dużej misce i za pomocą łyżki przemieszaj, po czym w miarę szybko zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej oleju lub jogurtu. Ciasto przypomina konsystencją ciasto na pierogi, jest plastycznie. Zawiń całe ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce co najmniej przez godzinę. Po wyjęciu z lodówki, dal ułatwienia sobie pracy podziel ciasto na 4 części
greenscarfPIEROGI Z MIĘSEM Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę dla utwardzenia tudzież wodę dla rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być możliwie cienkie. Składniki na farsz(...)kroimy i podsmażamy na maśle. Mielimy ugotowane mięso wraz z włoszczyzną z podsmażoną cebulą. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dodajemy białka i dokładnie mieszamy. Farsz zamykamy w cieście, formując pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z podsmażoną cebulką. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakugrubych oczkach. Smażymy na patelni dopóki nie odparuje cala woda z pieczarek. Po wyłączeniu ognia doprawiamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Wyrabiamy ciasto, praktycznie tak jak na pierogi, kulkę ciasta wkładamy do woreczka i dajemy mu odpocząć. Następnie dzielimy na 4 części, z których wałkujemy w miarę okrągłe placki. Na środek każdego z nich nakładamy farsz pieczarkowy
MamaOskarkamargaryną posiekać i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto podstawowe: 30 dag mąki 2 żółtka 1 łyżka octu ok. 1/2 szklanki wody Ciasto dokładnie wyrobić, jak na pierogi. Rozwałkować ciasto podstawowe. Na nim rozsmarować ciasto maślane. Złożyć ciasto w kopertę i wstawić do lodówki na 15 minut. Powtarzać wałkowanie ciasta 3 razy, ciasto należy lekko wałkować i zawsze
Apetyczna babeczkaróżnorodna możliwość nadziewania ciasta pierogowego - to coś, co lubię! :-) Tutaj nadzieniem jest farsz przygotowany z białego sera i kaszy gryczanej. SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 300 gr mąki - ok. 250 ml ciepłej wody - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 2-3 łyżki oleju farsz: - 1 szklanka kaszy gryczanej - 30 dag sera białego - 2 cebule - sól - pieprz Przygotowuję ciasto na pierogi- do mąki stopniowo(...)dolewam ciepłą wodę, solę, mieszam początkowo łyżką, po koniec wyrabiam i mieszam dokładnie ręką. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywam je ściereczką i odkładam na 10 minut. Przygotowuję farsz - mieszam ugotowaną kaszę gryczaną z białym serem, dodaję podsmażoną cebulkę i 1 jajko. Ciasto cienko wałkuję, wykrawam krążki, nakładam na nie farsz, zlepiam i gotuję w osolonej wodzie
Wielopokolenioworóżnorodna możliwość nadziewania ciasta pierogowego - to coś, co lubię! :-) Tutaj nadzieniem jest farsz przygotowany z białego sera i kaszy gryczanej. SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 300 gr mąki - ok. 250 ml ciepłej wody - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 2-3 łyżki oleju farsz: - 1 szklanka kaszy gryczanej - 30 dag sera białego - 2 cebule - sól - pieprz Przygotowuję ciasto na pierogi- do mąki stopniowo(...)dolewam ciepłą wodę, solę, mieszam początkowo łyżką, po koniec wyrabiam i mieszam dokładnie ręką. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywam je ściereczką i odkładam na 10 minut. Przygotowuję farsz - mieszam ugotowaną kaszę gryczaną z białym serem, dodaję podsmażoną cebulkę i 1 jajko. Ciasto cienko wałkuję, wykrawam krążki, nakładam na nie farsz, zlepiam i gotuję w osolonej wodzie
Wielopokoleniowomogłabym je jeść na okrągło😃 Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej wersji pierogów to serdecznie polecam. Myślę, ze Wam również posmakują😉 Składniki: ciasto na pierogi: m ą ka pszenna 3 i 1/3 szklanki + do podsypywania, woda ciepła 1 szklanka, sol pół łyżeczki, olej 2 łyżki, farsz: brokuł mały, ser feta(...)czosnek 2 ząbki, dodatkowo: masło 5 dag, sol do gotowania pierogów, Sposób przygotowania: M ą k ę łączymy z olejem i sol ą . Stopniowo dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 15 min, aby odpoczęło. Brokuła zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i dusimy tłuczkiem
kulinarne odsłony patimielonej wołowiny - liście szałwii z całej doniczki - 3/4 szklanki bulionu mięsnego - duża cebula - pięć ząbków czosnku - łyżeczka papryki wędzonej - dwie szczypty chilli - pieprz i sól do smaku - ciasto na pierogi zrobione o tak [klik] . Cebulę i czosnek drobno siekam, szklę na oliwie, studzę. Oba mięsa przekładam do miski, dodaję drobno posiekaną szałwię, wszystkie przyprawy i wyrabiam dodając(...)porcjami bulion. Tyle ile mięso zdoła wchłonąć. Odstawiam na pół godziny. Przygotowane ciasto wałkuję nieco grubiej niż na tradycyjne pierogi i wykrajam szklanką. Gotowe kółka posypuję odrobiną mąki i ponownie rozwałkowuję jak najcieniej (mają wyjść dosyć równe koła). Na środek łyżeczką nakładam porcję farszu, następnie składam boki w harmonijkę i mocno sklejam szczypnięciem. Gotuję w osolonej wodzie
Cook&Lovenasze wigilijne menu. Ciekawe z jakim skutkiem i z jakim odbiorem. Aczkolwiek według mnie one są tak pyszne, że wprost nie można ich nie pokochać! Składniki na ciasto na pierogi: 220 gramów mąki pszennej 110 ml wrzącej wody 30 gramów masła duża szczypta soli Składniki na farsz: 1 upieczony w soli, cytrynie i koperku(...)sól i pieprz. Ściągam z ognia. studzę farsz. Do wystudzonego farszu dodaję posiekany drobno koperek i jajko. Dokładnie mieszam składniki. Na każde kółko wycięte z ciasta nakładam łyżeczką farszu i zlepiam pierogi. Zlepione pierogi układam na desce obsypanej mąką tak by się nie stykały. Jeśli nie masz w planach gotować ich od razu możesz
Mango Papajamielonej wołowiny - liście kolendry z całej doniczki - 3/4 szklanki bulionu mięsnego - duża cebula - pięć ząbków czosnku - łyżeczka papryki wędzonej - dwie szczypty chilli - pieprz i sól do smaku - ciasto na pierogi zrobione o tak [klik] . Cebulę i czosnek drobno siekam, imbir ścieram na małych oczkach i szklę na oliwie, studzę. Oba mięsa przekładam do miski, dodaję drobno posiekaną(...)kolendrę, wszystkie przyprawy i wyrabiam dodając porcjami bulion. Tyle ile mięso zdoła wchłonąć. Odstawiam na pół godziny. Przygotowane ciasto wałkuję nieco grubiej niż na tradycyjne pierogi i wykrajam szklanką. Gotowe kółka posypuję odrobiną mąki i ponownie rozwałkowuję jak najcieniej (mają wyjść dosyć równe koła). Na środek łyżeczką nakładam porcję farszu, następnie składam boki w harmonijkę i mocno sklejam szczypnięciem
Cook&Lovemarchewka -kilka suszonych grzybów -kilka ząbków czosnku -opalona cebula -ziele angielskie, listek laurowy -sól, pieprz Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego i 2 ćwiartek z kurczaka. Na ciasto: -3 szklanki mąki ( ok. 1/2 kg ) -4 jajka -5 żółtek W przygotowanej wodzie z warzywami(...)jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy farsz. Do mąki dodajemy jajka i żółtka i zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na 20 minut do lodówki. Rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy kółka lub paski na pierogi. Technika dowolna. Na ciasto nakładamy farsz. Formujemy pierogi. Kształt i wielkość do wyboru. Gotowe
Maminek kulinarnyporozpada się i utworzy ze śliwkami jednolitą masę. Doprawiamy cynamonem, imbirem, goździkami, solą i pieprzem, studzimy. Do tych pierogów polecam Wam wykorzystanie ciasta pierogowego z jajkiem – jest minimalnie twardsze niż ciasto bez jego dodatku, ale pierogi nie sklejają się i nie rwą, co przy tak ciężkim nadzieniu nie pozostaje bez znaczenia. Mąkę przesiewamy z solą do miseczki(...)ciepłej wody, żeby składniki po połączeniu stworzyły plastyczną kulę. Zagniecione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego woreczka i odkładamy na blat na godzinę – w mące rozwiną się pasma glutenu, ciasto stanie się elastyczne i będzie dało się dobrze wałkować. Po godzinie wałkujemy ciasto podzielone na porcje, wykrawamy, nadziewamy i zlepiamy pierogi. Zawsze najpierw szykuję wszystkie pierogi, rozkładam
Karo in the Kitchenmięsem lub kapustą i grzybami. Ja dla urozmaicenia menu zrobiłam ze szpinakiem i twarogiem. Efekt jaki uzyskałam był zadowalający. Farsz nakłada się bardzo łatwo, nie rozsypuje się a ciasto na pierogi jest elastyczne, dzięki czemu łatwo i szybko lepi się pierogi. Rodzinie najbardziej smakują podsmażone :) SKŁADNIKI: Ciasto: mąka 3 szkl. woda gorąca 1 szkl. jajko
Kuchnia Paulettessezonie takie pierogi są u mnie obowiązkowym daniem. My lubimy je posypane cukrem, ale można je polać masełkiem z bułką tartą lub śmietaną, jak kto lubi :) Ciasto na pierogi: 2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki oleju jajko (można pominąć) ok 1 szkl gorącej wody Nadzienie(...)300g wiśni bez pestek cukier trzcinowy Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać olej i zamieszać. Wlać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Cienko rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Na każdy kawałek ciasta nakładać po 2 wiśnie i posypać cukrem. Zlepić pierogi. W dużym garnku zagotować wodę
Smakołyki AsiJest to potrawa dla całej rodziny. Gotowe od razu po ugotowaniu ja również smażone. Farsz do pierogów można zrobić dzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu. Ciasto na pierogi Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 1 szklana letniej wody sól Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz letnią wodę. Łączymy wszystkie składniki i wygniatamy ciasto(...)składniki dobrze wyrabiamy na jednolita masę. Odstawiamy n w chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto rozwałkować na cienki placek, szklanką w cieście wycinać kółka, na środek nakładać po jednej pełnej łyżce farszu.Ciasto złożyć na pół i zlepiać dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układać na stolnicy oraz przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby pierogi nam nie wyschły
kgwjanczewo