pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:17/319)

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 138

Wigilii. Pikantne, grzybowe, podsmażone z cebulką zawsze szybko znikają z talerzy. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta na pierogi niezbędna jest gorąca woda, oliwa i mąka. Nie da sie ustalić ile dokładnie wody na jaką ilość mąki. Dlatego wodę(...)należy dodawać do mąki stopniowo cały czas zagniatając ciasto. Na początku łyżką, żeby się nie poparzyć. Dodajemy trochę wody i zagniatamy. Kiedy cała mąka będzie już posklejana dodajemy 1-2 łyżki oliwy i zagniatamy ciasto ręcznie. Im dłużej wyrabiane tym bardziej sprężyste. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub podlewamy wodą. Ciasto nie powinno sie lepić do stolnicy ani do rąk

Kulinarna Patilogia
Pierogi z kurkami i oscypkiem / Chanterelle and cheese pierogies 178

jakie pyszne! Raz na jakiś czas można zaszaleć:) Polecam! Scroll down for recipe in English Pierogi z kurkami i oscypkiem (20-30 pierogów) Składniki: porcja ciasta na pierogi z tego przepisu 500 g kurek oczyszczonych (np. tym sposobem ), pokrojone w kostkę 50 g startego oscypka, albo innego twardszego sera 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki(...)łyżeczce nadzienia na środku każdego kółka, złóż je na pół i zaciśnij brzegi palcami, a później np. widelcem. Umieść na posypanej mąką powierzchni. Powtórz te czynności z resztą ciasta. Gotuj pierogi w osolonej wodzie po klika równocześnie. Będą gotowe gdy wypłyną na powierzchnię (po około 8-10 minutach). Teraz, jeśli lubisz, podsmaż je do zarumienienia na patelni po farszu

karmelowy
Pierogi z kapustą i mięsem 215

Kolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE Dziś mam na obiad pyszne pierożki z kapustą i mięsem. Ciasto na pierogi przygotowałam z olejem rzepakowym Rapso, ciasto wyszło mięciutkie, a pierożki rewelacyjne, zapraszam:) Pierogi z kapustą i mięsem(...)SKŁADNIKI: CIASTO 1/2 kg mąka 2 łyżki olej  (RAPSO) 1 szt jajko 1 szkl woda ciepła sól FARSZ 3 sztuki duże cebula 1/2 kg mięso ugotowane wieprzowe 1,40 kg kapusta kwaszona pieprz sól tłuszcz boczek wędzony - 150 g PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej, jajko i wodę, zagnieść elastyczne ciasto. Pokroić ciasto

Kuchnia Danusi
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 185

jedna z tych potraw, która wywodząc się z dawnej kuchni słowiańskiej, zdobyła ogromną i popularność w kuchni polskiej. Są bardzo popularne w województwie pomorskim. Składniki na 25-30 pierogów ciasto: 500 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka soli  1 szklanka gorącej wody  farsz: 1 szklanka kaszy gryczanej palonej 250 g twarogu półtłustego 500 ml mleka do smaku sól(...)osoloną wrzącą wodą. Kiedy woda zacznie znowu wrzeć, mieszamy delikatnie i gotujemy, aż pierogi wypłyną na powierzchnię + 2-3 minuty.  Chyba że zrobimy grube ciasto to gotujemy znacznie dłużej. Pierogi wyjmujemy cedzakową łyżką na talerz.  U mnie jeszcze ciepłe zostały polane oliwą bazyliową

Życie zaczyna się w kuchni
Proste pierogi z jagodami 201

zrobieniu jednej porcji pierogów wyraźnie czuło się jak od wałkowania rośnie biceps. Całe szczęście okazało się, że najprostsze rozwiązania bywają najlepsze. I takie jest dzisiejsze ciasto na pierogi z jagodami :) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody sól +jagody, cukier, jogurt naturalny(...)śmietana Do mąki wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Część ciasta rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Resztę, której nie używamy przykrywamy ściereczką. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka szklanką lub kieliszkiem. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę jagód i sypiemy nieco cukru. Zagniatamy brzegi pierogów. Pierogi układamy na talerzu lub blacie posypanym obficie mąką

Ciastkozercy
Pierogi z mięsem z rosołu 117

szczypcie słodkiej i ostrej papryki mielonej     *** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę i posypujemy ją łyżeczką soli oraz pieprz. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści. Mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki(...)dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy farsz: cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gotowane mięso mielimy lub blendujemy razem z podsmażoną cebulką, przeciśniętym czosnkiem oraz rosołem *** *** Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Farsz powinien być dość wyrazisty w smaku

Blog z Apetytem
Pierogi z semoliny z kaszą gryczaną i serekiem ricotta 453

wiele pierogów ale nie w połączeniu z tą mąką. Nie była bym sobą gdybym tego nie połączyła. Pierogi wyszły PRZEPYSZNE, ciasto sprężyste, leciutkie i i lekko słodkawe. Wedle mnie najlepsze ciasto. Tym razem zrobiłam pierogi z kaszą gryczaną w połączeniu serkiem ricotta. Do pogłębienia smaku dodałam do części moją ulubioną czarnuszkę a do drugiej części świeży rozmaryn(...)gorącej wody mieszamy łyżką drewnianą po czym wlewamy zimną wodę, dodajemy jajko i oliwę - zagniatamy ciasto na jednolitą masę po zagnieceniu owijamy folią i dajemy mu odpocząć ok 10-15 min - po czym wałkujemy cienkie ciasto, wykrawamy krążki i nakładamy farsz i lepimy pierogi gdy ciasto sobie odpoczywa przygotowujemy farsz - na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy pocięta na drobną

Basia w kuchni
Pierogi babuni z boczkiem 155

Taka ulepszona wersja tradycyjnych pierogów ruskich. Tym razem do farszu dodałam boczek i mocnej je przyprawiłam Pierogi babuni z boczkiem SKŁADNIKI: ciasto: 350 g maki pszennej kubek ciepłej wody łyżka oleju  farsz: 4 duże ziemniaki 250g sera białego kilka plasterków boczku 1 cebula sól, pieprz, ostra papryka masełko i prażona cebula Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie(...)posiekaną cebulę i smażyć razem do zeszklenia cebuli. Po wystudzeniu ziemniaków połączyć je ze startym serem i cebulką z boczkiem. Doprawić solą i pieprzem i ostrą papryką.   Ciasto na pierogi wykonać wg sprawdzonego już przepisu:  Najlepsze ciasto na pierogi   C iasto rozwałkować na odpowiednią grubość, wyciąć szklanką kółka , nałożyć wcześniej kulkami przygotowany farsz. Zlepić

MarciochaKucharzy
Ekspresowe rogaliki 198

owoce     Do śmietany wkruszyć drożdże, wsypać cukru i wymieszać na jednolitą masę. Mąkę przesiać,dodać śmietanę z drożdżami i masło. Zagnieść jednolite ciasto jak na pierogi. Ciasto podzielić na 3 części i wałkować na wielkość talerza [ u mnie część zrobiona przy pomocy rogalomanii] lekko podsypując mąką. Koło pokroić na 8 części,położyć nadzienie i zwijać rogaliki. Układać

Moje domowe kucharzenie
P... Pierogi! (i polska impreza!) 186

jednak bardzo często szukam nowych recept. I tak oto przepis mojej mamy został zmieniony na znalezione w internecie ciasto, które (naprawdę !) nie klei się do stolnicy, ani do niewysypanej mąką blachy do pieczenia ;) Z podanego ciasta wyszło mi 30 pierogów ! Dzisiaj zapraszam na... Ruskie ! Składniki : Ciasto  : 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka(...)palcach, aby było większe. Ostrożnie ! Uważajcie, aby ciasto się nie przedziurawiło ! 2.      W mokre palce nabieramy trochę farszu, tworzymy z tego kulkę, kładziemy na środek wykrojonego ciasta i zlepiamy. Najpierw dokładnie palcami, następnie przyciskamy brzegi widelcem. Gotowanie  : 1.      Pierogi gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie. Od momentu ich wypłynięcia

Kitchens Alphabet
Pierogi z szpinakiem i serem feta 161

szpinakiem też są rewelacyjne. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 1 cebula 4 ząbki czosnku pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką. Ciasto ugniatać do momentu(...)szpinaku nadal jest dużo wody, wodę odcisnąć a następnie go posiekać. Dodać ser feta i dokładnie wymieszać. Pierogi: Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia

Mama Gotuje
Pierogi z kapustą i grzybami 556

sklepowe bywają czasami niezbyt smaczne) Cebula – 2 duże sztuki Olej – do smażenia Sól – do smaku Pieprz – do smaku Liście laurowe – 2 sztuki Na ciasto na pierogi : Mąka pszenna – 4 szklanki Jajka – 2 Kwaśna śmietana gęsta 18% – 5 łyżek Olej – 3 łyżki Sól – szczypta Woda letnia – 3/4 szklanki Pierogi z kapustą i grzybami(...)szczyptę soli. Wymieszać ciasto, stopniowo dodawać wodę, stopniowo wyrabiając miękkie i łatwo poddające się ciasto. Przykryć je miską i pozostawić ciasto na ok. 15 minut, żeby odpoczęło. Podzielić ciasto na 4 części. Trzy części ciasta przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić. Pozostałą 1/4 ciasta rozwałkowaść cienko. Za pomocą szklanki wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, kolejno składać pierogi na pół

Kulinarne Przeboje
Pierogi z mięsem i pieczarkami – pyszne! 144

cierpliwości do ich lepienia Podziwiam osoby, które potrafią zrobić ponad sto malutkich, kształtnych pierożków, ja do wykrawania ciasta wzięłam największą szklankę jaką miałam Składniki (na ok 40 dużych pierogów): Ciasto: • 350 g mąki pszennej • duża szczypta soli • 180 ml wrzątku • łyżka oleju Farsz: • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego • 150 g pieczarek • niewielka cebula • jajko • sól, pieprz •masło Przygotowanie(...)Zbieramy się za ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej. Wodę podgrzewamy, aby była dość ciepła, ale nie gorąca. Zagniatamy ciasto przez kilka minut. W razie konieczności podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Następnie dzielimy je na dwie części, które kolejno rozwałkowujemy na cienki placek. Pamiętamy, żeby najpierw obsypać stolnicę mąką. Z ciasta szklanką wykrawamy kółka

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi z jagodami 157

mieszamy z mąką ziemniaczaną (na 500g jagód ok. 2 łyżki mąki ziemniaczanej). Mąkę dodajemy po to aby sok, który się wydzieli z jagód podczas gotowania nie rozkleił pierogów.   Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki duża szczypta soli około 200 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy oliwę i zaczynamy powoli wszystko(...)słabo nam się sklejają to trzeba brzegi ciasta posmarować wodą). Przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie 3-5 minut (od czasu wypłynięcia) w zależności od grubości ciasta. Ugotowane pierogi świetnie smakują polane śmietaną lub jeśli ktoś lubi w wersji na słodko polane masłem i posypane cukrem. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pierogi ze szpinakiem 131

ze szpinakiem i serem feta, z dodatkiem czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie (link tutaj ) Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści(...)Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fetę i zamieszać aż do połączenia składników. Z przygotowanego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując mąką. Farsz wykładać łyżką na ciasto (ok. 1 łyżki do jednego pieroga). Przykrywać od góry ciastem i wykrawać pierogi (przy pomocy szklanki lub wykrawaczki do pierogów). W dużym

Bullio

Proponowane wyszukiwania