oliwa z oliwek sezam pieprz i sól Wykonanie: Na patelni rozgrzewacie odrobinę oliwy z oliwek. Ale odrobinę! Jedną łyżkę, góra – dwie. Jednocześnie rozgrzewacie piekarnik do 180 stopni. Pierś z kaczki układacie na desce do krojenia skórką do góry i ostrym nożem nacinacie tęże skórkę w kratkę. Następnie przekładacie tęże pierś na rozgrzaną patelnię, ale tym razem skórką
GRUBY WAŁEKusłyszałam, pierś kaczki to produkt drogi i nie osiągalni, wręcz tylko jadalny w wyższych sferach. Hmmm to dziwne bo ja nie zaliczam się do wyższych sfer i często jadam kaczkę. Teraz w różnych sklepach na prawdę są świetne promocje, a towar jest bardzo wysokiej jakości. Ostatnio kupiłam dwie bardzo ładne piersi za 9,90zł(...)stronę i smażymy 2 minutki. Następnie w brytfannie układamy piersi skórą do góry, naokoło układamy połówki jabłek bez pestek ( możemy w środek włożyć po łyżeczce żurawiny) i wszystko zalewamy pozostałą marynatą. Całość pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Po upieczeniu kaczkę wyciągamy na deskę żeby odpoczęła przez krojeniem. Jako dodatek świetnie sprawdzają się
Niezły MłynekSprawdźcie jak ja robię taki domowy pasztet! SKŁADNIKI: - 1 ugotowany korpus z wiejskiej kury, wraz z dwoma skrzydełkami, i szyjką - 1 ugotowane udko kaczki - 1 ugotowana pierś kaczki - 2 ugotowane marchewki - 1 ugotowana pietruszka - 1 sucha bułka namoczona w bulionie mięsnym - 2 łyżki bułki tartej - 3 jajka wiejskie - sól, pieprz - 5 łyżek suszonych wiśni (może też być
SMYKWKUCHNIsłodkości :) Kaczka najpierw delikatnie podsmażona, a następnie dociągnięta w piekarniku jest niesamowicie delikatna i soczysta! My z Mężem lubimy lekko (ale naprawdę bardzo lekko :) ) krwistą kaczkę - rozpływa się w ustach! Koniecznie spróbujcie! :) Pierś z kaczki na batatowym puree Składniki: 2 piersi z kaczki marynata: 2 łyżki sosu sojowego, majeranek, sól, słodka papryka, kurkuma oraz 1-2 duże bataty
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!wymieszać aż do rozpuszczenia soli. Następnie włożyć kaczkę piersiami do dołu tak aby cała była zanurzona w zalewie. Wstawić do lodówki na około 24 godziny. 2. Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować (pozbawić błonek). 3. Kaczkę wyjąć z zalewy, natrzeć masłem, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Do środka kaczki włożyć wyfiletowane pomarańcze, żurawinę i pomarańcze z zalewy(...)dokładnie spiąć wykałaczkami i przełożyć do rękawa piersiami do góry. 4. Gotową kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 2,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia przeciąć folię, odkryć kaczkę i piec aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca. Świąteczne potrawy to ważny element naszej tradycji, z którego nie musimy rezygnować. Chcemy, abyście
Szalona Kuchnia Ewelinypiersi kaczki, 150 ml przetartych mirabelek z nalewki , 2 pełne łyżki cukru, 50 g masła, Piersi umyć, osuszyć, usunąć resztki piór, naciąć skórę w kratkę nie rozcinając mięsa. Ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni. Smażyć na małym ogniu, aby tłuszcz się wytopił, następnie zwiększyć ogień i smażyć do zrumienienia. Odwrócić na chwilę na drugą stronę, zrumienić. Wstawić
królestwo garówkońcu zainspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku, po licznych zmianach oryginału. Kaczka na skutek pieczenia w niskiej temperaturze jest miękka, niewysuszona i aromatyczna dzięki pachnącej marynacie. Sos śliwkowy doskonale uzupełnia smak całego dania. Składniki: • 4 piersi kaczki • olej do smażenia Marynata • 3 ząbki czosnku • 3 łyżki sosu sojowego • 3 łyżki octu winnego(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej • 5 łyżek płynnego miodu • 3/4 szklanki soku pomararańczowego • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Skórę na piersiach kaczych naciąć w kratkę. • Połączyć płynne składniki marynaty, dodać posiekany czosnek i mąkę ziemniaczaną wymieszaną w odrobinie zimnej wody. Doprawić solą i pieprzem. • Nacięte piersi kacze włożyć do marynaty, najlepiej
To co kochamzimne plastry też są super. Polecam! Inspiracja BBC Good Food składniki 2 kacze piersi sól, pieprz przygotowanie Piekarnik nagrzać do 180 st C. Piersi kaczki umyć i osuszyć. Ostrym nożem ponacinać skórę w kratkę, tak aby nie uszkodzić mięsa. Piersi posypać z obu stron solą i pieprzem. Ułożyć skórą do dołu
Stare GaryJeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej.O ile filety z kaczych piersi należy przyrządzić tak,by mięso pozostało w środku różowe,to kaczka z pomarańczami musi być upieczona idealnie,tak absolutnie miękka,by mięso odchodziło od kości.I to jest warunek udanej kaczki - czas pieczenia i wielokrotne polewanie kaczki zebranym sosem w trakcie pieczenia.I nie sprawdzają(...)pomarańcze majeranek suszony i swieży(opcjonalnie) 50 g masła 2 łyżeczki cukru 250 ml soku z pomarańczy Wykonanie: kaczkę dokładnie umyć,oczyścić z małych niespodzianek w postaci pozostałości piórek i osuszyć.Pierś kaczki i okolice nóżek ponacinać,by w trakcie pieczenia łatwiej wytopił się tłuszcz,a jest go naprawdę sporo.,pod koniec pieczenia Natrzeć solą i majerankiem,także środek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lutym i dzisiejsza pierś kaczki w chińskiej glazurze miodowej przekonały mnie, że muszę ją przyrządzać znacznie częściej. To pyszne, soczyste i delikatne mięso. Wystarczy je upiec przez 20-25 minut, do brytfanny można dodać jakieś warzywa lub owoce i wspaniały obiad gotowy. Naprawdę bardzo gorąco polecam Wam kaczkę! Składniki 4 kacze piersi marynata 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu(...)marynaty, przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Następnego dnia ułożyć kaczkę na blasze do pieczenia skórą do góry. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni na środkowej półce. Po tym czasie polać wierzch kaczki tłuszczem z brytfanki, który wyciekł w trakcie pieczenia. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec
W kuchni wieczoremzrobi się sam Poniżej przedstawiam przepis w wersji klasycznej i na TCC. Scroll down for recipe in English Piersi kacze w sosie rabarbarowo-pomarańczowym (4 porcje) Składniki : 4 piersi kaczki bez kości i ze skórą 1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięć smaków sól i pieprz 1 duża pomarańcza 4 lub 5 łodyg rabarbaru, pokrojone na 1 cm kawałki brązowy cukier(...)czasu do czasu i jeżeli konsystencja sosu będzie odpowiednia wyłącz go wcześniej. Na koniec dopraw do smaku i gotowe. W międzyczasie przygotuj kaczkę. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC i natnij skórę piersi w kratkę, aby szybciej wytopić tłuszcz. Natrzyj piersi z każdej strony przyprawą pięć smaków, solą i pieprzem. Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej
karmelowy