pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:40/319)

Pierogi z tartymi ziemniakami. Przepis krok po kroku. 138

Pierogi z tartymi ziemniakami Pierogi z tartymi ziemniakami Składniki:   Ciasto:   3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 żółtko 2 jajka 100-150 ml gorącej wody   Farsz:   1 kg ziemniaków 2 cebule 150 g boczku wędzonego sól, pieprz   Sposób przygotowania:   Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce(...)Odstaw do wystygnięcia.   Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie. 3 szklanki mąki wysyp na stolnicę. Dodaj sól. Dodaj 50 g masła i wymieszaj je z mąką. Następnie dodaj dwa jajka i jedno żółtko. Zmieszaj składniki. W kolejnym kroku dodaj stopniowo gorącą wodę i wyrabiaj ciasto na idealnie gładką masę. Gotowe ciasto na pierogi powinno idealnie odklejać się od dłoni

kuron.com.pl
Pierogi z kapustą i pieczarkami. 209

ciasta dodać jajko i ponownie zamieszać łyżką. Po wymieszaniu dodajemy olej oraz sól i ugniatamy chwilę ciasto, tym razem już rękoma i ciasto gotowe :) Następnie rozwałkowujemy kawałek ciasta i lepimy pierogi. Podczas lepienia pozostałe ciasto należy trzymać przykryte ściereczką. Pierogi można zagotować albo zamrozić bez gotowania(mrozimy poukładane na tacce jeden obok drugiego, kiedy nam się zamrożą można

Moje-pitraszenie
Pierogi ruskie bez sera (wegańskie) 349

rozgniatamy w misce widelcem. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy. Masy nie trzeba dosalać, gdyż zalewa z ogórków jest już słona. Gdy farsz jest gotowy zabieramy się za robienie ciasta na pierogi. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą(...)wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (można to zrobić szklanką). Nakładamy na każde z nich łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. Jeśli ciasto nie chce się kleić możemy delikatnie zwilżyć brzegi wodą. Pierogi wrzucamy

Dieta bez mleka
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 197

lodówki na co najmniej godzinę.** Przygotuj ciasto pierogowe: Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, żółtko, olej, i tyle ciepłej wody (bardzo ciepłej, ale nie wrzącej), by uzyskać jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieć szybko ciasto, uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą, lub przykryj i odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto rozwałkuj cienko na posypanej mąką stolnicy(...)borowiki, pomiędzy plasterkami grzybów umieść pierogi z farszem z dyni. Udekoruj szczypiorkiem. *Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 4-5 pierogów na osobę. Możesz również przygotować ciasto na pierogi według własnego przepisu. ** Możesz również przygotować farsz poprzedniego dnia i wstawić do lodówki na noc. *** Nakładając farsz uważaj na brzegi, w przeciwnym razie pierogi rozkleją się podczas

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Przepis # 11 Żytnie pierogi ze szpinakiem i kurczakiem 158

oleju. Dodałam zmieloną pierś z kurczaka. Kiedy mięso trochę się podsmażyło dodałam szpinak. Całość dusiłam około 10 minut. Następnie doprawiłam powstały farsz i odłożyłam do wystudzenia. Następnie przygotowałam ciasto na pierogi. Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam(...)jajko i powoli dolewałam wodę. Z tak powstałej masy zagniotłam ciasto.  Podzieliłam na mniejsze części. Każdą z części rozwałkowałam i wykroiłam koła. Na każde koło dodałam odrobinę farszu i zlepiłam pieróg:) W garnku zagotowałam wodę z odrobinę soli oraz oliwy z oliwek. Do gotującej się wody włożyłam pierogi i gotowałam przez około 5 minut ( do momentu kiedy

Health-Fit-Life
Pierogi ze szpinakiem 170

fanką. Jest to niby proste danie, ale jednak wymaga jednak trochę pracy. Na dzisiaj przygotowałam pierogi z nadzieniem z szpinaku.  Pierogi ze szpinakiem składniki: 1/2 ciasta na pierogi - przepis znajduje się tutaj  500 g świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi ze szpinakiem wykonanie: Szpinak najlepiej ugotować na parze, odcisnąć(...)się spalić, więc nie smażymy go zbyt długo. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem i całość gotujemy przez 3 minuty. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Pierogi z kaszą gryczaną, mięsem i boczkiem 160

boczkiem. Postanowiłam połączyć oba przepisy w jeden i stąd dzisiejsze pierogi. Boczek wędzony nadaje nadzieniu pysznego smaku i aromatu, a całość zamknięta jest w miękkim cieście. Polecam!       Pierogi z kaszą gryczaną, mięsem i boczkiem   Składniki na około 30 sztuk:   Na ciasto:   260g mąki 120ml letniej wody 1 jajko pół łyżeczki soli(...)cebula     Wykonanie: Ciasto: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko i masło, mieszamy widelcem aż powstaną grudki. Dodajemy wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm (lub wedle swoich preferencji). Z ciasta szklanką wycinamy koła.   Farsz: boczek kroimy w drobną kostkę, jeśli jest tłusty podsmażamy na suchej patelni, jeśli nie to na łyżce tłuszczu

Smak mojej kuchni
PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! ) 325

spędziłam na lepieniu pierogów! Mama już od jakiegoś czasu mnie o nie męczyła, a teraz to ja sama również miałam na nie ochotę. Delikatne ( najlepsze! i sprawdzone! ) ciasto na pierogi obficie wypełnione przepysznym, mięsnym farszem. Idealne z cebulką albo skwarkami. Idealne prosto albo odsmażane na masełku. Pierogi idealne :D Częstujcie się! Zapraszam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna(...)również w maszynce do mielenia. Wrzucamy zeszkloną na maśle cebulkę, podlewamy bulionem i doprawiamy do smaku. Wyrobiony odstawiamy do lodówki na ok, 30 minut. CAŁOŚĆ: Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi i nadziewamy farszem. Zlepiamy pierogi i gotujemy ok. 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Podajemy gorące! Smacznego! INNE SMAKOWITE PIEROGI Z BLOGA

Ostra na Słodko
CIASTO PIEROGOWE 189

Genialne w swojej prostocie ciasto na pierogi. Z dodatkiem masła i jajka, których obecność znacznie poprawia smak i sprężystość ciasta. Sprawdza się szczególnie w przypadku "luźniejszego" nadzienia lub, gdy pierogi mają być mrożone. Łatwo się wyrabia, nie wymaga podsypywania mąką, zawsze wychodzi idealnie elastyczne i miękkie. Daje się bardzo cienko rozwałkowywać, super się rozciąga, dzięki czemu pierogi mają dużo farszu, nie sklejają się i nie pękają - ani podczas gotowania, ani po ugotowaniu. Ulepione pierogi układamy na oprószonej mąką ściereczce i przykrywamy folią spożywczą, aby nie obeschły. SKŁADNIKI / 25-30 sztuk 250 g mąki pszennej (typ 450 lub 500) 125 ml gorącej wody 25 g masła 1/2 łyżeczki soli 1 jajko WYKONANIE Do ciepłej wody dodajemy

cool and minty
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 317

bardzo drobną granulacją, sypka. W barwie lekko kremowa. Mniej lepiąca. Idealna do ciast kruchych, babeczek.   TYP 480 pszenna – mąka szymanowska. Jasna, lekko kremowa. Wszechstronna, do pierogów i klusek, chleba i bułek, ciast i pizzy.   TYP 500 pszenna – mąka wrocławska, poznańska. Wysokoglutenowa, bardzo lepka. Idealna(...)kluski, polskie makarony, pierogi, naleśniki, do ciast drożdżowych, pączków, racuchów, ciast półfrancuskich i ucieranych. Nadaje się do zagęszczania potraw i do zasmażki.   TYP 550 pszenna – mąka luksusowa. Lekko kremowa w kolorze. Do ciast drożdżowych, pączków, faworków, placków smażonych w głębokim tłuszczu. Do ciasta naleśnikowego, makaronowego, pierogowego. Na knedle, kopytka i pierogi.   —WYŻSZE TYPY MĄKI PSZENNEJ

Karo in the Kitchen
Pierogi ruskie 143

przygotowanie ich w większej ilości i zamrożenie ich. Dzięki temu w każdej chwili będziemy mogli przygotować błyskawiczny obiad. Pierogi ruskie (około 80 sztuk) Składniki: podwójna porcja ciasta na pierogi z TEGO PRZEPISU Farsz: 500 g tłustego lub półtłustego sera białego 500 g ziemniaków łyżka suszonego majeranku 2 ząbki czosnku pieprz sól Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie(...)soli. Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas wyrabiania ciasta. Ciasto przygotowujemy dokładnie według tego przepisu. Szklanką wycinamy kółka z ciasta i nakładamy po łyżce farszu (mniej więcej, tyle ile się zmieści). Boki ciasta dokładnie sklejamy. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody, najlepiej partiami (16-18 pierogów). Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy około 2 minut

PatiGotuje
Wigilijne pierogi z makiem 265

obeschną i wystygną i wtedy zapakować do torebek. Polecam masę makową zrobioną z tego przepisu Drukuj Wigilijne pierogi z makiem window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Masa makowa Ciasto na pierogi 350 g mąki(...)szklanka gorącej wody 2 łyżeczki masła 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki i na każdy krążek nakładamy nadzienie. Sklejamy, wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok 2 min od wypłynięcia. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/wigilijne-pierogi-z-makiem/ MieszamWGarnku Artykuł Wigilijne pierogi z makiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery

Mieszam w Garnku
FRANCUSKIE PIEROGI Z KASZĄ I SEREM 191

Coś dla miłośników, którzy lubią pierogi, ale nie mają chęci, albo czasu na przygotowanie zwykłego ciasta na pierogi. Tutaj wystarczy przygotować farsz i kupić ciasto francuskie. Dodatkowo wybrałam biały ser i kaszę gryczaną, gdyż to dla wielu osób zestawienie mało spotykane. Mam wrażenie, że ten farsz jest mało znany, uwarunkowane jest to zapewne kwestią regionu, z którego pochodzimy(...)ostudzonej kaszy i cebuli dodać twaróg, mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem., ponownie mieszamy.  Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy koła, na środku układamy około 1 łyżeczki farszu, a następnie sklejamy boki. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia na stojąco i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Pierogi ruskie z pesto rosso 193

miesa - zarumieniona na zloto drobno posiekana cebulka -sol -pieprz oraz - pesto rosso     Z podanych skladnikow "wyrabiamy" farsz, przykrywamy sciereczka, wkladamy do lodowki Nastepnie bedziemy robic ciasto na pierogi - u mnie bedzie tak -maka tortowa ( badz maka typu 00 ) - maka z pszenicy durum - 1 jajko -wrzatek -olej badz oliwa z oliwek -sol Obydwie maki oraz olej(...)lyzka badz obydwoma lyzkami. Kiedy ciasto bedzie juz scalone wykaldamy na stolnice i wyrabiamy rekoma gladka i lsniaca kule. Dzielimy ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne a reszte ciasta przykrywamy sciereczka aby nie wyschlo . Wykrawamy kolka (podsypujemy stolnice maka by nam sie kolka nie przykleily )  ...nakladamy farsz i lepimy pierogi... W miedzyczasie gotujemy wode

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania