piersi z kaczki - 710 przepisów (strona:5/48)

Piersi z kaczki z sosem ze śliwek i żurawin 172

Piersi z kaczki są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Do tego smaczne i efektowne. Są tanie, jeżeli kupicie całą kaczkę, co gorąco Wam polecam (koszt kaczki to ok. 8-9 zł/kg). Dzielenie kaczki na części nie jest trudne. Z całej, jednej kaczki wycinamy 2 nogi i dwie piersi ze skórą(...)kaczki, należy je najpierw obsmażyć na patelni (o technikach smażenia kaczki pisałam tutaj ), a następnie włożyć do nagrzanego pieca na kilka minut. Potem koniecznie należy je zostawić, aby odpoczęły. Pozwala to ustabilizować soki w środku mięsa (kaczka pokrojona od razu po wyjściu z pieca straci swoje soki, a nam zależy aby je zachować). Sekretem prawidłowo przygotowanej kaczki

Moja Delicja
Piersi z kaczki z sosem ze śliwek i żurawin 128

Piersi z kaczki są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Do tego smaczne i efektowne. Są tanie, jeżeli kupicie całą kaczkę, co gorąco Wam polecam (koszt kaczki to ok. 8-9 zł/kg). Dzielenie kaczki na części nie jest trudne. Z całej, jednej kaczki wycinamy 2 nogi i dwie piersi ze skórą(...)kaczki, należy je najpierw obsmażyć na patelni (o technikach smażenia kaczki pisałam tutaj ), a następnie włożyć do nagrzanego pieca na kilka minut. Potem koniecznie należy je zostawić, aby odpoczęły. Pozwala to ustabilizować soki w środku mięsa (kaczka pokrojona od razu po wyjściu z pieca straci swoje soki, a nam zależy aby je zachować). Sekretem prawidłowo przygotowanej kaczki

Moja Delicja
Kaczka w cieście z warzywami – lepsza niż ta od ‘Chińczyka’ 296

Jeśli Wasze piersi są większe i grubsze, wydłużcie o minutę czasy smażenia na skórce i mięsie.   Kaczkę zdejmujemy z patelni i dajemy mięsu przestygnąć i odpocząć. Jajko ubijamy widelcem razem z mlekiem, dodajemy oba rodzaje mąki, sodę, odrobinę soli. Mieszamy całość do uzyskania konsystencji gęstego ciasta. Musi być naprawdę megagęste i lepkie, po zamoczeniu w nim kaczki(...)naszego’ chińczyka za rogiem – w środku różowa i soczysta, bardzo aromatyczna, cudnie chrupiąca. No nic… najwyżej będziemy im wesoło machać przez szybę, skrywając kuchenny sekret ! KACZKA 4 piersi z kaczki o wadze 150-200g każda 2 łyżeczki chińskiej przyprawy „5 smaków” sól CIASTO I PANIERKA 1 jajko rozmiaru M 1,5- 2 czerstwe pszennej bułki lub panierka

Karo in the Kitchen
PIERŚ KACZKI Z BURACZKAMI I MIODOWO-IMBIROWYM DRESSINGIEM 179

bardzo aromatycznym imbirowo-miodowym dressingiem. Opcjonalnie posypana pestkami granatu lub zrumienionymi na patelni orzechami włoskimi. Przepyszne połączenie smaków. Pieczoną kaczkę i buraczki można przygotować dzień wcześniej i do czasu podania przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 4 porcje 2 piersi kaczki 2 nieduże buraki 2 garści roszponki sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa DRESSING 3 łyżki soku z cytryny(...)blaszce, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę. Rozwijamy z folii 1 buraczka i nożem sprawdzamy, czy jest już upieczony. Jeśli tak, wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Piekarnika nie wyłączamy. PIERSI KACZKI nacinamy "w kratkę" od strony skóry. Nacieramy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Kładziemy na suchej, zimnej patelni skórą do dołu i ogrzewamy na umiarkowanym ogniu, przez około

cool and minty
PIERŚ Z KACZKI SOUS VIDE PODWĘDZANA SOSNĄ Z LEŚNĄ ŻURAWINĄ, PIKLOWANYMI PĘDAMI ŚWIERKU, DYNIĄ PIŻMOWĄ I SOSEM DEMI-GLACE 175

lasu. Do ideału brakuje tylko jednego, sosu. Dlatego uzupełnieniem będzie bardzo gęsty, intensywny sos demi-glace, który przenosi to danie na zupełnie inny wymiar smaku. Składniki Kaczka piersi z kaczki 2 szt. sól w płatkach  czarny pieprz 1 szczypta Purée ziemniaczane ziemniaki 300 g śmietana 30% 100 ml masło 50 g sól 2 szczypty Sos żurawinowy żurawina(...)składniki dynia piżmowa 100 g sosna 2 gałązki z igłami  liście nasturcji oliwa z oliwek 20 ml  sól i pieprz do smaku Sposób wykonania Kaczka Umyte i wysuszone piersi z kaczki doprawiamy solą i pieprzem od strony mięsa. Wkładamy gałązkę rozmarynu i pakujemy próżniowo. Gotujemy metodą sous-vide w temperaturze 62 ºC przez 2 godziny

chefintheforest
Pieczona kaczka z sosem marsala 157

suchej patelni i zgnieć w moździerzu lub zmiel w młynku. Wszystkie przyprawy wymieszaj i przełóż do słoiczka. Do kaczki potrzebujesz dwie czubate łyżki. Resztę można wykorzystać później. Natnij pierś kaczki,natrzyj mięso przyprawą i solą. Do wnętrza włóż laurowe liście i wciśnij wyszorowaną i przekrojoną na pół pomarańczę. Umieść mięso w żaroodpornej formie, piersią do dołu. Wstaw(...)piecz mięso jeszcze przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodaj obrany czosnek, marchewki w plasterkach i cebule pokrojone w ósemki. Odwróć kaczkę piersią do góry i piecz jeszcze przez 40 minut. Skórka na piersi powinna być ładnie zrumieniona, a mięso miękkie i lekko odchodzące od kości. Upieczone mięso przełóż na półmisek. Odcedź sos (wykorzystaj połowę, bo jest bardzo tłusty

codojedzenia
Pierś kaczki w cieście francuskim 202

kaczki, 6 fig, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka miodu, 2 łyżki orzechów włoskich w miodzie*, 2 naleśniki lub bułka maślana, brioszka,** 2 łyżki zimnego masła, sól, Pierś kaczki oczyścić, usunąć resztki piór, umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę, nie przecinając mięsa. Położyć piersi skórą do dołu na zimnej patelni i powoli smażyć wytapiając tłuszcz. Gdy skóra(...)Zdjąć z ognia. Ciasto francuskie podzielić na pół, lekko rozwałkować obie połówki (tak, aby można było dokładnie zawinąć pierś). Na lekko rozwałkowanym kawałku ciasta położyć kromki brioszki, na nich rozsmarować połowę orzechów, na orzechach połowę fig, na figach położyć pierś kaczki. Przykryć ciastem. Brzegi ciasta dokładnie zlepić. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem lub tłuszczem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni

królestwo garów
Pierś kaczki „Saint-Tropez” 120

Smaczne połączenie kaczki z ulubionym śmietanowym sosem kurkowym.  Składniki 4 piersi kaczki 300 g kurek 4 szalotki szklanka bulionu drobiowego pół szklanki śmietany 18% 1/4 kostki masła 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz ziarnisty   Przygotowanie   Piersi kaczki umyłem, osuszyłem. Natarłem zmiażdżonym ze szczypta soli czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem Oczyściłem dokładnie kurki. Obrałem(...)posiekałem. Na patelni rozgrzałem połowę masła, włożyłem mięs. Smażyłem piersi po 5 minut z każdej strony. Na drugiej patelni stopiłem pozostałe masło. Wrzuciłem szalotkę i kurki. Oprószyłem solą i pieprzem. Smażyłem razem 4 minuty, stale mieszając, a następnie zalałem bulionem drobiowym oraz śmietaną. Wymieszałem, na wierzchu ułożyłem podsmażone piersi kaczki. Dusiłem , aż mięso i grzyby zrobiły się wystarczająco miękkie

R'n'G Kitchen
Pierś z kaczki podana na kaszy z sosem kurkowym 165

Soczysta pierś z kaczki z niezwykle aromatycznym sosem kurkowym to klasyka polskiej kuchni i świetny pomysł na niedzielny, wykwintny obiad. Składniki: 200g piersi z kaczki ze skórą 125g masła 3 ząbki czosnku rozmaryn 100g kaszy jęczmiennej Składniki sosu: 200g kurek (mrożonych) 1 cebula 3 łyżki masła pół szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki mąki 4 łyżki śmietany natka(...)skóra piersi będzie twarda, brązowa i chrupiąca. Następnie pierś odwrócić i smażyć około 6 minut (w zależności od grubości piersi). Na koniec wrzucić masło, rozgnieciony czosnek i rozmaryn, pierś polewać roztopionym masłem. Mięso z kaczki zdjąć z patelni i położyć w ciepłym miejscu na około 5 minut żeby odpoczęło. Po tym czasie pokroić pierś na plastry, ułożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Pierś kaczki z sosem miodowo-imbirowym z pomarańczami (Petto d'anatra al zenzero, miele e arancia) 148

INGREDIENTI 400 g di petto d'anatra 20 g di zenzero fresco 1 arancia 2 cucchiai di miele 3 rametti di timo  sale, pepe PRZYGOTOWANIE Pierś kaczki nacinamy w kratkę od strony ze skórką; doprawiamy solą i pieprzem.   Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy 2 łyżki miodu, sok z połówki pomarańczy, listki(...)tymianku oraz starty imbir.  Pierś kaczki marynujemy ok. 5 minut. Mięso kaczki obsmażamy na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty z każdej strony. Podsmażone mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut; 5 minut przed końcem pieczenia mięso polewamy pozostałą marynatą, kontynuujemy pieczenie. Upieczone mięso kroimy

La grande e la piccola cuoca
Pieczona kaczka z jabłkami 248

minut. Następnie obracamy na drugi bok i pieczemy w tej pozycji 20 minut. Ponownie odlewamy delikatnie tłuszcz i kładziemy kaczkę piersiami do góry. Mięso zalewamy szklanką wina i pieczemy w tej pozycji przez godzinę. Co 20 minut warto zajrzeć do kaczki i podlać ją sosem powstałym w brytfannie. W trakcie pieczenia kaczki obieramy ok. 4 jabłka. Przekrawamy

Dieta bez mleka
Wiosenna sałatka z wędzoną piersią kaczki, truskawkami i jajkami przepiórczymi w koszulkach 131

Perfekcyjna. A to wszystko za sprawą prawdziwego rarytasu- wędzonej piersi kaczki.  Składniki: 100 g sałaty roszponki 50 ml octu winnego 8 truskawek 4 łyżki kremu balsamicznego wędzona pierś kaczki 12 jajek przepiórczych Przygotowanie: W rondelku gotujemy 500 ml wody z octem winnym. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wbijamy partiami jajka, najlepiej po 3 sztuki. Gotujemy około(...)sekund, a następnie hartujemy w wodzie z lodem. Na talerzu układamy umytą sałatę, plastry wędzonej piersi kaczki, jajka przepiórcze w koszulkach i cząstki truskawek. Całość skrapiamy kremem balsamicznym i podajemy z chrupiącym pieczywem

Smakowity Blog Kulinarny
Piersi kaczki z papryką i cykorią 169

Cykoria zawsze kojarzy się z kuchnią belgijską. Jesteśmy fanami cykorii, więc polecamy smakoszom takiego zestawienia. Składniki 6 piersi kaczki 2 łyżki soli(...)średnie cykorie 80 ml octu ryżowego 2 łyżki posiekanej mięty sól pieprz 2 łyżki słodkiej papryki sok z 2 pomarańczy skórka z pomarańczy fileciki pomarańczy Przygotowanie Skórę na piersiach kaczki ponacinałem w kratkę. Natarłem z obu stron papryką i solą, wstawiłem na 8 godzin do lodówki bez przykrycia. Po tym czasie ułożyłem piersi kaczki skórą do dołu

R'n'G Kitchen
Sałatka z wędzoną piersią kaczki 93

Kulinarny eksperyment uważamy za udany. Składniki sałata lodowa czerwone winogrona 1 wędzona pierś kaczki orzeszki piniowe 1 pomidor ( mogą być koktajlowe ) Sos : 2 łyżki octu winnego 2 łyżki musztardy miodowej 1 łyżka musztardy francuskiej 5 łyżek oliwy(...)oliwek szczypta mielonego czarnego pieprzu 2 łyżki płynnego miodu Przygotowanie Sałatę opłukałem, osuszyłem, porwałem na mniejsze kawałki. Winogrona po umyciu pokroiłem na połówki. Orzeszki pinii uprażyłem na suchej patelni. Pierś kaczki pokroiłem w plastry. Przygotowałem sos. Połączyłem wszystkie składniki. Dokładnie wymieszałem, aż powstała emulsja. Na salaterce rozłożyłem pierś kaczki, sałatę, połówki winogrona, cząstki pomidora. Posypałem orzeszkami, Polałem sosem

R'n'G Kitchen
Pierś kaczki w pomarańczach i mandarynkach 137

formą podania są trzy kwadraty i rozrzucone warzywa. Płacicie za 3 kwadraciki, a nie za całą pierś. Kaczka w pomarańczach jest dobrym pomysłem, jeśli chodzi o niedzielne obiady, proszone kolacje i inne okazje, podczas których fajne jest podać coś innego niż zazwyczaj. Upieczenie kaczki w całości jest proste, ale nie zawsze zjemy ja całą i później trzeba się składać(...)kaczki pieczonej w całości, za to już dorodnym cyckiem kaczym nie pogardzę. Dziś kaczka w pomarańczach, ale trochę inaczej: z mandarynkami, pomarańczami, ziołami i w formie piersi, a nie całego corpus delicti. Składniki: przepis na dwie piersi, jeśli będziecie robić więcej, to mnóżcie składniki piersi kacze – po jednej sztuce na osobę sok z dwóch pomarańczy sok z czterech mandarynek

ladykitchen