pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:22/319)

Wiosenne ruskie pierogi 226

swojską kiełbasą. Te są wiosenne – z młodych ziemniaków, pysznego twarogu, pełne świeżego kopru i szczypioru, wzbogacone głębokim smakiem wędzonego bekonu. CIASTO Nie zdarza mi się szykowanie tego ciasta na stolnicy – wszystko robię w misce, dopiero na sam koniec ciasto zagniatam na blacie. Szybciej wygodniej, nic nie ucieka ani się nie wylewa – mniej sprzątania! Do miski przesiewamy mąkę z solą. Robimy(...)mieszamy ciasto widelcem. W zależności od wielkości jajka możecie zużyć mniej wody – u mnie ciasto połknęło jej 150ml. Wody musi być tyle, żeby ciasto dało się łatwo zlepić – nie może być mokre.   Wstępnie wymieszane ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy w kulę. Zawijamy ją w foliowy worek i zostawiamy na godzinę –półtorej. Ciasto na pierogi z dodatkiem jajka

Karo in the Kitchen
Oszczędne faworki 428

spirytusu lub octu 1 l oleju do smażenia cukier puder do oprószenia  Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieść tak aby powstało ciasto tak twarde jak do pierogów ( ciasto należy dobrze wybić, aby powstały pęcherzyki) Ciasto rozwałkowujemy tak cienko, że aż będą prześwity na stolnicę. Wycinamy faworki i kładziemy je na ściereczkę.  Smażymy na rozgrzanym oleju

Niezły Młynek
Pierogi z wątróbką 123

Coś dla wielbicieli wątróbki. Pierogi są pyszne i bardzo syte. Składniki (ok 30 pierogów): Ciasto: • 350 g mąki pszennej • duża szczypta soli • 180 ml ciepłej wody • łyżka oleju Farsz: 350 g wątróbek drobiowych 2 cebule zioła prowansalskie sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i smażymy na patelni z posiekaną cebulą. Przyprawiamy i odstawiamy do wystygnięcia(...)ciasto przez kilka minut. W razie konieczności podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Następnie dzielimy je na dwie części, które kolejno rozwałkowujemy na cienki placek. Pamiętamy, żeby najpierw obsypać stolnicę mąką. Z ciasta szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy farsz, następnie brzegi dokładnie zlepiamy (ja dla pewności dociskam je jeszcze widelcem) W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi

e-PrzepisyKulinarne
DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM 161

filety z kurczaka albo kaczki 3 duże cebule 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki,  3 łyżki tartej bułki ok. 4 łyżki masła sól, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 550g mąki pszennej(...)szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli  Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy mikserem do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta - w zależności od wilgotności mąki, być może zajdzie potrzeba dolania wody lub dosypania mąki. Ciasto gotowe, przykrywam ściereczką, zostawiam, aby odpoczęło.  dodatkowo: około 20 sztuk świeżych grzybów (mogą być pieczarki

Moja Książka Kucharska
PIEROGI MAMY MARIOLKI 157

Dziś kolejny przepyszny przepis z wykorzystaniem Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny oraz Polskiego Oleju Rzepakowego. Ciasto na pierogi to ciasto mojej mamy Marioli która od zawsze z niego korzysta i nie dziwie się bo pierogi mogę śmiało powiedzieć są IDEALNE. Wyszło rewelacyjne. Zapraszam do wypróbowania. Polecam. SKŁADNIKI na ok 70 sztuk CIASTO: 1 Kg Mąka Szymanowska 2 Jajka(...)wodę. Zagniatam.  Kiedy całość połączę, ciasto dzielę na 3 porcję.  Jedną porcję wyrabiam a pozostałe przykrywam ściereczką by nie wyschły.  Ciasto rozwałkowuję bardzo cienko ok 2-3 mm grubości. Wycinam krążki o średnicy ok 4 cm. Na każdy krążek za pomoc łyżeczki kładę zimny farsz. Składam na pół i sklejam. Pierogi nabierają kształtu półksiężyca

Gotowanie Patki
Pierogi z jagodami / borówkami z serem 123

Pierogi z jagodami lub borówkami... kto ich nie lubi... ciasto na pierogi z żółtkami: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju rzepakowego, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, nadzienie: 400 jagód/ borówek 2 łyżki cukru trzcinowego, 150 g twarogu półtłustego, Twaróg rozgnieść widelcem. Wymieszać z jagodami(...)cukrem. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, niezbyt cienko. Z ciasta wycinak koła – na przykład szklanką

królestwo garów
Pierogi z kapustą i grzybami 129

grzybami będzie stygła, zabierz się za przygotowanie ciasta. Jajko sparz, a mąkę przesiej. Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj do niej szczyptę soli. W powstałym kopczyku zrób zagłębienie, w które wbij jajko oraz wlej ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj dłońmi do momentu dokładnego połączenia się składników i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto na pierogi powinno być przede wszystkim elastyczne. Nie może(...)możesz dodać mąki lub wody. Wyrobione ciasto podziel na dwie lub więcej części. Stolnicę lub inną płaską powierzchnię (np. stół) oprósz mąką i cienko rozwałkuj na nim porcję ciasta. Za pomocą szklanki wykrawaj z niego krążki, resztki ciasta zagnieć ponownie. Na każdym krążku połóż około 1 łyżeczki nadzienia, a następnie sklej brzegi pieroga. Czynności te powtarzaj do wyczerpania ciasta

blog.moje-pasje.info
Pierogi z jagodami z dodatkiem mąki pełnoziarnistej 113

podanych składników zagnieść ciasto (konsystencja musi być elastyczna, ale nie za wodnista, stąd w przepisie inf. o zwiększeniu ilości mąki). W razie gdyby ciasto zrobiło się wam zbyt twarde czy suche dodajcie więcej mleka. Ciasto zagnieść, rozwałkować i wycinać koła za pomocą szklanki. Na środku każdego z kół umieścić łyżkę jagód i skleić. Ciasto złożyć na pół i sklejając tworzyć(...)kształt księżyca - jak w tradycyjnych pierogach. Ciasto, którego w danej chwili nie używamy zostawić w misce i nakryć ściereczką by nie wyschło. W razie gdyby ciasto nie chciało się kleić - zbytnio wyschło -  można brzegi delikatnie zwilżyć mlekiem. Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować ok. 2-4 minut od wypłynięcia. Podawać od razu, polewać słodką śmietanką i/lub

Mania Wypiekania
Pierogi z kurkami i bobem 105

mielony, 2 – 3 łyżki masła, 100 ml posiekanych orzechów włoskich, ciasto : 400 ml mąki, 200 – 230 ml gorącej wody, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżki roztopionego masła, szczypta soli, Ciasto na pierogi : wodę na ciasto wymieszać z kurkumą, mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, dodać masło i wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Gdyby było zbyt luźne(...)dusić, aż odparuje płyn (na początku duszenia kurki „puszczą wodę). Następnie dodać czereśnie i poddusić.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać orzechy, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto wałkować. Lepić pierogi tak jak lubimy, umiemy. Ulepione pierogi układać na blacie wyłożonym ściereczką i przykrywać drugą ściereczką, aby nie obeschły. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać. Gotować

królestwo garów
Idealne ciasto na pierogi 531

zawsze będę mieć sentyment do pierogów, których podczas zajęć na studiach z gastronomii nalepiłam z kolegami bez liku! Pozdrowienia dla Was moi kochani! :) Ciasto - receptura na 55 sztuk dorodnych pierogów: 500 g mąki pszennej około 1/4 l letniej wody 50 g miękkiego masła 1 całe jajo 2 żółtka 1 łyżeczka drobnej soli Mąkę łączymy z rozpuszczonym ciepłym masłem(...)solimy i powoli wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto, które powinno być miękkie i elastyczne. Odstawiamy na 15 minut, żeby odpoczęło (przykrywając ściereczką, by nie wyschło). Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy koła ringiem. Na każde kółeczko nakładamy kulkę dowolnego farszu w takiej ilości, aby po złożeniu wypełniła wszystkie przestrzenie. Składamy i lepimy pierogi. Możemy zrobić ładne warkoczyki

Sajkofanka smaku
Pierogi z serem i jagodami 164

oraz powoli wlewamy gorącą wodę lub mleko mieszając ciasto drewnianą łyżką. Wlewamy wodę do momentu, gdy ciasto będzie wystarczająco nawilżone, by uformować z niego kulę. Następnie ugniatamy ciasto dłońmi, by stało się miękkie i elastyczne przez ok. 5 minut. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, by w cieście zawiązał się gluten. W tym czasie możemy przygotować(...)ciasto odstoi już 15 minut przygotowujemy stolnicę lekko wysypaną mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2-3 mm i wykrawamy kółka szklanką. Każde kółko ciasta lekko rozwałkowujemy i wykładamy na nie ok. 2 łyżeczki farszu. Lekko pociągając do siebie rogi ciasta zalepiamy całość w taki sposób, by w środku było jak najmniej powietrza. Następnie tworzymy falbankę lekko zagniatając ciasto choć

Cooking Monster
Pierogi a’la kebab 292

posmarowania pierogów Przygotowanie --> Ciasto: --> Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i 1 szklankę mleka, mieszamy łyżką i odstawiamy na 10 minut. Masło rozpuszczamy w małym rondelku i studzimy. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski, dodajemy do niej sól, jajko, resztę mleka, przyprawy i rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiamy do momentu kiedy(...)Całość doprawiamy solą, pieprzem. --> Wykonanie: --> Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka, w środek wkładamy łyżką farsz, zlepiamy ściśle brzegi. Pierogi układamy na blaszce do pieczenia, pozostawiając odstępy (pierogi urosną). Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. --> Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pierogi pieczemy około 20-25 min do zrumienienia. --> Smacznego Post Pierogi a’la kebab pojawił się poraz

Marta Gotuje
Ciasto na pierogi - najlepsze, jak mrozić pierogi? 156

się znaleźć odpowiednie, co ja mówię, najlepsze (!) ciasto na pierogi. Idealnie się rozwałkowuje, nadaje się do zamrażania. Po ugotowaniu ciasto jest elastyczne i nie rozwala się podczas gotowania. Polecam z czystym sumieniem.  'ciasto na pierogi' Składniki: (na 40 sztuk dużych pierogów) * 3 szklanki mąki (przesianej) * 3/4 - 1 szklanki wrzątku * 1 jajko (rozm. L) * 3/4 łyżeczki soli(...)łyżeczka oleju Wszystkie składniki umieścić w maszynie i wyrobić gładkie ciasto (na najwolniejszych obrotach). Metoda ręczna: Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sól, jajko i olej. Powoli dolewać wrzątek, uważając, żeby się nie poparzyć. Ciasto rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość ok. 2mm. Wycinać z ciasta krążki, nadziewać ulubionymi dodatkami i skleić. Gotować w lekko osolonej wodzie, około

CookYourself
Pierogi ruskie 187

Składniki: Farsz : ser biały - 350 g cebula - 2 szt ziemniaki ugotowane - 650 g masło- do smażenia sól i pieprz Ciasto na pierogi : woda gorąca - 1 i 1/4 szkl mąka - 4 szkl sól - 1 łyżeczka Sposób przygotowania: Farsz:  Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle.  Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać zmielony biały ser i cebulkę.  Wymieszać(...)mąkę, dodać sól i wrzącą wodę, dokładnie wymieszać łyżką.  Przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.  Rozwałkować ciasto na placek, foremką wykrawać koła, nakładać farsz, dobrze zlepiać.  Gotować we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch ok.3 minut.  Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową, na talerze.  Podawać okraszone boczkiem z cebulką. (function

Kuchnia Danusi
Rurki 195

tłuszcz razem z mąką. Następnie dodać śmietanę i zarobić ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta na pierogi. Zarobione ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (minimum). Kiedy ciasto jest już schłodzone, to wałkować na stolnicy placki (jak na pierogi), kroić radełkiem paski o szerokości około 2 cm, nawijać te paski ciasta na foremki do rurek. Następnie nawinięte ciasto

In my kitchen

Proponowane wyszukiwania