farsz : 500 g filetów rybnych, 1 cebula, 1 jajko, imbir mielony, sól, pieprz drobno mielony, 1 – 2 łyżki bułki tartej, tłuszcz do smażenia cebuli (u mnie oliwa), ciasto : ciasto na pierogi : 400 g mąki, gorąca woda, sól, Farsz : Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu. Cebulę i rybę zemleć w maszynce do mielenia. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem(...)jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Ciasto : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi
królestwo garówugotować wg wskazówek na opakowaniu Po przestudzeniu zblendować, cebulę i czosnek pokrojone w kosteczkę przesmażyć - dodać do zmiksowanej soczewicy Doprawić do smaku ziołami, solą, pieprzem, papryką-wymieszać Przygotować ciasto na pierogi wg tych wskazówek Farsz nakładać łyżeczką na krążki ciasta wycięte szklanką, zlepiać pierogi Wrzucać na posolony wrzątek, po wypłynięciu gotować
Proste PotrawyMyślałam, że nigdy mi się nie uda, ale po prostu trzeba było ćwiczyć – jak opanuję do perfekcji metodę chyba nagram jakiś instruktaż. Efekty mojej pracy na zdjęciach. Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki (430 g) 1 jajko pół łyżeczki soli 1 łyżka masła ok. 3/4 szklanki gorącej wody (tyle ile wchłonie mąka) opcjonalnie: 1/3 łyżeczki suchych drożdży (ciasto(...)małe części), mieszamy, a gdy się rozpuści wlewamy do mąki i mieszamy łyżką. Gdy składniki się połączą – zagniatamy. Zagniatamy dotąd, aż ciasto będzie elastyczne. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Starajmy się rozwałkować jak najcieniej – pierogi będą smaczniejsze. Wycinamy kółka szklanką lub foremką do pierogów. Nakładamy po czubatej łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi – ręcznie
Poezja smakupierogi dlatego dziś przedstawiam przepis na klasyczne ciasto. Podobno nie z każdej mąki będzie chleb, ale z każdej będą pierogi! Pyszne miękkie i sprężyste ciasto to podstawa, aby pierogi były udane. Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej #lubella 150 g mąki pełnoziarnistej 250 ml gorącej wody 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Składniki
Słodki Zakątekprzypominają grzyby leśne . Polecam moją sztuczkę. Przepis jest wegański ze swej natury. Zapraszam do przepisu :-) * * * Składniki (proporcje na około 60 uszek): ciasto według mojego przepisu na idealne ciasto na pierogi 500 g pieczarek sól, pieprz, oregano oliwa do smażenia (lub inny tłuszcz) 2-3 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Obrane i umyte pieczarki ścieramy na tarce o grubych(...)wystygnięcia. Teraz zabieramy się za ciasto pierogowe. 3. Gdy ciasto pierogowe odpoczywa w misce pod talerzem, wystudzony farsz przekładamy do miseczki i sypiemy kilkoma łyżkami bułki tartej, mieszamy i farsz gotowy. 4. I już zabieramy się za ciasto, tak jak zwykle, odkrojony kawałek ciasta wałkujemy i wykrawamy kółka. Uszka robię dużo mniejsze niż pierogi, dlatego wykrawam je podłużnym kieliszkiem
Kawa z mlekiemprzypominają grzyby leśne . Polecam moją sztuczkę. Przepis jest wegański ze swej natury. Zapraszam do przepisu :-) * * * Składniki (proporcje na około 60 uszek): ciasto według mojego przepisu na idealne ciasto na pierogi 500 g pieczarek sól, pieprz, oregano oliwa do smażenia (lub inny tłuszcz) 2-3 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Obrane i umyte pieczarki ścieramy na tarce o grubych(...)wystygnięcia. Teraz zabieramy się za ciasto pierogowe. 3. Gdy ciasto pierogowe odpoczywa w misce pod talerzem, wystudzony farsz przekładamy do miseczki i sypiemy kilkoma łyżkami bułki tartej, mieszamy i farsz gotowy. 4. I już zabieramy się za ciasto, tak jak zwykle, odkrojony kawałek ciasta wałkujemy i wykrawamy kółka. Uszka robię dużo mniejsze niż pierogi, dlatego wykrawam je podłużnym kieliszkiem
Kawa z mlekiemZamiast klasycznego nadzienia, czyli mielonej wołowiny, Thom nafaszerował ciasto wędzoną rybą (konkretnie łupaczem) z ziemniakami. My jeszcze bardziej zmodyfikowaliśmy przepis. Po pierwsze zmieniliśmy ciasto, które w oryginale robione jest jak klasyczne ciasto na quiche, czyli z dużą ilością tłuszczu (u nas tego nie ma). Zamiast niego użyliśmy naszego ulubionego przepisu na ciasto z południa Włoch – identycznego jak na pizzę(...)Przelej całość do misy z mąką. Mieszaj drewnianą łyżką (albo przy pomocy robota), aż składniki połączą się. Przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiaj 2-3 minuty. Ciasto powinno być mocno wilgotne. Jeśli jest suche, dodaj odrobinę wody. Uformuj z ciasta kulę i przełóż z powrotem do misy, posmaruj z wierzchu oliwą, szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce
Niedzielny kucharzpieprzem – dokładnie mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Do miski z przesianą mąką dodajemy sól, jogurt i zalewamy wrzątkiem. Wyrabiamy ciasto (najlepiej drewnianym widelcem, aby się nie poparzyć, potem w rękawiczkach – po co sobie brudzić ręce). Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 20 minut, aby „odpoczęło”. Odcinamy porcję ciasta (resztę wkładamy(...)woreczka, aby nie wysychało), lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy krążki. Pozostałe ciasto, między krążkami, zbieramy i dokładamy do woreczka z pozostałym ciastem. Przygotowujemy porcje farszu do nadziewania (używam do tego dwóch łyżeczek). Tak przygotowany farsz bardzo usprawnia pracę. Nakładamy porcje na krążki ciasta, zlepiamy pierogi. Można zrobić wałeczek , który nie tylko ładnie wygląda, ale dodatkowo wzmacnia łączenie
mojewypiekiinietylkofetą. Smak farszu okazał się naprawdę pyszny! Pierożki z powodzeniem można przygotować na wigilijna kolację lub poza okresem świątecznym. Zachęcam! Moja pociecha uwielbia moment przygotowywania pierogów. Lubi małymi paluszkami gnieść puszyste ciasto, a potem lepić pierożki w różnym kształcie. W tych czynnościach towarzyszy także mojej mamie, która pierogi robi dużo częściej niż ja. Co nam będzie potrzebne? Składniki(...)robota / malaksera, dodajemy grzyby z soczewicą, jajko, odciśniętą z wody bułkę i przyprawy. Miksujemy na gładki farsz. Wszystkie składniki można także przecisnąć przez maszynkę do mięsa. Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiewamy mąkę, tworząc kopczyk, w którym robimy dłonią wgłębienie, wbijamy jajko, a następnie wlewamy cienkim strumyczkiem ciepłą wodę. Na sam koniec dodajemy olej i zagniatamy gładkie
Raj dla PodniebieniaCiąg dalszy darów lasu i lata, czyli pierogi z jagodami, śmietaną i cukrem. Ciasto na pierogi: - 3 szklanki mąki pszennej - 1/2 łyżeczki soli - gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Dodatkowo: - jagody 1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego wykrawamy szklanką kółka, nadziewamy(...)jagodami i formujemy pierogi. 2. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. 3. Jagody dodaję bez cukru, żeby za wcześnie nie puściły soku i rozmoczyły ciasta, dopiero po ugotowaniu obficie posypuje cukrem i dodaję na wierzch śmietanę
Apetyczna babeczkapowstać bezglutenowe ciasto pierogowe prawie idealne , które się fajnie wyrabia, dobrze wałkuje i nieźle skleja i jest wdzięczne nawet z trudnymi farszami. A prawie idealne dlatego, że może jednak pokombinuję jeszcze w przyszłości i stworzę ciasto naprawdę idealne. Bo przecież nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko utrudnione. Polecam mój przepis :-) * * * Składniki (proporcja na około 50-60 pierogów): 1 szklanka(...)zrobiłam, więc pierwszy rząd pierogów (patrząc od prawej) trochę mi pękał. Ciasto świetnie się wałkuje. Dobrze jest podsypywać sporą ilością mąki ryżowej. Wycinamy kółka szklanką i delikatnie odrywamy od stołu, ja sobie pomagam nożem. Wałkując część ciasta, pozostałość przechowujemy w misce pod przykryciem. 6. Pierogi klei się całkiem fajnie. Gotujemy je jak zawsze czyli wrzucamy na osolony wrzątek
Kawa z mlekiemduże cebule - duża łyżka masła lub margaryny - sól, pieprz - ew. zezłocona na tłuszczu dodatkowa drobno posiekana cebula, śmietana Z ww. ilości powstanie około 50-60pierogów, zależy jak cienko wałkuje się ciasto i jak mocno wypycha farszem poszczególne pierogi. Nasze pierogi są raczej pokaźnej wielkości, ale ciasto cienkie. Na zdjęciach przedstawiona jest podwójna porcja. Przygotowania do robienia(...)wodą. Pierogi układam do wyrobienia całego ciasta i farszu. Jeśli ciasta jest za dużo można zrobić z niego puchnące na suchej patelni placki, ja często nadmiar ciasta przeznaczm na zamkniecie w nich cząstek jabłka. Gotuje je na końcu, uszlachetniam odrobiną masła i szczypta cukru i stanowią uzupełnienie pierogowej uczty. Gotowe pierogi mogą pod przykryciem poczekać na gotowanie
I tu będę miała takie tefaszerować pierogi to wyciągam trochę wcześniej ciasto i przyrządzam Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko około 1 szklanki ciepłej przegotowanej wody łyżeczka miękkiego masła szczypta soli farsz: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 250 g półtłustego twarogu 1 jajko 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka Przygotowanie ciasta: przesiana mąkę wymieszaj z jajkiem, masłem i solą(...)stopniowo dodawaj wodę, mieszaj, wyrabiaj przez 10 minut, przykryj ściereczką i odłóż na bok. Przygotowanie farszu: ugotowaną kaszę wymieszaj z pokruszonym twarogiem, jajkiem, natką pietruszki, przypraw. Przygotowanie pierogów: rozwałkuj ciasto, wycinaj szklanką lub ozdobnym krążkiem kółka, nakładaj farsz i zlepiaj dokładnie brzegi; gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Możecie od razu zjadać lub lekko
Zasmakuj Kuchnismakują wybornie. Jedna ich porcja już dawno zjedzona - to tak w ramach testowania. Z czystym sumieniem mogę więc Wam polecić na świąteczny stół pierogi gryczane. Pierogi gryczane składniki na ciasto: 250 g maki gryczanej 120 g mąki ziemniaczanej 250 ml gorącej wody 1 żółtko 2 łyżki oleju rzepakowego sól jest to porcja na około 60 pierogów wykonanie(...)sól i dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtko i olej, przez chwile wyrabiamy ciasto, a następnie dodajemy wodę. Gdybyśmy dodali jednocześnie gorącą wodę i żółtko, ono by nam sie ścięło i powstały by grudki. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na 15 minut by ciasto odpoczęło. Po tym czasie możemy zacząć robić pierogi. Odrywamy po kawałku ciasta, posypujemy blat mąką gryczaną i wałkujemy
Przysmaki Karolkipodsmażyć na łyżce oleju, aż będzie złoty. Szpinak umyć, posiekać, dodać do cebuli, przesmażyć do miękkości. Wyłączyć gaz, dodać pokruszony ser i oregano, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto na pierogi: – 0,5 kg mąki; – 1 żółtko; – łyżeczka oleju; – sól(...)szklanki gorącej wody (może być trochę mniej, należy kontrolować ciasto); Z mąki, żółtka, oleju i wody zagnieść elastyczne ciasto. Wodę należy wlewać powoli, tak, żeby ciasto było elastyczne, nie kleiło się do rąk. Oderwać połowę, a resztę zawinąć w folię, ja zawijam w reklamówkę, żeby nie wyschło. Wałkować ciasto na grubość około 3 mm i wykrawać szklanką okręgi. Na każde
dom-agi.pl