pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:31/319)

Przepis na ravioli z serem ricotta i łososiem 190

kwadratowe pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami – najczęściej szpinakiem. Lubię lepić wszelkie pierogi. Ja postanowiłam zrobić ciasto z semoliny, jajek i odrobiny soli. Ciasto na ravioli można przygotować wg przepisu na pierogi z tego przepisu: Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Ciasto przygotowałam podobnie jak na cannelloni z farszem ricotta z kalafiorem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z borówkami 162

farsz: - 300 g borówek - cukier Dodatkowo: - jogurt grecki - kilka borówek do posypania. - i cukier do polania pierogów Składniki na ok. 50 sztuk pierogów. Najpierw robimy ciasto na pierogi. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i dajemy sól, jajko, olej, wodę i zarabiamy(...)ciasto. Następnie tak wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 min. Kolejnym krokiem są borówki, które myjemy, odrywamy ogonki jeżeli są i suszymy. Po 30 minutach wyciągamy ciasto, wałkujemy i wycinamy szklanką kółeczka. Potem nakładamy po 1 łyżeczce borówek, posypujemy małą ilością cukru – tak nie więcej niż połowa płaskiej łyżeczki cukru – i dokładnie zlepiamy boki naszych pierogów

Kuchenne Wariacje
Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem 159

dynię wciąż w pełni! Na każdym kroku natykamy się na coś z dynią związanego. I bardzo dobrze, bo to niezwykle jesienne i apetyczne warzywo! Idealne na zupy, ciasta, pierogi, rissotta, dania z makaronem, zapiekanki i.. tarty :) I to właśnie dyniowa tarta będzie dzisiaj królować!  Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem Przygotowanie tarty uważam za bardzo wdzięczne zadanie(...)mąki kukurydzianej 1 żółtko 125 g masła 50 ml wody przyprawy: sól, pieprz, kurkuma Do przesianej mąki dodajemy masło i rozdrabniamy. Następnie dokładamy pozostałe składniki i ugniatamy ciasto. Odkładamy je do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu, ciasto rozgniatamy w foremce do tarty, brzegi odcinamy. Przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy niewielką ilość ryżu, fasoli, grochu. Pieczemy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Tradycyjne pierogi z jagodami 151

pierogi w naszym domu przygotowywał tata. Nasz tata lepił pierogi z różnymi farszami, a przygotowywał je bardzo często, ale 2-3 razy w sezonie letnim, zagniatał ciasto na pierogi i nadziewał je własnoręcznie zebranymi w lesie czarnymi, słodkimi jagodami. To danie to prostota i niezapomniany smak, który na zawsze będzie kojarzył mi się z beztroskim dzieciństwem. Potem(...)ciasto lekko przestygnie wyrabiamy ciasto ręką aż powstanie elastyczne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i przykrywamy je (najlepiej miską) na ok. 30 minut, aby ciasto jak to się mówi „odpoczęło”. Po tym czasie ciasto pierogowe ponownie wyrabiamy i wałkujemy na stolnicy, ciasto jest bardzo elastyczne i nie lepi się do stolnicy, nie wymaga więc podsypywania mąką podczas wałkowania. Z ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z ziemniakami 179

takie dobre. Moim zdaniem są lepsze od pierogów ruskich, ale to jest, jak wiadomo, kwestia gustu :) Zapraszam na pyszne pierogi z ziemniakami.  Składniki na ciasto (na 70 cieniutkich pierogów): 500 g mąki 3 łyżki oliwy około 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 1 kg ziemniaków 2 duże cebule 1 płaska łyżeczka majeranku(...)Wykonanie pierogów: Składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się miękkie, sprężyste i przestanie lepić się do rąk. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Blat lekko posypujemy mąką i kolejne partie ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Z ciasta wykrajamy krążki. Na środku

Smak mojego domu
Pierogi ruskie 157

Pierogi ruskie Dzisiaj postanowiłam zrobić na obiad pierogi ruskie  Zawsze pierogi robiłam z ciasta do którego dolewałam wody ale tym razem postanowiłam zrobić je na mleku, jaki efekt? Ciasto w smaku aksamitne, delikatne po prostu przepyszne, koniecznie musicie spróbować. Jedyny mankament to ten, że w Danii nie dostanę normalnego twarogu więc do farszu użyłam coś podobnego(...)mąki, i zaczynamy ugniatanie ciasta. Uwaga - proszę się nie poparzyć.   9. Ciasto ugniatamy tak długo aż będzie gładkie i elastyczne, po czym przekrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min aby odpoczęło.  10. po 15 min zaczynamy wałkowanie ciasta, po czym robimy kółeczka szklanką lub formierką do pierogów. ( ja użyłam formierki

Mój pomysł na
Pierogi z kaczką 170

mała cebulka - 1 łyżeczka masła - sól, pieprz Składniki na omastę: - 1 łyżka masła - 1 mała cebulka - sól, pieprz - świeży rozmaryn Dodatkowo 2 łyżki masła do smażenia. Najpierw robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy na stolnicę i robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy sól(...)wodę i olej i powoli zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo że jak go przetniemy na pół będziemy widzieć pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie odciskamy z niej wodę. Na maśle rumienimy cebulkę. Do pierogów użyliśmy mięso gotowanej kaczki z rosołu

Kuchenne Wariacje
Pasta do chleba z pieczonej dyni, papryki, czosnku i suszonych pomidorów 180

informatyce jest coś takiego jak dziel i zwyciężaj…tak jest z dynią. Całą na raz ciężko przerobić na dania, dlatego pure, które można zamrażać i cieszyć się ciastem, pierogami czy choćby zupą dyniową w zimie, jest niezwykle uniwersalnym rozwiązaniem. W Stanach pure dyniowe dostępne jest w sklepach, w puszce. U nas, jeszcze nie widziałam takiego wynalazku, ale pewnie(...)dodajemy więcej zalewy z pomidorów. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-chleba-pieczonej-dyni-papryki-czosnku-suszonych-pomidorow/ MieszamWGarnku Artykuł Pasta do chleba z pieczonej dyni, papryki, czosnku i suszonych pomidorów pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Florian Ogień czy Woda - pyszne polskie smaki w Warszawie 131

kaczką, żurawiną i orzechami laskowymi, podane na powidłach z  cebuli (33 zł). Jakie to było pyszne! Musze przyznać, że dawno nie jadłam w restauracji tak pysznych pierogów. Ciasto cienkie, miękkie i elastyczne z bardzo duża ilością mięsnego farszu. Sam farsz bardzo smaczny, delikatny i nieprzesuszony. Idealny! Drugim daniem były policzki wołowe podane z puree z pieczonego czosnku

Kulinarne przygody Gatity
Recenzja robota z Lidl Polska Silver Crest MONSIEUR CUISINE 155

gotować zupę "mieszając".  Obroty w prawo służą do cięcia- miskowania, blendowania czy siekania.  Funkcją zagniatania możemy zagniatać nawet najcięższe ciasta tj. na chleb, pizzę czy ciasto na pierogi. Waga ciasta do 500 g. Gotowanie na parze- nic innego jak parowar, mamy dwie tacki plus koszyczek do misy. Korzystając z funkcji gotowania na parze, spokojnie przygotujesz obiad

SMYKWKUCHNI
Pierogi gryczane z policzkami cielęcymi i pieczonymi warzywami oraz sosem z bulionu 119

Pewnego dnia po obiedzie zostało półtorej porcji policzków cielęcych. Można je było po prostu zjeść, ale można też było przygotować dwie porcje pierogów. Gryczane ciasto na pierogi o charakterystycznym smaku, farsz z policzków i cebuli a do tego posypka z pieczonych warzyw i sos z mocno zredukowanego bulionu. Pycha! Warto to zaplanować właśnie na dwa dni, bo żeby

Milion Smaków
Koktajl truskawkowy 164

Wreszcie są! Aromatyczne, czerwone, słodkie - truskawki prosto z pola. Wczoraj już były pierogi, ciasto z truskawkami, a dziś zmiksowałam pyszny koktajl. Prościej chyba się nie da - truskawki i mleko. Oczywiście zamiast mleka nada się jogurt, maślanka, kefir albo mleka roślinne. Kto woli słodsze, może dosłodzić syropem z agawy lub cukrem. Na 2 porcje potrzebujemy 300ml mleka i dwie garści

Obiad gotowy
LEKKA ZUPA NA KAPUŚCIE 255

okresie świątecznym, pełnym ciast, pierogów i pasztetów, pora na coś lekkiego! Popatrzyłam co mam w lodówce i zrobiłam delikatna zupę warzywną. Nie jest ona sycąca, więc jesli chcielibyście sie najeść, polecam zjęść ja w towarzystwie ryżu albo upiec kilka grzanek. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Domowy makaron 146

przesiewam szklankę mąki, robię dołeczek, wbijam jajka i dodaję margarynę i sól. Mieszam ostrzem noża i dosypuję jeszcze tyle mąki aby uzyskać elastyczne, ale bardziej twarde niż na pierogi, ciasto. Ciasto dokładnie zagniatam i wałkuję na bardzo cienki placek, podsypując go mąką. Rozwałkowane ciasto odstawiam na ok pół godziny aby podeschło. Następnie oprószam go delikatnie mąką i zwijam

Smakołyki Asi
Wiśnie bez Cukru na Zimę w Soku Własnym 221

Witam serdecznie Propozycja na przygotowanie wiśni w soku własnym na zimę, tak przygotowane wiśnie można użyć do deserów, ciast, pierogów, knedli itp.. Będziemy potrzebować: na 1 kg wydrylowanych wiśni będziemy potrzebować 3 słoiczki 300 ml wydrylowane wiśnie słoiki Link do filmu z przygotowania: Wiśnie bez cukru w soku własnym https://www.youtube.com/watch?v=sfTqz5D-GWI Przygotowanie: Wiśnie dokładnie płuczę na durszlaku

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania