dolewamy wrzątek. Po każdym dodaniu wody zagarniamy do środka mąkę. Czynność powtarzamy, aż większość mąki zostanie zaabsorbowana przez wodę. Chwilę czekamy (Uwaga! Może być gorące!) i zagniatamy. Gotowe ciasto na pierogi jest gładkie, elastyczne i nie klei się do rąk. W razie gdyby jednak trochę się kleiło (czyli w razie gdybyśmy trochę przedobrzyli z wodą), zagniatając, podsypujemy(...)sobie mąką. Teraz już tylko pozostało rozwałkowanie ciasta na cieniutki placek, jednak znów, nie całe ciasto na raz. Połowę najlepiej odłożyć na bok i przykryć ściereczką. Resztę rozwałkowujemy na ok. 1,5 mm. Z ciasta wycinamy (np. szklanką) krążki, nakładamy na nie po pełnej łyżeczce farszu (powinno go być tyle, by pierogi nie były puste, ale też nie zbyt
Ratunku obiadrównież w innym okresie. Są chętnie zjadane i lubiane, oraz doceniane przez smakoszy grzybów. Polecam mój przepis. CIASTO : 1 kg dobrej jakości mąki pszennej 1 jajko 6 łyżek oleju około 0/5 l gorącej wody mąka do podsypywania ciasta(...)patelni podpiekamy pokrojoną cebulę, na oleju z solą i pieprzem. Do miski przekładamy kapustę, grzyby, podpieczoną cebulę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. CIASTO - Składniki ciasta na pierogi zagniatam, przekładamy na deseczkę posypaną mąką i odkładamy na 10 minut aby odpoczęło. Na stolnicy porcjujemy ciasto. Ja robię wałeczek i kroję go na małe kopytka, następnie rozwałkowuję
Kulinarne Fantazje Mariolinajlepszym wydaniu! Farsz to ugotowane w rosole nóżki z kaczki z dodatkiem marchewki, pietruszki, zrumienionej cebulki i majeranku. Wyśmienite! Ugotowane pierogi z kaczką usmażyłam na maśle z dodatkiem majeranku. Zamiast masła można użyć tłuszczu z kaczki. Polecam Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz z kaczki: 4 ugotowane nóżki z kaczki(...)masło i zrumienić drobno posiekaną cebulę. Ugotowane mięso obrać z kości. Następnie zmielić z ugotowaną marchewką i pietruszką. Dodać majeranek i usmażoną cebulę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto na pierogi rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami
Oryginalny smakWszystkie składniki muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach, jeden raz. Mieszam całość ze Sobą doprawiam solą i pieprzem według smaku i gustu. Następnie przygotowuję ciasto na pierogi. Mąkę wysypuję na stolnicę. Wbijam jajka. Następnie stopniowo dolewam wrzącą wodę(...)zagniatam dodaje masło. Jeśli ciasto jest za bardzo mokre dodaję mąki jeśli jest suche dodaję wody. Zagniatam. Ciasto musi być elastyczne. Dziele na porcję. Pozostałe ciasto przykrywam ściereczka tak by nie było suche. Wałkuję bardzo cienko ok 2 mm. Wykrawam krążki. Na środek kładę porcję farszu. Zaklejam pierogi. Do gotującej się wody z dodatkiem soli
Gotowanie Patkiwszelkie wariacje na temat wigilijnych ciast – szczególnie cenię sobie połączenie sernika z makiem, do tego mus z wiśni, malin lub żurawiny. Polecam wypróbować karpia w formie quiche (spód z ciasta kruchego z majerankiem, do tego rozdrobniony, wcześniej upieczony karp z rodzynkami, posypany migdałami, zalany śmietaną z jajkami). Wcześniejsze upieczenie karpia umożliwi oddzielenie mięsa od ości . Które z wigilijny potraw można(...)też odchudzone warzywne ciasta. Świetnym pomysłem jest ciasto brownie z buraków czy przepyszne ciasto marchewkowe, w których możemy ograniczyć ilość cukru lub zastosować zdrowe zamienniki, jak modny ostatnio ksylitol lub cukier kokosowy. Jak wyglądały przygotowania do świąt Bożego Narodzenia w Twoim domu rodzinnym? Przede wszystkim istotny był sprawiedliwy podział pracy w domu . Ojciec robił sałatki, babcia pierogi i barszcz
Cztery Fajerymnie sama przyjemność. Tym razem przygotowałam pierogi z mięsem, a zamiast tradycyjnej surówki podsmażyłam na oliwie cebule czerwoną i białą razem z paskami marchwi. Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Składniki: na ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli mąka do posypania blatu na farsz(...)będzie miękkie, wywar możemy wykorzystać np. do przygotowania zupy. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Ugotowane mięso mielimy razem z podsmażoną cebulą, doprawiamy do smaku. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na wierzch. W między czasie na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojone w piórka cebulę i paski
Moja smaczna kuchniaWypróbowałam wiele przepisów na ciasto na pierogi, bo a to wychodziło mi za twarde, a to nie chciało się zlepić. Ten przepis jest idealny. A pierogi z truskawkami to wspomnienie lata i pierogów lepionych przez moją babcię, która nauczyła mnie robić takie śliczne falbanki na brzegach:) Składniki: 0,5 kg przesianej mąki pszennej 3 łyżki przesianej mąki(...)trochę cukru Sposób wykonania: W przesianej mące pszennej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę zagrzać (żeby były koniecznie gorące) i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki. Na każdym krążku kłaść truskawkę posypać cukrem. Zlepić brzeg raz zwyczajnie a drugi raz z falbanką. Gotować przez chwilę od wypłynięcia w wodzie
Cukiernia Pychotkistylu włoskim , jest to połączenie polskich pierogów i farszu od ravioli , który świetnie się do nich nadaje . Lepi się je nieco ciężko , z uwagi na delikatne nadzienie , ale smak wynagradza ten trud " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Najlepsze z wody lub z kleksem kwaśnej śmietany . Składniki : ciasto : 1 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli(...)farsz troszkę stężał – łatwiej będzie się nakładał . Składniki na pierogi wrzucamy do maszyny do wyrabiania chleba -mój patent leniucha lub mozolnie zagniatamy na stolnicy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jeśli wybierzecie metodę tradycyjną -uwaga na dłonie , można się poparzyć przy dodawaniu wrzątku . Gotowe ciasto rozwałkowujemy , wycinamy krążki , napełniamy farszem i zlepiamy ,żeby się
Ogrodnik w podróżyIlość podana orientacyjnie. Wałkuję ciasto w maszynce do makaronu więc jest bardzo cienkie (tylko takie lubię). Farszu też nie nakładam przesadnie dużo. Jeżeli zostanie Wam ciasto - z resztki zróbcie makaron, można wysuszyć i zjeść później. Jeżeli zostanie farsz - można usmażyć naleśniki i zrobić naleśniki z ruskim farszem - też będą smaczne. składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki(...)smażenia do podania cebula lub boczek przygotowanie Ciasto Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie
Stare GaryWszystkie składniki muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach, jeden raz. Mieszam całość ze Sobą doprawiam solą i pieprzem według smaku i gustu. Następnie przygotowuję ciasto na pierogi. Mąkę wysypuję na stolnicę. Wbijam jajka. Następnie stopniowo dolewam wrzącą wodę(...)zagniatam dodaje masło. Jeśli ciasto jest za bardzo mokre dodaję mąki jeśli jest suche dodaję wody. Zagniatam. Ciasto musi być elastyczne. Dziele na porcję. Pozostałe ciasto przykrywam ściereczka tak by nie było suche. Wałkuję bardzo cienko ok 2 mm. Wykrawam krążki. Na środek kładę porcję farszu. Zaklejam pierogi. Do gotującej się wody z dodatkiem soli
Gotowanie PatkiPrzepis na idealne ciasto na pierogi od mojej kochanej Mamy. Są obłędne. Pierogi możemy oczywiście nadziać twarogiem, szpinakiem itp. Dziś nadziewamy kapustą z grzybami, która została po Świętach. Robimy duży zapas i mrozimy na później, oczywiście będą też na dzisiejszy obiad. Składniki na około 50 pierogów o średnicy 4 cm 0,5 kg przesianej mąki tortowej(...)łyżki przesianej mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 0,5 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej) 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli Żadnych jajek!!! Jajka powodują że ciasto twardnieje!! 1 szklanka = ok. 200 ml W przesianej mące tortowej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę wymieszać w jednym garnczku i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko
Kocham Czekoladępierogi zarabiam w misce a potem przekładam na wysypaną mąką stolnicę . Jeśli ciasto wyda Wam się zbyt twarde dodajcie jeszcze ciepłej wody , jeśli za rzadkie mąki bo wiadomo że mąka mące nie równa. Ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk. Ciasto rozwałkować dość cienko , wykrawać równe kwadraty nakładać po łyżce lub łyżeczce farszu , zlepiać(...)najpierw rogi po ukosie a potem boczki . W garnku zagotować wodę , wrzucać partiami pierogi , gotować jeszcze około 4 minut od wypłynięcia. Pierogi wyłożyć na sito i przelać zimną wodą. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła , dodać 2 cebulki pokrojone w kostkę , przyprawić vegetą i podsmażyć. Polać pierogi . Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przepysznych produktów z Piątnicy
Sama słodycz i szczypta chiliwypadku gdyby ciasto wyszło nam za rzadkie należy troszkę dodać więcej mąki, a gdyby było za ścisłe to dodać troszkę cieplej wody. * Ja, do ciasta na pielmieni, nie dodaj ę jajka. Wydaje mi się, ż e ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka. farsz(...)Zaczynamy formować nasze pielmieni. a) Odkrawamy kawałek ciasta, z naszej kuli, którą wcześniej sformowaliśmy. Reszta ciasta zostaje pod ściereczką, by nie obsychała. Kładziemy nasz kawałek ciasta na oproszonej wcześniej mąką, stolnicy i zaczynamy go wałkować, na grubość 2-2,5 mm. Gdy widzimy, ż e nasze wałkowane ciasto, zaczyna nam się przyklejać do stolnicy
Kulinarnie z Polką na Kresachtypowe, pod względem sklejania raczej przypominają włoskie ravioli. Nie mam wprawy w lepieniu pierogów, dlatego robię to po swojemu - nakładam na siebie dwa wycięte kółka (jedno z farszem), po czym łączę palcami. Można też spróbować innego sposobu, który pozwoli na uzyskanie podobnego efektu - ciasto wałkujemy, dzielimy na pół. W równych odstępach nakładamy farsz, po czym przykrywamy drugą połową, ugniatamy(...)startego imbiru 1. Mąkę zagnieć z wodą. Jeśli po chwili ciasto nadal będzie się kleić, dodaj odrobinę mąki - najlepiej dosypywać stopniowo, aż uzyska konsystencję idealną do lepienia pierogów. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut. 2. Przygotuj farsz i sos - śliwki pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię i zalej wodą. Poduś kilka minut, następnie
Powiedz dietom nieZawsze miałam problem z odpowiednim zalepianiem pierogów a teraz staje sie to bajecznie proste. Wystarczy zawinąć ciasto na nadzienie jak na pierwszym zdjęciu, przygnieść tak jak pokazałam na drugim i gotowe. Z tej okazji prezentuje moje ulubione ciasto na pierogi bez wyrabiania i innego cudowania. W tygodniu obiecuję także wrzucić moje ulubione pierogi(...)solą i dodać do niej wodę (wody może wyjść minimalnie mniej lub więcej jak to w takich przepisach bywa), jajko po czym ugnieść wszystko. Odstawić ciasto na pół godziny przykryte wilgotną ściereczką. Rozwałkować i wypełnic ulubionym nadzeniem. Gotować w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia. Do wody można dodać mała łyżke oleju przeciw sklejaniu
Lubczyk i Wanilia