piersi z kaczki - 710 przepisów (strona:10/48)

Kaczka w sosie jeżynowym 107

Świetne połączenie mięsa ze słodyczą owoców.  Składniki 2 piersi kaczki Marynata:• 2 gałązki tymianku skórka otarta z 1 pomarańczy 1/3 łyżeczki(...)soli 1/3 łyżeczki pieprzu 3 posiekane ząbki czosnku Sos z jeżyn: 200 g jeżyn 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka octu balsamicznego z sokiem figowym   Przygotowanie   Piersi kaczki oczyściłem. Wymieszałem składniki marynaty, natarłem nią mięso i włożyłem do lodówki na 2 godziny. Sos jeżynowy: owoce zalałem winem i gotowałem, aż sos zredukował się o połowę. Kaczkę

R'n'G Kitchen
Pierś z kaczki z karmelizowaną gruszką i pak choi 156

nieco skomplikowane, jednak jej przygotowanie jest niezmiernie proste i szybkie;) (ale ciii nie musicie o tym mówić swoim gościom;) którzy z pewnościa będą zachwyceni tym daniem). 1 pierś z kaczki przyprawa "pięć smaków" 4 gałązki grubego szczypioru 4 małe pak choi 100ml bulionu drobiowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 gruszka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki(...)Dodać ocet balsamiczny i wymieszać aż dobrze połączy się  z cukrem. Włożyć gruszki, dodać gwiazdkę anyżu, wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu dopóki owoce nie zmiękną. Przygotowanie piersi z kaczki: Skórę ponacinać w poprzek w obie strony, aby powstały romby. Pierś natrzeć przyprawą "pięć smaków", zostawić na 10 minut. Położyć na dobrze rozgrzanej patelni skórą do dołu, zmniejszyć

Codzienne Gotowanie
Pierś z kaczki w śliwkowej marynacie 134

Pierś z kaczki to pomysł na efektowny i szybki w przygotowaniu obiad. Znakomicie smakuje(...)wtedy, gdy jej skórka jest przypieczona, natomiast wnętrze lekko krwiste. Oczywiście, jeżeli ktoś z was woli bardziej wysmażone mięsko - wtedy należy przytrzymać piersi na patelni nieco dłużej niż podaję w przepisie.  Składniki: 2 piersi z kaczki (ok. 500 g.)   łyżek powideł śliwkowych 2 łyżki miodu 2 łyżki octu winnego sól pieprz  curry Przygotowanie:   Piersi

Taste Therapy
Pierś kaczki w sosie żurawinowym z nutą rozmarynu 135

pierzu. Skórę piersi naciąć w taki sposób żeby nie naruszyć fileta. Następnie położyć skórą na zimnej patelni i smażyć na małym ogniu tak aby wytopić tłuszcz (wytopiony tłuszcz systematycznie odlewać). Smażyć do momentu aż skóra piersi będzie brązowa i chrupiąca. Po tym czasie pierś odwrócić i smażyć około 6 minut (w zależności od grubości piersi). Na koniec(...)wrzucić masło, rozgnieciony czosnek i rozmaryn, pierś polewać roztopionym masłem. Mięso z kaczki zdjąć  patelni i położyć w ciepłym miejscu na około 5 minut żeby odpoczęło. Pierś z kaczki podawać polaną sosem żurawinowym. PRZEPIS NA UDANE ŚWIĘTA Przyrządźmy coś razem, a przy okazji spędźmy miłe chwile, smakujmy i rozkoszujmy się tymi momentami. Śnieżna biel porcelany Bone China

Szalona Kuchnia Eweliny
Kaczka w pomarańczach 141

Dzisiaj kaczka w pomarańczach. Kupiłam całą kaczkę i podzieliłam ją na części. Wycięłam pierś, którą właśnie zrobiłam. Udka i skrzydełka osobno, a cały korpus został przeznaczony na rosół. Na moim blogu są już dwa przepisy na pierś z kaczki np kaczka na pieczonych  buraczkach (przepis)  . A teraz nowy sposób na pyszną kaczuszkę. Składniki: 2 pojedyncze piersi(...)kaczki ze skórą 2 łyżki masła klarowanego 2 pomarańcze 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka masła sól,pieprz rozmaryn  Piersi z kaczki przygotować nacinając skórę, tworząc kratkę. Oprószyć solą,pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego  i ułożyć piersi kacze skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu 4 minuty

O kuchni z uczuciem
Kaczka – porady 266

pierwszy, musimy po prostu samodzielnie przekonać się jak je odciąć bez uszkadzania otaczającego mięsa. Próba zrobienia tego tak jak w kurczaku skończy się zapewne nieestetyczną „demolką”. Piersi z kaczki odfiletowujemy w zasadzie tak ja w kurczaku, ale robimy to bardzo ostrożnie, gdyż mięso jest tam wbrew pozorom delikatne. Najpierw rozcinamy skórę na mostku, a potem ostrożnie, przesuwając się(...)Kaczka upieczona w całości Nieco inaczej jest jeśli pieczemy np. tylko nogi lub piersi – pomimo ich niewielkiej masy czas pieczenia rzadko jest krótszy niż 50-60 minut, a bywa dłuższy. W praktyce trzeba wówczas co jakiś czas sprawdzać kiedy mięso stanie się miękkie i zakończyć pieczenie w chwili ustalonej dla każdego przypadku z osobna. Jeśli pieczemy sam filet z kaczki

Kulinarna Pokusa
Burger z kaczki 108

Czasami niezdrowe dania zwyciężają. Burger ? Oj tak, ale może jakiś inny? Widzimy piersi kaczki , hmm , przecież kaczka też może się sprawdzić. I udało się wyszło smacznie i troszkę inaczej.  Składniki 2 piersi z kaczki 2 jajka bułka tarta 4 bułki z sezamem tymianek  majeranek pieprz sałata korniszony oliwa z oliwek czerwona cebula skórka przypieczona z kaczki sól     Przygotowanie   Z piersi odkroiłem skórę, mięso przemieliłem ( średnie oczka ), dodałem jajka, bułkę tartą, kilka łyżek oliwy, przyprawy, wyrobiłem. Uformowałem burgery, zapiekłem w piekarniku w 180 stopniach, aż wierzchnia warstwa się przyrumieniła. Można zgrillować. Skórkę przypiekłem na patelni, pokroiłem w paski. Pokroiłem korniszony w paski, cebulę w krążki. Bułki przekroiłem, wstawiłem do piekarnika na kilka minut

R'n'G Kitchen
119. Pora dla małego głodomora czyli: pierogi z piersią z kaczki i sosem boczniakowym. 274

apetycznie?  Zapraszamy do przepisu:  Składniki: Składniki: Ciasto na pierogi:  3 pełne szklanki mąki, 1 żółtko, 1 szklanka letniej wody, 2 łyżki oleju, sól Farsz: 400g piersi z kaczki, 1 szalotka, 2 spore ząbki czosnku, garść posiekanego, świeżego majeranku (opcjonalnie, może być również suszony), 1 jajo (opcjonalnie) Sos boczniakowy:  300g boczniaków, 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina(...)łyżką aż do jak najdokładniejszego połączenia, a kolejno zagniatamy dłońmi na elastyczne i zwarte ciasto. Ciasto przykryte lnianą ściereczką pozostawiamy w misce na ok. pół godziny, aby wypoczęło. Piersi z kaczki  dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, odkrawamy skórę, siekamy ją na bardzo drobne kawałki, analogicznie robimy to samo z pozostałą częścią mięsa. (W czynności tej można pomóc

Symfonia Smaków
Tymiankowa pierś z kaczki z sosem śliwkowym 170

Soczysta i aromatyczna pierś z kaczki podana z sosem śliwkowym oraz podsmażanymi ziemniakami. Danie możemy serwować nie tylko na specjalne okazje. Składniki 1 pierś z kaczki 1 ząbek czosnku 2 … Czytaj dalej Tymiankowa pierś z kaczki z sosem śliwkowym

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pierś z kaczki pieczona w winie 165

Piersi z kaczki często przyrządzam na obiad, pieczone w winie(...)bardzo soczyste i aromatyczne. Najlepiej smakują podane z konfiturą żurawinową firmy  Fanex , która doskonale łączy się z mięsem, uwielbiam mięso z taka konfiturą. Składniki: 1-2 piersi z kaczki 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki cynamonu majeranek Sól 2 łyżki oleju 300 ml. wytrawnego wina czerwonego Dodatkowo: konfitura żurawinowa Fanex Sposób przygotowania: Piersi

Bajeczna Kuchnia
Pierś z kaczki w sosie wiśniowo pomarańczowym 147

sosu wiśniowo pomarańczowego. Smak jego jest powalający. Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców. Do kaczki taki sos jest idealny. A danie jest szybkie do zrobienia :-) 2 piersi z kaczki sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 i 1/2 pomarańcza 20 dkg wiśni mrożonych 1 łyżka octu winnego 3 łyżki wina czerwonego 2 goździki 1 łyżka miodu 1 łyżeczka mąki(...)smażyła się kaczka, przesmażam startą skórkę z pomarańczy. Pomarańczo filetuję, kroję na cząstki i przesmażam też, dodaję miód. Jak zmięknie zdejmuję z patelni, wlewam wino i chwilę redukuję, dodaję wiśnie, ocet winny i przesmażam razem. Do kubka wsypuję mąkę ziemniaczaną, dodaję sok z połowy pomarańcza i rozrabiam. Wlewam do gotującego się sosu i mieszam. Pierś z kaczki kroję

wesoła kuchnia
Pieczone piersi z kaczki z brzoskwiniami 197

Pewnie każdy z nas zna pieczone piersi z kaczki z jabłkami. Dzisiaj dla urozmaicenia potrawy zamiast jabłek – brzoskwinie. Niedawno trafiłam na promocję w sklepie piersi z kaczki. Niezmiernie się ucieszyłam. Bo kto ich nie lubi. Pycha. Składniki: Piersi z kaczki dowolna ilość Kilka brzoskwiń Sól Pieprz Majeranek Wykonanie: Skórę na kaczych piersiach lekko nacinamy. Całość nacieramy solą

Smaki Ewy
Kaczka i sałatka z kuskusu 90

Kaczka i sałatka z kuskusu Składniki pierś z kaczki 350 ml bulionu 300 g kuskusu 1 czerwona cebula pokrojona w drobne piórka skórka otarta z 1 cytryny 2 pomidory 200 g fety ( u mnie ser typu greckiego ) 1 pęczek mięty ( nie miałam więc pominęłam ) oliwa przyprawy Pierś z kaczki doprawić, podsmażyć a następnie poddusić. Kuskus wsypać do miski(...)Kiedy kuskus napęcznieje rozdrabniamy go lekko widelcem, dodajemy skórkę z cytryny, pomidory, pokrojoną w kostkę fetę i miętę. Na talerzu układamy sałatkę z kuskusu i pokrojoną w plasterki pierś z kaczki. Smacznego! Artykuł Kaczka i sałatka z kuskusu pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Pierś z kaczki w sosie żurawinowym 213

czerwonego, wytrawnego wina 2 łyżki miodu Rozmaryn (3 świeże gałązki lub garść suszonego) Sól, pieprz KROK 1: Skórę nakroić w poprzek, uważając aby nie naciąć włókien mięsa. Pierś z kaczki posolić, popieprzyć oraz(...)obficie posypać rozmarynem. Odstawić na ok. 15 minut. KROK 2: Na rozgrzaną patelnię położyć piersi z kaczki skórą do dołu. Smażyć dopóki nie wytopimy całości tłuszczu ze skóry. Odwrócić kaczkę skórą do góry i podsmażyć mięso ok 1 minutę. KROK 3: Podsmażone piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego lub do naczynia wyłożonego folią. Polać delikatnie odrobiną tłuszczu mięso, zakryć naczynie

smacznieinatemat
PIEROGI Z KACZKĄ 159

pomysłów na pierogowe rarytasy, polecam także pierogi z wędzoną makrelą i pierogi z dynią :) PIEROGI Z KACZKĄ (na ok. 40 pierogów) Składniki na ciasto 250 ml ciepłej wody 420 g mąki pszennej 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz 1 pierś kaczki 3 liście laurowe 3 ząbki czosnku 3 owoce ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku(...)przekładam na drugą stronę - taką pierś przekładam do wrzątku z przyprawami i gotuję aż do miękkości kaczki, pod przykryciem. Potrwa to około 20 - 30 minut. Odstawiam "odcedzoną" kaczkę do wystudzenia. Kaszę gryczaną gotuję na sypko z dodatkiem soli. W oczekiwaniu na kaczkę przygotowuję ciasto na pierogi. Mąkę zalewam ciepłą wodą, dodaję szczyptę soli i zagniatam miękkie ciasto, pod koniec

W kuchni Karmel-itki