pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:10/319)

GWIAZDKI Z MAKIEM 193

dlatego postanowiłam poeksperymentować i zrobić makaron w kształcie gwiazdek z ciasta na pierogi, bo pierogi to obowiązkowo robi się u mnie na Wigilię 😉 Z tego przepisu ciasto na pierogi wychodzi niezwykle miękkie i elastyczne, więc i makaron wyszedł miękki. Wystarczy tylko odłożyć trochę ciasta na pierogi oraz masy makowej podczas robienia makowca i dodatkową potrawę mamy(...)gotową! Kształt makaronu możemy nadać dowolny, choć muszę przyznać, że gwiazdki świetnie prezentują się na świątecznym stole ⭐    Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Masa makowa: 3/4 szklanki maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych owoców Helio 2 łyżki masła skórka z 1/2 pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: biała

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z serem i jagodami 238

jogurtowy Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Ciasto Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko i sól. Stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 -30 minut. Po tym czasie ciasto będzie miękkie i elastyczne. Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę z pierogami. Ciasto wyjmujemy z folii i dzielimy(...)drewnianą łyżką. Po ponownym zagotowaniu się wody i wypłynięciu pierogów na wierzch, zmniejszamy gaz i gotujemy pierogi około 2 minut. Czas gotowania zależy oczywiście od grubości ciasta i wielkości pierogów. Pierogi wyjmujemy z wody przy pomocy łyżki cedzakowej. Świeżo ugotowane pierogi podajemy z sosem jogurtowym. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Pieróg z ciasta francuskiego ze szpinakiem, boczniakami i mozzarellą 217

Pyszne i dość szybkie danie dziś przedstawiam. Pieróg z ciasta francuskiego jest idealny na obiad, czy wczesną kolację. To danie bardzo pożywne i bardzo aromatyczne, polecam do wypróbowania. Lubicie takie dania? Do czego używacie ciasta francuskiego? Pieróg z ciasta francuskiego ze szpinakiem, boczniakami i mozzarellą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pierogi ze szpinakiem i botwiną 228

znacznie zmniejszyły swoją objętość. Potem dodać rozkruszoną fetę, doprawić do smaku, soli nie za dużo bo ser już jest słony. Gotowy farsz odstawić do wystudzenia. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę wsypać do miski, wymieszać(...)szczyptą soli i jajkiem. Dodać goracą wodę z rozpuszczoną margaryną i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem rozwałkować na średnią grubość i wykrawać koła, ja zrobiłam duże pierogi i wykroiłam koła o średnicy 10cm. Na każde koło nakładać ok łyżki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta

Monia miesza i gotuje
Pierogi z czereśniami 186

pyszne :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli czereśnie  cynamon 2 łyżki zwykłego cukru do podania: jogurt naturalny/śmietana Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać(...)przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i odstawić na 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno uzyskać konsystencję plasteliny). Czereśnie umyć i pozbawić pestek. Na sam koniec posypać je cynamonem i zwykłym cukrem.  Blat oprószyć odrobiną mąką i rozwałkować na nim ciasto na pierogi (najlepiej ciasto podzielić na 4 części

Ugotować
Pierogi z łososiem wędzonym 234

jest do nich znakomitym dodatkiem. Nie wiem jak takie pierogi będą smakowały po odsmażeniu, jadłam tylko świeżo ugotowane i takie były pyszne. Polecam! składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz    (na ok 35 szt) 200 g łososia wędzonego - może być sałatkowy 100 g fety garść koperku(...)ząbki czosnku - starte sól pieprz przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody,  jeżeli  za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić

Stare Gary
Pierogi z twarogiem i jagodami 187

mąki pszennej tortowej 1 szklanka wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli 0,5 kg twarogu 300 g jagód 4 łyżki zwykłego cukru do podania: jogurt naturalny/śmietana Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać(...)wrzącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i odstawić na 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno uzyskać konsystencję plasteliny). Twaróg, jagody i cukier delikatnie połączyć ze sobą. Blat oprószyć odrobiną mąką i rozwałkować na nim ciasto na pierogi (najlepiej ciasto podzielić na 4 części i nieużywane

Ugotować
Pierogi z kurkami 178

Może warto złamać wigilijną tradycję i podać właśnie takie pierogi? :)  Ciasto na pierogi: -1/2 kg mąki -1/2 szklanki letniej wody -4 łyżki oleju Mąkę przesiewamy,  dodajemy olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto, stopniowo dodając wodę.  Cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)Wykładamy farsz do miseczki i odstawiamy do wystygnięcia. Nakładamy na środek każdego kółka  farsz. Składamy ciasto na pół i zlepiamy brzegi, uważając aby farsz nie dostał się pod brzegi ciasta. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i partiami wrzucamy pierogi. Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 2 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową na talerz

Kulinarne przemyslenia
Pierogi z kaszą gryczaną i mielonym mięsem 340

drugie zawiera chemię i konserwanty, nie polecam. Ciasto rozwałkuj cienko na blacie lub stolnicy. Szklanką wykrawaj krążki. Ja użyłam takiej po małej Nutelli, na pewno każdy ma taką w domu :) Na placek ciasta nakładaj dużo farszu, tak gdzieś półtorej łyżeczki. Złóż i zagnieć brzegi. Uważaj, by farsz nie dostał się między brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie(...)marchewkę, cebulkę, czosnek i natkę pietruszki oraz przyprawy. Wyszły delikatniejsze w smaku i równie pyszne. Zrobiłam je jednak z podwójnej ilości ciasta i reszty składników. Niestety zbyt grubo rozwałkowałam ciasto i zamiast 80, wyszło mi ok 64 pierogów.  Zostało mi więc trochę farszu, a nie opłacało mi się dorabiać ciasta i nie miałam już na to czasu. Wykorzystałam

Anioszek w kuchni
Pierogi z mozzarellą, mascarpone i suszonymi pomidorami. Najlepsze! Warsztaty Kamis #wystarczydlawszystkich 226

smaż 1 minutę. Następnie dodaj passatę, dopraw solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryka mielona. Całość gotuj na małym ogniu około 10 minut. Odstaw do przestygnięcia. Ciasto na pierogi: Do miski wsyp mąkę, dodaj masło i 3/4 szklanki wody, zacznij wyrabiać ciasto, dolewając gorącą wodę w razie potrzeby. Wyrabiaj do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto możesz również(...)solą, pieprzem, cukrem i ziołami prowansalskimi, ponownie wymieszaj. Czas na lepienie! Blat podsyp mąką. Ciasto pierogowe wałkuj partiami. Wykrawaj w cieście kółka szklanką. Nałóż farsz i zlep brzegi. Jeśli ciasto nie będzie chciało się lepić możesz wspomóc się odrobiną wody, świetnie sklei brzegi ciasta. Pierogi wrzucaj partiami na osoloną i zagotowaną wodę. Gotuj około 1 – 2 minut

Moja pasja smaku
Pierogi z kapustą kiszoną siostry Anastazji: Przepis, jak zrobić 721

można przygotować pierogi ze słodkiej kapusty. Jak zrobić tradycyjne, postne pierogi na święta - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na pierogi z kiszoną kapustą: Na ciasto pierogowe: 0,5 kg mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania 1 jajko 1/2 płaskiej łyżeczki soli ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1/4 szklanki ciepłego mleka Farsz(...)przepis. Przygotowanie pierogów: Krok 1. Przygotować ciasto na pierogi : wszystkie składniki połączyć, następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (można w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe ciasto pierogowe uformować w kulę i przykryć czystą ściereczką kuchenną. Ciasto na pierogi fot. Moja Książka Kucharska Krok 2. grzyby namoczyć w mleku z wodą (pół na pół), najlepiej dzień wcześniej kapustę

Moja Książka Kucharska
PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI, postne 175

boczku. Korzystajcie z przepisu na pierogi z kapustą i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na pierogi ze słodkiej kapusty i pieczarkami. Składniki na pierogi z kapustą: Ciasto pierogowe: 2,5 szklanki mąki pszennej ok. 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1 łyżeczka oleju lub miękkiego masła szczypta soli Farsz na pierogi z kapustą(...)drobno posiekać. Posiekać jajka ugotowane na twardo. Krok 2. Przygotować ciasto na pierogi z kapustą: Wszystkie składniki na ciasto pierogowe połączyć i wyrobić gładkie oraz elastyczne ciasto (może być w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe ciasto na pierogi uformować w kulę i przykryć czystą, kuchenną ściereczką. Krok 3. W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło lub oliwę, wrzucić

Moja Książka Kucharska
Pierogi z kaszą, podsmażane 172

Pierogi to coś co my Polacy bardzo lubimy. Tym razem zrobiłam z kaszą. Pycha Ciasto na pierogi znajdziecie tutaj – Pierogi z jagodami przepis od babuni Ciasto to jest rewelacyjne, nie ma co szukać innego Nadzienie – woreczek kaszy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kaszę wyjąć z woreczka i ostudzić. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, tylko tyle(...)musi być wyrazisty i lekko ostry. Wszystko zmiksować przez maszynkę do mielenia mięsa, ale z dużymi dziurkami. Nie jest to konieczne, ale farsz się lepiej nakłada. Wykonanie – ciasto na pierogi rozwałkować na mocno podsypanej mąką stolnicę. Wycinać kółka, nałożyć farsz i dokładnie zakleić Do gotującej się wody wrzucać pierogi i gotować 2 minuty. Wyjąć za pomocą łyżki

Kuchnia Pokoleń
Drożdżowe pierogi z kwaśną kapustą i grzybami 212

Zresztą wszystko mi zawsze smakuje, bo na ten dzień z jeszcze większą miłością się gotuje.   W tym roku  drożdżowe  pierogi  przygotowałam, w których farsz z kwaśnej kapusty i prawdziwków schowałam. Ciasto delikatne z wyrazistym  farszem  - kwaśnym, ostrym, grzybowym - kontrastowało, ale smakowo idealnie współgrało. Pierożki same na ciepło zjadane, lub  barszczykiem czerwonym(...)pieprzem na ostro. Odstawiamy do przestygnięcia. ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 100g mąki, mieszamy i pozostawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy, sól, olej, jajko i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy mąki, mieszamy, a następnie wyrabiamy na, gładkie elastyczne ciasto jak na pierogi.   Ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy

Moniki Smakołyki
Pierogi z grzybami i kaszą bulgur 329

duża cebula   woreczek kaszy bulgur  świeży tymianek - gałązka ząbek czosnku  świeża pietruszka pieprz, sól dla smaku masło do podsmażenia grzybów Składniki na  ciasto - pierogi: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli Jak przygotować farsz:  Grzyby oczyścić, pokroić w bardzo drobną(...)wodę -  aby składniki się połączyły. Zagniatamy ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być też miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować. Dzielimy je  na kilka kawałków, które potem rozwałkowujemy - na bardzo cienkie ! Wycinamy szklanką kółka.  Wycięte kółka ponownie rozwałkowujemy - ciasto musi być cienkie ! Następnie nakładamy farsz. Wrzucamy

dlaSmaQ