Choć to jedno z prostszych dań, długi czas naprawdę nie cierpiałam robić pierogów. Nie pasował mi ani smak, ani konsystencja ciasta, do momentu rodzinnego odkrycia poniższego przepisu. Z nim kleić pierogi z wszelkim nadzieniem mogłabym każdego dnia. :) W przypadku tego farszu jestem tradycjonalistką. Nie ma lepszych ruskich, niż te okraszone jedynie cebulą i majerankiem. Ciasto: 3,5 szklanki(...)ważne jest tutaj wymierzenie ilości ziemniaków). Ciasto rozwałkowujemy na blacie na grubość ok. 2mm, co jakiś czas podsypując je mąką. Kubkiem, miseczką, słoikiem lub maszynką do nadziewania pierogów wykrajamy w cieście odpowiedniej wielkości kółka. Nakładamy tyle farszu, by dało się je wygodnie i dokładnie zakleić. Najlepiej zaraz po sklejeniu, wrzucamy pierogi na gorącą, osoloną wodę i gotujemy
Kuchenna KontrrewolucyaPrawda, jak wspaniale wyglądają takie pierożki, namawiamy, by się nieco potrudzić i robić je samemu naprawdę warto! Wydaje się, że wszyscy lubią pierogi, prawda, że każdy ma swoje ulubione farsze, ale te z grzybkami i kapustką smakują wielu amatorom, więc je właśnie w ten czas polecamy... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 3/4 szklanki gorącego mleka farsz(...)grzyby dokładnie wszystko połączyć ze sobą doprawiamy pieprzem ziołowym solą i pieprzem świeżo mielonym, smażymy na wolnym ogniu kilka minut. Odstawiamy farsz do wystygnięcia. Na stolnicy zagnieść ciasto na pierogi z podanych składników, rozwałkować ciasto, szklanką wykrawać kółka. Łyżeczką nakładamy farsz, zlepiamy pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie do chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy
kgwjanczewokroku opisałam jak zrobić idealne ciasto i jak gotować pierogi. - pierogi z truskawkami bez dodatku cukru - świetny pomysł na obiad dla całej rodziny - sprawdzony przepis na ciasto do pierogów z owocami
AniaGotuje.plnaprawdę pyszna. Cynamon pozwolił wydobyć z dyni korzenne nuty, jednocześnie zaskakująco dobrze grając z kiełbasą (pomysł na połączenie cynamonu i mięsa zaczerpnęłam w mojej ukochanej kuchni greckiej). Pierogi zawinęłam w ciasto wypróbowane w przepisie na empanadas z tuńczykiem, jednak tym razem zrobiłam je "w wersji light" - bez smalcu i wina. Przygotowanie empanadas jest o wiele mniej kłopotliwe niż(...)dyni. Dodaj posiekany szczypiorek, cynamon, sól i pieprz do smaku i wymieszaj. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Wytnij z ciasta duże koła (ja użyłam miseczki o średnicy 10 cm.). Na każdym krążku ciasta ułóż po 1 łyżce nadzienia. Brzegi ciasta zlep jak przy pierogach, możesz zrobić ozdobną falbankę lub użyć widelca, aby uzyskać ładny wzorek. Nalej olej
Chilli Czosnek i Oliwawody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masełkiem lub śmietaną
Domowy Smak JedzeniaSekretem ich cudnego, intensywnie pomarańczowego koloru jest Koncentrat Pomidorowy Pudliszki - soczysty, przygotowywany z najlepszych pomidorów długo dojrzewających w słońcu, niezawodny w każdej kuchni... Ale Słoiczek koncentratu dodany do ciasta na pierogi, nadaje im nie tylko cudnego koloru, lecz przede wszystkim pysznego aromatu! Pierogi smakują genialnie: wyrazisty, pomidorowy smak łączy się idealnie z delikatną ricottą i dobrze doprawionym szpinakiem(...)sól i pieprz do smaku WYKONANIE: W dużym garnku zagotuj wodę z solą oraz 1 łyżeczka oleju. CIASTO: Wszystkie składniki umieść w misie miksera i za pomocą haka wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Możesz również wysypać składniki na stolnicę i wyrobić ciasto ręcznie (uważając na gorącą wodę!). FARSZ: Na patelni rozgrzej olej z masłem i zeszklij posiekaną w drobną kostkę
Słodko-Słony Świat Ilonyprzesmażam. Kapusta wciąż się dusi (moja potrzebowała trochę ponad godziny). Ja w tym czasie zagniatam ciasto i odstawiam go, by odpoczęło. O, chyba i kapusta już gotowa, mieszam więc i doprawiam nadzienie, studzę. Gdy już mam gotowe ciasto i nadzienie, pozostaje "tylko" ulepienie pierogów. Bawię się trochę, robiąc na niektórych z nich falbankę, by później usłyszeć(...)doprawić do smaku (liść laurowy wyjąć), odstawić do ostudzenia. Przygotować ciasto: mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować ok 1 minuty od wypłynięcia (czas gotowania zależy
Obiad gotowyWyłożyć ciasto i energicznie wyrobić. Ciasto na pierożki można przygotować na 2 sposoby; Sposób 1: ciasto podzielić na 12 części i każdą część rozwałkować na placek o grubości 5 mm Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto(...)odstawić do wystudzenia 3. Podsmażyć mięso 4. Dodać cebulę 5. Całość podsmażyć i wystudzić 6. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki na ciasto 7. Ciasto zagnieść i rozwałkować 8. Wyciąć okręgi 9. Nałożyć farsz 10. Zlepić pierogi 11. Obtoczyć pierogi w bułce tartej 12. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor 13. Pieczarki poddusić 14. Dodać śmietankę 15. Rozmieszać
KuchniaWeDwoje.plosobnych garnkach. Przestudzić, kapustę odcedzić z wody i wydusić, zmielić. Cebulką podsmażyć, dodać do zmielonego mięsa i kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Z mąki jajka i wody przygotować ciasto na pierogi. Dobrze wyrobić. Ciasto rozwałkować , wykrawać kółka, napełnić farszem i zlepić. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju 5 - 7 minut od wypłynięcia
Darcia w kuchnizmielić wraz z twarogiem. Cebulkę obrać, pokroić w kosteczkę, delikatnie podsmażyć, dodać do zmielonego farszu. Doprawić solą i pieprzem i wegetą. Z mąki jajka i wody przygotować ciasto na pierogi. Dobrze wyrobić. Ciasto rozwałkować , wykrawać kółka, napełnić farszem i zlepić. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez ok 2 - 3 minuty od wypłynięcia
Darcia w kuchniugotowanych ziemniaków 5 średnich cebul 2 łyżki skwarek 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu 2 łyżki oleju Ciasto na pierogi: 600 g mąki pszennej 340 g gorącej wody 60 g oleju 1 łyżeczka soli Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Odważamy odpowiednią ilość(...)solą i olejem i zagniatamy ręcznie bądź w mikserze. Stopniowo dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie łatwo odchodziło od ręki. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10-15 minut do odpoczęcia. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki (nie za cienkie żeby pierogi nie pękały podczas gotowania, tak ze 2 mm będzie dobrze) i szklanką wycinamy kółka
Marder&Marder Manufacturemąki 125 g wody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone domowym masłem klarowanym, posypane kandyzowaną skórką pomarańczową oraz pokruszonymi orzechami
Domowy Smak Jedzeniaciasto pierogowe z mąki orkiszowej :) Ciasto jest sprężyste i delikatne w smaku. Nadaje się zarówno do wykonania uszek jak i pierogów. Najpierw ulepiłam uszka, a z resztki ciasta zrobiłam pierogi z tofu przemieszanym z resztką grzybowego farszu - pycha :) Składniki: Ciasto 300 g mąki orkiszowej typ 650 160 ml gorącej wody 1/4 - 1/2 łyżeczki soli Farsz 40 g suszonych(...)podanych składników zagnieć elastyczne ciasto (najlepiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego, bo woda jest gorąca, ale ręcznie też się da) - ciasto może się lekko kleić, to nic, przestanie podczas wałkowania na stolnicy kiedy podsypiesz je mąką Ciasto rozwałkuj, na stolnicy opruszonej mąką (jeśli się klei możesz mocniej podsypać, ale nie za dużo bo ciasto będzie twarde), na grubość około
pyszne zdrowościwylać łyżkę oliwy, na której podsmażyć drobno pokrojoną zieloną cebulkę. Smażyć przez minutę na małym ogniu. W miseczce wymieszać schłodzoną komosę, ser biały, cebulkę smażoną, sól oraz pieprz. Ciasto na pierogi: mąkę przesiać na stolnicę, uformować mały wianuszek w środek którego wbić jajko. Przemieszać nożem. Dolewać stopniowo letniej wody do momentu(...)którym ciasto uzyska dość luźną konsystencję. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, którą następnie dość cienko rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Na środku każdego ułożyć nadzienie, zlepić dookoła. Resztki ciasta jakie zostaną po wykrojeniu kółek od razu zagnieść, tak aby nie wyschły. Przykryć ściereczką. W garnku zagotować wodę z łyżką soli i oleju. Kiedy woda zacznie się gotować, wkładać do niej pierogi
mecookswylać łyżkę oliwy, na której podsmażyć drobno pokrojoną zieloną cebulkę. Smażyć przez minutę na małym ogniu. W miseczce wymieszać schłodzoną komosę, ser biały, cebulkę smażoną, sól oraz pieprz. Ciasto na pierogi: mąkę przesiać na stolnicę, uformować mały wianuszek w środek którego wbić jajko. Przemieszać nożem. Dolewać stopniowo letniej wody do momentu(...)którym ciasto uzyska dość luźną konsystencję. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, którą następnie dość cienko rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Na środku każdego ułożyć nadzienie, zlepić dookoła. Resztki ciasta jakie zostaną po wykrojeniu kółek od razu zagnieść, tak aby nie wyschły. Przykryć ściereczką. W garnku zagotować wodę z łyżką soli i oleju. Kiedy woda zacznie się gotować, wkładać do niej pierogi
mecooks