Sposób na wykorzystanie mięsa, na którym gotował się rosół. Pierogi z takim farszem są delikatne i bardzo smaczne. Wystarczy polać masełkiem i można się zajadać :) CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 łyżki oleju FARSZ: 1 gotowana golonka z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki(...)środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10 minut. Rozwałkować na grubość ok 2mm i wyciąć koła o średnicy ok 5 cm. Nakładać porcję farszu i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie 3minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi polać rozpuszczonym masłem lub omaścić skwarkami :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Obiad
https:KKuchniaMniamciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 1 jajko sól Składniki na farsz: 80 dag ziemniaków 40 dag białego sera 2 małe cebule sól, pieprz Wykonanie: Na początku gotujemy ziemniaki i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w środku dziurkę, do której powoli wlewamy wodę, cały czas zagniatając ciasto. Dodajemy jajka i sól. Wyrabiamy ciasto do momentu(...)przepuszczamy ziemniaki oraz biały ser. Dodajemy cebulkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy ( cienko, lub grubo, w zależności od tego, jakie ciasto wolicie) i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Nakładamy farsz, formujemy pierogi i odstawiamy na tacy. Gotujemy je w osolonej wodzie. Pyszności! Ania i Marcin
Ania i Marcin gotująblogu do tej pory miałam tylko przepis na Kaszankę z grilla . Przepisów na pierogi na blogu jest cała masa, mają różne rodzaje farszu i różne rodzaje ciasta: Ruskie pierogi z boczkiem Pierogi z kaszą jaglaną i serem Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) Pora na przełamanie stereotypów i przygotować pierogi(...)Cebulę kroimy w kostkę i karmelizujemy we wrzącym miodzie, dodajemy na patelnię pokrojoną kaszankę obraną z osłonek, chwilkę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Przygotujemy ciasto: Ja ciasto na pierogi robię mechanicznie robotem kuchennym. 1 szklankę mąki przekładamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i wlewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, wyrabiamy elastyczne ciasto hakiem robota, następnie odstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto, podlewając pozostałą wodą. Ciasto ma być jednolite i elastyczne. Ciasto przykryć i odstawić na około 10 -15 minut. Kaszę ugotować. Cebulkę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na złoty kolor. Ser rozetrzeć widelcem, dodać wystudzoną kaszę i podsmażoną cebulkę. Farsz przyprawić solą i pieprzem. Pieprz ma być dość mocno wyczuwalny. Dokładnie wymieszać. Od ciasta odrywać mniejsze kawałki (pozostałe ciasto przykrywać(...)jest o wiele szybciej. Do wrzącej lekko osolonej wody wkładać partiami pierogi, gotować około 3 minuty od wypłynięcia. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić, czas gotowania zależy jak grube ciasto jest na pierogach. Pierogi można podawać okraszone podsmażonym boczkiem lub cebulką. Z podanych składników wychodzi około 50 sztuk pierogów. Część nie ugotowanych pierogów można zamrozić
Kuchcik gotujepatelnię, dodajemy grzyby i smażymy do czasu aż mięso straci smak surowizny. Miksujemy za pomocą blendera. Mąkę, jajka wkładamy do miski. Dosypujemy sól. Dolewamy ciepłej wody. Zagniatamy ciasto na pierogi. Cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 45 pierożków Czas
Pobite gary BarbaryMieszają się aromaty goździków, imbiru, anyżu, jabłek, skórki pomarańczowej. To tradycyjne przyprawy używane do przygotowywania ciasta piernikowego, z którego powstają malownicze domki ozdabiane rozmaitymi słodyczami. Gwiazdki "Świąteczne" ( Joulutortut ) z ciasta francuskiego z suszoną śliwką na wierzchu są bardziej ozdobą, aniżeli deserem. Napój zwany "glogg" zastępuje nasz kompot z suszu - to mieszanka soku z czarnej porzeczki, " odrobiny " czerwonego wina, miodu, przypraw(...)rządkach, a śmietana towarzyszy im obok w osobnym naczyniu. W zależności od regionu na stole pojawiają się lokalne dania, takie jak pulpeciki mięsne z żurawiną " Liha pulla t" lub pierogi karelskie " karjala pirakka " oraz wiele innych mniej lub bardziej znanych. Jak Finowie spędzają święta ? - W Finlandii okres świąteczny rozpoczynają się wcześniej niż w Polsce, bo już 21 grudnia
Cztery FajerySkładniki na +/- 70 sztuk Ciasto: Ok 600g mąki 300ml gorącej wody 1 płaska łyżeczka soli 1 małe jajko Farsz: 1 woreczek kaszy gryczanej białej 300g białego sera 250g wędzonego, chudego boczku 1 średniej wielkości cebula biała 1 mała łyżeczka drobno posiekanej świeżej mięty ½ łyżeczki mielonego, kolorowego lub zwykłego pieprzu Sól do smaku Sposób przygotowania Ciasto: Przesianą mąkę siekamy z wodą(...)wody i dodajemy do boczku razem z białym serem i miętą. Doprawiamy pieprzem, odrobiną soli (pamiętając o tym, że kasza gotowana była w osolonej wodzie) i dokładnie mieszamy. Pierogi: Przygotowane ciasto wałkujemy dość cienko- ok 3mm. Wykrawamy szklanką lub stemplem. Nakładamy farsz, zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie, ok 1½ minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Maścimy
Kuchnia w czekoladzierobota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz, formułować palacami pierogi, po czym zawijać na palcu i zlepiać ich końce tworząc uszka. Uszka gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu uszek na powierzchnię wody(...)Śmietanę w cieście można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Do wody, w której będą gotowane uszka, można dodać odrobinę oleju. Ma to zapobiec sklejaniu się uszek. Uszka wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i przemieszać zaraz po wrzuceniu. Olej użyty do podsmażania cebuli i pieczarek można zastąpić margaryną lub masłem. Źródło przepisu: Ciasto na pierogi - Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaidealnie dobranej mieszanki do tego przeznaczonej. Pierogi czy ravioli wychodzą i smakują jak najlepsze, tradycyjne, glutenowe wyroby. Sprężyste jędrne i spójne, a tym samym delikatne. Ciasto nie rozwala się, pierogi są bezproblemowe przy wyrabianiu i klejeniu. Dla mnie idealne. SKŁADNIKI: 300 g mixu do makaronów i pierogów Nutri free (klik(...)jajka 15-20 g oliwy z oliwek 40 g wody szczypta soli Mix wymieszaj z jajkami, oliwą, solą i wyrabiaj ciasto by było jednolite i elastyczne. Odstaw na 15 minut. Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj i wycinaj pierogi. Nakładaj przygotowany, ulubiony farsz i sklejaj. Przygotowane pierogi wrzucaj na lekko posolony wrzątek i gotuj ok. 5 minut
Kuchnia bezglutenowaZapewne, każdy z Was ma swój sprawdzony przepis na idealne ciasto na pierogi. Ja przez wiele lat byłam pewna, że mam ten swój jedyny przepis, byłam uparta i nigdy nie chciałam spróbować innego, aż w końcu się przełamałam. Powiem Wam, że różnica jest ogromna, ciasto jest o niebo lepsze, bardziej elastyczne i w smaku zupełnie inne. Od dziś będę
Zrób to smacznieMłoda kapusta na gęsto z koperkiem Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Kiedy tylko w sklepach i na lokalnym bazarku pojawiają
Cztery FajeryDrożdżówki z kremem budyniowym najlepsza przekąska do pracy i do szkoły Drożdżówki z budyniem pojawiają się u nas najczęściej późnym latem wraz z sezonowymi owocami. To
Cztery FajeryPrawdziwy barszcz ukraiński Tradycyjny barszcz ukraiński, narodowe danie naszych sąsiadów często gości także na polskich stołach. Ta pyszna i pożywna zupa może być przygotowana na wywarze
Cztery Fajerynastępne roztopione letnie masło i stopniowo mleko. 4. Zagniatamy składniki, wyrabiamy około 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Jego konsystencja jest zbliżona do ciasta na pierogi. W trakcie wygniatania, nie posypujemy mąką. Jest to zbyteczne, ponieważ ciasto nie klei się. 5. Dajemy ciastu chwilę odpocząć, około 10minut. Po czym
Leśny ZakątekDorsz w zielonej herbacie raczej nie należy do klasyki kuchni polskiej i pewnie sama nie wymyśliłabym takiego połączenia, ale dzięki Maćkowi Siąkowskiemu nasze menu wzbogaciło się
Cztery Fajery