dlatego postanowiłam poeksperymentować i zrobić makaron w kształcie gwiazdek z ciasta na pierogi, bo pierogi to obowiązkowo robi się u mnie na Wigilię 😉 Z tego przepisu ciasto na pierogi wychodzi niezwykle miękkie i elastyczne, więc i makaron wyszedł miękki. Wystarczy tylko odłożyć trochę ciasta na pierogi oraz masy makowej podczas robienia makowca i dodatkową potrawę mamy(...)gotową! Kształt makaronu możemy nadać dowolny, choć muszę przyznać, że gwiazdki świetnie prezentują się na świątecznym stole ⭐ Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Masa makowa: 3/4 szklanki maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych owoców Helio 2 łyżki masła skórka z 1/2 pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: biała
Kuchnia MagdaLenyjogurtowy Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Ciasto Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko i sól. Stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 -30 minut. Po tym czasie ciasto będzie miękkie i elastyczne. Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę z pierogami. Ciasto wyjmujemy z folii i dzielimy(...)drewnianą łyżką. Po ponownym zagotowaniu się wody i wypłynięciu pierogów na wierzch, zmniejszamy gaz i gotujemy pierogi około 2 minut. Czas gotowania zależy oczywiście od grubości ciasta i wielkości pierogów. Pierogi wyjmujemy z wody przy pomocy łyżki cedzakowej. Świeżo ugotowane pierogi podajemy z sosem jogurtowym. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniPyszne i dość szybkie danie dziś przedstawiam. Pieróg z ciasta francuskiego jest idealny na obiad, czy wczesną kolację. To danie bardzo pożywne i bardzo aromatyczne, polecam do wypróbowania. Lubicie takie dania? Do czego używacie ciasta francuskiego? Pieróg z ciasta francuskiego ze szpinakiem, boczniakami i mozzarellą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieznacznie zmniejszyły swoją objętość. Potem dodać rozkruszoną fetę, doprawić do smaku, soli nie za dużo bo ser już jest słony. Gotowy farsz odstawić do wystudzenia. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę wsypać do miski, wymieszać(...)szczyptą soli i jajkiem. Dodać goracą wodę z rozpuszczoną margaryną i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem rozwałkować na średnią grubość i wykrawać koła, ja zrobiłam duże pierogi i wykroiłam koła o średnicy 10cm. Na każde koło nakładać ok łyżki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta
Monia miesza i gotujepyszne :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli czereśnie cynamon 2 łyżki zwykłego cukru do podania: jogurt naturalny/śmietana Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać(...)przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i odstawić na 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno uzyskać konsystencję plasteliny). Czereśnie umyć i pozbawić pestek. Na sam koniec posypać je cynamonem i zwykłym cukrem. Blat oprószyć odrobiną mąką i rozwałkować na nim ciasto na pierogi (najlepiej ciasto podzielić na 4 części
Ugotowaćjest do nich znakomitym dodatkiem. Nie wiem jak takie pierogi będą smakowały po odsmażeniu, jadłam tylko świeżo ugotowane i takie były pyszne. Polecam! składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (na ok 35 szt) 200 g łososia wędzonego - może być sałatkowy 100 g fety garść koperku(...)ząbki czosnku - starte sól pieprz przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić
Stare Garymąki pszennej tortowej 1 szklanka wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli 0,5 kg twarogu 300 g jagód 4 łyżki zwykłego cukru do podania: jogurt naturalny/śmietana Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać(...)wrzącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i odstawić na 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno uzyskać konsystencję plasteliny). Twaróg, jagody i cukier delikatnie połączyć ze sobą. Blat oprószyć odrobiną mąką i rozwałkować na nim ciasto na pierogi (najlepiej ciasto podzielić na 4 części i nieużywane
UgotowaćMoże warto złamać wigilijną tradycję i podać właśnie takie pierogi? :) Ciasto na pierogi: -1/2 kg mąki -1/2 szklanki letniej wody -4 łyżki oleju Mąkę przesiewamy, dodajemy olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto, stopniowo dodając wodę. Cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)Wykładamy farsz do miseczki i odstawiamy do wystygnięcia. Nakładamy na środek każdego kółka farsz. Składamy ciasto na pół i zlepiamy brzegi, uważając aby farsz nie dostał się pod brzegi ciasta. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i partiami wrzucamy pierogi. Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 2 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową na talerz
Kulinarne przemysleniadrugie zawiera chemię i konserwanty, nie polecam. Ciasto rozwałkuj cienko na blacie lub stolnicy. Szklanką wykrawaj krążki. Ja użyłam takiej po małej Nutelli, na pewno każdy ma taką w domu :) Na placek ciasta nakładaj dużo farszu, tak gdzieś półtorej łyżeczki. Złóż i zagnieć brzegi. Uważaj, by farsz nie dostał się między brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie(...)marchewkę, cebulkę, czosnek i natkę pietruszki oraz przyprawy. Wyszły delikatniejsze w smaku i równie pyszne. Zrobiłam je jednak z podwójnej ilości ciasta i reszty składników. Niestety zbyt grubo rozwałkowałam ciasto i zamiast 80, wyszło mi ok 64 pierogów. Zostało mi więc trochę farszu, a nie opłacało mi się dorabiać ciasta i nie miałam już na to czasu. Wykorzystałam
Anioszek w kuchnismaż 1 minutę. Następnie dodaj passatę, dopraw solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryka mielona. Całość gotuj na małym ogniu około 10 minut. Odstaw do przestygnięcia. Ciasto na pierogi: Do miski wsyp mąkę, dodaj masło i 3/4 szklanki wody, zacznij wyrabiać ciasto, dolewając gorącą wodę w razie potrzeby. Wyrabiaj do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto możesz również(...)solą, pieprzem, cukrem i ziołami prowansalskimi, ponownie wymieszaj. Czas na lepienie! Blat podsyp mąką. Ciasto pierogowe wałkuj partiami. Wykrawaj w cieście kółka szklanką. Nałóż farsz i zlep brzegi. Jeśli ciasto nie będzie chciało się lepić możesz wspomóc się odrobiną wody, świetnie sklei brzegi ciasta. Pierogi wrzucaj partiami na osoloną i zagotowaną wodę. Gotuj około 1 – 2 minut
Moja pasja smakumożna przygotować pierogi ze słodkiej kapusty. Jak zrobić tradycyjne, postne pierogi na święta - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na pierogi z kiszoną kapustą: Na ciasto pierogowe: 0,5 kg mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania 1 jajko 1/2 płaskiej łyżeczki soli ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1/4 szklanki ciepłego mleka Farsz(...)przepis. Przygotowanie pierogów: Krok 1. Przygotować ciasto na pierogi : wszystkie składniki połączyć, następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (można w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe ciasto pierogowe uformować w kulę i przykryć czystą ściereczką kuchenną. Ciasto na pierogi fot. Moja Książka Kucharska Krok 2. grzyby namoczyć w mleku z wodą (pół na pół), najlepiej dzień wcześniej kapustę
Moja Książka Kucharskaboczku. Korzystajcie z przepisu na pierogi z kapustą i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na pierogi ze słodkiej kapusty i pieczarkami. Składniki na pierogi z kapustą: Ciasto pierogowe: 2,5 szklanki mąki pszennej ok. 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1 łyżeczka oleju lub miękkiego masła szczypta soli Farsz na pierogi z kapustą(...)drobno posiekać. Posiekać jajka ugotowane na twardo. Krok 2. Przygotować ciasto na pierogi z kapustą: Wszystkie składniki na ciasto pierogowe połączyć i wyrobić gładkie oraz elastyczne ciasto (może być w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe ciasto na pierogi uformować w kulę i przykryć czystą, kuchenną ściereczką. Krok 3. W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło lub oliwę, wrzucić
Moja Książka KucharskaPierogi to coś co my Polacy bardzo lubimy. Tym razem zrobiłam z kaszą. Pycha Ciasto na pierogi znajdziecie tutaj – Pierogi z jagodami przepis od babuni Ciasto to jest rewelacyjne, nie ma co szukać innego Nadzienie – woreczek kaszy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kaszę wyjąć z woreczka i ostudzić. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, tylko tyle(...)musi być wyrazisty i lekko ostry. Wszystko zmiksować przez maszynkę do mielenia mięsa, ale z dużymi dziurkami. Nie jest to konieczne, ale farsz się lepiej nakłada. Wykonanie – ciasto na pierogi rozwałkować na mocno podsypanej mąką stolnicę. Wycinać kółka, nałożyć farsz i dokładnie zakleić Do gotującej się wody wrzucać pierogi i gotować 2 minuty. Wyjąć za pomocą łyżki
Kuchnia PokoleńZresztą wszystko mi zawsze smakuje, bo na ten dzień z jeszcze większą miłością się gotuje. W tym roku drożdżowe pierogi przygotowałam, w których farsz z kwaśnej kapusty i prawdziwków schowałam. Ciasto delikatne z wyrazistym farszem - kwaśnym, ostrym, grzybowym - kontrastowało, ale smakowo idealnie współgrało. Pierożki same na ciepło zjadane, lub barszczykiem czerwonym(...)pieprzem na ostro. Odstawiamy do przestygnięcia. ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 100g mąki, mieszamy i pozostawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy, sól, olej, jajko i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy mąki, mieszamy, a następnie wyrabiamy na, gładkie elastyczne ciasto jak na pierogi. Ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy
Moniki Smakołykiduża cebula woreczek kaszy bulgur świeży tymianek - gałązka ząbek czosnku świeża pietruszka pieprz, sól dla smaku masło do podsmażenia grzybów Składniki na ciasto - pierogi: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli Jak przygotować farsz: Grzyby oczyścić, pokroić w bardzo drobną(...)wodę - aby składniki się połączyły. Zagniatamy ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być też miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować. Dzielimy je na kilka kawałków, które potem rozwałkowujemy - na bardzo cienkie ! Wycinamy szklanką kółka. Wycięte kółka ponownie rozwałkowujemy - ciasto musi być cienkie ! Następnie nakładamy farsz. Wrzucamy
dlaSmaQ