ruskie. PIEROGI RUSKIE Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę dla utwardzenia tudzież wodę dla rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być możliwie cienkie. Składniki(...)kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Także mielimy i dodajemy do ziemniaków. Łączymy z białym serem, mieszamy i doprawiamy. Na sam koniec dodajemy białka. Farsz zamykamy w cieście, formując pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy ze kwaśną śmietaną lub smażoną cebulką. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakułyżeczka sody oczyszczonej ½ torebki proszku do pieczenia cukier puder do posypki olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto takie jak na pierogi. Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać literatką kółka a środki np. kieliszkiem. Rozgrzać dobrze olej w szerokimi rondlu, smażyć z obu stron na złoto. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Tradycyjna KuchniaMięso,kapusta i grzyby ;-) Składniki: ugotowane mięso kapusta kiszona grzyby suszone / ewentualnie pieczarki cebula szklanka rosołu gotowana marchewka sól,pieprz Ciasto: 500 g mąki łyżka miękkiego masła gorąca woda szczypta soli Ilość składników zależy od tego ile chcemy zrobić pierogów. Ja zużyłam mięso z gotowanego wcześniej rosołu. Obrałam ugotowany kawałek pręgi,skrzydło z indyka i mięso wołowe(...)minut. Po ugotowaniu dodałam kapustę do mięsa. Jak również pokrojone drobno grzyby i podsmażoną cebulę. Farsz przyprawiłam,dolałam szklankę ugotowanego wcześniej rosołu i dokładnie wymieszałam. Teraz ciasto na pierogi. Do mąki dodałam miękkie masło,szczyptę soli i ugniatałam dolewając gorącej wody. Rozwałkowałam ciasto,wykraiwałam szklanką koła i nadziewałam farszem. Gotowałam w osolonym wrzątku z dodatkiem kropli oliwy
potrawyregionalnemiękko i odsączyć na sitku. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać odsączone grzyby, kiszoną kapustę i całość mieszając chwilkę podsmażyć. Ostudzić i doprawić do smaku. Ciasto na pierogi: Do mąki dodać szczyptę soli,miękkie masło, stopniowo dolewać ciepłą(...)wodę i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Z ciasta uformować kulkę i przykryć na pół godziny miseczką by odpoczęło. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i szklanką wykroić kółka. Na ciasto położyć łyżeczkę farszu, przykryć drugim kółkiem ciasta i dokładnie zlepić. Zagotować wodę z solą wrzucać porcjami pierogi i gotować
Ala piecze i gotujeminut, aby zaczęły pracować. Mąkę mieszamy z solą i oliwą, dodajemy nasze drożdże i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrabianie ręczne trwa aż 10 minut. Ciasto odstawiamy, aby podwoiło swoją objętość i stało się jeszcze bardziej elastyczne i podatne na pracę z nim. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części przy użyciu noża lekko posmarowanego oliwą. Ja mam zawsze pod ręką uniwersalny nóż(...)praskę czosnek - po 1 ząbku na placek. Ponownie posypujemy serem i przykrywamy drugą częścią ciasta, tak jak w przypadku pierogów. Brzegi zakładamy również zupełnie tak jak w pierogach. Wierzch ciasta smarujemy oliwą wymieszaną z ulubionymi ziołami. Odstawiamy jeszcze naszą pizzę na 15 minut aby się lekko napuszyła. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 20 minut
MamaOskarkaZałożę się, że są wśród Was wielbiciele pierogów ruskich. Delikatne ciasto wypełnione po brzegi pysznym ziemniaczano -serowym farszem z dużą ilością cebulki i pieprzu. Prosto z wody albo odsmażane. Podawane ze skwarkami, smażoną cebulką albo śmietaną. We Lwowie popularne było podawanie pierogów ruskich posypanych kminkiem . A jeszcze w XIX w. pod nazwą pierogi ruskie rozumiano pierogi pieczone, z różnorodnym nadzieniem (także z mięsa, kapusty i grzybów). Ja uwielbiam, a Wy? Dziś mam dla Was przepis na te idealne pierogi ruskie! Z delikatnym ciastem, z przepysznym farszem ziemniaczano – serowym, przesmażaną cebulką – takie, po których dokładkę każdy z przyjemnością sięga! Spróbujcie i Wy! A jeśli szukacie przepisu na Idealne pierogi ruskie to dobrze
Ostra na Słodkotego pozbawiony, więc należy mu to wynagrodzić. Najlepiej pierogami innymi niż wszystkie. Pozwólcie, że wam przedstawię PIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI, SEREM, MIODEM, SUSZONYMI ŻURAWINAMI I ORZECHAMI Ciasto na pierogi: 1kg przesianej mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki oleju mocno ciepła(...)woda Do tego nadzienia ciasto musi być grubsze. Inaczej ostre orzechy przerwą ciasto i będzie dziura Wbrew zabobonom dodanie jajka nie spowoduje skamienienia ciasta. Fakt, troszkę ciężej się je wałkuje ale w gotowaniu robi się cudownie miękkie. Do przesianej mąki dodajemy jajko, olej, cynamon i tyle wody, żeby zagnieść zwartą, elastyczną kulkę ciasta. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy
ladykitchensprawia mi największą przyjemność. Wczoraj spędziłam prawie pół dnia na lepieniu pierogów - ruskich i z makiem. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na bardzo dobre ciasto do pierogów oraz na farsz do ruskich, które uwielbiam! PIEROGI RUSKIE Składniki: Ciasto do pierogów: - 500 gram mąki pszennej (typ 650, lub 450) - około szklanki gorącej wody - 1 średnie jajko(...)pierożki bardzo ładnie wyglądają. Na wykrojone kółeczka nałożyć sporą ilość farszu i zakleić. Czynność powtarzać do zużycia całego ciasta. Od czasu do czasu posypujcie blat mąką, żeby ciasto nie przyklejało się. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić. Wrzucać po kilka pierogów na raz, max 8, inaczej będą się zlepiać. Gotować aż wypłyną na wierzch, około 3 minut. Pamiętajcie
Zgrabne Gotowaniejeszcze przed upchnięciem go w pierogach dziwnym trafem znika sam. Czyżby to sprawka małych podjadaczy? :) Dlatego lepiej przygotujcie więcej farszu niż mówi przepis. Składniki (na ok. 50 pierogów): Na ciasto - jak w przepisie na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami Na farsz: 800 g ziemniaków 2 cebule 1 łyżka oleju sól, pieprz, sproszkowana słodka i ostra(...)dosyć wyrazisty, ostry smak . Mieszamy wszystko jeszcze raz. Gdyby farsz nie chciał się odpowiednio połączyć, możemy dodać odrobinę masła lub śmietany. Ciasto przygotowujemy według tego przepisu . Wałkujemy na grubość 1 mm, nakładamy kulkę farszu i sklejamy. Pierogi gotujemy 2 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Możemy je także zamrozić w formie surowej i ugotować później
Zakręcony Widelecmasła, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzu zielonego świeżo zmielonego, ponadto: masło do polania, mąka do podsypania ciasta, pieprz zielony świeżo mielony. Przygotowanie: Ciasto na pierogi: Z mąki, jogurtu, wody i z szczyptą soli zagniatamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw(...)podsmażoną cebulę, całość ugniatamy do połączenia się wszystkich składników, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, tak aby farsz był wyrazisty. Ciasto porcjami rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub literatki, nakładamy farsz i sklejamy w dowolny sposób. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierogi polewamy stopionym masłem i doprawiamy pieprzem zielonym. Smacznego
Moniki SmakołykiJeżeli jednak nie jesteście przekonani do tego połączenia to na blogu znajdziecie kilka propozycji na słodkie i wytrawne farsze do pierogów. Pierogi z botwinką i twarogiem Ciasto na pierogi 0,5 kg mąki 50 ml oleju 100 ml letniej wody 100 ml mleka 1 małe jajko sól Farsz spora garść botwinki 400 g twarogu 1 duży ząbek(...)jogurt tupu greckiego Do miski wsypać mąkę i sól. W garnuszku wymieszać olej, wodę i mleko, dodać jajko i roztrzepać. Wlać mieszankę do mąki i zagnieść elastyczne ciasto. Gdy ciasto będzie za twarde dolać nieco wody, a gdy za luźne dosypać mąki. Zawinąć w folię i odstawić na kilka minut do odpoczęcia. Na patelni roztopić masło, dodać czosnek przeciśnięty przez
Pieguskowa KuchniaTradycyjne, ruskie pierogi, okraszone boczkiem z cebulką. Delikatne i smaczne. Składniki na ciasto (na około 50 pierogów): 500 g mąki 3 łyżki oleju około 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 0,5 kg obranych ziemniaków 250 g półtłustego sera białego 1 duża cebula olej do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz Okrasa: olej(...)Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być sprężyste i mięciutkie. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Blat posypujemy mąką i kolejne partie ciasta rozwałkowujemy. Z ciasta wykrajamy krążki
Smak mojego domujeśli jest potrzeba dodać trochę cukru. Gotowy farsz odstawić do przestudzenia. Przygotowanie ciasta: Usypać kopiec z mąki z szczyptą soli, zrobić w nim małe wgłębienie do którego wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - przekładając cały czas mąkę do środka (tzw zaparzanie ciasta) Gdy ciasto (woda z mąką) będzie przypominać „klajster”, zrobić w nim dołek, do którego(...)wbijamy jajko. Mieszamy nożem a później wyrabiamy dłońmi do uzyskania elastycznego i lekko klejącego ciasta. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Szklanką wycinamy porcje ciasta. Nakładamy farsz i sklejamy pierożki. Podajemy z sklarowanym masłem lub z bitą śmietaną. Smacznego! Jeśli wolicie pierogi w wersji bardziej wytrawnej polecam ze szpinakiem a przepis znajdziecie tutaj. pozdrawiam
Tagebuch po polskupowiedział, że pierogi muszą być tylko z ciasta pierogowego?! Ja mam dziś dla Was przepis na pyszne pierogi zrobione z ciasta drożdżowego. Delikatne, ze złocistą skórką, wypełnione po brzegi fantastycznym farszem! W środku mięso mielone z pieczarkami. Ajj ślinka cieknie! Takie pierogi są fantastycznym pomysłem na obiad. Inspiracją do powstania pierożków była życzliwość marki Winoszarnia . Składniki(...)pieczarek 1 średniej wielkości cebula 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej sól, pieprz, 2 łyżki oleju Wykonanie: Ciasto: mąkę mieszamy z solą, cukrem i pokruszonymi drożdżami. Dodajemy mleko i oliwę. Mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto rękoma. formujemy kulę, odkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 – 2 godziny. farsz: cebulę kroimy w drobną kostkę
Podróż w kulinariaserem, rozgniecionym ziemniakiem, cebulą i posiekanym chili. Doprawić do smaku. Rozwałkować ciasto na cienki placek i wycinać (np. szklanką) koła. Kółka z ciasta wypełnić nadzieniem i zlepić razem brzegi, żeby uzyskać kształt półksiężyca (jak nasze polskie pierogi). Pierogi smażyć w głębokim tłuszczu lub gotować w lekko osolonej wodzie i następnie podsmażać. Schlützkrapfen - to przepis tyrolskich farmerów ze Związku
królestwo garów