pieczonej dyni można wykorzystać na wiele sposobów, do przygotowania zup, ciast, muffinek, gnocchi. Dynia jest bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdza się w daniach wytrawnych, ale też w wersji na słodko. Zachęcam gorąco do eksperymentowania z dynią. U mnie następnym razem będzie ciasto. A u was? Składniki: Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli(...)wodą łyżką. Następnie ugniatamy ciasto jedną ręką i powoli dosypujemy resztę mąki. Wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Odrywamy kawałek ciasta, resztę przykrywamy ściereczką. Wałkujemy na bardzo cienki płat i przy pomocy szklanki lub specjalnego krążka wykrawamy kółka, nadziewamy farszem i lepimy brzegi. Z resztą ciasta postępujemy w ten sam sposób. Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej
Smakowity Blog Kulinarnyzjadł konkretną ich ilość :) Podobno niewiele im brakowało do ideału babcinego. Wiadomo, że smaki babcine są ciężkie do dogonienia ;) 'pierogi ruskie / z ziemniakami i białym serem' Składniki: - ciasto na pierogi zrobione wg tego przepisu (połowa porcji) * farsz: - 250g białego sera średniotłustego - 250g ugotowanych ziemniaków - 1 średniej wielkości cebula - 1 łyżka masła - S&P Cebulę drobno posiekać(...)złoto na maśle. Ziemniaki i biały ser przecisnąć przez praskę. Dodać podsmażoną cebulę i doprawić do smaku (farsz nie może być mdły). Ciasto przygotować wg przepisu , następnie rozwałkować i wycinać krążki (wielkości standardowej szklanki). Pierogi nadziać farszem (ok.1 czubata łyżeczka) i wrzucać na gotujący i osolony wrzątek. Od wypłynięcia gotować ok 3 minut. Podawać z zimną śmietaną. Smacznego
CookYourselfWybrałam najlepsze przepisy na ostatni miesiąc roku, jest świątecznie, dużo czekolady, sałatek, nie zabrakło ulubionego ciasta na pierogi! Smacznego grudnia! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Barszcz czerwony Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny(...)królewskim i czekoladkami Kompot z suszonych owoców Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczone kasztany Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomarańczowa babka z czekoladą Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka jarzynowa Suszone plastry pomarańczy Pierniczkowy koktajl
Moja smaczna kuchniapodsypywania ciasta podczas rozwałkowywania, 1 łyżeczka soli , 1 szklanka ciepłej wody . Do miski wlać wodę, wsypać sól i mąkę. Wszystko dokładnie połączyć. Można robić to od razu na stolnicy, ja jednak wolę zrobić to w misce, gdyż łatwiej jest mi potem umyć miskę z resztek ciasta niż zeskrobywać ze stolnicy. Ciasto przełożyć(...)było gładkie i elastyczne. (Trzeba uważać z ilością podsypywanej mąki, aby ciasto nie stało się zbyt twarde.) Ciasto przykrywamy czystą ściereczką, aby "odpoczęło" przez kilkanaście minut. Następnie dzielimy na części i rozwałkowujemy niezbyt cienkie placki cały czas podsypując lekko mąką, aby ciasto nie kleiło się do stolnicy. Musimy wyczuć grubość
Codzienna kuchnia niecodziennagodzi, boby nam psi nieprzyjaciołmi byli, gdyż to ich potrawa.” Najpopularniejsza w postaci smażonej, pieczonej lub z grilla. Mniej popularna, może nawet nie wszystkim znana potrawa – pierogi z kaszanką gryczaną. Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Farsz: - 1,2kg kaszanki - 2 duże(...)Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki się dobrze połączą, a ciasto jest gładkie zawijamy je w ściereczkę i odstawiamy na ok. 15 minut, aby „odpoczęło”. W dużym garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli. Gotowe ciasto dzielimy na porcje cienko wałkujemy (pozostałe ponownie przykrywamy ściereczką lub przechowujemy
mojewypiekiinietylkopierogów) 2 średnie ziemniaki (300g) 150g tłustego twarogu 1 mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Dressing 150g wędzonego boczku 1 mała cebula (100g) Instrukcje Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (25 minut), po czym ubijamy na gładką masę. Cebulę obieramy(...)najlepiej ogrzany w temperaturze pokojowej) rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki: ziemniaki, cebulę razem z olejem, a także sól i pieprz. Wyrabiamy wszystko na jednolitą gładką masę. Pierogi lepimy w sposób i z ciasta wg naszego przepisu . Uformowane wrzucamy (najlepiej partiami po ok. 10 sztuk) do dużej ilości (3-4l) dobrze osolonego wrzątku i gotujemy przez ok. 5 minut
Kulinarna PokusaNajwiększą porażką okazały się pierogi z mięsem. O i ile można w ogóle nazwać to danie pierogami z mięsem, to chyba pokusiłbym się o nazwę: ciasto do pierogów i ups, niechcący maznąłem papką mięsną w środku. Ciasto strasznie twarde, tradycyjnie niedosolone, mięso bez smaku mięsa. Na deser wysoki rachunek w stosunku do jakości i ilości. Jedyny
Right Behind The Kitchencieście. Metodą prób i błędów Niki wypracowała najlepszą formułę na ciasto makaronowe, odpowiednio wilgotne, ale nie za nadto tuczące. Idealny skład to cztery żółtka i dwa jaja na ćwierć kilo mąki . Odpowiednie proporcje to połowa sukcesu. Ważny jest też czas leżakowania – odpoczywania ciasta. Optimum to 30 minut. Ciasto jest wtedy najbardziej elastyczne, plastyczne i gładkie. Dłuższe przechowywanie ciasta(...)wyrabiać ciasto. Ciasto generalnie będzie dość wilgotne, ale może być też za wilgotne – w przepisie nie podajemy wagi jaj, żeby już za bardzo nie mieszać, jajka mogą być jednak większe lub mniejsze co wpływa na wilgotność ciasta. Wtedy dodajemy odrobinę mąki. Jeśli jest za suche spryskujemy je delikatnie wodą. Ręcznie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Ciasto można zrobić
Niedzielny kucharzsię mocno zbita kulka , po tym czasie kiedy ziemniaki nam się podsmażyły odstawiam do wystudzenia . Po wystudzeniu lepimy pierogi do wykorzystania całego farszu . Składniki na ciasto na pierogi 0,5 kg mąki ( typ 405 ) 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli 4 łyżki oleju 1 jajko oraz mąka do podsypania Wykonanie(...)miski wsypuję mąkę , jajko , olej , sól , oraz ciepłą wodę , następnie wszystko razem zagniatamy , kiedy ciasto będzie za twarde , można dolać wody . Kiedy ciasto mamy gotowe , odcinamy kawałek i wałkujemy na nie zbyt mocno cienki placek , ale i też nie za gruby , kółka wycinamy szklanką bądź czymś wygodnym dla siebie , i zaczynamy wykładać nasz mięsny farsz , zlepiamy i układamy
Mój Smakbulionu i dokładnie wymieszać farsz. Uszka: Ciasto rozwałkować na stolnicy bardzo cienko. Za pomocą kieliszka wycinać koła. Na każde koło nałożyć farsz, brzegi ciasta skleić ze sobą jak pierogi (jak ciasto nie chce się kleić to jego brzeg posmarować wodą) a następnie okręcić na palcu i zlepić w kształcie uszka. Uszka gotować do momentu wypłynięcia w osolonej wrzącej wodzie
Mama GotujePierogi goszczą na moim wigilijnym stole od wielu lat. Podaję je z pysznym sosem grzybowym. Ciasto na pierogi przygotowuję z dodatkiem utłuczonych ziemniaków moim(...)zdaniem to najlepsze ciasto. SKŁADNIKI: ciasto: 2 jajka 4 średnie ugotowane i utłuczone ziemniaki około szkl. mąki szczypta soli ewentualnie trochę mleka (gdyby ciasto było za twarde) WYKONANIE: wszystkie składniki wymieszać, dosypywać mąkę i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki(czasem potrzeba więcej mąki wszystko zależy od ziemniaków), wykrawamy koła nakładamy farsz i zlepiamy pierogi, Ja przygotowuję
Kuchnia BeatyJest kilka sposobów na ciasto na pierogi, jednak to jest dla mnie najlepsze. Nie rozwala się przy gotowaniu, idealnie się rozwałkowuje i skleja. Składniki: * 300 g mąki pszennej * 250 ml przegotowanej, ciepłej wody * sól Wykonanie: Do miski wsypać mąkę(...)sól. Stopniowo dodawać wodę i mieszać łyżką drewnianą. Kiedy już mąka z wodą się połączą, można zacząć wyrabiać ciasto ręką. Przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiać ciasto około 10-15 minut. Z takiej ilości ciasta wychodzi mi około 40 pierogów
Zrób to smaczniemoje podniebienie. Botwinka z fetą do tego boczek i czego chcieć więcej. Pierożki są jak powiew wiosny na talerzu, pachnące, kolorowe i czeka się na nie z tęsknotą. ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli 3 łyżki oleju rzepakowego 2/3 szklanki wody gorącej farsz: 1 pęczek botwinki duży 1 cebula czerwona 10 dkg sera feta pieprz(...)olej 10 dkg boczku wędzonego natka pietruszki Do miski przesiewam mąkę dodaję sól, olej, wlewam gorącą wodę stopniowo i mieszam widelcem. Ciasto jak przestygnie wyrabiam rękoma. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką Farsz: Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju. Botwinę kroję, małe buraczki obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Do cebuli dodaję buraczki starte, i łodyżki botwiny i przesmażam
wesoła kuchnialubi lepić pierogi? Mam dla Was propozycję na pierogi z czerwoną soczewicą i brązowymi pieczarkami. Pyszne :) Składniki na ciasto (na około 36 cieniutkich pierogów): 250 g mąki 2 łyżki oliwy około 150 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli Składniki na farsz: 100 g czerwonej soczewicy (polecam firmę Skworcu ) 1 duża cebula(...): Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie, ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką. Z ciasta wykrajamy krążki. Na krążki nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Brzegi każdego pieroga dociskamy
Smak mojego domuwymieszać na gładką masę. Farsz powinien być dość pikantny. Ciasto: 250 gr mąki pszennej 250 gr mąki żytniej gorąca przegotowana woda łyżka oleju łyżeczka kurkumy Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne oraz kurkumę. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. Nakładać(...)farsz na ciasto, sklejać pierogi. Zagotować w dużym garnku wodę, lekko posolić. Do gotującej się wody wrzucać pierogi, zamieszać. Gotować po wypłynięciu ok. 2 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z podsmażoną na maśle cebulką. Dzisiaj rozpisaliśmy się dość mocno, ale mamy nadzieje, że interesująco na tyle, abyście dotarli do ostatnich linijek tego wpisu :) Życzymy smacznego i wyprawy
vegetanie