pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:28/319)

Pierogi z jabłkami 261

także do pierogów. Podam Wam przepis na małą ilość nadzienia z kilograma (4 sztuki u mnie) jabłek tak żeby zużyć je na bieżąco. Do ciasta użyłam przepisu z wpisu  szybkie ciasto na pierogi .  Jako że zmieniłam i zmieniam w dalszym ciągu szatę bloga (jak pewnie zauważyliście) oraz dorzuciłam reklamy (mam nadzieje że nie zbyt nachalne) planuje(...)lodu i ognia  z okazji premiery nowego sezonu "Gry o tron" na który czekam z niecierpliwością i oczywiście przepisy :).  Ok dość trucia przechodzę do tematu: Składniki: ciasto na pierogi 1 kg jabłek cukier (2 łyżki) łyżeczka cukru waniliowego cynamon  ewentualnie kwasek cytrynowy dla kolorku Wykonanie: Jabłka myjemy i obieramy usuwając gniazda nasienne. Jeśli mamy większa ilość

Lubczyk i Wanilia
Idealne ciasto na pierogi 333

Kiedy robię pierogi zastanawiam nad wyborem ciasta, które będzie najlepsze do danego farszu. Inne ciasto robię do słodkich pierogów tutaj i tutaj inne do pozostałych, np.   tutaj Ale, ostatnio zrobiłam naprawdę wspaniałe pierogi, ponieważ  zrobiłam je z idealnego ciasta. Ciasto nadaje się  do każdego farszu. Jest elastyczne, miękkie. Zawsze się udaje(...)Dodałam żółtka i jajko i sól. Wymieszałam zagniatając ciasto. Dolewałam stopniowo wodę.   Kiedy wyczułam że ciasto nie klei się do rąk, wyrobiłam na gładkie, miękkie i jedwabiste ciasto.   Utworzyłam kulę, którą włożyłam do miski. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na około 15 minut, żeby odpoczęło.   Teraz można przygotować farsz. Ciasto odkrawałam porcjami, rozwałkowałam bardzo cieniutko, bez potrzeby podsypywania

Kuchnia u Krysi
Farsz na pierogi i uszka 269

Ingalil. Wszystkich miłośników kuchennych eksperymentów zapraszamy do wspólnej zabawy i nadsyłania Waszych przepisów ;) Wigilijne pierogi i uszka bez grzybów i kiszonej kapusty, ale ciągle postne ! Składniki: ciasto na pierogi, takie jakie zawsze robicie, każdy ma inne sposoby, wiec nie podaję przepisu. kapusta biała (mała główka)   pieczarki cebula ziemniaki sól i pieprz Farsz na pierogi z ziemniakami(...)pominąć ), doprawić sola, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Kiedy kapusta zmięknie zdjąć z ognia, farsz ostudzić (w tym momencie można wymiesza z farszem pieczarkowym), a następnie nałożyć na przygotowane ciasto i zlepić pierogi. Dalej postępować tak samo jak w przypadku każdych innych pierogów. Wszystkie farsze wypróbowałam i przetestowałam :)  pozdrawiam z tureckiej części Cypru Ingalil  z kraju, który

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi z kapustą i białym serem – kuchnia podkarpacka 276

Kuchnia Regionalna Beskidu Dukielskiego”, a przekazały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Równem. Pierogi z kapustą i białym serem - kuchnia podkarpacka Składniki na około 70 pierogów: Ciasto: 600 g mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 1 łyżka oleju 1 jajko sól (nieco więcej niż pół łyżeczki) Farsz: 1 średnia główka białej kapusty 2 cebule 3-4 łyżki(...)kapusty dodajemy biały ser pokruszony widelcem. Nadzienie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mąki i pozostałych składników wyrabiamy luźne ciasto, rozwałkowujemy je i wykrawamy krążki. Na krążki nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Odkładamy na posypaną mąką deskę. Pierogi gotujemy po 10-12 sztuk we wrzącej osolonej wodzie. Ugotowane pierogi przelewamy delikatnie zimną wodą i polewamy zrumienionym

Trzeci talerz
Pieczone pierogi drożdżowe z serem 304

należy je krótko odgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, lub tak jak napisałam wyżej - zamrozić. Z poniższej porcji składników przygotować można 20-25 sztuk . Pieczone pierogi drożdżowe z serem Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 320g mąki pszennej + do podsypywania 200ml wody (lub mleka) 10g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju lub masła NADZIENIE 400g twarogu(...)ciasto - ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - przygotować nadzienie: twaróg rozdrobnić widelcem, dodać cukier oraz 1-2 żółtka (w zależności od wielkości jajek i rodzaju użytego twarogu) - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, dość cienko rozwałkować, w miarę potrzeby podsypując mąką, szklanką lub okrągłą foremką wykroić krążki - na każdy krążek nałożyć nadzienie, zlepić brzegi ciasta tak jak pierogi

Smakołyki Bereniki
PIEROGI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I... 202

więcej nie potrzeba. SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli) WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO: Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę z mlekiem - pół(...)olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto. Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący. W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto. - Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie) Nareszcie aparat spisał

Wypisz Wymaluj
Pierogi ruskie + film 188

całej rodziny. Okraszone skwarkami lub podsmażoną cebulką doskonale zaspokoją głód na długie godziny. składniki na około 20 pierogów                                    ciasto 2 czubate szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 szklanki gorącej wody(...)mieszamy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek, wbijamy jajko, stopniowo dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek i szklanką wycinamy z niego krążki. Na środek każdego krążka kładziemy porcję nadzienia i formujemy pierogi zlepiając brzegi. Brzegi pierogów dodatkowo możemy zlepić widelcem nadając im bardziej efektowny kształt. Pierogi gotujemy

Smakowite Dania
Ślimak, ślimak, wystaw rogi... WEGAŃSKIE ruskie 172

swojego jadłospisu bez obaw o dodatkowe kilogramy. Polecam uzupełnić je zdrowymi dodatkami, np. ulubioną surówką i kiełkami, polać kefirem lub jogurtem naturalnym w wersji niewegańskiej. Składniki (ok. 50 pierogów) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Woda (tyle, ile wchłonie mąka, ok. 1,5 szklanki) Łyżka oliwy z oliwek sól Farsz 1 kostka tofu naturalnego (180g) 4 ugotowane, obrane ziemniaki(...)momentu, aż zacznie odchodzić od naczynia. Cebulę szklimy na patelni, dodajemy do ziemniaków i tofu, rozgniatamy widelcem. Doprawiamy. Wałkujemy ciasto (żeby się nie przyklejało, najlepiej posypać mąką)i wycinamy kółeczka czym nam wygodnie, ja użyłam szklanki. Nakładamy farsz i lepimy pierogi z babciną wprawą;) Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów. 1 sztuka zawiera

Powiedz dietom nie
Pierogi ruskie (ciasto bez jajek) 217

Pierogi ruskie, jak je nazywają, ziemniaki, cebulkę i biały ser w cieście schowane mają.  Są w szczególności przez dzieci uwielbiane, z wielkim smakiem zajadane.  Ciasto delikatne, nadzienie w sam raz, takie pierogi są dla nich na jeden raz :P Ja jajek do ciasta nie dałam, a dzięki kurkumie żółty odcień uzyskałam.  Składniki(...)omaszczenia pierogów. Przygotowanie: ciasto: Mąkę   przesiewamy, mieszamy z solą, kurkumą. W osobnym naczyniu mieszam ze sobą wodę i olej.   Do mąki wlewamy wodę i na początku mieszamy widelcem, bo jest gorąca woda. Można przygotować w robocie z hakiem na najniższych obrotach. Następnie wyrabiamy ciasto rękoma. W razie potrzeby podsypujemy mąką, by otrzymać ciasto nie klejące się

Moniki Smakołyki
Menu na tydzień: 4 szybkie dania i jedno w stylu wolnym 140

dzień, kiedy czasu jest mało. Jeśli spodziewacie się gości, możecie śmiało podać ten makaron, bo prezentuje się okazale. W piątek planujemy coś bardziej w stylu slow cooking, czyli pierogi z ciasta drożdżowego z wędzoną rybą i nadzieniem warzywnym. Danie niecodzienne, bardzo sycące i pyszne. Całe menu wygląda tak: Poniedziałek: BUDDHA BOWL. MISKA BOSKICH SMAKÓW I ZDROWIA Do misy Buddy(...)PIECZONE PIEROGI Z PSTRĄGIEM Zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują.   Artykuł Menu na tydzień: 4 szybkie dania i jedno w stylu wolnym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Pierogi z suszonymi grzybami + film 201

tartą lub czerwonym barszczem. Swoim niebanalnym smakiem zauroczą nie jedno podniebienie.  składniki na około 30 pierogów                            ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko szklanka gorącej wody sól(...)mieszamy łyżką żeby się nie poparzyć. Zawartość miski przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dłońmi wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek a następnie szklanką wycinamy z niego krążki. Na każdym krążku układamy porcję nadzienia około łyżeczki i formujemy pierogi. Pierogi gotujemy w garnku z osolonym wrzątkiem około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi

Smakowite Dania
Domowe Jagodzianki 179

podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wałkujemy jak na kopytka i ucinamy kawałki formując placuszki o grubości około 5 mm. Na środek kładziemy jagody i zaklejamy brzegi niczym na pieroga. Ciasto należy dokładnie ściskać aby podczas pieczenia nic nam się nie otwarło. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem i obsypujemy grubo cukrem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez

W Moim Magicznym Domu
Delikatne pierogi z jagodami 174

ciepłej wody, zagarniamy krawędzie mącznej górki do środka i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy jajko, masło i ponownie zagniatamy stopniowo dodając w trakcie ciepłą wodę. Kiedy ciasto jest gotowe dzielimy je na porcje i chowamy pod bawełnianą ściereczką - aby nie obsychało. Stolnicę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy jedną z porcji ciasta na grubość kilku milimetrów. Wstawiamy garnek z osoloną wodą(...)lewej strony robię taką zakładkę-falbankę, jaką widzicie na zdjęciach :) Pomaga ona zabezpieczyć farsz przed wypadaniem w trakcie gotowania - a i wygląda bardzo ładnie :) A jak ugotować pierogi aby ciasto było delikatne i nie przypominało kluchy? Ja wrzucałam po ok. 10 pierogów na wrzątek, czekałam aż wypłyną i gotowałam ok. 3 min. pod przykryciem :) Podajcie je jeszcze ciepłe

Spektrum Smaku
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM 191

kawałek ciasta na pierogi.Hurra! Zmiana planów ;-) Zielone w środku zostało -  tylko, że z pierogami. Przepis i zdjęcia na ciasto podaję z posta, kiedy robiłam pierogi ruskie CIASTO: 0,5 kg. mąki pszennej łyżka masła gorąca woda około 1 szklanki szczypta soli FARSZ: paczka szpinaku 4 ząbki czosnku (może być więcej zależy od smaku) kawałek sera(...)gładką konsystencję  przykryłam je i odstawiłam na około 20 minut. Odkroiłam część ciasta, cieniutko rozwałkowałam  i szklanką wykraiwałam kółka. No i w tym momencie zaczyna się ta najmniej przyjemna praca. Nakładanie farszu i zlepianie. Gdy to zrobiłam wrzucałam pierogi do  posolonego wrzątku z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu odczekałam około dwóch minut i wykładałam

potrawyregionalne
Pierogi razowe z serem ;-) 183

Składniki (na ok. 32 pierogi)  ciasto: - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 260 g), - ¾ szklanki letniej przegotowanej wody, nadzienie: - kostka sera twarogowego półtłustego (ok. 200 g), - 2 łyżki cukru (ok. 20 g), - żółtko (20g). Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy i wycinamy krążki. 3. Przygotowujemy farsz: miksujemy żółtko(...)cukrem i dodajemy do twarogu. 4. Na krążki nakładamy farsz i zlepiamy. 4. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 min. 5. Pierogi podajemy ze świeżymy owocami. Pierogi z twarogiem są bogate w - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - wapń (pochodzący z twarogu), który odpowiada, za prawidłową budową kości i zębów

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach

Proponowane wyszukiwania